1. 1.
    +1
    Hristiyan Çağdaş Doğu Arami Lehçeleri:
    Turoyo ܛܘܪܝܐ: Yakubi Süryanilerce Konuşulan Çağdaş Batı Süryani lehçesidir Midyat (Tur-Abdin) bölgesi ve istanbul'da Suriye, [Lübnan] ve göçlerle bazı Avrupa Ülkelerinde, Amerika kıtasında ve Avustralya'da en az 800.000 kişi tarafından konuşulmaktadır.
    Mlahsö ܡܠܚܬܝܐ : Bu dili konuşan Trabzon da bir aile (6 kişi) tespit edilmiştir. Daha çok ve sade kelimeler vardır. Kelime yapısı bakımından Klagib Süryanice'ye Turoyo'dan daha yakındır.
    Surit ܣܘܪܬ (Aturaya ‏ܐܬܘܪܝܐ): Asuri Hristiyanlarınca konuşulan Çağdaş Doğu Süryani Lehçesidir. 210.000 kişi tarafından Iran, Irak, Suriye, Türkiye, Kıbrıs, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Lübnan Avrupa Ülkeleri, Amerika ve Kanada’da konuşulur.
    Yeni Doğu Keldanicesi (ܟܠܕܝܐ Kaldaya): Keldaniler tarafından kullanılan Çağdaş Doğu Süryani Lehçesidir. Iran, Irak, Türkiye, Suriye, Lübnan Avrupa Ülkeleri, Amerika ve Kanada'da 806.000 kişi tarafından konuşulur. Bu dili konuşanlar ile Surit konuşanlar rahatlıkla anlaşabilirler.
    Hertevin (ܣܘܪܬ Sôreth): 1960'lı yıllara dek Siirt civarında yaşayan 1.000 kadar kişi tarafından konuşulan, Surit’e yakın bir lehçedir.
    Yahudi Çağdaş Doğu Arami Lehçeleri:
    Lişana Deni (לשנא דני): Çoğu israil’de olmak üzere, Irak ve Türkiye’de 8.000 kişi tarafından konuşulur, ibrani Alfabesiyle yazılır.
    Lişan Didan (לשן דידן): Çoğu israil’de olmak üzere, Iran Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan’da 4.000 kişi tarafından konuşulur, ibrani Alfabesiyle yazılır.
    Lişanid Noşan (לשניד נשן): Çoğu israil’de olmak üzere, Irak’ta 2.000 kişi tarafından konuşulur, ibrani Alfabesiyle yazılır.
    Hulaula: Bugün çoğu israil’de yaşayan, iran kökenli 10.000 kişi tarafından konuşulur, ibrani Alfabesiyle yazılır.
    ···
  2. 2.
    +1
    Aramice ya da Aramca, Sami (Semitik) dil ailesinin Kuzey-Batı grubundan bir dil. Suriye ülkesinin eski adı olan Aram sözcüğüne izafeten adlandırılmıştır.
    ···