/i/Tespit

  1. 1.
    +41 -9
    Eski insan toplumlarında (aslında hala..) bazı temel ahlak kurallarını pekiştirmek için din kullanılmıştır.

    Ahlakın temeli Sen beni öldürme ben seni öldürmeyeyim,
    Sen benim yemeğimi çalma, ben senin yemeğini çalmayayım
    a dayanır

    Bu kurallara uymazsanız Tanrı sizi cezalandıracak denilerek de din işin içine katılmıştır. Asıl amaç Tanrıdan ceza almamak değil, refah ve güvenli bir toplumda yaşamak. Medeniyet böyle gelişiyor..

    Kısaca kendisine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma yeterli..

    Yani efendim ötedünyaya inanmadan da ahlaklı bir insan olunabilir.
    Cehennem diye bişey olmadığını bilmesine rağmen hırsızlık yapmayan, milletin karısına kızına göz dikmeyen ahlaklı birisinin motivasyonu, böyle bir toplumda yaşamak istemesidir.
    Ya da ben öyleyim bilmiyom...

    Tabi çok dallı budaklı bir konu ama temeli bu işte ya.
    Ben kimsenin benim hakkımı yemesini istemiyorum, o yüzden ben kimsenin hakkını yemiyorum.

    Bunun da efendim Tanrıyla, onla bunla alakası yok. Azıcık beyinle alakası var
    ···
  2. 2.
    +10 -1
    din i gerekce gostererek ahlakli olanin ahlaki sahtedir
    ···
    1. 1.
      -2
      çünkü dini bilmiyordur. O yüzden onun ahlakı hiç sağlam değildir. Ama biz yaşamın kendisini verdiği ötekiler olarak bu konuyu iyice düşünüp tarttığımız için çok çok daha ahlaklı insanlarız.

      En azından neyi neden yaptığımızı biliyoruz
      ···
      1. 1.
        +1
        ben insanlarin neden kotu olduklarina anlam veremiyorum. icten gelen bi ozellik oldugunu dusunuyorum. ozbilincini kazanan herkes gerekli ahlak degerlerini kendince saglayabilir bence ornek olarak yere cop atmak ya da baskasina saygisizlik yapmak
        ···
    2. 2.
      +1

      SEN BANA 31 ÇEK SEYFi ABi BEN DE SANA 31 ÇEKEYiM

      ···
    3. 3.
      -1
      Sizin dediğiniz ahlak değil çıkarcılık.

      Ahlak diye bir şey yoktur çıkarlar vardır. Çıkarına uygun hareket etmeyenler ise enayilerdir. Buradaki enayi müslümanlar değil, ahlak safsatasına inanan ve afterlife'a inanmayan kerizlerdir. Siz ahlaklı değilsiniz, sadece ahlaksız olmayı kaldırabilecek kadar cesur değilsiniz.
      ···
      1. 1.
        0
        iyi soyledin. hemen gidip iyi insan olmayi birakiyorum bekle beni dolandiricilik orspu cocuklugu vs vs
        ···
      2. 2.
        +1
        ne diyorsun aptal gerizekalı huurnun sokağa fırlattığı. gibtir git ne yaparsan yap am kafa seni. istersen vicdanın rahat etmediği için iyilik meleği ol bana ne amcık.
        ···
      3. diğerleri 0
    4. diğerleri 1
  3. 3.
    +8
    la ateayistler o zaman kendi ananızı bacınızı nie siqmiorsunuz za xDD
    ···
  4. 4.
    +7
    Sen 9-10 yaşındaki kızlarla takılmak istiyordun ne ara ahlaklı oldun pid0fili oç
    ···
    1. 1.
      0
      Yok lan o yaş grubunu hiç sevmem ben
      ···
  5. 5.
    +6
    peki sen benin garıyı
    Bipppppp
    ben senim garıyı
    Bippppppp
    Ne olur
    //Swinger//
    ···
  6. 6.
    +2 -3
    Başlık yanlış.
    Ahlak Dinden türetilmiştir, etle tırnak gibidir.
    Bağımsız değildir, Ahlak olmadan Din yürümez, yürümezse Din yozlaşır, günümüz hali gibidir, Dini yozlaştıran da ahlaksız olup aynı zamanda inançsız olan da kişilerdir.
    ···
    1. 1.
      0
      O biraz da dinine bağlı ama

      Din olmadan ahlak yürür
      Ahlak olmadan bazı dinler yürümez
      ···
    2. 2.
      0
      insan varsayılan haliyle dinsizdir zaten. Bir dine inanmak için insanlığın mükemmel gelişmiş olması gerekir, dinlerden önce hepimiz ateistken de bir ahlakımız vardı. Dinler bu ahlakı perçinledi ve geliştirdi. Şimdi ise tekrar başladıgımız yere yani ateizme kitleler halinde geri dönüyoruz çünkü ahlakın olması için dinin de olmaması gerektiğini bilecek kadar zekileştik.

      Bugün Fransa, Japonya, isveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Rusya, Birleşik Krallık gibi gelişmiş dünya ülkelerinde insanlar dinsizliğe dönüyorlar. Bu insanlar namussuz değiller sadece namusun ve namusluluğun var olması için bir tanrının olmasının gerekmediğini bilecek kadar olgunlar.
      ···
  7. 7.
    +3 -2
    Kendime yapılmasını istemediğim bir şeyi neden başkasına yapmayayım? Eğer gücüm varsa ahlaksız bir insan olmam için önümde pek bir engel kalmaz. Öbür dünyaya inanmayan bir insan ahlaklı olabilir fakat ahlakını temellendirmede sıkıntı yaşar. Öbür dünyaya inanmayan ve güçlü bir insan için bana yapılmasını istemediğim şeyi bir başkasına yapmayayım tamemen mantıksızdır. Çünkü adamın kötülük yapacak gücü var ve karşısındakinin yok.
    ···
    1. 1.
      +1
      kime en güçlü değildir. illa kendisinden güçlü birileri vardır ve onlar da o kişiye öyle davranır. Eğer sistemin böyle olmasını istiyorsa elinden geleni ardına koymasın..

      Güçlünün güçsüzü keyfine yediği bir ortamda medeniyet gelişemez. O yüzden böyle bir sistemi hayat felsefesi yapanlar da medeni değildir. Kendi seçimidir kolay gelsin
      ···
      1. 1.
        +1
        O zaman gözlemcinin olmadığı yerde istediğim ahlaksızlığı yapmamı meşrulaştırdın sen. Medeniyet diye bi gibko terim çıkardın sonra da. insan medeniyet için değil kendi mutluluğu için yaşar.
        ···
  8. 8.
    +2
    bireysel ahlak kişiyle ve çevresiyle ilgili olabilir ama düzenli kontrollü ilahi ahlak dinden bağımsız değildir.

    Mesela robin hood sence hırsız mı, yoksa kahraman mı
    ···
    1. 1.
      0
      ilahi hiç bir şeye inanmadığım gibi ilahi ahlaka da inanmıyorum. Robin hood da hırsızdır ve cezalandırılmalıdır
      ···
    2. 2.
      0
      Bir başkasına göre kahraman. Yani başlıktaki mantıkla herkesin kendi kafasına göre ahlak anlayışı oluyor işte. ilahi ahlak demek hepsini standart hale getiren ahlak demek. Yani artık kişiye, döneme göre, kafana göre kendi yorumunu katamazsın
      ···
  9. 9.
    +2
    ahlak = mantık, muhakeme
    ···
  10. 10.
    +1 -1
    yarrrrrrrrrrrrrrrak bağımsızdır
    ···
  11. 11.
    +2

    ahlak kuralları içerisinde annenle bir takım hadiseler yaşadım ❤️

    ···
  12. 12.
    +1
    Ahlak dinden (tüm dinleri ele alarak tabi) -asla tamamen olmasa da bir nebze- bağımsız olabilir ama inançtan bağımsız değildir. Ki din, ahlak ve inanç birbirine sarmaşık gibi dolanmış, kökü ucu kolay ayrıştırılamayacak şeylerdir.

    Özellikle inanç buradaki en karmaşık kavram. Bir ateistin de iyi bir insan olabileceğine "inanılır". Lakin bu dine sığmaz. Öte yandan aynı din içerisinde, aynı nesne ya da eylemlerin de farklı çıktıları olabileceğine inanılabilir. mezhep buradan doğar.

    Bu üç kavram tek bir kelime formunda birbirinden ayrılsa da yaşamın pratiğinde birbirlerinin aralarına serpiştirilmiş detaylar şeklinde neşet ederler. Hiçbiri diğerinin çatısı olmaz.

    Haçlı Seferleri esnasında türlü ahlaksızlık gayet dine uygun şekilde yapıldı. Benzeri Orta Doğu'da her gün yaşanıyor.

    Peki nasıl çıkarız bu işin içinden?

    Hah, işte burada atlanılan asıl kavramlar "hukuk" ve "bağlam"dır. Erişilmeye çalışılan şey adalettir aslında. iyilik kadar geniş ve belki de muğlak bir kavramı toplumsal pratiğe indirirken başvurulan filtre adalet kavramıdır.

    Adalet ülküsü, hukuk ile sistematize edilip işleyişe dökülürken, hukukun en çok baktığı şey "bağlam"dır.

    Biri birini öldürmüş. Nasıl? Hangi durumda? Ne gerekçeyle? O birileri kim?

    Bağlamı vermeden yargı koyulamaz. Ahlak için de aynısı geçerlidir, inanç için de, din için de. Misal
    Hitler milyonlarca kişiyi öldürmüş ve daha da öldüreceğini beyan ederken, O'nun yaşama hakkını tüm diğer insanlar gibi sarsılmaz bir yere mi koyacağız?

    Şimdi...

    Elimizde 5 kavram var. Bunların hizmet ettiği nihai şeyi doğru saptayamazsak, esasa ulaşamaz haliyle de usül farklılıkları tartışmasında boğuluruz.

    Hukuk, bağlama bakarak adaleti sağlamaya çalışır. Adalet ise, bağlama (koşullara) bakarak kişi ya da zümreler arasında "çatışmasızlık" sağlamaya çalışır.

    inanç bu çatışmasızlığın insan aklı ve kapasitesi ile ulaşılabilir olduğunda kanaat kılmaktan başka bir şey değildir aslında (-ki bu kanaat kılma yani irade dahilinde, bilinçli tercih konusuna geleceğiz birazdan). Din ise bu çatışmasızlığa ulaşma çabasına bir nedensellik ekler. "Peki niçin çatışmamalıyız?" diye sorulduğunda bunun faydalı mı, zorunlu mu, koşullara bağlı mı olduğunu bize anlatır. Hatta bu çatışmasızlık halini insanlar arasındaki ilişkilerden de daha geniş bir alana taşıyıp doğa ile, soyut olan ile, Yaratıcı ile çatışmama ilkesini koyar.

    Aslında çatışmasızlığa ulaşmak ise temelde tek bir şeye bakar:

    Çatışmasızlığın kendisine.

    Zira barış, kendi kendisinin mükafatıdır.

    Bu arada; komünizme (tarihsel materyalizme) karşı getirilebilecek tek felsefi eleştiri de budur belki de. Diyalektiği yani en katışıksız haliyle çatışmayı merkeze alan ama bunun anlaşılmasını çatışmasızlığa ulaşmak için araçsallaştıran bir düşünce, maddenin tabiatı gereği varolan bu çatışma halini, ancak insana maddeyi aştırtarak gerçekleştirebilecektir. Zira maddeler evreni olan doğanın bir sabiti olarak çatışmayı aşmak aslında doğayı aşmak demektir.

    Peki insan, doğanın ötesinde olana (yani aşkın olana) dokunmayı hedeflemeden doğayı aşmayı hedefleyebilir mi?

    Doğanın tüm fiziksel ve beşeri koşulları topldıbına "tarih" dersek, bir çatışmalar anlatısı olan tarihten yola çıkılarak çatışmasızlığı yakalamak hangi aracı ile mümkün olabilir?

    Din?
    Ahlak?
    inanç?

    Ya da hepsinden kıymetlisi:

    istenç. Yani özgür irade. Başka bir gerekçeye yaslanmadan, sırf insan böyle istiyor diye çatışmamak... Sonunu bilmediği yolda, bedel ödeyerek iyi olmak... Hiç bir baskı ve yönlendirme altında kalmadan! Yapabileceği en üst şey olaran iradeyi pratiğe geçirme ve bilinçli bir seçim yapma kaidesiyle sırf o iradenin kendi kendisini hiçbir etkiye maruz bırakılmadan en çıplak haliyle gerçekleştirebilmesi, insanın, insan olmayı istemesi, çatışmasızlık idealini mümkün kılan şeydir.

    Cennet, teslimiyet, iman, inanç, ahlak, din tam da budur.

    Ben, bana nerden geldiğinden ve kökeninden bağımsız olarak, sadece elimde olduğundan emin olduğum irademle, "iyi" olmak istersem ve bir de üstüne bedel ödeyerek iyi olabilirsem, herkesten güçlü, herkesten daha fazla imkana sahip, herkesten daha fazla güvende olacağımı bilmeme rağmen kendimden eksilterek öteki olanda da aynı duyguyu, imkanı ve arzuyu uyandırabilirsem, o zaman konumuz bir zemine oturur.

    insan, -eğer gerçekten isterse- adil olur. insan -eğer gerçekten isterse- huzur hüküm sürer. En güçlü olanın gücünden vaz geçebildiği ve "Sana feda olsun, yeter ki üzülme!" diyebildiği yerde, ahlak, din ve inanç sessiz bir kararlılıkla birleşip tek ve bölünmez bir şey olur.

    Ki bu durumun idrak edilip hayata geçirilmesine de "kemâle ermek" denir.

    Sevgi, Adem ve Havva'nın Cennet'ten men edilirken yanlarında getirdikleri bozulmamış tek şey belki de. Korku, şüphe, çıkar, çatışma, yorulma, emek, takas gibi şeyleri hep yer yüzünde öğrendik.

    Ama sevgi, doğanın doğalında arasanız bulabileceğiniz bir şey değildir. Doğada hep bir plan, bir fayda vardır. Fayda gözetilen yerde sevgiden bahsetmek mümkün olmaz. Ve yine, insanın iradesinin %100 özgür olduğunu, fayda sağlama kaygısının bile etkilemediği bir noktada salt şekilde tecelli etmesi ancak sevmekle olabilecektir.

    Velev ki insan bilmiyor ve bilemeyecek olsun. Ki aşkların en büyüğü, kavuşmanın imkansız olduğu sevgiliye yönelir. Bu sevgili, yine bilemeyeceği kesin olan insanın seveceği "bilme" halinin kendisidir. Bilmediği şeyi sevemeyeceği aşikar olan insana, önce bilmeyi sevmesi tembih edilmiştir bu yüzden.

    Ve denmiştir ki:

    "Oku!"

    Umudum o ki bir gün sıyrılacağız hepimiz bu sevgisizlikten. Yer yüzü, aşkın yüzü olacak, göklerden aşk doğup aşk batarken...
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      ebenin amı amk
      ···
  13. 13.
    +1
    Sanırım günümüzdeki dincilerin yaptığı ahlaksızlar @1'i ahlaklı olup da dine karşı cephe almaya itmiş olsa da yasanın olmadığı yerde anarşizm doğar oysa yasalar normatiftir, herkes için aynıdır ve dinlerdeki ahlak kuralları da yasacıdır. ahlaki yasalara uyulmazsa belli bir süre sonra güçlünün güçsüzü, zenginin fakiri ezmesi gibi durumların ortaya çıkması kaçınılmaz olur senin bahsettiğin sen beni ... ben seni ... anlayışı bireysel ahlaktır ama menfaatler işin içine girdiğinde bu da bozulur

    Senin bahsettiğin faydacı ahlak anlayışı bireysel ahlakı sağlasa da toplumsal ahlakı sağlamakta yetersiz kalıyor bunun için her zaman -doğru veya yanlış- dinler var olacak.
    ···
  14. 14.
    +1
    Ahlak gibismemektir. Sen beni gibme ben de seni gibmeyeyim diye bir sey olmadigina gore ahlak dinden gelir. Mesela dindar biri kariya gitmez, fuhus yapmaz.
    ···
    1. 1.
      0
      mis gibi müritleri dururken niye para verip karıya gitsinler
      ···
  15. 15.
    +1
    Bos konusma hak dim islamdir .
    ···
  16. 16.
    +1
    oksitosin, endorfin gibi hormonlar insanı ahlaklı kılar. empati geliştiren vicdan yapan hayvan ahlaklı olur. bahsettiğin beni öldürme, seni öldürmeyeyim savı mülkiyetin ortaya çıkmasıyla sen benim karımı gibme bende seninkini gibmeyeyim ki çoğalıp üzerine çullanmayayım'a evrilmiş bir ahlaksızlıktır.
    ···
    1. 1.
      +1 -1
      Oksitosim ne huur evladi 😃
      ···
  17. 17.
    +1
    Ahlaki din getirdi bir daha boyle basliklar acip ataist kesimi azdirma
    ···
  18. 18.
    +1
    ahlak mahlak beni bağlamaz bilsem yakalanmayacağım var ya neler yaparım neler
    ···
    1. 1.
      +2
      kendiyle celismeyen bi ateist buldum
      ···
  19. 19.
    +1
    ya sen benden çalışmayacak kadar güçsüzsen
    böyle bi ahlak temellendirmesi yok
    bide seni neden öldürmüyim kim engel olucak ve neden
    ahlak kimsenin görmediği yerde de olmalıdır karşılıklı rıza ahlakı bunu karşılayamaz toplumsal bi ahlakı ancak allah gonderebilir
    ···
    1. 1.
      +1
      Beni öldürürsen sen de ölürsün, bu toplumsal boyutta felakete yol açar.

      Kimsenin görmediği yerde bir ahlaksızlık yaparsan topluma zarar verirsin ve ahlaksızlık arttığı sürece toplumun içinde bulunduğun için kendine de zarar verirsin. Dolayısıyla yaptığın her ahlaksızlık aslında senin zararınadır.

      Senin dediğinin tam tersine tanrıya inananların olduğu ülkelerde ahlaksızlık çokken, tanrıya inanmayan ülkelerde ahlaksızlık daha azdır. Bunu dünya suç oranlarına bakarak da görebilirsin.

      Dinler ahlakın eski çağlarda sağlanması için mükemmel bir araçtı fakat bu çağlarda gerek kalmıyor.

      Şunu bilmeni de isterim ki insan alışkanlık ve tekrarlama üzerine kurulu bir canlıdır. Yaptığı çoğu şeyi tekrar tekrar yaparsın.

      Ayrca insan empati, vicdan ve muhakeme yeteneğine sahip bir üst canlıdır. Bu yeteneklere sahip olmayanlar pgibopat-sosyopat hastalardır.

      Yani bir insan bir insanı empati yeteneğinden ötürü durduk yere öldüremez, öldürüyorsa o kişi hastadır.

      Ayrıca din ahlakı ile dinsiz bir ahlak arasında hiç ama hiçbir fark yoktur. Tek farkları işlenişleridir. ikisi de aynı amaca hizmet eder.
      ···
      1. 1.
        0
        Pgibopat-sosyopat insanları nasıl ahlak çerçevesi içine alacaksın?

        Bi de kimsenin görmediği yerde ahlaksızlık yapsam toplumu etkilemez, etkilese bile benim ahlaksızlık yapmamdan alacağın zevk karşısında hiçbir şey.
        ···
      2. 2.
        +1
        ya bu dediklerinin hiçbir temeli yokki
        ne anlatiyon sen
        toplumda cinayet fazla yada az olması allahsız birini cinayet islememeye ikna etmez
        zaten senin gücün bana asla yetemiycek
        hatta ben seni tehdit olarak sezdigim ilk an tenha biyere oldurebilirim kim dur diyebilicek

        suc oranlarından bahsetmissin
        devletlerin yetersizliğini buna katarsak çok net bi liste çıkmıyor ama şöyle koyuyim
        https://kronos35.news/tr/...a-oldugu-ulkeler-hangisi/

        vicdandan muhakemeden bahsetmissin
        surda demistim
        http://www.incisozluk.com...beyler-dinleri-sevmesede/
        ···
  20. 20.
    +1
    Bunların hepsi boşa hayatta kalmak için her türlü pisliği yaparım ölürsen her şey biter
    ···
    1. 1.
      0
      Herkes ahlaklı olursa daha kolay hayatta kalırsın ve daha uzun yaşarsın. Olay bu zaten
      ···
      1. 1.
        -1
        Herkes ahlaklı olursa ve SEN çaktırmadan ahlaksızlık yaparsan en uzun yaşarsın. Ahlak, başkaları uyduğu sürece faydalı.
        ···
      2. 2.
        0
        Sen huur çocuğuysan biz napalım ?
        ···
      3. 3.
        0
        ananın dıbını yap huur çocuğu. sen huur çocuklarının neden kötü olduğunu bile açıklayamıyorsun daha da laga luga yapıyorsun.
        ···
      4. diğerleri 1