1. 1.
    +2
    abartma olan yerleri bulunsa dahi, kaybedecek şeyi olmayan ve gözü kara olan taraf az kişiyle çok kişiyi yenebilir. ve göçebe toplumlarda da bu böyledir. sen fetheden olacaksın, kaybedecek bir tek canın var.
    ···
  2. 2.
    +2
    az bile yazıyolar kanka. diğer milletlere ayıp olmasın diye
    ···
  3. 3.
    -1
    hoş geldiniz beyler
    benim aklıma takılan bir soru şudur;
    biz türkler abartmayı sevdiğimizden midir yoksa gerçekler midir bilemiyorum ama
    yapılan savaşlarda, başkaldırılarda çok az bir topluluk ya da asker ile büyük başarılar elde edilmesi, tamamen abartı mıdır ?

    gerek savaş taktikleri, gerek özgürlüğümüze düşkünlüğümüzden ben doğru fakat abartma azıcıkta olsa vardır diyorum sizler ?
    ···
  4. 4.
    +1
    @13 gibtir git gerizekalı bir gib bildiğin yok konuşup duruyor amk erğeni çocuğum yaşındasındır
    ···
  5. 5.
    +1
    osmanlı öncesi dönemden söz ediyorsan abartma olamaz çünkü tarihimizi biz yazmıyoruz, tüm bilgiler çin arşivlerinden geliyor.
    ···
  6. 6.
    +1
    panpa bunlar at üstünde sürekli seyehat ettıklerı ıcın guclu adamlar ama dıgerlerı yerleşik hayatta oldukları ıcın yağ bağlamış şişkolar ya da güçsüzler. Ne zaman attan indiler o zaman sıkıntı başladı.
    ···
  7. 7.
    +1
    türk milleti olarak işler taka sarana kadar bi gib yapmıyoruz.ama sarınca da mucizeler yaratıyoruz. böyle ilginç milletiz lan
    ···
  8. 8.
    -1
    canakkale 18 mart unıversıtesı tarıh bolumu ogrencısıyım gerek hocalarımızın anlattıkları gerek kendı gozlem ve arastırmlarımıza dayanarak sunu acıkla dıyebılırım kı baya baya abartılı sekılde anlatılıyor tarıh canakkale savası dahıl mınkebelerle dolu bızım tarıhımız hepsı balon resmen tarıh aratırmalarınde metot dersımız var bu konuları cokca tartısıp arastırıyoruz sıze en basıtınden seyıt onbası ornegını vereyım hepınız bılırsınız seyıt onbasıyı tek basına 275 kıloluk mermıyı kaldırıp topa yerlestırmıs dıye yıllarca okutuldu bıze halada okutuluyor sımdı gelelım olayın aslına efendım bende cannakalede okuyorum gıdıp yerınde arastırabılıyoruz seyıt onbası olayına bakıyoruz sozde olayın gectıgı yere bakıyoruz belgelerı ıncelıyoruz ve goruyoruz kı o bölgede 275 kıloluk bı mermıyı atacak kalıbrede bı top yok hatta canakkale savasında derece buyuk bı top hıc kullanılmamıs bıle soruna tekrar doneksek bız kendı cabalarımızla baska ulkelerın kaynaklarından da yararlanıryorz onların tarıhını bakınca suclu turkler ama bızım tarıhımıze bakınca destanlar yazmısız velhasıl kelam bızım tarıhımız ozellıkle lıse ortaokul tarıhı bastan sona balon eger gercek tarıhı ogrenmek ıstıyorsanız uluslararası tarafsız olarak ün yapmıs tarıhcılerın kıtaplarını okumanızı tavsıye ederım

    özet: bızım tarıh yalan panpa
    ···
  9. 9.
    +1
    spesifik örnekler lazım. genelemelerle bizde abartmış oluruz çünkü. yakın dönem savaşları külliyen abartma onda şüphe yok. at üstü savaşlarda abartma daha az çünkü avrupa ülkeleriyle yapılan açık arazi savaşlarında türklerin ve moğolların hafif süvari okcuları ciddi anlamda harikalar yaratmıştır. cengiz'in ordusunun doğu avrupada 1e 3 orduları aldığı gerçektir sebepte dediğim gibi atlı okçulardı. tamamen vurkaç mantığıyla hızlı atlılar karşı orduyu bildiğin bezdiriyorlardı. yakın döneme gelince ne sen sor ne ben söyleyim muhterem.
    ···
  10. 10.
    +1
    at ustundekı turklere bakarsak beyler soyle acıklıyım sıze sımdı turkler dogdukları anayurttan kaynaklı atla hasır nesır bır mıllet ama avrupalılar bıraz acemı o konularda turklerın avrupaya korku saldıgı yıllara bakınca avrupanın yapısını kulturunu ıyı ıncelemek lazım o donemde avrupala zaten karısık yenı fıkırler yenı ıcatlar yenı dusunceler uzerınde cok dusunuyorlar o ara acıkcası pek turklerle munasebete gırmıyorlar cunku yeemeyeceklerını bılıyorlar bıraz serbest bırakıyorlar ama sonrasına bakınca adamlar sanayı devrımınden sonra turklerı süpürdüler avrupadan adamlar kurnaz once bekledıler guclendıler sonra saldırdılar eger osmalanlı zamanında sanıyı devrımını ıyı ıncelyıp ornek alsaydı bugun hala yasıyor olurdu
    ···
  11. 11.
    +1
    kaybettiğimiz o kadar çok savaş var ki bunlar fazla geçmez sizin okuduğunuz tarih kitaplarında
    kazandıklarımızda inanılmaz abartılmıştır.
    mesela romanya veya moldovaya giden arkadaşlar "Stefan Cel Mare" ismini bilirler. adamların halk kahramanı. Racova savaşında iki katı osmanlı ordusunu bozguna uğratıyo.. orda sorsan herkes nası gibtik o zaman sizi havasında amk

    bunun dışında bi derleme

    resmi tarihimizde bir türlü yer verilmeyen savaşlardır.

    oysa ki, nasıl kazandığımız zaferlerle övünüyorsak, kaybettiğimiz savaşlardan da birtakım dersler almamız, yenilgilerin sebeplerinden dersler çıkarmamız gerekirdi.

    lakin biz bunun yerine kolayı seçiyor ve kaybettiğimiz muharebeleri sansürleyerek ancak ve ancak kendimizi aldatıyoruz.

    işte osmanlı'nın kaybettiği önemli savaşların kronolojik listesi.

    dubrovnik muharebesi:(1380)
    sırplar ile osmanlı arasında gerçekleşen savaş, sırp zaferi ile sonuçlanmış balkanlar'daki osmanlı ilerleyisi yavaşlamıştır.

    ploşnik muharebesi: (1388)
    niş yakınlarında osmanlı'lar ile sırp-bosna ittifakı arasında gerçekleşmiş ve 20.000 kişilik osmanlı kuvvetinin imhasıyla neticelenmiş savaştır.

    bileca muharebesi: (1388)
    ploşnik'in intikdıbını almak isteyen osmanlı'nın bosna krallığı'na saldırısı ile başlamış ve boşnakların zaferi ile sona ermiş savaştır.

    rovine muharebesi: (1395)
    yıldırım bayezid ile ulahlar arasında gerçekleşen ve 10.000 kişilik ulahlar'ın 40.000 kişilik osmanlı ordusuna ağır kayıplar verdirerek kazandığı savaş.

    ankara savaşı: (1402)
    büyük türk hakanı timur ile osmanlı hükümdarı yıldırım bayezid ve sırp kralı stefan lazarevic ittifakı arasında cereyan eden ve timur'un kesin zaferi ile neticelenen muharebe.

    albulena muharebesi: (1457)
    osmanlı ile arnavut iskender bey arasında cereyan eden ve iskender bey'in 80.000 kişilik osmanlı gücüne karşı sadece 10.000 kişilik kuvvetleri ile kesin olarak kazandığı zaferdir.

    jajce kuşatması:(1463)
    osmanlı'nın macaristan'a ait jajce kalesini kuşatması ve başarısız olması ile neticelenen muharebe.

    ohri muharebesi:(1464)
    arnavut lehza birliği ve venedik cumhuriyeti ittifakının iskender bey komutasında osmanlı'ya karşı kazandığı ve iskender bey'in osmanlı'dan 40.000 duka vergi aldığı savaştır.

    racova muharebesi:(1475)
    bugünki vaslui kenti yakınlarında osmanlı ile boğdan prensliği arasında gerçekleşen ve boğdan prensliği'nin zaferi ile neticelenen savaş.
    vaslui-fenerbahçe maçında vaslui taraftarı tribünde pankart açarak bu savaşa nazire yapmıştır.

    ekmek otlak muharebesi:(1479)
    osmanlı ile macaristan-eflak ittifakı arasında transilvanya'da gerçekleşen ve macar-eflak zaferi ile neticelenen savaş.

    birinci viyana kuşatması:(1529)
    osmanlı'nın viyana'yı kuşatması ve başarısız olarak çekilmesi ile sonuçlanmıştır.

    diu kuşatması: (1538)
    gucerat'ı kontrol altına alan portekizlilere karşı başlatılan hint deniz seferi esnasında yapılan ve başarısızlıkla neticelenen kuşatma.

    malta kuşatması:(1565)
    malta'yı almak isteyen osmanlı ile malta hospitalier şovalyeleri arasında cereyan eden ve osmanlı'nın başarısız olarak geri çekilmesi ile neticelenen kuşatma.

    inebahtı deniz muharebesi:(1571)
    osmanlı donanması ile haçlı ittifakı donanması arasında lepanto-adriyatik'te cereyan eden ve haçlı donanması'nın kesin zaferi ile neticelenen savaş.

    kulpa savaşı:(1593)
    5000 kişilik avusturya-hırvat kuvvetleri'nin 20.000 kişilik osmanlı ordusu'nu bozguna uğrattığı savaş.

    cape corvo deniz muharebesi:(1613)
    osmanlı donanması ile ispanya arasında karaburun açıklarında cereyan eden ve ispanyol donanmasının zaferi ile neticelenen savaş.

    kelidonya burnu muharebesi:(1616)
    osmanlı donanması ile ispanya arasında güney ege'de cereyan eden ve ispanyol donanmasının zaferi ile neticelenen savaş.

    foça deniz savaşı:(1649)
    osmanlı ve venedik donanmaları arasında foça açıklarında cereyan eden ve venedik zaferi ile neticelenen savaş.

    üçüncü çanakkale deniz savaşı:(1656)
    osmanlı donanması ile venedik arasında çanakkale boğazı'nda gerçekleşen ve venedik'in kazandığı deniz muharebesi.

    saint gotthard muharebesi:(1664)
    osmanlı ile avusturya önderliğindeki avrupa ittifakı arasında cereyan eden ve osmanlı'nın 50.000 civarında kayıp vererek ağır bir mağlubiyet aldığı savaştır.

    ikinci viyana kuşatması:(1683)
    osmanlı'nın ikinci kez viyana'yı kuşatması ile gerçekleşen ve jan sobieski kumandasındaki lehistan ordusu'nun yardıma gelmesi ile tam bir bozguna dönüşen ve osmanlı için sonun başlangıcı olan savaştır.

    ciğerdelen muharebesi:(1683)
    ikinci viyana kuşatması ertesinde osmanlı topraklarına saldıran lehistan-avusturya ittifakı'nın kazandığı muharebe.

    ikinci mohaç savaşı:(1687)
    avusturya ordusu ile osmanlı arasında cereyan eden ve güney macaristan ve erdel'i kaybettiğimiz, neticesinde 4. mehmed'in tahttan indirildiği muharebe.

    salankamen muharebesi:(1691)
    osmanlı-avusturya arasında cereyan eden ve avusturya zaferi ile neticelenen bir başka savaş.

    zenta muharebesi:(1697)
    osmanlı ile avusturya arasında cereyan eden ve osmanlı'nın ikinci viyana bozgunu sonrası artık savaşarak kaybettiği topraklarını geri alamayacağını anlayarak karlofça antlaşmasını talep ettiği ve 30.000 osmanlı askeri'nin kaybedildiği ağır bozgun.

    mora savaşı:(1699)
    osmanlı-venedik savaşı. neticesinde osmanlı mora'yı venedik'e bırakmak zorunda kalmıştır.

    petrovaradin muharebesi:(1715)
    avusturya'nın kesin zaferi ile neticelenen meydan muharebesi.

    perekop kuşatması:(1736)
    kırım için stratejik öneme sahip perekop kalesi'nin ruslar tarafından alındığı ve kaleyi savunan kırım tatarları ve osmanlı askerlerinin tamdıbının bertaraf edildiği savaş.

    aspindza savaşı:(1770)
    7000 kişilik gürcü kuvvetleri'nin 20.000 kişilik osmanlı kuvvetlerini bozguna uğrattığı hatta yok ettiği bozgun.

    larga nehri savaşı:(1770)
    ossmanlı'nın ağır kayıplar verdiği, rus zaferi ile sonuçlanan savaş.

    çeşme deniz muharebesi:(1770)
    rus donanması ile osmanlı donanması arasında çeşme açıklarında cereyan eden ve osmanlı donanması'nın tamamen yok olmasıyla neticelenen savaş.

    kartal ovası muharebesi:(1770)
    osmanlı ile rusya arasında cereyan eden ve tüm beserabya ve moldova topraklarının kaybedildiği savaş.

    focşani muharebesi:(1789)
    rusya-avusturya ittifakı ve osmanlı arasında cereyan eden ve osmanlı'nın kaybettiği savaş.

    boze muharebesi:(1789)
    rusya-avusturya ittifakı ve osmanlı arasında cereyan eden ve osmanlı'nın kaybettiği savaş.

    piramitler savaşı:(1798)
    napolyon komutasındaki fransa ile osmanlı-mısır kuvvetleri arasında cereyan eden ve fransa'nın galip geldiği savaş.

    abukir muharebesi: (1799)
    napolyon komutasındaki fransa ile osmanlı-mısır kuvvetleri arasında cereyan eden ve fransa'nın galip geldiği savaş.

    arpaçay muharebesi: (1807)
    osmanlı devleti ile rusya arasında arpaçay yakınlarında cereyan eden ve rus zaferi ile neticelenen savaş.

    navarin deniz muharebesi:(1827)
    ingiltere-fransa ve rusya birleşik donanmalarının navarin'de osmanlı donanmasını yok etmesi ile sonuçlanan deniz savaşı.

    kürekdere muharebesi: (1854)
    kırım savaşı esnasında osmanlı ile rus kuvvetleri arasında cereyan eden ve rusların kazandığı savaş.

    1877-1878 osmanlı-rus savaşı:(1878)
    osmanlı devleti ile rusya arasında pek çok cephede cereyan eden ve rus zaferi ile neticelenen savaş.

    trablusgarp savaşı:(1911-12)
    italya'nın osmanlı vilayeti trablus'a saldırısı ile başlayan ve osmanlı'nın trablus'u kaybetmesi ile neticelenen savaşlar bütünü.

    birinci balkan savaşı:(1912)
    osmanlı devleti ile yunanistan, bulgaristan, sırbistan ve karadağ'dan oluşan balkan devletleri arasında cereyan eden ve osmanlı'nın balkanlardaki tüm topraklarını kaybettiği ağır mağlubiyetler ile neticelenen savaşlar bütünü.

    ve son olarak genel anlamda;
    birinci dünya savaşı:(1914-18).

    not:son kısım alıntıdır
    Tümünü Göster
    ···
  12. 12.
    +1
    abartı şeklinde degilde övgü şeklinde düşün onu
    ···
  13. 13.
    +1
    bir çoğu abartı değildir panpa ben de okurken şaşırıyorum vay amk dedelerimiz neler yapmış diye de cesaret ve karagözlü olduktan sonra sayılar rakamlar önemli değildir ha bugün o kimlikte değiliz o ayrıdır
    ···
  14. 14.
    +1
    abartı değildir kardeşim.
    ···
  15. 15.
    +1
    hepsi gerçek
    ···
  16. 16.
    -1
    @2 sonuçta onları yazanların türk olma ihtimalide var panpa
    ···
  17. 17.
    +1
    http://www.ohadiyorumm.co...e%C5%9Fke-%C3%B6lsen.jpeg
    ···
  18. 18.
    +1
    @4 mantıklı
    ···
  19. 19.
    +1
    osmanlı sonrası çoğunlukla gerçeklik payı yüksek ama osmanlı döneminde tarih olduğu gibi yansıtılmamış ha şunu da söyleyeyim osmanlı gittiği yeri yağmalasa şuan dünyanın %60ı osmanlınınmış
    ···
  20. 20.
    -1
    @10 sakin ol delikanlı. ben sadece bir ihtimali göz önüne sürdüm.
    haklı olabilirsin araştıracağım.
    ···