1. 26.
    0
    Ülkedeki herkes bir öteki ise, bu ülkede Türk kim?

    Etnik köken ırkçılığına sövmeyi gayet iyi biliyoruz bazen ama kendi yaptığımız secere milliyetçiliğinin, öteki milliyetçiliğinin hesabını kime vereceğiz?

    Yapıştırılan sıfatları geçiyorum; Artvin'den Saraybosna'ya kadar geniş bir coğrafyada yapılmakta olan ve üç aşağı beş yukarı her yörede aynı tatta olan yüz yıllık Çarşaf Böreği'ne Boşnak Böreği adını yapıştırmış olmamız?

    Ya da istanbul ve çevresindeki büyük kentlerde Kürt Böreği diye gördüğünüz böreklerden Doğu Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da pek görememeniz?
    Nedenini söyleyeyim, çünkü böreğin asıl adı Küt Böreğidir. Kesimindeki kabalıktan ve tekdüzelikten ötürü Küt denmiştir. Basit ve ucuz bir börek olduğu gerekçesiyle Sade Börek de denir.

    Ancak yapılan varsayımlara göre böreğin adı istanbul'da Kürt Böreği oluvermiştir! Bu işin altındaki imza ise şu Tanzimat Dönemi'nde pek Fransız kokan istanbul beyefendilerine aittir, diye düşünülmektedir.

    Kürt kökenli arkadaşlarımın bu böreği içerlediklerine şahit olmasam amenna! Ama kendileri Küt bir böreğin, sade bir böreğin, kendilerine ait olamayacağını, zaten mutfaklarında da hiç pişirmediklerini söylediler. Kürt kökenli bir tanıdığınız varsa hemen telefon açıp sorun, size şu cevabı verecektir: Annem bir börek yapar, parmaklarını yersin! Kıyma, patates, ne varsa içine koyar!
    ···
   tümünü göster