1. 1.
    +3
    Ben bazı şeylerin bilincinde olarak kendimi sıkmaya ve günlük olarak derslerimi çalışmaya özen gösteriyorum ancak bazı arkadaşlarımız istese de bunu yapamıyolar. Bende böyle bir başlığın hepimize iyi gelebileceğini düşündüm.

    Ders çalışmaya başladığınızda sizi kamçılayan, ders çalışma azmi veren filmler, sözler, gelecek kaygıları vb. her türlü aktiviteyi yazabilirseniz çok sevinirim.

    Ders çalışma bilincinde olup bir türlü derse oturamayan arkadaşlara önerileriniz nelerdir?

    Herkes ekleyebilir bende güzel sözler buldukça editleyeceğim;

    1- Ben bir işte nasıl başarılı olacağımı düşünmem. O işe neler mani olur diye düşünürüm. Engelleri ortadan kaldırdım mı iş kendi kendine yürür.
    M. Kemal ATATÜRK

    2- Sonunda güleceğin zorluk , sonunda ağlayacağın rahatlıktan daha iyidir.

    3- Eğer yürüdüğünüz yolda hiçbir engel yoksa,
    o yol sizi hiçbir yere zütürmez. -G. B. Shaw

    4- "Başaramayacağınıza inanıyorsanız. Haklısınız. Başaramazsınız."

    benim yazdıklarım; http://1-http://inci.sozlukspot.com/e/155570107/

    2- http://inci.sozlukspot.com/e/155572950/

    3- http://inci.sozlukspot.com/e/155571163/

    4- http://inci.sozlukspot.com/e/155572466/

    Burayada göz atın beyler; (bkz: sınava hazırlananlara tavsiyeler veriyorum gelin)
    ···
  2. 2.
    0
    @4 işe yarıyorsa, devam et
    ···
  3. 3.
    +5 -1
    @2 @3

    Oturun çalışın yazıcaktım ama hadi insafa geldim.

    Ben bu yıl girdim. Ygs de eşek gibi çalıştım. 450-460 yapan bir insanken heyecandan korkudan 435 yaptım. Ve bu bir yıkım oldu. Lysye de çok denedim ama toplarlayamadım. 408 geldi. 62 de okuldan 470 mf4 geld. Hedefim 520 idi. Ama neyse ki alternatif bir bölüm vardı. Zaten istediklerim havacılık uzay, olmadı uçak, olmadı uzay. Daha ötesi yok.

    Şimdi size tavsiyem şu. Bilgisayarı kaldırın, interneti kapatın. Cepten arada bir girersiniz no problem. Günde en az 6 saat net test-konu olsun. Programlı çalış. Ama programı sakın kaçırma. Pazarları boş bırak kaçarsa kurtarırsın. Onun haricinde söyleyecek pek birşey yok. Derece hedefin varsa her dersten en az 3 kitapdan konu çalış ve 3 kitabın testini çöz. Yok ortalama yeter diyorsan benim gibi adam gibi 2 şer kaynak bitir tamam. Ama gidip basit basit kaynaklar alma. Ben fdd ve bry çözdüm yani. Birde ygs ygs derken lysyi boşlarsan hayatın kayar. Yetiştiririm falan deme mutlaka yetişir adam gibi çalışırsan. Ama bu çok zor. Kendimden biliyorum. Kankam ygs de 1500 civarı bir derece yaptı ama ygs den sonra 1 ay oda yattı. Yani dershanede ygs ve lys işlerken ikisini de birlikte bitirin. Organiği işlemeden evde biraz çalışın. Hoca en az 3 defa tekrar lazım organiği dedi. Ama malesef 2 hafta kala demişti * . Okulu sakın aksatmayın. Okulda saçma saçma tipler vardır ben de takıldım onlarla. Okulda artislik yapıp dersi dinlemez test çözerler. Sonra Ygs den sonra o analitik integral organik falan , batıyorlar yani. Okuldaki dersi adam gibi takip edin. Bırakın millet akşama kadar 300 tane ygs sorusu çözsün. Siz orda lysleri adam gibi dinleyin. Ygs yetişir merak etmeyin zaten adam gibi bir konu yok ygs de.

    Birde ben kişisel gelişim kitaplarına çok takıldım. Birsüre sonra (10-20 kit, okuyunca) artık öyle bir hale geldim ki, okuyorum kitabı o gün ders çalışıyorum, ertesi gün kalktığımda aynen devam. Yani fazla abartmayın. Pazar günleri mutlaka kafanızı dağıtın. Ben 1 ay hiçbirşey yapmadan eşek gibi çalışıp sonraki 1-2 hafta boşboş geziyordum. Birde testi falan çözmüş olmak için çözmeyin. Öyle tipler çoktur, oo okulda bugün 100 çözdüm 200 de evde 30 tamamdır falan derler. Boşverin bunları. Yavaş ama sağlam ilerleyin. Bir konudan ardarda 3 gün test çözün. Birde 3 hafta sonra çözün. Sonra tekrar falan uğraşmanız kalmaz.

    Çalıştığınıza gerçekten inanır düzgünce çalışırsanız emin olun başarılı olursunuz.

    Birde çok önemli birşey heyecana çok dikkat edin. Heyecan yapmayın. Benim sınavlarda heyecandan karnım guruldardı. Lysden bir çıktım birşeyim kalmadı. Biraz hareketli olun. Günlük 30 dakika yürüyüş(ama sadece yürüyüş amaçlı. Kulaklığı takıp ders notlarını dinlemek değil), yada 30 dakika egzersiz çok iyi gelir.

    Son olarak birde paranoyak olmayın. Mesela ben bir ara sabah metro da giderken cep kitapçığından çalışırdım, ders aralarında ve öğle arasında test, geri dönüşde de ses kayıtlarımı dinlerdim. Sonra eve gelince de boş boş otururdum. Sakın!!!

    Stres yapmayın, abartmayın ama kendinizi de derslere adayın. Mesela ben girdim sınava çıktım bitti. 2 aydır sıkıntıdan patlıyorum. Valla test çözdüğüm zamanı özledim

    Son olarak aklıma geldi, sadece bir tavsiye. Sömestr ve lys den sonraki 1 hafta tatil yapın. Ama evde değil, kış okuyor mesela bir kayak merkezinde otelde falan kalın, yada durumunuz yoksa çıkın köye gidin. Doğada sessizce yürüyüş falan yapın. Hocalar sınavdan çıkınca akşam eve gelip organik çalışın falan derler ama hiç tavsiye etmem. Robot olmadığınızı unutmayın. insanlıktan çıkmayın. Ama kendinizi de kandırmayın

    Yazım hatalarım varsa affola.
    iyi geceler
    Tümünü Göster
    ···
  4. 4.
    0
    up
    ···
  5. 5.
    0
    beyler sizin zütünüzü sizden başka kimse kurtarmaz kardeşim. ne anan ne baban ne sevgilin ne arkadaşların. o yüzden arkadaşlarına, anana babana kanıp da ders çalışmamazlık etmeyin.

    o korktuğun konular var ya. ne kadar korkarsan o kadar ertelersin, o kadar sıçarsın.

    kendimden bi kaç misal:

    mat 2 nin en basit ve karmaşık olmayan konularından biri olan parabol konusunu diğer derslerin yanında yarım yamalak çalışarak yaklaşık 3 ayda bitirdim. sonra baktım ki yine çözemiyorum soruları, atarlandım bi gün. akşam eve geldim odaya kapadım kendimi senin zütünü gibmezsem adam değilim dedim içimden. açtım kitabı it gibi çalıştım o gece o konu bitti. o integral falan korkulacak şeyler değil. hiçbir konu korkulacak değil, sadece bazıları biraz hacimli.

    bak hafız, bi konuyu öğrenmek istiyorsan o konuyu tamamen bitir, bölük pörçük çalışma adamın asabını bozma ammele. elindeki kaynaklardan paralel git. gerektiğinde danışman hocandan bu işi iyi bilir dediğin birisinden yardım al.

    bak bin, bir daha söylüyorum. bu işi ciddiye al. bi seneni bu işe ayır. zaten sınav sonuçları açıklandığı zaman göreceksin ki bu çalışma dönemi stresi hiçbirşey değil. zütünü yırtılana kadar giben günler ondan sonra başlıyor.

    bi kaç not:

    -düz lisedeysen işin zor, çok zor değil.
    -3 sene yatmışsan işin çok zor, imkansız değil. vazgeçme.
    -sayısalsan ea dan da gir sınava -bir ea olarak söylüyorum-, sözelsen çoook çalış.
    -eaysan sözelden gir, baktın ea dan sıçtın, ama sözelde boğaziçinden bi bölüme girebiliyorsun. düşünme amk yaz boğaziçini.
    -dershanedeysen ve özellikle femdeysen çok çalış bir şekilde ea grubuna gir hocaya sevdir kendini o senle ilgilenir, sorularını çözer. hele bi de seni bozmayan bi çalışmayan grubun varsa oh mis.
    -etütlerde hayvan gibi soru sor kardeşim, anlamıyorum diye utanma. ben son zamanlarda günde 200-300 soru soruyordum sırf mat-geo.
    -o çevrende sana inek diye dalga geçenleri umursama. nisandan sonra %90 ı salacak. hazirandan sonra zütleri aşağı inecek, anlayacaklar o zaman.
    -vazgeçme koçum, 2 denemede sıçtın diye üzülme. denemeleri ciddiye al. soru bankası, denemelerdeki soruları kes ayır bi kenara. sor onları 2-3 defa gözden geçir anla.
    -bak güzel kardeşim. nisan ayında senin başına türkiyedeki öğrencilerinin %70 inin başına gelen birşey gelecek.
    büyük ihtimal ygs de denemelerindeki netlerden çok daha aşağıda yapacaksın. normaldir gibtir et. ygs dediğimiz andavalı çok önemseme, boşlama da. ben 44 bindeydim. arkadaş 60. ben çok çalıştım, o normal çalıştı ben 16k yaptım, o da 8k yaptı. bin gazi hukuğu kazandı şimdi.

    -mat/geo genel olarak çalış/sor/yapamadın/çalış/sor ekseninde halledilir. çok çalış hayvan gibi çalış boşlama bin.
    -gerizekalı gibi sınav senesinde birisine aşık olma, sevgili yapma. lütfen. mal olma güzel kardeşim.
    -edebiyat coğrafyaya gelince. coğrafya çalışarak halledilir, kısmi ezber vardır. ona da çok çalış, ben bu seneki coğrafya gibi coğrafya görmedim şahsen.

    edebiyatsa kitapla alakalı. bizim bi kız vardı, çok okurdu cemal süreya, turgut uyar cart curt falan. amcası kitap gönderirdi. okumasa bile baka baka aklında kalırdı. güzel birşey. ben okuma alışkanlığı kazanamadım hala. işin özü bundan utanıyorum. he gerçi ana baba da okumuyor, yol gösteren yoktu. neyse.
    kitap okumayı sınavla iliştirme gırtlağını giberim. kültürel bi gelişim koçum bu. o stepeni meyır falan var o karıyı okuma. başla klagiblerden. sonra devam et. dıbını gibeyim o karıyı ve kitaplarını. şükür okumadım.
    neyse ben okuyan bi eleman olmadığımdan ilk başta panikledim edebiyatta ne gib yiyeceğim diye.

    sayın amın oğlu esteban, peşin peşin söyleyeyim. edebiyat bi eacı için altın madeni gibi birşeydir. kolaydır.
    edebiyata çalışmanın bi kaç yolu var. ezber, kültür, tekrar tekrar okuma gibi.
    ben 3. yolu seçtim. sağolsun zarara uğramadım. dayım tıpçıydı. tusa hazırlanırken bi kitabı 3-4 defa okur okur bitirirdi. çize çize. bende öyle yaptım. bi yerden sonra şak diye söylemeyebilirsin ama, şıklarda hemen çakarsın olayı. bende böyle oldu, bu çalışma yöntemi önemli kendine göre olanı seç.

    bak bin son olarak söylüyorum, senin zütünü senden başka kurtaracak yok. sıkı çalış.

    neyse bin yoruldum, baktımda epey yazmışım bu yazıyı kopyalayıp ayrı bi başlık açabilirim. yazının eksiği gediği olabilir. orasını da sen hallet amk. sen de upla burayı senin gibiler görsün, ibret alsın.

    hadi iyi ineklemeler.

    not: bu yazı ygs-lys ye girecek binler için yazılmıştır. kişisel değildir.
    Tümünü Göster
    ···
  6. 6.
    0
    up
    ···
  7. 7.
    +1
    beyler herşeyin temelinden en kolayından yavaş yavaş başlayın işte. burda uzun uzun onumu yazıcaz. en önemlisi zorlanınca anlamayınca karamsarlığa kapılıp bırakmayın. azimli ve kararlı olmayı başarırsanız her taku kazanırsınız merak etmeyın. ama bu çok öenemli bir şey.. o zütü sıkmak kolay olmuyor. sende o züt var mı? kendine bunu bir sor? şimdiden düzenli çalışma alışkanlığı kazanırsan bu yılında çok zevkli geçer. dershanenin her şeyinden faydalan. hocalarla aranı iyi tut. hatta dershanede yat kalk amk. bir zaman sonra hocalarla kanka gibi oluyorsun. böyle elemanlar vardı, hocalarda onlara tabi özel muamele yapıyordu. daha çok var amk çalışırız ne olacak deme.. düzenli sistemli bir şekilde çalış. az çalış öz çalış. yatıp yatıp son 2 ay yüklenme yani.. tv'yi pc'yi de toplamana gerek yok. sosyal hayatındanda mahrum olma. zaten full eve kapanırsan hiç olmaz aga, temelimde pek yok diyorsanız olmaz.. dediğim gibi kararlı olabilirsenız. günlük düzenli ders çalışabilirsinız başarabilirsiniz. anahtar kelime: azim ve kararlılık
    ···
  8. 8.
    0
    arkadaşlar birincisi bu sınav kendini adama işi, zekisi de kazanır aptalı da, öyle ben çok zekiyim öyleyim böyleyimle dönmüyor bu iş. bu sene saykoya bağlayıp kasacaksınız bu kadar. ha zeka ne işe yarıyor diyorsan zekisi o konuyu 1000 soruyla oturtuyorsa aptalı 3000 soruyla oturtuyor.
    arkadaş çevreniz çok önemli, arkadaşlarınıza dikkat edin beyler öyle her dersane çıkışı internet kafe, bilardo, o bu şu ile dönmüyor bu olay. şimdi size garip gelecek ama biraz düşünün beyler, daha iyi bir gelecek için sadece 9 ay çalışacaksın, geleceğin için de bunu yapamıyorsan kaybetmeyi göze al.

    iki, konuları iyi takip edin beyler okul la dersanenin arasını dengeli tutun yok ben okulda dinlemeyim dersanede anlatıyorlar zaten diye dinlemezsen son 2 aya kalır konu, çünkü dersanedeki hocanda okulda öğrendi zaten diyip geçiyor, öyle çok iyi hoca değilsede zaten gibinde olmaz kendi programından devam eder.

    üç, deneme sınavları çok önemli beyler ygs için süre kontrolü, lys için de soru tipi görme açısından, en azından ayağınız alışsın. evde çözdüğün 160 soru ile denemede çözdüğün arasında fark var. mutlaka girebildiğiniz kadar dersanenin denemelerine girmeye çalışın, başlangıçta kötü almanız önemli değil önemli olan hatanızı görebilmek. bu olaydan dolayı da deneme sınavlarının sonuç kağıtları devreye giriyor. baksan fbi belgesi gibi amk kağıdı ama önemli bilgileri tutuyor, 4 tanesini karşılaştırınca mat,fen, türkçeden nerden hata yaptığını anlarsın zaten.

    dört, soru çözün beyler, çok soru çözün ama daha önemlisi vakit tutun. sana kimse ekstra zaman vermeyecek, zil çaldığında matematiğin yarısındaysan orda bir hata vardır zaten. dersane hocaları burda devreye giriyor, soru çözüm biçimlerini inceleyin adamın bir bildiği var da yapıyor, sana toplamda dakikalar kazandıracak bir mat, geo taktiği görebilirsin hiç belli olmaz. kaynaklarınızı imkanınızın el verdiği kadar geniş tutun farklı farklı yayınlardan çözün farklı sorular görün.

    beş, vaktinizi iyi kullanın. kendinize bir program hazırlayın, rehberlikçileri gibtir edin sen kendini daha iyi tanıyorsun. kusura bakmayın beyler bu sene bişeylerden feragat etmek zorundasınız, eskiden 2 saat mi pes oynuyordun, artık o 45 dakika olacak, haftada 4 kere spora mı çıkıyordun, 2 olsun. bu sene kendinizi kandırmaya hiç gerek yok beyler, sonunda siz üzülürsünüz. çözeceğiniz her sorunun size katkısı farklıdır beyler bunu unutmayın. çok konuşan değil çok gören bilir. aranızı iyi verin, öyle ara verip saçma sapan feriha izlersen başlangıçtan kötü olursun, moralinizi yüksek tutun bu müziğinden dizisine, filmine kadar geçerli. moral çok önemli, soruyu yapamadın mı takılma geç diğerine, deneme sınavında belki soruyla inatlaşarak yaparsın ama gerçek sınav çok farklı beyler tecrübe konuşuyor, kendi adıma konuşuyorum, ben integralin anasını gibmiş bir mf ciyken yarısını boş bıraktım beyler kendimi gibtim anlayacağınız, bir soruyu yapamıyorsanız ya bilmiyorsunuzdur ya da çözüm aklınıza gelmiyordur. birincisiyse vakit yakınken halledin, ikincisiyse boş bırak diğerine geç sonra dönünce hatırlarsın.

    altı, iki sınavın dengesini iyi kurun beyler, ygs kolaydır ve vaktini iyi kullanmanı bekler 160 soru 160 dakikadır çünkü, tersine lys konuyu bilme ve soruyu bilme işidir bunu iyi kavrayın. lys için soru bileceksin ygs için taktik. ygs konularını bitirebildiğiniz kadar erken bitirin ve denemelere geçin. ygs konularını bitirin derken sadece ygs kasın demiyorum beyler burda denge çok önemli. ikisine de eşit zaman aralığı verin. ygs konuları basittir ama çoktur, bu basitliği avantajınıza çevirin ve çabuk çabuk bitirin konuları, denemelere geçince çok ekgib olmadığınız bir konu dışında tekrar konuya dönmeniz gerekmez. tam aksi lys ise konuyu temelden kavramanızı ister. o işin mantığını oturtamadıktan sonra ister 8000 soru çöz ister 10000 sınavda çuvallarsın.

    yedi, hedefler ve tercihler, hepimizin güzel bir hedefi vardır, hedefler güzeldir ama hedefi tutturmak için çalışmak gerekir. hedeflerinizi kendinize göre ayarlayın beyler, kendinizi tanıyorsanız hedefinizi iyi ayarlarsınız bu konuda üçüncü şahısın size katkısı olamaz zaten burda rehber vs. kişiler anca hangi üni. diğerine göre daha iyi filan onları söylerler. istediğiniz bölümü yazın beyler, 4 sene hayatınızı zehir etmenin anlamı yok, bu konuyla ilgili mezunlarla o bölümde okuyanlarla filan konuşup daha detaylı bilgi alabilirsiniz. gelelim tercihlere, beyler burası önemli çünkü artık son aşamadasınız, kendinize göre uygun bir üniveriste/bölüm listesi yapın sıra olarak da ösym nin kendi rehberini kullanın. türkiye birincisi olmadığınız müddetçe aptal gibi 1 tercih yapmayın, burası türkiye kimin nereye girceğini bilemezsiniz, kimse 27. tercihinden girdi diye ölmedi rahat olun. her zaman bir yedek planınız olsun. mesela derecen 30bin, sen en alta 40bin 45 bin yaz ki garanti olsun.

    şimdilik aklıma bu kadar geliyor, sorularınız varsa başlığa yazın özel msj yoluyla cevaplamaya çalışırım. hadi iyi geceler
    Tümünü Göster
    ···
  9. 9.
    0
    up
    ···
  10. 10.
    0
    up
    ···
  11. 11.
    0
    up
    ···
  12. 12.
    0
    up
    ···
  13. 13.
    0
    up
    ···
  14. 14.
    0
    up
    ···
  15. 15.
    0
    up
    ···
  16. 16.
    0
    up
    ···
  17. 17.
    0
    up
    ···