/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +8 -3
    1 -MiT'iN AÇILIMI NEDiR?
    Milli istihbarat Teşkilatı

    2- NE ZAMAN KURULDU?
    Ülkemizde organize nitelikte istihbarat örgütü kurma girişimi Osmanlı Devleti'nin son yıllarında başladı. Ayrılıkçı hareketlerin önlenmesi ve yabancı devletlerin Ortadoğu'ya odaklanan faaliyetlerinin izlenebilmesi için bireysel bazda ve sınırlı yürütülen istihbarat çalışmalarının bir merkezden organize biçimde yürütülmesine ihtiyaç duyulmuş ve 17 Kasım 1913'te Enver Paşa tarafından Teşkilat-ı Mahsusa adıyla bir örgüt kurulmuştur. Ardından 1918 yılı sonlarında Karakol Cemiyeti isimli yeni bir istihbarat ünitesi kurulur. Bu örgüt, Anadolu'nun işgaline karşı çeteleri ve halkı silahlandırmış, milli kuvvetlere silah ve malzeme temin etmiş ve kurtuluş hareketine önemli hizmetler sağlamıştır, istanbul'un işgaliyle faaliyetleri sona ermiştir.

    Edit: Geliyo seri beyler
    ···
  2. 2.
    +2
    Okumayın polat oldum
    ···
  3. 3.
    +2
    ilgi varsa devam edicem
    ···
  4. 4.
    +1
    3- BUGÜNKÜ MiT'iN TEMELLERi BU ÖRGÜTLER MiDiR?
    Hayır, savaş yıllarında başka örgütlenmeler de vardı. Karakol Cemiyeti'nin dağılmasının ardından sırasıyla Zabitan, Yavuz, Hamza ve Felah ismini alan istihbarat grupları olmuştur ve bunlar Kurtuluş Savaşı sonuna kadar çalışmalarını sürdürmüştür. Ardından incinlığı gidermek için Genelkurmay Başkanlığı tarafından Askeri Polis Teşkilatı kurulur. Bir yıl sonra kapatılır yerine kurulan Tedkik Heyeti Amirlikleri eliyle yürütülür istihbari faaliyetler. Ardından Fevzi Çakmak eliyle Müsellah Müdafai Milliye örgütü kurulur, M.M. (Mim Mim) adıyla bilinir. 1923 yılında faaliyetine son verilir. istihbarat çalışmaları Ordu Müfettişlikleri ile sürdürülür 1926'ya kadar. O yıl Mareşal Fevzi Çakmak'ın emriyle bugünkü MiT'in temeli sayılacak Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti yani MAH kurulur. 1965 yılına kadar bu isimle çalışan kurum 22 Temmuz 1965'te Milli istihbarat Teşkilatı adıyla, 644 Sayılı Kanun'la kurulur.

    4- YASALARA GÖRE GÖREVi NEDiR?
    Devletin milli güvenlik politikasıyla ilgili planların hazırlanmasında esas olacak askeri, siyasi, ticari, iktisadi, mali, sınai, ilmi, teknik, biyografik, pgibolojik ve milli güvenlikle ilgili istihbaratı devlet çapında toplamak Başbakan'a, Milli Güvenlik Kurulu'na ve gerekli resmi makamlara ulaştırmak, yaymak, istihbarat ile uğraşan bütün daire ve kurumlar arasında koordinasyon sağlamak, pgibolojik savunma icaplarını yapmak ve istihbarata karşı koymak.
    ···
  5. 5.
    +1
    5- YASAL OLARAK KiME BAĞLIDIR?
    Bir müsteşar tarafından yönetilir ve bu müsteşar sadece Başbakan'a karşı sorumludur. Şu anki müsteşarın ismi, Hakan Fidan.

    6- YÖNETSEL YAPISI NASILDIR?
    Müsteşara bağlı 7 başkanlık vardır. Teftiş Kurulu Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Mali Hizmetler Birimi, Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Uluslararası ilişkiler ve Genel Koordinasyon Daire Başkanlığı, Basın Halkla ilişkiler Müşavirliği, Stratejik Araştırmalar Birimi. 4 müsteşar yardımcısı; I. ve II. istihbarat, teknik istihbarat ve idari olarak görevleri paylaşmıştır. I. istihbarat Müsteşar Yardımcısı, Güvenlik istihbaratı Başkanlığı ve istihbarata Karşı Koyma Başkanlığı'ndan; II. istihbarat Müsteşar Yardımcısı, Stratejik istihbarat Başkanlığı ve Açık Kaynaklar Daire Başkanlığı'ndan; Teknik istihbarat Müsteşar Yardımcısı da Elektronik-Teknik istihbarat Başkanlığı ve MiT Bilgi Sistemleri Başkanlığı'ndan sorumludur. idari Müsteşar Yardımcısı'nın da sorumluluğu adı üstünde idaridir.
    ···
  6. 6.
    +1
    7- TÜRKiYE'DE iÇ VE DIŞ iSTiHBARAT NEDEN TEK ELDEN YÜRÜTÜLMEKTEDiR?
    Türkiye'de tüm istihbaratın tek elden yürütüldüğü doğru bir algılama değil. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı iç istihbarattan sorumlu ve bu faaliyetleri yürüten kurumlar. MiT de iç istihbaatla ilgilenmekle birlikte ağırlıklı olarak alanı dış istihbarat. Ancak  iç ve dış istihbarat arasındaki çizgi nereden geçmektedir? Yabancı bir servis, angaje ettiği kişi ve irtibat kurduğu kurumlar aracılığıyla Türkiye içinde faaliyet gösterdiğinde, bu faaliyet iç istihbarat kapsamında mı değerlendirilecektir? Bu geçişkenliğin sınırları ve kapsdıbının belirlenerek ayrılmasındaki güçlükler dikkate alındığında, kesin bir ayırım yapmak pratikte çok mümkün olmayabilir.

    8- ÇALIŞANLARINI HER ZAMAN DUYURULARLA MI SEÇER?
    Büroda çalışan kişiler devlet memurudur ve yönetimin takdirine göre duyurularla seçilebilir ya da MiT uygun gördüğü kişilere teklif eder. istihbarat faaliyetlerinde bulunan ajanlar farklı bir statüdedir. Bunlar haber toplanacak alanlarda çalışanlar içinden ya da oraya katılması amacıyla seçilir ve bunlar memur olmayabilir.

    9 - BU SON iŞ DUYURUSUNDA SADECE ERKEK ADAYLAR BAŞVURSUN DENiLMEKTEYDi. MiT'iN KADIN ÇALIŞANI YOK MUDUR?
    Teşkilat diğer devlet kuruluşlarından farklı değildir ve kadın memur sayısı diğer kurumlardaki kadardır.
    ···
  7. 7.
    0

    SERi GiRSiN SANA

    ···
  8. 8.
    0
    10- AJAN OLMAK iÇiN BiLGi, BiRiKiM VE FiZiKi ÖZELLiKLER AÇISINDAN OLMAZSA OLMAZLAR NELERDiR?
    Ajan, itici ve soğuk savaş retoriğini anımsatıyor. Yakası kalkık pardösülü, siyah gözlüklü bir imajı çağrıştırıyor. Bu imajı filmlere bırakırsak günümüz istihbarat çalışmaları akıl, bilgi ve teknolojiye dayalı. Kaldı ki istihbarat servislerinde görevli elemanları bir prototip olarak nitelemek de doğru değil. Analiz birimlerinde çalışan bir elemanla operasyonel birimlerde çalışanların aynı özelliklere sahip olmaları beklenmemeli. ihtisas birimlerine göre değişkenlik gösterenler dışında temel özelliklerden söz etmek gerekirse bir istihbarat elemanı analitik düşünce yapısına sahip, tarih, felsefe, pgiboloji, iletişim, sosyoloji, antropoloji gibi konularında derinliğine bilgili, öngörü ve uzgörü üretebilme yeteneği olan bir kişilik olmalıdır.

    11 MiT VATANDAŞA MAiL GÖNDERiR Mi?
    Hayır; @mit.gov.tr uzantılı bir mail adresi yoktur.

    12- BiR MiT ÇALIŞANI AiLESiNE VEYA YAKIN ÇEVRESiNE ÇALIŞTIĞI YERi SÖYLER Mi?
    Söyler ve bunun gizlenmesi için bir sebep yoktur. Gizlilik haber toplayan elemanlar için söz konusudur ve onların olabildiğince kendilerini gizlemesi istenir. Eşine durumu söyleyip söylememesi kendi takdiridir.

    13- KADROLU YA DA KISA SÜRELi BiR KEZ MiT iÇiN ÇALIŞAN ÖMÜR BOYU BiR SORUMLULUK SAHiBi OLUR MU?
    MiT'in faaliyetleri gizli olduğu için bu gizliliğe riayet edilmesi gerekir. Yani yapılan operasyonlar hakkındaki bilgiler başkalarıyla paylaşılmaz.

    14- MiT'TEN EMEKLi OLUNUR MU?
    Her kurumdan olduğu gibi MiT'ten de emekli olunur ve bu konudaki emekli olunamaz yargısı yanlıştır.

    15- BU KURUMDAN EMEKLi OLAN BiRi ANILARINI KiTAP OLARAK YAYINLAYABiLiR Mi?
    MiT'in yaptığı işleri açıklamamak kaydıyla anılar yazılabilir. 
    ···
  9. 9.
    0
    reserved
    ···
  10. 10.
    0
    Rezz tutar
    ···
  11. 11.
    0
    MiT iS COMiNG
    ···
  12. 12.
    0
    Tamam da kardeşim bunun akparti dönemi ile ne alakası var
    ···
  13. 13.
    0
    Mitin amk
    edit:durun lan kapı çalıyor.
    ···
    1. 1.
      0
      Geldiler pnp 3 harfli ortasında i var
      ···
  14. 14.
    0
    Devlet sirrı
    ···
  15. 15.
    0
    mit ifşa oldu kendi kendini imha etmesi gerek
    ···
  16. 16.
    0
    okuyun mit başkanı oldum
    ···
  17. 17.
    +1 -1
    Mittir git.
    ···
  18. 18.
    0
    2 soru olmuş bu
    ···
  19. 19.
    0
    3 harfli ortasında i var işte mq
    ···