1. 1.
    0
    Türkiye ve BOP ilişkisi nedir? Türkiye’de isim bazında, ABD tarafından kimlere görev verilmiştir? Bu gibi soruların cevabının Türkiye’de verilmesi gerekmektedir. Kitap bir nebze olsun bu gibi soruların cevabını verebilmektedir. Fakat, kuşkusuz konu ile ilgili birçok araştırma zaman ilerledikçe ve gelişmeler gün yüzüne çıktıkça yapılmalıdır.

    Kitabın giriş bölümünde, BOP’un 1990’lı yılların başından beri yürütülen ve ABD’nin başını çektiği projenin 11 Eylül sonrası hızlandırıldığı vurgulanmaktadır. Planın Fas’tan Afganistan’a kadar bölgede ekonomik, siyasi, askeri ve sosyal reformları içerdiği ve Bush Yönetiminin 2005 yılı içersinde, planı daha da hızlandıracağına işaret edilmektedir.

    Kitap genel itibariyle, altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, teorik kalıp ve tarihsel arka plandan bahsedilmektedir. Kısımda, milli menfaat, milli güvenlik sistemi kavramları tanıtılmaktadır. ABD’nin yeni yüzyılda nasıl bir dünya düzeni amaçladığı, 1994-98 yılları arasında geliştirilen ve 1999 yılında yayımlanan, “Yeni Bir Yüzyılda Ulusal Güvenlik Stratejisi” adlı belgede açıklandığı vurgulanmaktadır(s.117) . Belgenin üç ana stratejisinin ABD’nin güvenliğini güvence altına almak, ekonomik refahını sağlamak, dışarıda demokrasi ve kurumların yerleşmesini teşvik etmek olarak tanımlanmaktadır. Hususların 11 Eylül sonrası, gözden geçirilmiş ve 2002 Eylül’de “ABD Ulusal Güvenlik Stratejisi” olarak açıklandığı ifade edilmektedir(s.118) . ABD’nin yeni güvenlik anlayışının Bush Doktrini olarak anıldığı, ABD’ye yönelik tehditler bu belgede uluslararası terörizm, kitle imha silahlarının yayılması ve serseri devletlerin ya da terörist grupların eline geçmesi, bölgesel çatışmalar, demokratik ve ekonomik reformların başarısızlığa uğrama ihtimali, uluslararası organize suç faaliyetleri ve uyuşturucu trafiği sayılmaktadır.
    ···
   tümünü göster