1. 1.
    0
    ve sonunda askerlik düştü panpalar
    'Üç ay erken tezkere' muamması
    Bakan: "Modernizasyon kapsamında daha kısa askerlik gündeme gelir." Genelkurmay: "Askerliğin kısalması konusunda bir çalışmamız yok".
    Avrupa ülkelerinde, çoğunluğu silahlı hizmete alternatif olarak kamu hizmeti zorunluluğu uygulanıyor. Silahların kullanımına ilişkin "dini veya ahlaki sebep" gösterenler "vicdani retçi" statüsüne sığınabiliyor

    Savunma Bakanı Gönül'ün askerliğin 2-3 ay kısalması konusunda çalışma yapıldığı sözleriyle ilgili olarak Genelkurmay "Askerliğin kısalması ile ilgili bir çalışmamız yok" açıklaması yaptı. Ancak Gönül aynı saatlerde modernizasyon kapsamında askerliğin kısalabileceği sözünü yineledi.

    Askerlik bilmecesi
    Savunma Bakanı Gönül "Askerlik süresinin kısaltılması gündeme gelebilir. Modernizasyon çerçevesinde takvim var" derken, Genelkurmay, "Sürenin kısaltılması konusunda bir çalışma yok" dedi.

    SABAH'ın duyurduğu "Askerlik süresi kısalıyor" haberi Ankara'da tartışma yarattı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, önceki gün AKP'nin Kızılcahamam toplantısında milletvekillerine askerlik süresinin 2-3 ay kısaltılabileceğini açıklarken, Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri bu yönde bir çalışmaları bulunmadığını bildirdiler. Gönül dün yaptığı açıklamada ise "AKP'li vekillere ordunun modernizasyonu konusunda bilgi verdiğini, askerliğin kısaltılmasına ilişkin sözleri bu çerçevede söylediğini" belirtti. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Meclis'teki AK Parti grup toplantısında gazetecilerin askerlik süresinin kısaltılması çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Gönül, konuyla ilgili AK Parti milletvekillerine Kızılcahamam'da verdiği bilginin TSK'nın modernizasyonu çerçevesinde olduğunu belirtti. Gönül, ''Bakanlık'ta bedelli askerlikle ilgili hiçbir çalışma yok. Milletvekillerine, bedelli askerlikle ilgili ısrarları karşısında, ordunun Bakanlık'taki ve Genelkurmay'daki modernizasyon çalışmaları hakkında bilgi verdikdedi. Gönül, askerliğin kısalmasının gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruyu da "Gelebilir ama modernizasyon içerisindedir. Teknik bir konudur. Kısaltma da bunun içinde söz konusu olur diye yanıtladı. Gönül, "Bu çalışma ne zaman tamamlanacak, belli bir takvimi var mı" sorusu üzerine de, "Takvim var ama şu anda beniböyle sınava çekeceğinizi, imtihan edeceğinizi bilsem öğrenir gelirdim" dedi. TSK, en son 15 Temmuz 2003'te, askerlik ve yedek subaylık süresini kısaltmıştı. Askerlik süresi, erbaş ve erler için 18 aydan 15 aya, yedek subaylar için 16 aydan 12 aya; kısa dönem erbaş ve erler için de 8 aydan 6 aya indirilmişti. TSK'nın yeniden yapılanma faaliyeti kapsamında gerçekleştirilen uygulamayla, mükellef asker sayısı yüzde 17 oranında azaltılmış ve kuvvet yapısının küçültülmesine imkan sağlanmıştı.

    2010'A KADAR DEĞiŞECEK
    Bu arada, TSK bünyesinde "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Sistemi 2010" adı verilen bir proje başlatılmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin personel sisteminin aksayan yönlerini bulmak için başlatılan çalışma, ordunun subay, astsubay ve erlerden oluşan personel yapısını tamamen değiştirmeyi, çağın koşullarına uygun hale getirmeyi amaçlıyor. Personel yapısı ve politikasının değiştirilmesi için Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda çalışma grupları oluşturuldu. Çalışma gruplarına, 'kadro, terfi, değerlendirme ve askerlik sisteminde' gerekli değişiklikleri belirlemeleri için talimat verilmişti.
    ANKARA
    ---

    Avrupa ülkelerinde, çoğunluğu silahlı hizmete alternatif olarak kamu hizmeti zorunluluğu uygulanıyor. ingiltere, Lüksemburg, irlanda, Belçika'da uygulanmayan zorunlu askerlik, Fransa'da 2001'den, Slovenya'da 2003'ten, ispanya'da ise 2001'den bu yana yok. Malta ve Hollanda'da da zorunlu askerlik yok. Yunanistan, Macaristan ve Litvanya gibi AB ülkelerinde, Türkiye'de olduğu gibi zorunlu askerlik var. Ayrıca AB ülkelerinde, silahların kullanımına ilişkin "dini veya ahlaki sebep" gösterenler "vicdani retçi" statüsüne sığınabiliyor.

    Avrupa Ülkelerinde Askerlik
    Almanya: 9 ay askerlik veya 10 ay kamu hizmeti
    Avusturya: 18 ay ile 23 ay arasında askerlik veya 30 ay kamu hizmeti
    Yunanistan: 8,5 ay askerlik veya 13 ay kamu hizmeti
    Finlandiya: 180 gün zorunlu askerlik ya da 395 gün kamu hizmeti.
    italya: 10 ay zorunlu askerlik ya da 10 ay kamu hizmeti.
    isveç: 7,5 ay zorunlu askerlik ya da aynı sürede kamu hizmeti
    Portekiz: 4 ay zorunlu askerlik ya da 7 ay kamu hizmeti.
    G. Kıbrıs: 26 ay silahlı ya da 42 ay silahsız askerlik hizmeti.
    ···
  1. 2.
    0
    3 TERTiBE BiRDEN KIŞLADAN TERHiS YOLU

    Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Konu nihai bir kanun tasarısı haline gelmedi" dese de konu üzerinde çalışan askeri kaynakların kafasında öne çıkan süre 12 ay.

    Vatan gazetesinde Levent içgen'in üst düzey askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde 9 ay askerliğin zor olduğu yazılıyor.

    9 AY ZOR

    Üst düzey askeri kaynaklar, “Tek tip askerlik uygulamasıyla ilgili olarak 9, 12 ve 15 sürelerinde çalışma yürütülüyor. Asker ihtiyacının yıllara göre belirlenmesi netleşince bu süre de netlik kazanacak. Ancak tek tip askerliğin 9 ay olması ihtimali oldukça zayıf görünüyor. 12 ay daha kuvvetli bir ihtimal” değerlendirmesini yaptı.

    HENÜZ TASARI HALiNE DÖNÜŞMEDi

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise tek tip askerlik tasarısının henüz Bakanlar Kurulu’nda konuşulacak seviyeye gelmediğini söylemişti. Gönül, "Konu nihai bir kanun tasarısı haline gelmediği için bir şey söylemek yanlış olur. Bakanlar Kurulu’nda müzakere edilecek aşamaya geldiğinde daha çok bilgi verme şansımız olur" açıklamasını yapmıştı.

    KISA DÖNEM BiTECEK

    Projenin hayata geçmesiyle birlikte, 4 yıllık üniversite mezunlarının istifade ettiği kısa dönem askerlik uygulaması son bulacak. Yine üniversite mezunlarının yaptığı yedek subay askerlik de bu uygulamayla son bulacak. 12 ay süreliğine takım komutanı olarak kıtalarında gören yapan yedek subaylar da er statüsüyle zorunlu askerlik hizmeti yapacaklar.

    ACEMi EĞiTiMi

    Acemi eğitimi de 20 ile 30 gün arasında verilecek. Yemin töreninden sonra ikinci döneme geçilecek. Bu dönemin 45 gün sürmesi planlanıyor. Takım komutanları ise mesleği askerlik olan sözleşmeli subaylardan oluşacak.
    ···
  2. 3.
    0
    sonunda yaaa
    ···
  3. 4.
    0
    burası avrupa mı amk? orta doğu avrupaya göre ateş kazanıdır. bu yüzden askerlik yerine kamu hizmeti muhabbeti dingillikten başka bişey değil. bizim onlarınki gibi toprak bütünlüğümüze saygı duyan komşularımız ve birliğimiz yok. bu gibiklerin kendilerini niye avrupa'yla kıyaslayıp durduklarını da anlamak mümkün değil. ne alaka?
    ···