/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 26.
    0
    amcık git teslim et uzatma
    ···
  2. 27.
    0
    sen parayı iade ettiğinde adam bunun içinde 10 bin vardı derse ne diyeceksin? sana tavsiyem parayı sakla 3-4 ay. ses seda çıkmazsa bir şeyler alırsın
    ···
  3. 28.
    0
    Bariz belli amk anlaşma
    ···
  4. 29.
    0
    ağa bence emekli birine aittir . zaten sürekli maaş alıyo keller verme bence
    ···
  5. 30.
    +1 -1
    Şizofreni (Eski Yunanca σχίζειν s’chizein "bölünmek, yarılmak, ayrılmak, parçalanmak" ve φρήν phrēn "akıl, ruh, huy, hissiyat"), benzer belirtilere sahip birtakım ruhsal hastalıklardır.

    Şizofreni
    Artistic view of how the world feels like with schizophrenia
    Şizofreni teşhisi konulmuş bir insanın kendisini çizdiği portre, hastalık karşısında kişinin gerçekliğe yönelik duyduğu bozulmuş algısını temsil ediyor
    Sınıflandırma ve dış kaynaklar
    Uzmanlık
    pgibiyatri, klinik pgiboloji
    ICD-10
    F[1]
    ICD-9
    295
    OMIM
    181500
    Hastalık Veri Tabanı
    11890
    MedlinePlus
    000928
    eMedicine
    med/2072 emerg/520
    Patient UK
    Şizofreni
    MeSH
    F03.700.750

    Hastalık, algılama ve düşünme yetilerinde meydana gelen bozukluklara bağlı olarak kişinin davranışlarında da değişime, bozulmalara yol açar. Bu bozulmalar neticesinde şizofreni hastası, kendisini rahatsız etmeye başlayan dış dünyadan bağımsız, kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi kendine yeni bir dünya kurmasına yol açar.

    Şizofreni kelimesi, Yunanca ayrık veya bölünmüş anldıbına gelen "şizo" (schizein, Yunanca: σχίζειν) ve akıl anldıbına gelen "frenos" (phrēn, phren- Yunanca: φρήν, φρεν-) sözcüklerinin birleşiminden gelir.[1] Anlatılmak istenen kişinin iki kişilikli olması değil, aynı anda iki farklı gerçekliğe inanmasıdır. "Gerçek gerçeklik" normal, sıradan bir insanın algılamasına denk düşerken, "ikinci gerçeklik" sağlıklı bir insanın anlayamayacağı, çoğu kez belli bir sisteme dayalı bir gerçekliktir.

    Şizofreninin ömür boyu görülme sıklığı genel nüfusta %0,5-1'dir.[2][3][4] Ancak kan bağı olan akrabaları arasında şizofreni hastaları bulunanlarda, şizofreni görülme sıklığı genel toplumdan daha yüksektir. Şizofrenide genetik faktörlerin rolü iyi tanımlanmış olmakla beraber, bu hastalık yalnızca kalıtımsal faktörlerin değil, birçok koşulun bir araya gelmesi ile oluşur. Yani şizofreni genetik ve çevresel faktörlerin rol aldığı oldukça kompleks bir hastalıktır.

    Günümüzde şizofreni tedavisinde çok yönlü bir yaklaşım yararlı bulunmaktadır. Güncel tedavide temelde antipgibotik ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra pgiboterapiler ve diğer pgibososyal yaklaşımlara da başvurulmaktadır. Antipgibotik ilaçların şizofrenide dopamin varsayımını doğrular biçimde dopamin üzerinden etki ettikleri düşünülmektedir. Hastalığın özellikle akut döneminde hastaların hastanede yatarak tedavi görmesi gerekebilir.

    Birçok alttipi bulunan şizofreni çok değişik gidiş ve sonlanış gösteren süreğen bir bozukluktur. Şizofrenide hastalığın gidişi her birey için farklı biçimde gelişebilir. Hastalığın popüler kültürdeki olumsuz imajına rağmen, hastaların çok büyük kısmı tedaviden fayda görebilirler. Buna karşılık şizofreni hastalarının yaklaşık %25-30'unda, ne tür sağaltım yapılırsa yapılsın, belirgin bir iyileşme görülmez ve bu hastalarda ciddi ölçüde yetiyitimi olabilir.[4]
    Tümünü Göster
    ···
  6. 31.
    0
    3200 lira büyük para değil yavaş yavaş ye
    kaybeden de bi süre sonra toparlar 3200ü zaten
    ···
  7. 32.
    0
    ev kirasıdır la bul sahibini
    ···