1. 26.
    0
    @20 güzel kardeşim gen dediğin şeyi sen ekran kartı gibi bişey sanıyosun heralde... Bu programlanmış bişey değilki. olaylar karşısında verilen tepkiler her insanda farklıdır bu da yine aynı kapıya çıkıyo farklılığın sebebi yaşadığın coğrafya, yetiştirilme tarzın, sosyal çevren, din, ahlak olgusu, kültür, gelenek, zıkkım vs. en önemlisi de sorunlar karşısında senin onları çözebilmek adına kurduğun denklemler. Her insanda farklıdır. Her insan, ölesiye dayak yiyo diye bi çocuğu polisin elinden almaya kalkmaz anlıyo musun. Yavşaklıkta göreceli...
    ···
  2. 27.
    0
    @17

    güzel soru panpa. bir insan düşün bir ev içinde doğdu ve hiç oradan çıkmadı. buna kitap ve televizyon gibi dış dünyayla bağıntılı şeyleri göstermediler. bu insan sadece evin içini bilir.

    senin kerhane de doğsam pekekent mi olurum sorun buna benziyor. eğer o insan kendisine yeni ufuklar getirebilecek hiçbir şey görmediyse evet pekekent olur. evet.

    çünkü dediğim ve diğerlerinin de dediği gibi karakter doğuştan gelen bir şey değildir. yaşanmışlıklar ve çevreyle şekillenir.

    bilgi > insan zihni > sonuç her şey şu 3lü şeklinde gelişir. her insan etrafından bilgi alır sürekli birşeyler öğrenir ama her insan bu bilgilerden aynı sonucu çıkarmaz.

    peki bu sonuçların farklı çıkmasının nedeni nedir ? örnek vererek açıklayacam.

    seri katillerin hepsinin beyin şekilleri birbirine benzerdir. beynin duygusal olan lobu seri katillerde daha az kıvrımlıdır. yani daha az gelişmiştir.

    yine şuraya dönüyoruz

    bilgi > insan zihni > sonuç

    her şey beyinde biter.

    olay kardeşin olduğu içinde, karakter farklılığınızın cevabı çevre farklılığıdır. @9 daki entryimde o olayları örnek verirken, demek istediğim de yaşanmışlıklarınızın farklı olması. her ne kadar hiç bi sorun çekmeden büyümüşsen de bilinçaltındaki şeyler seni şu an olduğun kişi yapmaktadır.
    ···
  3. 28.
    0
    3 yaşından itibaren kişiliğin gelişiyor ve gelişecek. karşına çıkan problemler ve senin bunlara karşı geliştirdiğin savunmalar senin kişiliğini belirliyor. çevre, arkadaşların, ailenin davranışları herşey senin kişiliğini belirliyor.
    kötüler zekidir. iyiler ise daha saftır alıktır. tanrı dediğin şey ise sensin benim insandır tanrı. korkak bi insan sürekli iyilik yapacaktır, dünyevi zevkleri tadamayacaktır. ve bununla beraber ölecektir sonsuzluk denizinde ve adı da unutulacaktır. ama kötü insanlar her zaman iz bırakır. nereden girdimnereye bağladım yahu. ama nasıl sarhoşum. özetle şu, hakkari de büyüyen bi çocuk ile izmirde büyüyen bi çocuğun kişiliği farklıdır. abiler her zaman şamar oğlanıdır ve günah keçisidir. kardeşler de bu gölgeye sığınır yavşakça gülerler iyi taklidi yaparlar. bu hikayedeki salak sensin kötü olan ise kardeşin.
    ···
  4. 29.
    0
    @21 Ben dinsiz bi adamım panpa eşitliği insanlar yaratır. Din iman öbür taraf yedinci kat kitap peygamber hiç birine ihtiyaç yok. Merak eden, düşünebilen, cevap bulmak isteyen adam, her konuda yeter kendi kendine...
    ···
  5. 30.
    0
    ek ve son olarakta kardeşimden niye farklıyım diye sormak kadar saçma bir şey yok @1 panpam.

    sen milyonlarca dölün içinden gelip şu an ki insan oluyorsun. aynı yumurtalığa giden aynı penisten çıkmış döller arasında bile bu kadar fark oluyorsa kardeşinle arandaki fark 2 x milyonlarca döl oluyor. yani son derece normal. bu beyin ve fiziksel özellikler için tabi.
    ···
  6. 31.
    +1
    @25 çok ilginçsin la ciddi anlamda bi değişiksin amk. tamam panpa sakin amk yazdıklarından anladıgım kadarıyla saf iyi olan aslında kötüdür yani saf iyi kötüyse kötü iyi midir ! yaktım ekran kartını git zıbar amk.
    ···
  7. 32.
    0
    çeşitli şeyler etkilidir. genellikle çevren etkili olur arkadaş ortamı vs ancak dediğim gibi çok çeşitli okuduğun bir kitap ya da yediğin bir pandik bile etkili olur karakterinde..
    ···
  8. 33.
    0
    lan başlıktaki 10 kişiden 9 u @29 un dediğini demeye çalışıyor. en basit hali bunun dediği işte. dinle ve anla şunu. bu sondu amk daha da yzmam.
    ···
  9. 34.
    0
    @1 gerçekten merak ediyosan kişilik gelişimini etkileyen faktörleri araştır
    ···
  10. 35.
    0
    @27 bunun farkındayım hacı zaten orda kardeeş örneği değilde farklı bir örnek verseydim 'aynı amdan çıkmadınız ki zaaaaaaaaa xde' 'ananı farklı gibtim' tarzında cevap verebilecek gri sıvı yerine sulu boya taşıyan tipler var bu sözlükte bu gerçeğe göre bi yaklaşımda bulundum.
    ···
  11. 36.
    +1
    adamın sorunu "iyi ve kötü"yü bilimsel bir gerçek zannetmesi.
    ···
  12. 37.
    0
    @30 sakin ol panpa yazılan herşeye cevap vermeye çalışıyorum bi sakinleş amk.
    ···
  13. 38.
    0
    @33 tekrar tekrar açıklama yapıyorum senin için amcık ağızlı konu iyi ve kötü değil yazar burda kendinden de bahsetmemiş yazar karakterin yapılan eylemler üzerine etkisi ve bu eylemlerin doğuracağı negatif ve pozitif sonuçlarla alakalı bir soru sormuş şimdi yat.
    ···
  14. 39.
    0
    ursula leguin bütün yaşamlar birbirinin aynısı olacaksa neden doğuyoruz ve yaşıyoruz der. enteresan bi soru ama bence fikirlerine müthiş hayran olmama rağmen yanlış bi soru.
    onun bahsettiği, modern dünyanın insanları belirli kalıplara soktuğu ve bu şekilde insanlık rolü biçtiği.biz böyle bir dünyada yaşıyoruz ve bilinç altımız böyle işliyor. bunun dışına çıktığımız zamanda ki senin yaşadığın durum bu, bize şaşırtıcı geliyor. oysa ilk baştaki sorunun tam tersinde olması gerektiği gibi.. birbirimize benzememiz asıl şaşırtıcı olan olurdu. yaşadığınız olaylar aynı olabilir.. mantık hayatını yöneten tek şey değildir. matrix i hatırla mimar neo ya ne diyordu.. duygularını okumak neo.. çok tuhaf ;)
    ···
  15. 40.
    0
    küfür edince haklı olmuyosun. sen soruyu iyi- kötü bağlamında sormuşsun zaten, ben de buna işaret ettim. saf iyi - saf kötü yok, mafya babaları bile kedi besliyor. sadece yaşananlardan, nesnelliklerden kaynaklı farklı yönelimler var, sen de bu yönelimleri alıp belli kalıplara oturtmaya çalışıyosun, oturtamayınca da kafan karışıyo.
    ···
  16. 41.
    0
    @35 güzel kardeşim @33 ve başlık altındaki bi sürü adam şunu demeye çalışıyo. Karakterin yapılan eylemler üzerindeki etkisi sonucunda doğacak olumlu & olumsuz sonuçlar, kişinin doğru ve yanlışı yorumlama şekliyle alakalıdır. Yani bunun bi açıklaması yok anlıyo musun, insan inandığı eylemleri gerçekleştirir inandığı şekilde yaşar. Yarın kaldırımda yürürken annene küfredecek birine senin vereceğin tepki, 'doğru' olacağını düşündüğün tepkidir. Herkes farklı davranır. Tesadüf eseri bi eyleme aynı tepkiyi vermek te benzemek değildir. Sonuç olarak insan beyni milyarlarca tetikleyiciyle yönlendirir kendini ve zeka benzersizdir. insan olmakta bu zaten. Her köpek kendini tehlikede hissettiğinde hırlar ısırmaya çalışır. Ama kimi insan saldırırken, kimisi ölü taklidi yapabilir;)
    ···
  17. 42.
    0
    @36 haklısın herkes benzer durumlarda aynı tepkiyi veremez aksi takdir de bitkilerden bir fark olmaz hayat verilen rollerin oynandığı bir tiyatro tanımından dışarı çıkamaz ama demek istediğim şu spermin rahme düştüğü anda başlıyor bir şekilde oluşum. verilen cevapların ışığında konusuyorum çevre arkadaş kaza gürültü vs vs çeşitli şeyler etken oluşturuyor bu gelişimde fakat mesela ahlaki kavramı bulunmayan bir ailede yetişmem ve bunun doğrultusunda buna benzer bir çevre edinmem sadece benim kabahatim midir? yani cevap veren arkadaşlara diyorum çeşitli şartlar cartlar curtlar diyorlar da o şartların o nedenlerin o etkilerin sorumlusu ben miyim?
    ···
  18. 43.
    0
    @37 tamam panpa haklısın tamam.
    ···
  19. 44.
    -1
    tartışsak iyi. adam mal anlamıyo. aynı şeyin yüzlerce versiyonunu sunduk, hala "madem o niye öyle" diyo. karakter oluşumunu nası tahayyül ediyo anlamadım hulusi abi. bi çay daha içer miyiz bu arada. olm buraya bak, çay getir abine.
    ···
  20. 45.
    0
    @38 eyvallah panpa.
    ···