/i/Öneriler

Öneriler alıp verin, yaşantınıza can verin.
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +25 -2
    Beyler lys açıklandı tercih heyecanı başladı. Hepinizin içi kıpır kıpır. Elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıcam. Ekgiblerim yanlışlarım varsa düzeltin.

    - Beyler öncelikle seneye bırakma işini bi bırakın. Eğer çok kötü değilse. Çünkü seneye bıraktığınızda ill baştaki gazla ancak 1 2 ay gidebilirsiniz. Çok fazla boş zamanınız olacak.ve içinizden çalışma isteği gelmiycek. Konulara çalışırken bunu biliyorum diyip geçeceksiniz. Denemelerde yapamayadığınızı gördüğünüzde geri dönme imkanınız oldukça az olucak. Çünkü önünüzde geçen sene yapamadığınız birçok konu gelicek. Ha eğer diyosanızki ben yaparım zaten yapamadığım az yer vardı veya daha iyi bi yere giricem o zaman top sizde.

    Tercih yapacak arkadaşlara gelince

    -Arkadaşlar ilk yapmanız gereken şey hangi bölümü okumak istediğiniz. Eğer kafanızda belli bi bölün yoksa işe hangi bölüm ne iş yapar diye araştırmakla başlayın. internette hepsinin ne iş yaptığı iş imkanları yazıyo. Açıp ferre izleyeceğinize az araştırma yapın geleceğiniz sonuçta. Listeleyin iş imkanlarını. Sonrasında size uyan bölümleri seçin. Seçerken bölümün derslerine bakmayı unutmayın. iş imkanı fazla diye boru gibi bi bölümde boru gibi dersleri almayın sonra. Bakmazsanız ne o okul 4 senede biter nede bittiğinde bi b.ka yarar.

    Edit: beyler sorularınızı başlık altında sorun mesajlara bakamıyorum. Hem diğer arkadaşlarada yardımcı olabiliriz aynı zamanda

    Edit2: Arkadaşlar mezuna bırakmak son çare dedik ama buna tercih yapmadan önce karar vermelisiniz. Eğer tercih yapıpta gitmezseniz gelecek sene puan kesilir. Girme ihtimaliniz düşer. Bu nokta önemli aman dikkat
    ···
  2. 2.
    +8
    -Bölümünüzü seçtiniz. Sıra şehire geldi. Üniversite seçerken ortdıbına göre seçmeyin arkadaşlar. Öncelik olarak il olsun aklınızdaki. Yaşadığınız şehirdeki üniversitelere öncelik verin. Yani gidipte şuranın kızları güzel buranın gece hayatı güzel gibi şeyleri atın kafanızdan. Yaşadığınız şehirde üniversite okumak bir çok yönden daha avantajlı. Mesela eviniz var ailenizin yanındasınız. Akşam eve geldiğinizde sıcak yemeğiniz var. Cebinize paranızı koyan babanız var. Bildiğiniz bi şehir. arkadaşlarınız ortdıbınız burada daha birsürüü avantajı var.

    Eğer şehir dışında okumayı kafanıza koyduysanız. Öncelik vermeniz gereken şey yine ortam değil. Gideceğiniz şehrin maddi yönü. Eğer ailenizin maddi durumu iyi değilse gidipte istanbulu yazmayın mesela. Maddi yön derken yurt kiraları ev kiralarından tutunda otobüs parasına kadar herşeyi kastediyorum. Ucuz şehirler önceliğiniz olsun.

    Yaşadığınız şehire ulaşımı kolay olmasıda bi nokta. Ailenizin yanına kolayca gidebileceğiniz bi şehiri yazabilirsiniz. Canınız sıkıldığında bi hafta sonu atlayıp gidebileceğiniz bi yer olması iyi olacaktır. Çünkü eğer ailenizden uzakta uzun zaman geçirmemişseniz çok özleyeceksiniz ve bu sizi her yönden etkileyecek. Yani demem o ki yakın şehirleri de göz önünde bulundurun.
    ···
    1. 1.
      0
      çok kötüden kasıt sayısaldan kaç bin panpa
      ···
    2. 2.
      0
      Öyle bi soru sordun ki. Kardeşim belli bi kasıt yok.
      ···
    3. 3.
      +1 -4
      ya ne saçmalıyorsun sen dıbına kodumun çocuğu
      ···
    4. 4.
      +3
      cCc inci sözlük rehberlik servisi cCc
      ···
    5. diğerleri 2
  3. 3.
    +4
    -Gittiğiniz şehirde yurt fiyatlarını da araştırın. Eğer KYK ya başvurduysanız hemen çıkmama olasılığı var. Okulun yakınındaki yurtlar çoğu zaman daha pahalıdır.En yakından uzağa doğru bi liste yapın. Şimdi neden otobüs parasını hesaplayın dediğimi anlamışsınızdır. Çünkü kaldığınız yurdun okula uzak olma ihtimali var.
    ···
  4. 4.
    +4
    -Arkadaşlar üniversite seçerken yine ortdıbına bakmayın. Siz oraya okumak için gidiyorsunuz. Karı kız peşinde koşacaksanız boşa okulda vakit kaybetmeyin. Üniversiteyi seçerken okuldaki profesörlerin sayısına başarılarına bakmalısınız. Yani kısacası asıl amacınız olan eğitimine. Mezun ettiği kişilerin sayısına ve kaç kişi iyi bir iş bulmuş iyi yerlere gelmiş bunlara bakmalısınız.

    Bölüm dersleri asıl önemli derslerdir arkadaşlar. Bu derslere giren hocalara bakın. Ders içeriklerine falanda bakın çünkğ üniversiteden üniversiteye ders isimleri farklılık gösterebiliyo.

    Önemli bir nokta ise üniversitenin ismi. iibf okuyamak istiyosunuz bu alanda başarılı üniversiteleri öncelikli yazın veya mühendislik okuyacaksınız kendi alanında başarılı üniversiteleri yazın. Mühendislik için teknik üniversitelerin eğitimi daha iyi olabiliyor çünkü o alanda yoğunlaşmış oluyolar. Çoğu zaman isim yapmış üniversiteler iş dünyasında daha çok rağbet görüyo. Ünlü bi söz var Odtünün sonuncusu kıytırık bi üniversitenin birincisinden daha iyidir diye. Öyle olabiliyor arkadaşlar. Eğitimi iyi olan üniversitenin ismide duyuluyo dolayısıyla çalışan alınırken üniversitenin ismi önemli olabiliyor.

    Yine mühendislik okuyacak arkadaşlar in söylüyorum. Sanayi bölgelerinde olan üniversiteler daha avantajlı olabilir sizin için. Gerek staj olsun gerek iş imkanı olsun.
    ···
  5. 5.
    +2
    - Arkadaşlar seçerken fakültelerin yerlerinede bakın. Çünkü bazı üniversitelerin toplu bi kampüsü olmayabiliyor. Şehir üniversitesi olarak adlandırılan bu üniversitelerin bazı bölümleri merkezde olurken bazı bölümleri ilçelerde olabiliyor. Yani hukuk fakültesi merkez kampüsteyken mühendislik kampüsü şehrin dışında olabilir. Merkeze yakın yerleri tercih edin.
    ···
  6. 6.
    +6
    - Lisede hepinizin üniversiteye geçince ayrı eve çıkma gibi hayalleri vardı. Ama bu hayalinize biraz daha ara vermelisiniz. Çünkü ayrı eve çıkmak için öncelikle arkadaş lazım size. Okula başladığınızda bulmanız biraz zor eğer daha öncesinde tanıdığınız bi arkadaş çevreniz yoksa. Eve çıkmak için güvenilir insanlar lazım sonuçta aynı evde yaşıycaksınız iti var uğursuzu var.

    Diyelimki arkadaş buldunuz. ilk aylar tatlı gelecektir size. Sonuçta kural yok kaçta girdin kaçta çıktın derdi yok. Ama bi zaman sonra tartışmalar başlayacak. Temizlik yapılmayacak. Yemek yapılmayacak. Nöbet sistemi kursanız bile kaytaranlar olacak. Mesela sınavınız var veya hastasınjz yorgunsunuz arrkadaşlarınızın misafiri gelicek ne hasta hasta onları çekebilirsiniz ne dinlenebilirsiniz nede ders çalışabilirsiniz. Misafirler gittikten sonraki temizlikte cabası.

    Yani arkadaşlar eve çıkmak öyle özenilecek bişey değil. eğer arkadaşlarınız sandığınjz kadar temizlil, yapmıyosa Köpek bağlasan durmaz denilecek yerlerde yaşayabilirsiniz.

    Diyelimki yurt ücreti 400 tl siz o paraya ev kirası da verebiliceğinizi düşünüyosunux. 3 -4 arkadaş toplanıp çıkalım diyosunuz. Ama şunlarıda unutmayın. Yurtta kalırken herşey içinde 400 tl. Yemek derdin yol temizlik derdin yok internetin var fatura ödemiyosun eşyaların hazır. Eve çıktığında faturalar olucak eşyalar alınıcak-ki bu eşyalar 0alındığında oldukça maliyetli 2. El eşyalarında ahı gitmiş vahı kalmış. -

    Yani arkadaşlar evi falan bırakın adam gibi gidin yurtta kalın. Her imkanınız var. Ha param bol ben tek başımada çıkarım diyosanız siz bilirsiniz
    ···
  7. 7.
    +4
    -Arkadaşlar bildiğiniz gibi ingilizce önemli. Bölümlerin ingilizce olanlarının puanlarıda yüksek. Eğer ingilizceye kafanız basıyosa bölümünüzün ingilizce olan üniversitelerini okumanızı tavsiye ederim.

    Tabi ingilizce olunca hazırlık işin içine giriyo. Okul başlamadan önce hazırlık muafiyet sınavı olur çoğu üniversitede eğer bu sınavı geçebilecek kadar ingilizceniz varsa hiç hazırlık okuyum falan demeyin. Az bişey çalışın adam gibi geçin sınavı fakültede devam edin. 1 senenizi, harcamayın. Ha şuda var ben ingilizcemi geliştircem falan diyosanız hazırlığın eğitimine bakın. Eğer sadece gramer veriyosa boşverin çünkü ilk okul seviyesinden başlayacaklar ve sizin tüm hevesiniz orada biticek. Ama listening-speaking-writing-reading olmak üzere ayrıldıysa gidebilirsiniz çünkü gelişmr imkanınız var. Ama yine tekrarlayım eğer geçebiliyosanız geçin. Bu arada şuda var arkadaşlar hazırlığın kitapları biraz pahalı. Yani 2 3 tane kitaba 500 lira bayılma ihtimalinizde var unutmayın. Bazı üniversitelerde orjinal olma zorunluluğu vardır hatta almanız için o kitabın internet ödevi, vardır ve notludur. Almadan önce o notun ne olarak etkilediğine dikkat edin.

    Şehir üniversitelerinde (ismi şehir ismi olannlar değil dikkat edin kampüsü, incin olan üniversiteler) hazırlık sınıflar yabancı diller yüksek okulunda olabiliyor bu okulun bulunduğu kampüsün yerinede bakın. Çünkü yine şehrin dışında olabilir. 1 Yılınız yolda geçmesin
    ···
  8. 8.
    +3 -1
    Beyler okuyan varsa ona göre yazıym. Şuku çuğu umrumda değil bi,ses verin. Sizin için yazıyorum burada.
    ···
  9. 9.
    0
    - Kırıkkale ve Kırklareli yazacak arkadaşlar isimlere dikkat edin. Karışıyo. Kırklareli yazıcağı yere kırıkkale yazanlar oldu. Yanlış tercih kurbanı olmayın. isimlere dikkat edin
    ···
  10. 10.
    0
    arkadaşlar sorularınızı başlık altından sorun mesajlara bakamıyorum sürekli. Hem benzer soru soran arkadaşlarda faydalanır belki ceval bulurlar
    ···
  11. 11.
    0
    Kardeşim devlet üniversitelerinden gelir. Teknik üniversitelerin puanlarına bak. Her sene sıralamalarda +5000 -5000 oynama olur arkadaşlar puanınız gerisinde bile olsa yazın. 30 tane tercihiniz var sonuçta neyle doldurcaksınız
    ···
    1. 1.
      0
      Dostum bi soru daha sorayım istanbul üniversitesi mühendislik olarak beş para etmez mi_?
      ···
    2. 2.
      0
      Ben öylr bişey duymadım kardeşim. Ama üniversite olarak iyi bi üniversite diye biliyorum. Şunuda unutma iş üniversitede değil sendr bitiyo.
      ···
      1. 1.
        0
        eyvallah dostum bazı binler rakip eleme için heralde baya kötülüyor. Oysaki puan bazında teknik üniversitelerden hemen sonra geliyor sagolasın
        ···
      2. 2.
        +1
        Kardeşim okuduğun yazının nerde olduğuna dikkat et. Her üniversitenin öğrencisi diğer üniversiteyi kötüler
        ···
      3. 3.
        +1
        çok çok sagol dostum seni bi kaç gün sonra liste yapıp yine rahatsız edebilirim hakkını helal et şimdiden
        ···
      4. diğerleri 1
  12. 12.
    0
    Arkadaşlar sorular geliyo sürekli uzun yazamıyorum ama aklımda boş kaldıkça yazıcam merak etmeyin
    ···
  13. 13.
    +1
    -Bazj arkadaşlar açık öğretim veya 2 yıllıkları tam olarak bilmiyo. Onlarıda elimden geldiğince açıklayım. Şimdi arkadaşlar açık öğretim anadolu üniversitesinin verdiği dışarıdan okuma sistemidir. Yani derslerine girmiyosunuz sadece dönemlik 1 vize 1 finale girersiniz ve 205 lira gibi bi harç ücreti yatırırsınız dönemlik yani yıllık 410 liraya okul okuyosunuz. Kitaplarınızı falan verirler. Okuldan çıktığınızda normal bi lisans mezunundan pek bi farkınız olmaz tabi devlete girerseniz. Yani 4 yıllık okursanız 4 yıllık lisans mezunu olursunuz 2 yıllık, bölümlerini okursanız normal bi ön lisans mezunu olursunuz. Puana falan ihtiyaç yoktur. Tabi şuda var bu bölümlerin özelde fazla bi değeri olmuyo artık.

    2 yıllık üniversite ise 4 yıllığın daha basitleştirilmiş halidir. Mesela inşaat teknolojisi okudunuz inşaat teknikeri olarak mezun olursunuz. Daha sonra dgs ye girerek 4 yıllığa tamamlayıp mühendis olabilirsiniz. Dgs ygs ye çok benzer aynı mantıkla yapılır tek sınavdır. Yanş bi nebze kolaydır lysye göre ama burda zor olan süre ve yerleşmektir. Çünkü sorular çok uzundur. Ve dgs kontenjanları normal kontenjandan daha azdır. Baya baya azdır. Lysden 100 kişi alıyolarsa dgsden3 kişi5 kişi alırlar. Ve girdiğinizde bi darbe daha gelir. Üniversiteler sizin derslerinizin tamdıbını saymayabilirler yani 3. Sınıftan değilde 2 . Sınıftan başlatabilirler. Dikkat etmek gerekir.
    ···
  14. 14.
    0
    Kardeşim şimdi bölüm puanlarını tam bilmiyorum. Eğer puanları yazarsan daha iyi yardımcı olabilirim. Ha nasıl etkiler onu pek bilmiyorum. Onlar her srne değişiyo ne desrm yanlış olur
    ···
  15. 15.
    0
    Beyler çift anadal yandal meselesini anlatıyodum yanlışlıkla çıktım kaydetmemiş oda silindi. Yarın unutmazsam yazarım. söylediğim gibi Boş zamanım oldukça yazdım arkadaşlar baya sorunuz var bundan sonra sorunuzun üzerinden açıklamaya çalışıcam. Zor oluyo çünkü.

    Unutmayın arkadaşlar ben sadece size farklı bi pencereden olaya bakmayı gösteriyorum. Sadece kendi şahsi fikirlerimi söylüyorum buda size bi bakış açısı kazandırıyosa ne güzel. Unutmayın top rn baştan beri sizdeydi halada sizde. inşallah herşey gönlünüzce olur
    ···
  16. 16.
    +2
    Arkadaşlar ben yazmayı unuttum arkadaşa teşekkür ediyorum hatırlattığı için. Arkadaşlar okulun ilk zamanları çok önemlidir. Eğrr hoca sizi mal olarak tanırsa mal olarak bitirirsiniz okulu her seferinde sizinle uğraşır not vermez kopya muamelesi yapar falan. O yüzden ilk zamanlar inekleyin. Hoca sizi çalışkan olarak bilsin. Sorulara cevap verin hocayla soru tartışın yanına gidin falan yani kısacası ilk zamanlar hocanın yalakası olun. Böyle olunca nr mi olucak siz sınavdan kötü not alsanız bile bi yeri unutmuştur diycek ve notu yukarı çekicek. Hoca faktörü üniversitenin en önemli faktörüdür arkadaşlar. Yukarıdaki arkadaş doğru söylüyo. Hoca sizi bırakırda geçirirde. Ama o ilk zamanlar yalıycaksınız azcık. Şunuda unutmayın bazı hocalar yalakaları sevmez hoca tahlilini iyi yapın. Baktınız bi hocanın peşinde çok adam dolanıyo sizde gidin. Hocaların odasına gidin falan.

    Arkadaşlar üniversitede hem okuyum hem çalışıym mantığı biraz zor yürüyo. Arkadaş drmiş 1200 lira maaşla iş var diye yok değil dolu millet eleman arıyo ama senden gündr 10 saat çalışmanı istiyo. Part time larda o kadar para vermiyo. Ki haftanın hergünü çalışıyosun 1 gün iznin var onuda verirse. Sosyal ortamın bitiyo arkadaşlar. Okulda ne yaptıysan o. Dışarıda kolay kolay oturamazsın. Sınav zamanı illaki çalışcaksın o yorgunlukla çalışsanda boşa çalışırsın izin alma imkanın her zaman olmaz. Özel sektör sonuçta adamı öldürene kadar çalıştırırlar
    ···
  17. 17.
    0
    -- Arkadaşlar puanı sıralaması iyi olupta mezuba bırakmayı düşünenlere bi kaç örnek veriym.

    Üniversiteye çalışırken bi arkadaşım vardı sayısalcı bu çocuk ama zehir gibi. Denemeler falan güzel tıp istiyodu gelir falan diyoduk. Neyse ygs ye girdik çıktık. Soruları konuşuyoruz hangi soru söylenirse çocuk onu yaptım dito açıklıyo falan. Ygs açıklandı konuştuk -yalan olmasın- çok kötü olmayan ama oma göre kötğ bişey söyledi. Şok olduk tabi lan nasıl olur sen böyle böyle yaptın falan. Yaptım diyo nasıl oldu anlamadım diyo. Fizik kimya biyolojiden bi kaç tane boşum var falan diyodu. internetten optiğe bakmış boş bıraktığı bi sorudan sonra kaydırmış. En sondaki ders hangisiyse unuttum orası komple yanlış. -hatırladığım kadarıyla anlatıyorum yanlış olabilir detaylar-. Olum napıcan falan diyoruz yok. Lysye girdik çıktık bunun moral tabi lys döneminde kötü lysde açıklandı tıp gelmedi. Mühendislikler falan tutuyodu onlarıda yazmadı. Mezuna bıraktı. Bayadır konuşmuyoduk aradım naptın falan diye tıp okumıycam dedi. Niye lan falan dedim. Abisi doktor onunla hastanrye gitmişler abisi baya gezdirmiş bunu falan. Tiksindim dedi. Ee napıcan dedim bilmiyorum dedi. Boşu boşuna yılını yaktın diyemedim.
    Yani bırakırken bunuda düşünün.

    Başka bi,arkadaşım buda yine zehir gibi bi çocuk ygs lys falan akıyo. Ozamanlar beraber çalışıyoruz anlatıyo falan. Lysde türev integrali çatır çutur yapıyo. Oda tıp. istiyodu. Ama onunki garantiydi. Ygssi iyi. Çekrbilecek durumdaydı. Bırakmadı asıldı çocuk. Ama kıl payı tıp gelmedi. Sayısalcı, adam çalışmadan tmye girdi hukuk tutturdu. Neyse napıcan falan soruyorum ya seneye bırakıcam yada hukuk falan yazıcam dedi. Üzüldüm tabi çocuğa. Bişeyde diyemedim. Neyse trrcihler açıklandı falan eczacılık yazmış. Hacettepede eczacılık okuyo. Mutlu mu evet mutlu. Bırakmak istemedim olum diyo ,sene daha çalışamam diyo. O kadar azimli bi çocuk bırakmadı girdi okuyo.

    Buda gazi üniversitesinden bi arkadaş. Elektrik elektronik mühendisliği. mezuna bırakmış. Anlattığına göre bunun .kız meselesi varmış önceki sene onun derdine hiç çalışmamış dershanede derece sınıfınsa herkes başarı bekliyo falan kötü gelmiş. E tabi haliyle ortalık karışıyo. Bırak bırakma yaz oku falan. Çocuk bi akrabasının inadına bırakıyo. Tercih, falan yapmıyo. Adam gibi çalışıyo. iyi sayılabilecek bi sıralamayla giriyo 30 binle mi ne tam hatırlamıyorum şimdi. iyiki bırakmışım diyo yoksa burda okumuycaktım diyo.

    Her birinden birer örnek arkadaşlar pişman olanda var iyiki bırakmışım diyende. Tercih sizde her açıdan bakarak kararınızı verin. Bodozlama dalmayın hiç bişeye
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      Panpa benim entry me cevap verirmisin ben bu puanlar ile ne yazsam ve bu sıralamalar ile nereler tutabilir ben acamiyim daha ilk yılın ve puanim nasıl sence iyimi ortamı kötü mu
      ···
      1. 1.
        0
        Kardeşim yarın baksam nasıl olur gözlerim ağrıyo artık saatlerdir bakmaktan. Kusura bakma
        ···
      2. 2.
        0
        Tamam kardeşim sorun yok müsait bir zamanda yazarsin. Hadi hayırlı sabahlar
        ···
  18. 18.
    +1 -1
    Beyler elimden geldiğince az buçuk bilgimle size yardımcı olmaya çalıştım. Saat 8.30 9 gibi şehir dışına çıkıcam. Uyumam lazım anlıycağınız. Yarın yine elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
    Unutmayın arkadaşlar o basamaktan bizde geçtik. Heyecanınız var korkularınız var belki ne yapacağınızj bilmiyosunuz. Sakın acele etmeyin hiç, bişeyde. Önünüzde daha zaman var. Araştırın soruşturun imkanınız varsa üniversitelere gidin ordakilerle konuşun dershanelere gidin. Hepsinden fikir alın. Ama kesinlikle aldığınız fikirleri olduğu gibi yapmayın. Kendinizde o fikirleri işleyin düşünün. Fikirler size sadece bakış açısı sağlasın. Sonuçta yaşayacağınız kendi hayatınız kendi fikirlerinizle hareket ederseniz daha mutlu olursunuz. Başkalarına hayıflanmaktansa kendi fikrinizin sorumluluğunu alırsınız.

    Bu süre içinde top sizde arkadaşlar. Golü atmak için atağınızı iyi geliştirmelisiniz. Golü atan başkası değil siz olmalısınız
    ···
  19. 19.
    0
    Beyler boş bi zamanımda anadal çift anadal ve yandalı, araştırmalarınızj neye göre yapabileceğinizi ve tercih klavuzundaki detayları anlatıcam şu anda aklımda olanlar bunlar unutmamak için girdim bu entryi merak ettiğiniz konularr varsa bunun altına yazın yetişebildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışıym
    ···
  20. 20.
    0
    - Beyler Ösym tercih klavuzunda kodlar yazıyo. Bu kodlar üniversitelerin koşulları eğitim şekli falan yazıyor. Ha bunlar sadece sayı nerden bilicez diyosanız. Kendi tercih, klavuzunuzun sonunda bulunur. Lisanstan tercih yapıcaksanız lisans tercih klavuzunun sonunda ön lisanstan tercih yapıcaksanız ön lisans klavuzunun sonunda olur. Bu kodlar neden mi önemli? Çünkü bu kodlarda sizin o okulu hangi dillr okuyacağınız kaç yıl okuyacağınız zorunlu hazırlık var gibi şeyler yazar.

    Bölümünüzü ingilizce seçtiğinizi zannedip türkçe seçebilirsiniz. Bide gelirse yanlış tercih kurbanı olursunuz. Veya hazırlık yok diye girdiniz ama hazırlık çıktı. Bi seneniz hazırlıkta geçebilir. O yüzden o kodlara bakmayı unutmayın. Okulla alakalı çoğu şey orda yazıyo
    ···