1. 1.
    +2
    futbol takımı 1924te kurulmuştur. zamanında istanbul liginde beşiktaş, galatasaray, fenerbahçeyle mücadele etmiştir. aynı zamanda feriköy tarihi olan bir semttir... rivayete göre:

    fransız zengini pierre fery galatadaki evinde ikamet edermiş.. galatanın gece ve sosyetik hayatından sıkılan fery, feriköye gitmek için zaman kollarmış. buraya gitme sebebi avlanmak içindi. feriköydede ozaman bir rum köyü varmış.. herneyse... bir gün dönemin padişahı tek başına civarlarda atıyla kaybolmuş ve attan düşmüş. bunu gören pierre fery ilk yardımı yapmış ve padişahın hayatını kurtarmıştır. buyüzden buradaki arazileri çok seven pierre ferye toprakları bahşetmiş... şuuan abidei hürriyet caddesindeki latin katolik mezarlığında bulunan köşkkü yaptırmış ve orada ikamet etmeye başlamış... velhasıl gel zaman git zaman pierre fery ölmüş... karısı madam ferrye kalan bu toprakların hepsi bir bir satılmış... okadar çokmuşki bütün arazi sahiplerinin dilinde dolaşan bu isim feri feri diye gezinirken olmuş sana feri köy...

    gelişen feriköye girişimler devam etmiş... 1900 lü yılların başında 2 tane isviçreli kardeş gelmiş buraya soyadları bomonti imiş... şuan bulunan bomonti bölgesine bira fabrikası açmış. daha sonrasında el değiştirerek tekele geçmiştir.20 yıl öncesine kadar tekel bira fabrikası olarak faaliyetteydi...

    yine 30 veya 20 yıl önce tekel fabrikasının yakınlarında nestlenin çikolata fabrikası var idi.

    aynı zamanda şimdiki dormen tiyatrosunun aşağısında bulunan büyük bina (içinde türkiye iş bankası ve postahane olan yer) yerinde önceden türkiyenin ilk gramafon fabrikası bulunurdu.

    feriköy kurtuluş ve bomonti üçleminden oluşan bir yer genel olarak feriköy adı altında bilinir. bölgede çokça kilise görmek mümkündür. zira ermeni ve ortadox dinine mensup insanlar çoğuntluktaydı. şuan için ermeniler azınlıkta, ortadoxlarda yok denecek kadar az.

    feriköyün daha aşağı yani arka bölümlerinde çingene mahallesinide barındırır.30 yıl önce diyim buralarda düğünlerde canlı müzikler ile meşhurmuş. okadar netmişki ses, kasettenmi olduğu tartışılırmış hep.

    feriköyün kule mevkiinde de eskiden bir kule varmış. osmanlı zamannından olduğu söylenirmiş. sonrasında yıkılmış tabi. mevkiyede adını vermiş...

    günümüzde ise paşa mahallesinde fenerbahçe spor kulübü alt yapı spor kompleksi bulunmakta...
    bomonti, halide edip adıvar mahallesi arasında bulunan dere kenarı arazilere ikiz bir kule yapılmaktadır. bitmiştir hatta. heryerden görülür şuan... bunların yanına 2 rezidıns daha yapılmaktadır halen... bu gökdelenlerin yakınına bomonti kağıthane tüneli de yapılmıştır.ve rezidınsların arkasında daha demin bahsettiğim eski tekel bira fabrikası vardır. şato görünümlüdür. bira fabrikasına benzemez pek..tam karşısına "mimar sinan üniversitesi fen edebiyat fakültesi" yapılmıştır. devasa diktörgen prizmatik bir binadır. bahçeşehirin beşiktaştaki mimar sinan binasını alması dolayısıyla buraya bu bina yapılmıştır.2010 2011 öğretim yılında faaliyete geçecektir.

    ayrıca ulaşım bakımından heryere gidebilmek çok kolaydır. özellikle taksim 15 dakika mecidiyeköy 10 dakika beşiktaş 20 dakika .çevreyolu 5 dakika idir.

    ayrıca pkk sempatizanlarının yeni merkezidir.1 mayıslarda ortalık darma duman olmuştur buralar hep... pkk yandaşlarıda bunlardan sebeblenerek eylemlerini dile getirir.eli sopalı ülkücü gençlikte bunların yaptığı marifetmiş gibi onları döverek daha büyük bir marifet yapmaktan çekinmezler. cadde ve sokak isimleriyle ilginçtir... bozkurt mahallesi, ergenekon caddesi, paşa mahallesi, abidei hürriyet cad. pangaltı falan filan diye gider...

    saygılar...
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster