/i/İnanç

İnanç
  1. 16.
    0
    Olasılığın küçüklüğü onu imkansız hale getirmez. Bizden çok çok uzaktaki yıldızları gözümüz ile görebiliyoruz. Bu olayın gerçekleşme olasılığı (yıldızdan çıkan fotoların trilyonlarca kilometre yol kat edip Dünya gezegenindeki bir insanın retinasına nokta atışı düşme olasılığı) hesaplanabilse, 10^-50 den çok daha küçük bir sayı çıkar. Ama bu olasılık bu kadar düşük olmasına rağmen gerçekleşiyor, neden? Çünkü yıldız aşırı fazla sayıda foton üretiyor ve bunlardan bir kısmı bu olasılığa uyuyor. Aynı şekilde yeteri kadar zaman verilirse her küçük olasılık eninde sonunda gerçekleşir.
    10^-50 imkansız demek değildir olamaz. Matematik biliminde böyle bir kural olduğunu hiç sanmıyorum, olsa olsa istatistikte ihmal edilebilir olasılık olarak geçiyordur.
    ···
    1. 1.
      0
      Burada aslında basitçe yaptığımız tek şey var. Evrenin oluşumundaki düşük entropiyle ilgili iki adet rakam var, hangisi diğerinden daha büyük, ona karar vermeye çalışıyoruz.

      Buna farklı değişkenleri katmıyoruz. Sadece ilgili değişkenleri kullanıyoruz.

      imkansız derken, diğer rakama göre imkansız kabul edilebilecek kadar düşük olasılık kastediliyor. Sen ona istersen ihmal edilebilir kadar diyebilirsin.
      ···
      1. 1.
        0
        Dediklerin doğru ama şurada hala sıkıntı var, kendi kendine gerçekleşme ihtimalini çıkarınca kalan kısım sadece Tanrı hipotezinden oluşmuyor. Akıllı tasarım adı altında tanrı dışı bir çok hipotez daha var (simülasyon, üstün ırklar vs.). Hatta çoklu evren, panteizm gibi akıllı tasarımdan uzak görüşler de var big bangin başlangıcı ile ilgili. Ancak bu fikirlerin hemen hiçbirinin elle tutulur, deney-gözleme dayalı bir kanıtı yok, sadece hipotezden ibaret. Bu yüzden bu fikirlerin büyük olasılık dilimindeki paylarını da bilemiyoruz. Bu yüzden nasıl oluştuğunu bilmiyoruz demek en doğrusu.
        ···
  2. 15.
    0
    biz entopiyi bilmeyiz yegenim sen evrenin nasıl oluştugunu evrelerini merhalelerini biliyorsun demekki ihtimal hesapları yapabiliyorsun biz bilmiyoruz. hele bi anlat bakim ingilicce değil bizom anladigimiz dilden bu ihtimal hesaplarıni nasıl yapiyn
    ···
  3. 14.
    0
    Belki tanrı var olabilir ama bu onun Allah olacağı anldıbına gelmez.
    ···
  4. 13.
    +1 -2
    Sallama bir araştırma olmuş.
    Şimdi diyeceksiniz ki sen bilim adamımısın?
    Evet. ben oxfottt üniversitesinden mahmut tuncer bu da tüm millete kapak olsun.
    ···
  5. 12.
    +1
    Annenin karadeliğini evren yaptım
    ···
  6. 11.
    0
    evrenin tüm bileşelerine hakim mi bu herif? tüm değişkenleri ve süreci ekgibsiz biliyor mu? acaba neyle neyi çarpıp bölmüş de 1 / 10 üzeri 10 üzeri 123'ü bulmuş?
    ···
    1. 1.
      0
      burada açıklamış https://www.ws5.com/Penrose/
      ···
      1. 1.
        0
        tıpkı sözler köşkündeki elemanların mantığıyla açıklamış. big bang öncesine ait hiçbir şey bilmeden güya matematikle ahkam kesmiş.
        ···
  7. 10.
    +2 -1
    bilimle tanrıyı ispat etmek, en sevdiğim...
    ···
  8. 9.
    +3 -1
    Hayır. Şöyle düşün: Örneğin 1'den 100'e kadar sayıların olduğu bi kutudan herhangi bi sayıyı seçme olasılığın 1/100, sen hep bi tane seçip geri koyuyosun ve bu şekilde devam ediyosun. Bu şekilde saatlerce, günlerce, vs. yani kısacası yeteri kadar zamanda bu işi yaparsan elbet istediğin sayıyı en az bi kere seçersin. Yani yeterli zaman olduğunda düşük olasılıklı olaylar rahatlıkla gerçekleşebilir.
    Bu yüzden bu tür olasılık argumanları tamamen safsatadır. Bunun dışında cansızlıktan canlılığın oluşumu için işte şu proteinlerin oluşma olasılığı bu falan filan da diyolar ama aynı şekilde yeterince zaman verdiğinde hayli hayli olacak bir şey bu.
    Kaldı ki evrenden önce zaman da yoktu çünkü zaman da big bang ile ortaya çıktı, yani zamansız bi ortamda dediğin gibi düşük entropili bir evrenin başlaması gayet rasyonel bi olay. Ha tabi dersin ne başlattı diye, onu bilmiyoruz şu an. Bu tür cevapsız sorular olduğu için de ben şahsen ateist değil agnostikim. Ama bilim ilerledikçe hepsine elbet cevap bulunur diye düşünüyorum.
    ···
    1. 1.
      0
      Bu hesaplamayı yapan adam da galiba agnostik veya deist, belirli bir dini inancı yok. Benim buradaki amacım komple ateistliğin akıl almazlığını ispatlamak zaten. Agnostiklik, deistlik buna göre biraz daha insaflı.
      ···
      1. 1.
        0
        Tamam da ben de diyom ki bu tür olasılık hesaplamaları ne teizmi çürütür ne de ateizmi, hiçbir şeyi kanıtlamaz. Yukarıda da açıkladım nedenini.
        ···
  9. 8.
    0
    durum daha vahim o zaman
    ···
    1. 1.
      0
      Yaratıcının olduğunu ortaya koymuş adam
      ···
  10. 7.
    +5 -3
    6 yüzlü zarı mesela 100 milyon defa atalım.
    100 milyon kere attığımız zarın sonuçlarını bir yere not alalım . Sonra bu işlem bittikten sonra bir zarı 100 milyon defa atınca bizim sıralamamizin olma ihtimalini hesaplayalım. (1/6)¹⁰⁰ gelcektir. Yani senin dediğin saçmalığa göre sıfır ihtimal. Peki bizim attığımız sıralamadaki olay gerçekleşti mi ? Evet anasını gibtiğim gerçekleşti demek ki sıfır ihtimal değilmiş.
    ···
    1. 1.
      +1
      Demek istediğimi sen anladın, ben zaten sıfırsız ihtimali de söyledim

      Matematiksel olarak 1/ 10 üzeri 50 'den fazlası sıfır kabul ediliyor dedim. 1 / 10 üzeri 10 üzeri 123 ne demek? Matematiksel olarak imkansız kabul ediliyor demek.
      ···
    2. 2.
      +2 -2
      zütten zina element uydurma matematikte öyle bı kabul yok sg
      ···
    3. 3.
      0
      Panpa olaya yanlış bakıyorsun . Entropiye göre olasılık hesaplanmazki çok saçma olur.
      ···
      1. 1.
        +2 -1
        https://www.ws5.com/Penrose/

        adam yukarıdaki linkteki gibi hesaplamış panpa, kendisi Oxford fizik profesörü herhalde bizden iyi biliyordur. Karşısına bilim camiasından zıt bir iddia çıktığını duymadım.

        Bir dini savunmak için de yapmıyor, sadece Yaratıcı olma olasılığını hesaplamış.
        ···
    4. diğerleri 1
  11. 6.
    +2 -1
    peki bahsettiğina adamın allaha inanmamasına ne diyeceksin.

    https://www.premierchrist...-God-created-the-Universe
    ···
    1. 1.
      +1 -1
      https://www.christiantoda...f.the.universe/133371.htm

      Burayı okursan göreceksin ki varlığını reddetmiyor. Zaten bize de bu kadarı bu aşamada yeterli. Gerçi senin verdiğin linkte de reddetmiyor.

      "Sir Roger Penrose said in a debate with Christian apologist William Lane Craig that he did not deny the existence of God"
      ···
  12. 5.
    0
    buna göre dünya da ateist bilim adamı kalmaması gerekiyor çünkü yukarıdaki olasılık hesabı akla hayale sığmayacak derecede küçük bir ihtimali gözler önüne seriyor.
    ···
    1. 1.
      +1
      Zaten gerçek bilim adamlarının inanca daha yakın olduğunu düşünüyorum. Einstein, Newton, Darwin hatta son döneminde Hawking vs. hangisine baksan az çok, bir inanç izi görüyorsun. Ama felsefe alanındakiler tanrı diye bir şey yok diye daha iddialı konuşuyorlar.
      ···
      1. 1.
        +1
        aslında günümüzde ki bilim adamlarının büyük bir bölümü tanrı yoktur demiyor bu bilinemez diyor ateizm demode oldu çoğu agnostik kafada. bana kalırsa tanrıya inanmamada diretmenin yeni modası agnostisizm oldu.
        ···
  13. 4.
    +1 -1
    Kime neye göre bu araştırmalar amk
    ···
    1. 1.
      0
      bilime göre. ingilizcen varsa oku burayı panpa https://www.ws5.com/Penrose/
      ···
  14. 3.
    +1 -1
    Çıldırdığını düşünürler o büyük düşünürler...
    ···
  15. 2.
    +6 -3
    Allah madem varsa senin inandığın Allah’ın gerçek olduğunu nasıl anlıcaz
    Milyarlarca insan var onların inandığı binlerce Tanrı var peki bizim inandığımızın doğru olma olasılığı nedir
    Ben sana söyleyim milyonda bir bile değildir
    ···
    1. 1.
      +3
      Hangi dinin tanrısının doğru olduğuna geçmeden önce yukarıdaki düşünceye göre bir tanrının kesin var olduğunu düşünüyorum. Sen ne diyorsun buna panpa
      ···
      1. 1.
        +2 -3
        Eğerki Tanrı varsa bile bizlerin inandığı dinin tanrısı olmadığına eminim
        ···
      2. 2.
        0
        Orası tartışılır, ama en azından şu söylediğim rakamlar sana Allah'ın varlığına dair güçlü olasılığı göstermiyor mu?
        ···
      3. 3.
        0
        Göstermiyor, Allah’ın varlığını kanıtlamaya çalışan 10 bilim adamı varsa, Allah’ın yokluğunu kanıtlayan 1000 bilim adamı vardır. Hatta bunu orana vurmuşlar bilim adamlarının %93 ü ateistmiş.
        ···
      4. 4.
        -1
        Yapma panpa, fazla karmaşık düşünme, matematiğe göre düşün sadece. Hangi rakam diğerinden daha büyük? Oxfordçu deist bir fizik profesörü üfürükçü hocaya gidip bulmadı ya bu rakamı?

        Ayrıca bizi bilim adamlarının kişisel inançları bağlamaz ki, Allahın yokluğu kanıtlanamaz ki. Şu aşağıdaki uzun yazan eleman gibi felsefi yorumlar getirenler de sadece kendi varsayımlarını söylemiş olur.

        Gerçek büyük bilim adamları Allahın yokluğunu kanıtlamaz, bunu iddia da etmez, çoğunda az çok, iyi kötü bir inanç bulursun. Mesela Newton, Einstein, Darwin, Hawking vs. hiçbiri Allah yoktur, bunu ispatladım demiyor. Çünkü yokluğu ispatlamak varlığı ispatlamaya göre çok çok daha zor bir olay. Tüm evreni gezip aramaları ve ispatlamaları lazım.
        ···
      5. 5.
        0
        Yav sen kendi düşüncenin zıt olmasına inanmıyorsun çünkü çocukluktan beri böyle yetiştirilmişsin.
        Ben sana diyorum ki bu adam Tanrı var diyorsa en az 10 tane bilim adamı da Tanrı yok diyordur. Ben de burada azınlığa inanırım. Senin argümanın bomboş bir şey.
        ···
      6. diğerleri 3
    2. 2.
      +1 -1
      Yahudideki de, Hristiyan da, Müslüman da aynı tanrıya inanıyor mk
      ···
      1. 1.
        0
        Bravo yarram buyuk gizemi cozdun. Yarin gel altin yannan odulunu takalim
        ···
      2. 2.
        +2
        ananın dıbını çözdüm xd
        ···
    3. 3.
      +2 -1
      dıbına kodumun ergeni beyni bu kadar çalışıyor işte. Çalışmanın amacı yaratıcı var mı yok mu. Bin tane el birliği ile mi yaptı tek mi ya da ona inanılıyor mu sorusuna cevap vermiyor. Senin inanman ya da doğru olması ya da bir tane ya da çok olmasından bağımsız olarak yaratıcı var mı sorusuna olasılıksal yaklaşım. Neyse vaz geçtim dıbına kodumun ergeni sen de beyin olsa zaten bu kadar aptalca bi çıkarım yapmazdın.
      ···
    4. diğerleri 1
  16. 1.
    +10 -20
    sadece evrenin ilk oluşumundaki düşük entropiye göre fizik ve matematiksel olarak hesaplandığında

    Evrenin kendi kendine düşük entropiyle başlama ihtimali: 1 / 10 üzeri 10 üzeri 123,

    Evrenin Allah - Tanrı - Yaratıcı tarafından düşük entropiyle yaratılma ihtimali: yukarıdaki tek ihtimal hariç geri kalan tüm ihtimaller

    Resimdeki adam hesaplamayı yapan Oxford Üniversitesi Matematiksel Fizik Profesörü Sir Roger Penrose.

    1 / 10 üzeri 50 den sonrası bildiğiniz gibi matematikte sıfır kabul ediliyor.

    Allah vardır beyler, işte en basit örneği burada.

    Edit: Adamın hesaplama şekli burada https://www.ws5.com/Penrose/
    ···