1. 1.
    +1
    yasasaydi kesin incici olurdu asosyal herifin teki.
    ···
  2. 2.
    0
    fenadır.
    ···
  3. 3.
    0
    @13 19. Yüzyıl’dan itibaren Batılılaşma, Garplılaşma, Avrupalılaşma, Asrileşme gibi çeşitli tanımlamalarla adlandırılan Modernleşme sürecinin entelektüel zihin tarihimizin önemli bir dönemini oluşturduğunu, günümüz şairlerinin bu dönemin idraki içinde bulunmaları gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Hilmi Yavuz; modernleşme süreci içinde Osmanlı-Türk toplumunun kendisini inşa eden özünü de tamamıyla bir kenara atmadığını söyledi. Hilmi Yavuz, Modernleşme sürecinde Ahmet Haşim ve Yahya Kemal’le birlikte hem Doğulu hem Batılı, hem geleneksel hem de modern çizginin Türk Şiiri’ne damgasını vurduğunu belirttikten sonra Haşim’in sahih bir şair ve Yahya Kemal’den önce ilk ‘modern şairimiz’ olduğunun altını çizdi. 1921 yılında Dergah mecmuasında yayınlanan “Bir Günün Sonunda Arzu” şiiri dolayısıyla ‘kapalılık’ ve ‘anlaşılmazlık’ gibi ağır eleştirilere maruz kalan Ahmet Haşim, bu eleştirilere cevaben yine aynı dergide “Şiirde Mana ve Vûzuh” başlıklı bir metin kaleme almıştır. Bu metin, Hilmi Yavuz’a göre Türk şiirinin ilk modern manifestosudur.
    ···
  4. 4.
    0
    yuh amk bu adam hakkında bu kadar mı yazılır adam gelmiş geçmiş en iyi türk şairlerdindendir
    ···
  5. 5.
    0
    cumhuriyet karşıtı o.ç dir
    ···
  6. 6.
    0
    yazın sıcağında kavrulurken, tek dikişte zütürdüğünüz osmanlı şerbeti gibi bir üslubu, bir dili var. bazen öyle güzel şeyler okuyorum ki, gözlerimi kulaklarımı kapatıyorum, o cümle kafama iyice sinsin, kaçamasın deyü.
    ···
  7. 7.
    0
    (bkz: tipsizim allah görse evrime inanır)
    ···
  8. 8.
    0
    ağır ağır çıkacaksın bu hayat merdivenlerinden
    eteğinde güneş rengi bir yığın yaprak
    ve bir zaman sonra bakacaksın semaya ağlayarak
    ···
  9. 9.
    0
    TENKiT ANLAYIŞI

    Ahmet Haşim, Emil Varhaeren' in çocukluğunun geçtiği muhiti canlı, doğayla iç içe bir levha şeklinde tasvir eder. Varhaeren' in çocukluğundaki bu muhit, onda güzel izlenimler, hayaller, duygular, hisler uyandırır. Rahipler başlıklı şiir kitabında da çocukluğunun güzel izlenimlerini güzel, ahenkli bir dille anlatır. Ahmet Haşim de bu yönüyle Verhaeren' e benzer. Aralarındaki fark çocukluklarının geçtiği muhittir : Biri Belçikalıdır, biriyse Bağdatlıdır. O, dış dünyayı değil; dış dünyanın kendinde bıraktığı izlenimleri şiirine yansıtır.
    Haşim, Varhaeren' in Sembolist olduğunu söyler. Sembolizm sadece bazı soyut düşüncelerin biçimlerle veya kişilerle ifadesi olsaydı yeni bir meslek olmazdı. Çünkü Eski Mısırlılar, Yunanlar, Romalılar birtakım mücerret duyguları bazı şekillerle ve şahıslarla sembolize ediyordu. Tüm kavimlerin şiirlerinde ve dillerinde temsiller vardır. Şekilsiz tasvir ve istiaresiz, sanatsız edebiyat düşünülemez. Sembolizm, bunlarla birlikte sanatta şahsîlik, edebiyatta serbestlik, kafiyenin kurallarını terk; hüsne, garipliğe, tecerrüde gidiş olarak tanımlanabilir.
    Sanatta şahsîlik; şairin kendine has olanı, kendini başkalarından ayıran özellikleri ortaya koyması ve başkasına benzemek için bunlardan taviz vermemesidir. Divan şairleri bu görüşe uymaz.
    Edebiyatta serbestlik; özellikle klagib vezin kuralları arasında şairin yeni teknikler denemesidir.
    Kafiyenin kurallarını terk; kafiyesizlik, mısra sonlarında benzer kelimeleri ve kuralları terk etmek demek değildir. Şairin kendi ölçüsüne yer vermesi demektir.
    Gariplik, Ahmet Haşim' in "göllerde bu dem kamış olsam" gibi ifadelerine sahip olmaktır.
    Tecerrüde gidiş, şiirin anlamından çok mübhemiyetini işlemek; hatta konusuz şiire gidiş olarak ifade edilebilir.
    Ahmet Haşim' in Verhaeren' den söz ederken kullanığı sıfat tamları orijinaldir ve kendi üslubuna uyan tamlamalardır (gümüş böcekler vb). Verhaeren, duyulmamış benzetmeler yapar. Şiirleri mugibî parçası gibi ahenklidir, renklidir. Şiiri, uyandırdığı hislere göre bir mugibi parçası gibi değişim gösterir. Gece anlayışını etkileyici bir biçimde, orijinal hayallerle anlatır (eflatun sis). Onun da ilhamı Ahmet Haşim' inki gibi gece gelmektedir. ee serbest müstezatı da kullanmıştır.

    Hanry de Regnier günlük hayata lakayt kalır. Bu, günlük hayatı tasvir eden Realist edebiyatla uyuşmaz. Şiirlerinin faydalı olmasıyla değil; güzel olmasıyla ilgilenir. Ahmet Haşim göl imajını, Henry de Regnier' i anlatırken ona uygular. Onun da şiirleri mugibi parçasını andırır. Bir şiir, içinde farklı vezinler barındırır. Şiirlerinde benzersiz ifadeler ve eşsiz renkler kullanır. Şiirlerini serbest biçimde yazar. Serbest müstezat Fransa' da Sembolizm' le birlikte ortaya çıkar. Bu ölçüden önce Fransız şiirindeki mıralar, en çok on iki heceyle yazılabiliyordu. Serbest ölçüyle birlikte hece sayısı keyfîliğe bağlanmış oldu.

    Ruh- ı bî-kayd Fırsatıyla başlıklı yazısında Tahsin Nahit (Mina Urgan' ın babası) ve Tevfik Fikret yoluyla Fecr-i Âti ve Servet- i Fünun topluluklarının karşılaştırmasını yapar. Tahsin Nahit' in Ruh-ı bî-kayd şiirini beğenir. Yazıya, Tevfik Fikret' in Rübab-ı Şikeste' sini tenkit etmekle başlar.
    Rübab- ı Şikeste' de şiirde aradığı özellikleri bulamaz. Asabî bir mizaca sahip olan Ahmet Haşim, Tevfik' in bu yapıtında durgun bir resim tablosuyla karşılaşmış gibidir. Yapıt belirgin, çok şekilli ve düzgündür. Ahmet Haşim' in aradığıysa fırtınalı ruh haline bağlı olarak karmaşık, bulanık, seyyal bir vezindir.
    Fikret' in yapıtında soluk renkler vardır. Ahmet Haşim' in şiirlerinde hakim olan renkler kırmızı ve aydınlık-karanlık zıtlığı gibi renklerdir.
    Tevfik Fikret bir peygamber, mürşid, ahlakçı tavrı takınmıştır. Ahmed Haşim' e göre şair de herkes gibi iyi ve kötü yönleriyle sıradan bir insandır. O, çirkin ve zayıf yönlerini saklamaz. Nesrinde bu, daha belirgindir.

    Piyale Mukaddimesi ( Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar) ' yle ilgili uzun bir yazı yazmıştım. Ancak yanlışlıkla sildim...
    Tümünü Göster
    ···
  10. 10.
    0
    Asosyal , içine kapanık şair. Şimdilerde dünyada olsa kesin incici olurdu.
    ···
  11. 11.
    0
    Aruzu çok sever
    ···
  12. 12.
    0
    ''Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden
    Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak
    Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak"
    ···
  13. 13.
    0
    bir nazım hikmet başlığı kadar dolduramamış olmasına rağmen bence en iyi şairlerdendir. değeri bilinememiştir, yaşadıklarına bakılırsa gerçekten de değeri bilinse belki de adını dünyaya duyurabilecek şairlerdendi; ama kendisi istemiştir böyle olmayı. belki de bu yüzden bu kadar güzel şiirler yazabilmiştir.
    ···
  14. 14.
    0
    @14 google'la olur bir mevzu değil ki panpa
    ···
  15. 15.
    0
    @13 google diye bişey var oraya yazıyon öğreniyon avradını gibtiğim
    ···
  16. 16.
    0
    iyidir iyi
    ···
  17. 17.
    +1 -1
    Soru; Ahmet Haşim in en ünlü eserlerinin toplandığı eserin adı nedir
    Cevap; best of ahmet haşim
    ···
  18. 18.
    0
    ben de bu kadar çirkin olsam ben de bu kadar hüzünlü olurdum aq.
    ···
  19. 19.
    0
    gurabahane i laklakan
    bize göre
    piyale
    o belde
    ···
  20. 20.
    0
    gececi tayfadandır ahmet reyiz
    ···