1. 1.
    +5 -2
    bilgi de matematik profesörüdür kendisi ve bölüm başkanıdır. matematik köyünün kurucusu. nesin vakfının şuanki başkanı. matematik ve gerçek,kim kor matematikten vb. kitapları var. bide küme kuramları ile ilgili var.bu arada aziz nesin in kardeşi.
    ···
  1. 2.
    +6
    @1 mal beyler. adam aziz nesin'in oğlu kardeşidir yazmış
    ···
  2. 3.
    +5
    tübitak başkanı sayın prof. dr. nüket yetiş’e açık mektup

    prof. dr. ali nesin
    istanbul bilgi üniversitesi
    matematik bölümü başkanı
    dolapdere beyoğlu
    istanbul

    istanbul, 5 haziran 2010

    sayın prof. dr. nüket yetiş,
    sorumlusu olduğunuz tübitak’tan şikayetçiyim. sadece ben değil, matematikçi ya da değil, tanıdığım herkes şikayetçi. ben kendi dertlerimi size anlatmak istiyorum. eğer isterseniz diğerlerinin dertlerini kendilerine sorup dinlersiniz. kime ne soracağınızı bildiğinizi sanıyorum.
    ne zamandan beri yazmak istediğim bir anımla başlamak istiyorum mektubuma.
    bundan üç yıl önceydi. matematik köyü’nde liseliler için bir proje tasarlayıp tübitak’a sunmuştuk.
    bir zaman sonra bir yazı geldi tübitak’tan. ankara’ya gelip projemi panel (yani hakemler) önünde anlatmamı istiyorlardı.
    “herhalde bu herkese yollanan bir yazı, panelistler proje sunan, ama tanımadıkları, güvenmedikleri lise öğretmenlerini yakından tanımak için böyle yapıyorlar, herhalde bu davet bana yönelik değildir,” diye içimden geçirdim. gene de emin olmayıp tübitak’a telefon edip sordum. benim de projemi panel önünde anlatmam gerekiyormuş... projede her şey anlaşılmazmış...
    oysa projemizde her şey yazıyordu, ne ekgib olabilirdi ki, nesi anlaşılmayabilirdi ki?
    randevu verilen gün ve saat bir işimizin olup olmadığı da sorulmamıştı. gitmek zorundaydım. yol parasını da ödemiyorlardı. işimi gücümü bırakıp istanbul’dan ankara’ya, tübitak’a gittim. bekleme odasında uzunca bir süre bekledikten sonra panelin önüne çıktım.
    başkan ortayaşlı bir hanımdı. ikinci başkan, ya da panelin ikinci etkili ismi darwin skandalında da adı geçen çiğdem atakuman’dı. diğer (aklımda yanlış kalmadıysa) beş panelist 20’li yaşlarda gencecik insanlardı. elli yaşında bir profesörü istanbul’dan ankara’ya getirterek huzurlarına çağırmakta hiçbir beis görmemişlerdi.
    başkan sözü aldı,
    ali bey, dedi, ben projeleri okumam. bana projenizi anlatır mısınız?
    biliyorum inanılır gibi değil ama aynen böyle söyledi. çiğdem atakuman o günü anımsar sanıyorum, kendisine de sorabilirsiniz.
    neden okumazmışsınız? diye sordum.
    çünkü projelerden habersiz geldiğimde çok ilginç sorular soruyorum, başkalarının dikkat etmediği şeyleri görüyorum... öyle değil mi arkadaşlar? diye sorup etrafındaki gençlere baktı onay bekleyerek.
    çiğdem atakuman da dahil olmak üzere, diğerleri, nerdeyse tek bir ağızdan,
    evet efendim, öyle efendim, dediler, çok ilginç sorular soruyorsunuz...
    neden çağrıldığımı anlamıştım. bu saygısızlık karşısında bana sadece susmak düşüyordu.
    projemi anlatmam istendi. anlattım. başkan,
    ali bey, dedi, derslerinizde soracağınız sorulardan birkaçını sunar mısınız?
    en ilginç bulduğum birkaç soruyu söyledim. başkan etrafına bakındı. herhalde kendisinden soruların yanıtlarını beklediğimi sanmış olmalı ki, sinirli sinirli gülümseyerek,
    eskiden olsaydı bunların hepsine hemen şıp diye cevap verirdim, dedi, ama unuttum bu konuları şimdi...
    oysa sorularımın hepsi değme matematikçiyi zorlayacak sorulardı. kendim uydurduğum bu soruların bazılarının yanıtını bulmak için günlerce düşünmüştüm. bazılarınınkini de hiç bulamamıştım... yanıtları şimdi de bilmiyorum. ben sadece “ne kadar güzel sorular değil mi, güzel olduklarını teyit edin n’olur, heyecanımı paylaşın” anldıbına bakmıştım panelistlerin yüzüne. oysa onlar soruları bile anlamamışlardı.
    başkan devam etti konuşmasına:
    ali bey, dedi, biz sizi araştırmacı olarak çok iyi biliyoruz, tanınmış bir araştırmacısınız ve konunuzda çok iyisiniz, ama eğitimci olarak sizi hiç tanımıyoruz. iyi bir araştırmacı olmak demek iyi bir eğitimci olmak anldıbına gelmez... bu projede başarılı olacağınızı nasıl bilebiliriz ki?..
    bu aşamada projemi reddetmeye niyetli olduklarını anlamıştım. son bir umutla kendimi savundum:
    ama ben 5 yıldır liselilere yönelik matematik dünyası diye bir dergi çıkarıyorum... derginin her sayısı on bin satıyor...
    etrafına bakınıp,
    öyle mi? bilmiyordum... dedi.
    diğerleri “evet öyle” anldıbına baş salladılar.
    ayrıca diye ekledim, 20 küsur yıldır onlarca kez basılmış 5-6 tane popüler matematik kitabım var...
    gene etrafına sorgulayıcı bakışlar attı.
    diğer panelistler gene “evet öyle” anldıbına başlarını salladılar.
    ayrıca haftada en az bir kez bir ilkokula, bir liseye konuşma vermeye giderim...
    başkan konuyu değiştirdi:
    ali bey, dedi, bizim konseptimiz daha çok eğlence ve oyun içeren projeler...
    olabilir... benim konseptim de böyle... farklılık güzel şeydir...
    ama biz bu tür projelere destek vermiyoruz, bizim konseptimize uymuyor...
    afedersiniz ama burası sizin konseptinizi destekleme derneği değil. sizin konseptiniz yazmıyor şartnamede.
    üzgünüz...
    ayağa kalktım, kapıya doğru yönelirken,
    destekleseniz de desteklemeseniz de bu proje gerçekleşecek, dedim sinirli sinirli. bu projeyi desteklemek sizin için ancak bir onur olabilir...
    projem desteklenmedi elbet. ama hiç olmazsa bu vesileyle bir panelist grubunuzla tanışma fırsatım oldu.
    geçen yıl da, bu yıl da tübitak’a sunduğumuz tüm lise ve lisans yazokulu projelerimiz reddedildi.
    geçen yıl hiçbir red gerekçesi gösterilmedi. bu yıl ısrarlarımız ve konunun basına yansıması karşısında red gerekçeleri sunuldu.
    gerekçelerin bir kısmı yersiz, bir kısmı dayanaktan yoksun.
    örneğin gerekçelerden biri, derslerin günün hangi saatinde yapılacağının belirtilmemesi. alay gibi! şartnamede olsaydı onu da yazardık ama yazmıyordu. aklımıza gelmedi doğrusu.
    bir başkası, ve bana en ağır geleni, matematik köyü’nü benim kurmuş olmam ve yönetmem ve orada yapılacak ve benim yer aldığım bir projenin desteklenmesinin etik olmadığı!

    sayın nüket yetiş,
    acaba sizce matematik köyü yerine tatil köyü mü kurmalıydım? hayatımın iki yılını verdim ve gecemi gündüzüme kattım bu köy’ü kurmak için. başıma gelmedik bela da kalmadı. tübitak bu çabalarımdan dolayı beni kutlamak yerine, bana ve köy’e destek vermenin etik olmadığını söylüyor...

    sayın nüket yetiş,
    emrinizde çalışanlara ayıbın manasını ve matematik köyü’nün kutsal amacını anlatır mısınız lütfen?

    sayın nüket yetiş,
    kurumunuzun reddettiği projelerin her biri birer mücevher değerindedir. sadece türkiye’de değil, dünyada bu projelere eşdeğer proje bulamazsınız. özür dileyerek söylüyorum, ama gerçek bu, bu projeleri haklı ya da haksız gerekçelerle reddetmek kimsenin haddi değildir. tübitak’ın bu projeleri öpüp başına koyması, destekleyecek parası yoksa, başbakana, başkanna çıkıp örtülü ödenekten yalvar yakar para istemesi gerekir!
    siz reddedilen bu projelerin değerini anlayacak kadar matematik bilmiyorsunuzdur muhtemelen, zaten bilmek zorunda da değilsiniz. herkesin konusu ayrı. lütfen bir bilene, bir anlayana sorun. kara cahil ya da yönlendirilmiş panelistlerinize değil ama.
    saygılarımla,
    ali nesin
    Tümünü Göster
    ···
  3. 4.
    0
    matematikçi bi abimiz kardeşiyle takışır.
    ···
  4. 5.
    +1
    matematiği sevdirmek adına güzel işler yapan, matematik dünyası gibi çok üst düzey bir derginin çıkmasını sağlayan, nesin vakfı başkanı, kral adam.
    ···
  5. 6.
    0
    kral adamdır bizzat kendisinden ders almak isterim sanırım üniversite öğrencilerine günlük 7 tl olan matematik köyünde 15 günlük bir eğitim varmış gitmeyi düşünüyorum.
    ···
  6. 7.
    0
    matematik köyüne gitmeyi bende çok istiyorum seneye ilk işim oraya gitmek olacak
    ···
  7. 8.
    0
    selamın aleyküm.
    ben 20 yaşında meslek yüksekokulunu yıl olarak tamamlamış ancak, bir yıl uzatmış olan bir kardeşinizim. okul harcım olan 400 tl yi bu dönem ödüyemiyorum. maddi yardım da bulunan akrabalarım okulu uzattığım için yardımı kesti, mağdur durumdayım. gönlünüzden ne koparsa lütfen pm den bana ulaşın.
    teşekkürler...
    ···
  8. 9.
    0
    Aziz nesinin oğlu
    ···
  9. 10.
    0
    başvuruda bulunmuştum 2 kez kabul etmediler daha da gelmem amık
    ···
  10. 11.
    0
    Komunist bir abimiz kendisi. Hic sevmem. Matematik konusuna gelir isek iyi oldugunu soyliyenler var takdir ediyorum lafim yok. otantik matematik koyu falan iyi hos.
    ···
  11. 12.
    +2
    şu yazısını çok beğendim

    Hemen hemen her eğitim sistemi başarıya çok odaklı. Öğrenciler illa başaracak. Başarmak üzerine, ana, baba, mahalle baskısı var. Çocukların başarısızlıktan ödü patlıyor. Özgürlüğün olmadığı bir ülkede yaratıcılık da olmaz ve Türk eğitim sistemi hiçbir şekilde özgür değil. Militarist bir eğitim sistemimiz var. Okul binalarına bak, resmen hapishane. Demokratik bir ülkede eğitim bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı bile değil, hükümetlerden, ideolojilerden bağımsız olmalı.
    Bir üniversitede matematik, felsefe, sanat mutlaka olmalı. Çünkü bunlar meslek değildir. Bir varoluş ve düşünme biçimidir. Belli bir işe yaramaz. Hiçbir işe yaramadığı için her şeye yarayan dallardır bunlar. Ama toplumda prim yapmazlar, para kazandırmazlar, bunlar meslek değillerdir. Bunların desteklenmesi gerekir. Temel bilim olmadan teknolojik gelişme olmaz. Türkiye bir mühendisler ülkesi. TÜBiTAK’ı da maalesef mühendisler ele geçirmiş. Bilimsel gelişmeyi teknolojik gelişme olarak algılıyorlar. Tek amaçları elektrikli araba yapmak. En sonunda yapacağım bir tane elektrikli araba önlerine koyacağım.
    Toplum çok değişti. Sürekli internet, televizyon, cep telefonu… Hep bir dış etken var. Çocuklar hiç yalnız kalamıyor. Oysa düşünmek demek yalnız kalmak demektir. Temel bilimlerde iyi olmak için zeki doğman gerekmiyor, yoğunlaşabilmen gerekiyor. Temel bilimlerde, mantıkta, matematikte iyi olmak bu konuda çalışmaktan değil yazmaktan ve okumaktan geçer. Bana anne babalar ne yapalım çocuğun matematikte gelişmesi için dediklerinde; bol bol kitap okusun, spor yapsın, sıkılıncaya kadar tek başına kalsın derim. insanın kendi zihninden zevk almayı öğrenmesi lazım.
    (Ali Nesin)
    ···
  12. 13.
    0
    çok daşşaklı bir matematik hocasıdır
    ···
  13. 14.
    0
    buraya ali nesini övmeyi çok isterdim, bilime ve sanata ne kadar değer verdiğini belirtmek isterdim fakat ona küfür etmek için entry yazmak muhtemelen hiç aklıma gelmezdi, açıkçası pek takip etmem kendisini hakkında bilgide okuyan arkadaşlarım ve matematik köyüne her yıl giden kız arkadaşım* sayesinde ne yapar ne eder az çok biliyorum. bugün resmi facebook hesabından pkk'ya terör örgütü değil demek suç mu gibi bir paylaşımda bulunmuş ve pkkyı terör örgütü olarak görmediğini alenen belirtmiş yetmiyormuş gibi bu durumdan ceza alması muhtemel bir savcıyı* savunmuş. tam açıklaması

    "PKK terör örgütü değildir" sözleri hangi yasaya aykırı? Bilelim de ona göre yazıp çizelim. http://t24.com.tr/…/tah...igin-davetini-beklerke…

    belirttiğim resmi facebook adresi

    https://www.facebook.com/ali.nesin.77?fref=ts
    ···
  14. 15.
    0
    kişiliğini bilmem de adam matematikle sevişiyor resmen
    ···
  15. 16.
    0
    hocaa kitapların hep çalıntı en azından örneklemeleri, başlıkları değişeydin de matematiktir, olur deyip geçeydik
    ···
  16. 17.
    0
    iyi biliyor matematiği
    ···
  17. 18.
    0
    2018 leelavati ödülünü kazanmıştır
    ···
  18. 19.
    0
    yakında bunu da alırlar içeri
    ···
  19. 20.
    +1
    Akıllı adam. Matematik köyü var izmir'de uygun birini bulursam gidicem
    ···