1. 401.
    +2
    bu sene sınava girmiş ve kendi çevresine göre başarısız olmuş biri olarak ben de bu sene gireceklere tavsiyelerde bulunayım

    birincisi isterseniz biraz kendimden bahsedeyim ve hatamı nerde yaptığımı söyleyeyim. bu sene mf den girip 54 bin oldum. bazı arkadaşlar için iyi bir dereceyken şöyle söyleyeyim sene başı hedefim 10 bin di ve bulunduğum ilin en iyi anadolu lisesindeydim ki okuldan ilk bin içersinde 15 derece çıktı.
    arkadaşlar birincisi bu sınav kendini adama işi, zekisi de kazanır aptalı da, öyle ben çok zekiyim öyleyim böyleyimle dönmüyor bu iş. bu sene saykoya bağlayıp kasacaksınız bu kadar. ha zeka ne işe yarıyor diyorsan zekisi o konuyu 1000 soruyla oturtuyorsa aptalı 3000 soruyla oturtuyor.
    arkadaş çevreniz çok önemli, arkadaşlarınıza dikkat edin beyler öyle her dersane çıkışı internet kafe, bilardo, o bu şu ile dönmüyor bu olay. şimdi size garip gelecek ama biraz düşünün beyler, daha iyi bir gelecek için sadece 9 ay çalışacaksın, geleceğin için de bunu yapamıyorsan kaybetmeyi göze al.

    iki, konuları iyi takip edin beyler okul la dersanenin arasını dengeli tutun yok ben okulda dinlemeyim dersanede anlatıyorlar zaten diye dinlemezsen son 2 aya kalır konu, çünkü dersanedeki hocanda okulda öğrendi zaten diyip geçiyor, öyle çok iyi hoca değilsede zaten gibinde olmaz kendi programından devam eder.

    üç, deneme sınavları çok önemli beyler ygs için süre kontrolü, lys için de soru tipi görme açısından, en azından ayağınız alışsın. evde çözdüğün 160 soru ile denemede çözdüğün arasında fark var. mutlaka girebildiğiniz kadar dersanenin denemelerine girmeye çalışın, başlangıçta kötü almanız önemli değil önemli olan hatanızı görebilmek. bu olaydan dolayı da deneme sınavlarının sonuç kağıtları devreye giriyor. baksan fbi belgesi gibi amk kağıdı ama önemli bilgileri tutuyor, 4 tanesini karşılaştırınca mat,fen, türkçeden nerden hata yaptığını anlarsın zaten.

    dört, soru çözün beyler, çok soru çözün ama daha önemlisi vakit tutun. sana kimse ekstra zaman vermeyecek, zil çaldığında matematiğin yarısındaysan orda bir hata vardır zaten. dersane hocaları burda devreye giriyor, soru çözüm biçimlerini inceleyin adamın bir bildiği var da yapıyor, sana toplamda dakikalar kazandıracak bir mat, geo taktiği görebilirsin hiç belli olmaz. kaynaklarınızı imkanınızın el verdiği kadar geniş tutun farklı farklı yayınlardan çözün farklı sorular görün.

    beş, vaktinizi iyi kullanın. kendinize bir program hazırlayın, rehberlikçileri gibtir edin sen kendini daha iyi tanıyorsun. kusura bakmayın beyler bu sene bişeylerden feragat etmek zorundasınız, eskiden 2 saat mi pes oynuyordun, artık o 45 dakika olacak, haftada 4 kere spora mı çıkıyordun, 2 olsun. bu sene kendinizi kandırmaya hiç gerek yok beyler, sonunda siz üzülürsünüz. çözeceğiniz her sorunun size katkısı farklıdır beyler bunu unutmayın. çok konuşan değil çok gören bilir. aranızı iyi verin, öyle ara verip saçma sapan feriha izlersen başlangıçtan kötü olursun, moralinizi yüksek tutun bu müziğinden dizisine, filmine kadar geçerli. moral çok önemli, soruyu yapamadın mı takılma geç diğerine, deneme sınavında belki soruyla inatlaşarak yaparsın ama gerçek sınav çok farklı beyler tecrübe konuşuyor, kendi adıma konuşuyorum, ben integralin anasını gibmiş bir mf ciyken yarısını boş bıraktım beyler kendimi gibtim anlayacağınız, bir soruyu yapamıyorsanız ya bilmiyorsunuzdur ya da çözüm aklınıza gelmiyordur. birincisiyse vakit yakınken halledin, ikincisiyse boş bırak diğerine geç sonra dönünce hatırlarsın.

    altı, iki sınavın dengesini iyi kurun beyler, ygs kolaydır ve vaktini iyi kullanmanı bekler 160 soru 160 dakikadır çünkü, tersine lys konuyu bilme ve soruyu bilme işidir bunu iyi kavrayın. lys için soru bileceksin ygs için taktik. ygs konularını bitirebildiğiniz kadar erken bitirin ve denemelere geçin. ygs konularını bitirin derken sadece ygs kasın demiyorum beyler burda denge çok önemli. ikisine de eşit zaman aralığı verin. ygs konuları basittir ama çoktur, bu basitliği avantajınıza çevirin ve çabuk çabuk bitirin konuları, denemelere geçince çok ekgib olmadığınız bir konu dışında tekrar konuya dönmeniz gerekmez. tam aksi lys ise konuyu temelden kavramanızı ister. o işin mantığını oturtamadıktan sonra ister 8000 soru çöz ister 10000 sınavda çuvallarsın.

    yedi, hedefler ve tercihler, hepimizin güzel bir hedefi vardır, hedefler güzeldir ama hedefi tutturmak için çalışmak gerekir. hedeflerinizi kendinize göre ayarlayın beyler, kendinizi tanıyorsanız hedefinizi iyi ayarlarsınız bu konuda üçüncü şahısın size katkısı olamaz zaten burda rehber vs. kişiler anca hangi üni. diğerine göre daha iyi filan onları söylerler. istediğiniz bölümü yazın beyler, 4 sene hayatınızı zehir etmenin anlamı yok, bu konuyla ilgili mezunlarla o bölümde okuyanlarla filan konuşup daha detaylı bilgi alabilirsiniz. gelelim tercihlere, beyler burası önemli çünkü artık son aşamadasınız, kendinize göre uygun bir üniveriste/bölüm listesi yapın sıra olarak da ösym nin kendi rehberini kullanın. türkiye birincisi olmadığınız müddetçe aptal gibi 1 tercih yapmayın, burası türkiye kimin nereye girceğini bilemezsiniz, kimse 27. tercihinden girdi diye ölmedi rahat olun. her zaman bir yedek planınız olsun. mesela derecen 30bin, sen en alta 40bin 45 bin yaz ki garanti olsun.

    şimdilik aklıma bu kadar geliyor, sorunuz varsa pm atın
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster