1. 1.
    +2
    hangisi lan binler çok merak ettım dıbına verim.
    ···
  1. 2.
    +1
    giblenmeyen başlık olcak bi tespit değil bu giberım ama.
    ···
  2. 3.
    +1
    tutmadi uzatma moruk
    ···
  3. 4.
    +1 -1
    Anıtkabir projesi için yer tesbiti yapıldıktan sonra bir proje yarışması açılmasına karar verildi. Önce bu yarışmaya sadece Avrupalı mimarların girmesi şart koyuldu fakat kamuoyundaki tepkiler nedeniyle yarışma Türk mimarlara da açılarak uluslararası duruma getirildi.[1] Hükümetçe tarafsız bir jüri kuruldu ve Prof. P. Bonatz, Prof. ivan Tenghom ve Macar Prof. Karoly Wickinger ile Türk sanatçıları Prof. Arif Hikmet Holtay, Mimar Muammer Çavuşoğlu ve Yüksek Mimar Muhlis Sertel vardı. Yarışmaya 27 yabancı ve 20 Türk mimar katıldı ve sonuçta 3 eser ödül verilmeye değer bulundu. Bunlardan biri Tannenberg Anıtı’nı yapan Prof. Johannes Kruger’in, biri Prof. Arnoldo Foschini’nin, biri de iTÜ Mimarlık Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Emin Halid Onat ile Doç. Dr. Ahmet Orhan Arda’nın eserleriydi. Hükümet Türk sanatçılarının eserlerinin uygulanmasına karar verdi. Bu kararın nedeninde şu düşünceler yer alıyordu: Yarışmayı kazanan üç proje birçok yönlerden aynı değerdedir. Fakat bunlar içinde, iki Türk’ün yaptığı eser bu ulusal konuyu daha başarılı olarak ifade etmiştir. Bundan başka, jüri raporunda belirtildiği gibi, bu projenin araziye uygunluğu öteki projelerden çok üstündür.[1]

    Rasattepe (Anıttepe) [değiştir]
    Anıtkabir yapılmadan önce rasat (gözlem) istasyonu bulunması dolayısıyla Anıttepe\\\'nin ismi Rasattepe idi. 906 rakımlı bu tepede, MÖ. 12. yüzyılda Anadolu\\\'da devlet kuran Frig uygarlığına ait tümülüsler (mezar yapıları) bulunmaktaydı. Anıtkabir\\\'in Rasattepe\\\'de yapılmasına karar verildikten sonra bu tümülüslerin kaldırılması için arkeolojik kazılar yapıldı. Bu tümülüslerden çıkarılan eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi\\\'nde sergilenmektedir

    Proje ve inşaat [değiştir]
    Anıtkabir\\\'in yerinin seçilmesi için görevlendirilen komisyon 1 Mart 1941 tarihinde uluslararası bir yarışma açtı. Yarışmaya, Türkiye, Almanya, italya, Avusturya, isviçre, Fransa ve Çekoslovakya\\\'dan toplam 47 proje katıldı. Bu projelerden 3 tanesi komisyon tarafından ödüle layık görüldü. Milli konuyu daha başarılı ifade etmesi ve projenin araziye uygunluğu nedeniyle, Prof. Dr. Emin Onat ve Doç. Dr. Ahmet Orhan Arda\\\'nın projesinin uygulanmasına karar verildi.


    Kabul edilen projede, inşaat maliyeti\\\'nin düşürülmesi amacı ile yapılan çeşitli düzenlemeler yüzünden proje\\\'nin üst katı yapılamamış\\\'tır. Anıtkabir projesinin belirlenmesinden sonra, ilk aşamada kamulaştırılma çalışmaları yapıldı ve 9 Ekim 1944 tarihinde yapıma başlandı. Anıtkabir\\\'in inşası 9 yıllık bir sürede 4 aşamalı olarak 1953 yılında tamamlandı.

    Birinci Kısım inşaat: 1944-1945 [değiştir]
    Toprak seviyesi ve aslanlı yolun istinat duvarının yapılmasını kapsayan birinci kısım inşaata 9 Ekim 1944 tarihinde başlanmış ve inşaat 1945 yılında tamamlanmıştır.

    yoruldum kusura bakma kanka
    Mozole ve tören meydanını çevreleyen yardımcı binaların yapılmasını kapsayan ikinci kısım inşaat 29 Eylül 1945 tarihinde başlamış, 8 Ağustos 1950 tarihinde tamamlanmıştır. Bu aşamada inşaatın kâgir ve betonarme yapı sistemine göre, temel basıncının azaltılması göz önünde tutularak, anıt kütlesinin \\\'temel projesinin\\\' hazırlanması kararlaştırılmıştır. 1947 yılı sonuna kadar mozolenin temel kazısı ve izolasyonu tamamlanmış ve her türlü çöküntüleri engelleyecek olan 11 metre yüksekliğinde betonarme temel sisteminin demir montajı bitirilme aşamasına gelmiştir.

    Giriş kuleleri ile yol düzeninin önemli bir kısmı, fidanlık tesisi, ağaçlandırma çalışmaları ve arazinin sulama sisteminin büyük bir bölümü tamamlanmıştır.

    Üçüncü Kısım inşaat: 1950 [değiştir]
    Anıtkabir üçüncü kısım inşaatı, anıta çıkan yollar, aslanlı yol, tören meydanı ve mozole üst döşemesinin taş kaplaması, merdiven basamaklarının yapılması, lâhit taşının yerine konması ve tesisat işlerinden oluşmuştur.

    Dördüncü Kısım inşaat: 1950-1953 [değiştir]
    Anıtkabir\\\'in 4. kısım inşaatı ise şeref holü döşemesi, tonozlar alt döşemeleri ve şeref holü çevresi taş profilleri ile saçak süslemelerinin yapılmasını kapsıyordu. Dördüncü kısım inşaat 20 Kasım 1950 tarihinde başlamış ve 1 Eylül 1953 tarihinde bitirilmiştir.

    Mimari Özellikleri [değiştir]
    Anıtkabir Projesi\\\'nde mozolenin kolonat üstünde yükselen tonoz bir bölüm bulunmaktaydı. 4 Aralık 1951 tarihinde hükümet, projenin mimarlarına Şeref Holü\\\'nün 28 metrelik yüksekliğinin azaltılması ile yapının daha çabuk bitirilmesinin mümkün olup olmadığını sordu. Mimarlar yaptıkları çalışmalar sonucu Şeref Holü\\\'nü taş bir tonoz yerine, betonarme bir tavan ile örtmenin mümkün olduğunu bildirdiler. Böylece tonoz yapının zemine vereceği ağırlık ve bunun doğuracağı teknik sıkıntılar da ortadan kalkıyordu.

    Anıtkabir\\\'in yapımında, beton üzerine dış kaplama malzemesi olarak kolay işlenebilen gözenekli, çeşitli renklerde traverten, mozole içi kaplamalarında ise mermer kullanılmıştır.

    Heykel grupları, aslan heykelleri ve mozole kolonlarında kullanılan beyaz travertenler Kayseri Pınarbaşı ilçesi\\\'nden, kulenin iç duvarlarında kullanılan beyaz travertenler ise Polatlı ve Malıköy\\\'den getirilmiştir. Kayseri Boğazköprü mevkiinden getirilen siyah ve kırmızı travertenler tören meydanı ve kulelerin zemin döşemelerinde, Çankırı Eskipazar\\\'dan getirilen sarı travertenler zafer kabartmaları, şeref holü dış, duvarları ve tören meydanını çevreleyen kolonların yapımında kullanılmıştır.


    Anıtkabir minyatürü.Şeref holünün zemininde kullanılan krem, kırmızı ve siyah mermerler Çanakkale, Hatay ve Adana\\\'dan, şeref holü iç yan duvarlarında kullanılan kaplan postu Afyon\\\'dan, yeşil renk mermer Bilecik\\\'ten getirilmiştir. 40 ton ağırlığındaki yekpare lâhit taşı Osmaniye\\\'den, lahitin yan duvarlarını kaplayan beyaz mermer ise Afyon\\\'dan getirilmiştir.

    Anıtkabir\\\'in genel mimarisi Türk mimarlığında 1940-1950 yılları arasındaki \\\"II. Ulusal Mimarlık Dönemi\\\" olarak adlandırılan dönemin özelliklerini yansıtır. Bu dönemde daha çok anıtsal yönü ağır basan,
    Tümünü Göster
    ···
  4. 5.
    +1
    yoruldum kusura bakma kanka
    ···
  5. 6.
    +1
    @4 şimdi bunun yaptıgı orosbu çocuklugu deyilmi
    ···
  6. 7.
    +1
    both of them.
    ···
  7. 8.
    +1
    @6 küfür etme usta. o güzelim küfür kapasiteni basip bir kevaşe evladı için kullanmaya değmez
    ···
  8. 9.
    +1
    @4 senin bu yaptığın insanlığa sığar mı atalay
    ···
  9. 10.
    +1
    hophophop orda duralım lütfen
    ···
  10. 11.
    +1
    @6 dibine kadar haklı
    ···
  11. 12.
    +1
    (bkz: devekuşu deve mi kuş mu)
    ···
  12. 13.
    +1
    @6 haklısın . adam akıllı bi soru sordum.
    ···