1. 1.
    +3
    Dikişe başlamadan önce kimi gereçleri el al­tında bulundurmakta yarar vardır: iğne; ma­kas; orta parmağa takmak için bir yüksük; di­kilecek kumaşın renginde iplik ve teyel ipliği.
    Hemen hemen bütün dikişler sağdan sola di­kilir. Burada okuduklarınızı şekillerden de iz­lerseniz, değişik dikişleri öğrenmeniz kolay­laşır.
    Teyel Dikiş: iki ya da daha çok kumaş par­çasını makineyle ya da elde dikmeden önce kabaca yapılan dikiştir. Dikişlerin küçük ol­ması gerekmez; ama kumaşı tutması için art arda biri uzun, biri kısa dikişler iyi sonuç ve­rir. ipliğin ucuna bir düğüm atarsanız, asıl di­kiş dikildikten sonra teyel ipliğini çekip çıkar­mak kolay olur.
    Düz Dikiş: Teyele benzeyen bu dikiş çok daha küçük ve düzgün görünür. Dikişlerin boyu ve aralarındaki uzaklık aynı olmalıdır. Düz dikiş hem parçaları birleştirmek, hem de büzgü yapmak için kullanılır. Düz dikiş bir uçtan öbür uca bitirildiğinde iplik çekilerek kumaş büzülür.
    Makine Dikişi: Bu dikiş kumaşın yüzünde görünen teyel gibi geçici olmayan, sağlam bir dikiştir. iğne düz dikiş gibi bir kez batırılıp çıkarıldıktan sonra, kumaşın yüz tarafından yeniden bir önceki deliğe batırılır ve ikinci de­liğin biraz ilerisinden kumaşın yüzüne çıkılır. Böylece kumaşın yüzünde dikiş kesintisiz bir çizgi biçiminde görülür.
    Kenar Bastırma: Kumaşın kenarını ters yü­züne doğru katlayarak kol ve etek uçları ya da pantolon paçaları bastırılır. Kumaşın kenarı içeri doğru çevrilir ve bir kez katlanarak te­yellenir. iğne kumaşın içe çevrildiği yerin he­men bitiminden asıl kumaşa batırılır ve ardın­dan bu kez, katlanmış kumaşa yüzünden görünmeyecek biçimde, çarpık olarak bir iğne atılır. Böylece iğne kumaşın bir iç yüzüne, bir katlanmış kısmına atılarak, etek ya da panto­lon paçası bastırılır. Baskı bittikten sonra ku­maşı önce teyelliyken, sonra da teyeli sökü­lünce, ıslak bezle ya da buharlı ütüyle ütüle­mek gerekir.
    Hıristo Teyeli: Bu dikiş özellikle yün ya da flanel kumaşların kenarlarını bastırmak için kullanılır. Soldan sağa doğru dikiş atılır. Önce kumaşın katlanan kısmına küçük bir düz dikiş atılır, ardından çarpık olarak sağdan sola doğ­ru altta kalan kumaşa inilir. Oraya da küçük bir düz dikiş atıldıktan sonra yeniden katlı kısma dönülünce bastırılan kenarda çapraz bir dikiş oluşur.
    ilik Dikişi ile Kenar Baskısı: Bu dikiş yuka­rıda açıklanan öbür dikişlerden farklıdır. iğ­nenin yanlamasına değil, yukarıdan aşağıya hareketiyle yapılan bir dikiştir. iğne batırıl­dıktan sonra iplik ilmek haline getirilir ve iğne bu ilmekten geri sokularak ilik kenarında bir sıra minik düğüm oluşturulur.
    Sürfile: Bu dikiş, dikilmeden bırakıldığında tarazlanabilecek kumaşların kenarlarında kullanılır. Sürfile soldan sağa doğru yapılır. iğne kumaşın tersinden batırılarak yüzünden çıkartılır. Böylece iplik kenarın üzerinden at­latılarak, kumaşın saçaklanması önlenir. Ko­lay saçaklanan kumaşlara çift sürfile yapılır.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster