/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +30 -1
    Devlet olmazsa 195 boyunda kasli birisi gelir bacını giber o yüzden gerekli
    ···
    1. 1.
      0
      Keşke küfürsüz örnekler de verebilseniz
      ···
      1. 1.
        +5
        Niye alerjin mi var küfüre amk
        ···
      2. 2.
        +5
        Alttaki adam ne dediyse o haklı
        ···
    2. 2.
      0
      Devlet bunun olmasına engel değil.
      ···
      1. 1.
        0
        Gidiyim de bacını gibiyim o zaman ne de olsa benim bacım yok
        ···
      2. 2.
        0
        benimde yok :p
        ···
      3. 3.
        0
        Birbirimizi giberiz artık
        ···
      4. diğerleri 1
    3. 3.
      0
      o işler sadece kaba kuvvetle olsa ben gelip hepinizi giber üstüne pantol dikerdim.
      ···
      1. 1.
        0
        Kesin öyle olurdu gibik
        ···
      2. 2.
        0
        kisin iyli ilirdi gibik ihi ihi.
        ···
      3. diğerleri 0
    4. diğerleri 1
  2. 2.
    +18 -10
    Devlet neden kurulmuştur ? insanlar kendilerince bölgelerde özgürce yaşamak hayatlarını idame ettirmek yerine neden bir şeyin boyunduruğu altına girip yönetilmeyi tercih etmiştir? Devlet olmasaydı ne olurdu? BUYRUN iSTEDiĞiNiZ SORUDAN BAŞLAYABiLiRSiNiZ.
    ···
  3. 3.
    +15
    devlet olmasa ortalık eşkiya kaynardı adalet daha kötü bir durumda olurdu şuanda iyi demiyorum ama daha kötü olurdu devlet gereklidir ama devlet de en büyük mafyadır en büyük hırsızdır
    ···
    1. 1.
      +3
      Mantıklı . Şuku panpa .
      ···
    2. 2.
      0
      Tam bunu yazacaktım
      ···
    3. 3.
      0
      En büyük mafyadır ? Nasıl yani panpa?
      ···
    4. 4.
      +6
      En büyük mafyadır çünkü mafyaya mafyalık yapar. Büyük balığı yiyecek olan en büyük balık değil, en büyük balığı kıyıya vuracak olan denizdir.
      ···
    5. 5.
      0
      Toplum kendi içinde adaleti sağlıyamaz mı?
      Kendi yasama ve yargısını oluştururdu
      yürütme yok ama
      ···
    6. diğerleri 3
  4. 4.
    +6 -3
    bu soruyu başka milletlere sora bilirsin ama türk milletine soramazsın, devlet gelenegi olan nadir milletlerdeniz, devlet artık halkın kanına karışmış, ne diyo bu diye kalırsan eger, örnekleyem, daha 200 300 sene öncesine kadar, fransası ingilteresi kısaca bütün avrupa, devlet degil iken( herşeyin devlet için olması vb vb) osmanlı selçuklu hatta daha öncesinde devlet mantıgı bu halkta vardı,,

    misal devletin bekası,,, devletin bekası için padişahta bogulur beşikteki çocu, islam kurallarını delip geçe bilen ender şeylerden biridir bu, kısaca devlet mantıgı olmazsa bu millet olmaz.
    ···
    1. 1.
      0
      Şimdi üsttekiler de şöyle yazmış devlet olmasa yasalar olmadığı için herkes istediğini yapar. Yapsın? Doğal seleksiyon gibi güçlü olan güçsüzü halletsin nüfus genel olarak patlama yaşamaz çok sabitlenir herkes de kendi yerinde kendi bölgesinde yaşamaya devam ederdi. Bak mesela eski kabilelere birbirlerine saldırıyorlardı öleceklerini bile bile ama yine da savaş oluyordu ve büyük sorunlar da çıkmamış. Bir kabile öteki kabileyi silip atmıyor anlaşma yapıyorlar hem de kağıt üzerinde bile değil. Devlet de değil bunlar. Buna ne demeliyiz ?
      Not:Senin dediğini anladım.
      ···
      1. 1.
        +1
        Doğal seleksiyon olsun ha? Olacakları söyleyeyim
        Zenciler artardı fiziksel olarak daha güçlüler
        insanoğlu aptal bir varlık olurdu
        Hayvanlara benzerdik
        ···
      2. 2.
        0
        Güçlünün baskın olduğu toplumlarda devlet istemeyerek de olsa kurulur

        Roma 1 günde kurulmadı
        ···
    2. 2.
      0
      Senin dediğin döngüde en güçlü herkesi gibip atacak. Besin piramitlerindeki gibi olacaksak olalım da; hayvan mıyız biz amq. Gerçi artık insanlikta kalmadi.
      ···
  5. 5.
    +4 -1
    Gereklidir
    ···
    1. 1.
      0
      Neden gereklidir
      ···
      1. 1.
        +2
        Devletler olmasa herkes tuttuğunu giberdi
        ···
    2. 2.
      +5 -1
      Aynen öyle gereklidir olmalıdır
      ···
    3. 3.
      +1 -2
      GEREKSiZDiR.
      ···
    4. 4.
      +4
      Haklısın aq şuku
      ···
    5. diğerleri 2
  6. 6.
    +3
    herkes birey olmayı, insan olmayı, empati yapmayı kendi kendinin öğretmeni olabilecek ve gönüllü yardımlaşmaya dayalı bir sistemi benimseyebilecek bir duruma gelene kadar var olacak ardından ortadan kalkacaktır heil anarşizm
    ···
    1. 1.
      0
      Anarşik
      ···
    2. 2.
      +1
      ccc türkçü anarşistler ccc
      ···
  7. 7.
    +1 -1

    Devlet gereklidir EĞER DEVLET OLMAZSA kürtlerle nasıl alay edeceğiz boş entry

    ···
  8. 8.
    +2
    Bizim milletimiz devletçidir bende devletçi bir adamım eğer devlet olmasaydı insanlar gruplaşırlar çeteler gibi yaşarlardı. Teknoloji ilerleyemezdi gelecek nesle birşeyler bırakılamazdı. var olsun devlet!
    ···
    1. 1.
      0
      Panpa teknoloji gelişti de ne oldu? Çok mu mutlusun hayatından?
      ···
      1. 1.
        0
        Hayır değilim ama devlet olmazsa daha mutlu olacağımı düşünmüyorum teknoloji iyi mi oldu kötü mü oldu dersen ikidi de oldu derim
        ···
  9. 9.
    +2
    Panpa bu konuda farklı teoriler var. Ikinsinden bahsedeyim. Sosyal teori ve tarımla birlikte yerleşik yaşama geçme. Sosyal teoride bir bireyin tanrıdan güç aldığını iddia etmesi ile insanları çevresinde toplaması. Bu topluluğun gelişmesi ile yönetici kısmın oluşması ve kurumsallaşma. Diğer teoride tarıma geçişte sulama sistemlerinin gelişmesiyle ve bu sistemi yönetecek bir otoriteye duyulan ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkan kurumsallaşma söz konusu. Tabiki tarımla birlikte ortaya çıkan özel mülkiyet ve özel mülkiyetin korunması oldukça önemli.
    ···
  10. 10.
    +2
    Olmazsa olmazdır hemde
    ···
  11. 11.
    +1
    Devlet öyle yada böyle düzeni tesis etmek için vardır. Devlet fikri aslında kötü değildir. Önemli olan Devlet dengelerini iyi kurmak.
    ···
  12. 12.
    +1
    Bu tarz tartışmaları ben de yapardım eskiden. Kendi iç açmazlarını barındıran bir tartışma formu bu. Öncelikle bu sorunun kendisinin bir sorgulamadan geçirilmesi icap ediyor. Bunu da bir kaç farklı perspektiften yapmak lazım.

    1-) işlevsel ya da mekanik olarak bu soruyu sorgulayalım:

    Devlet derken amaç ne? Bir grup insanın emeğini ve asayişini organize eden basit bir iç yapı mı yoksa "birbirinden ayrılan devletler" şeklinde, insan topluluklarını farklı gruplara bölme ve yükselen farklı meziyetleri örgütleyip çatışmacı bir rekabet ortamında coğrafyaya hakim bir avantajlar kümesi yaratmak mı?

    Devlet bireysel olarak imkansızdır. Öncülü olan "toplum" kavrdıbının bir deşilmesi lazım. Toplumu inceleme merceğimiz neyi baz alacak? Çatışmacı mı, işlevselci mi yoksa etkileşimci mi bakacağız?

    2-) ikinci sorgulayışımız, devlet kavrdıbının etimolojisi ve tarihçesi ile ilgili.

    Devlet derken hangi devlet formu kastedilmekte? Ulus devlet mi? Kent devleti mi? Soylular meclisi mi? Merkantilist / Monark devleti mi? Anarşist komün mü? Anarşist komünden devlet olmaz dememek lazım. Devlet eğer yönetimce birbirinden ayrılan toplulukların kendilerine ait coğrafi / mülki sınırlara sahip olması ise, onca demokratik ulus devletin ortasındaki bir "kendin pişir kendin ye" bölgesi de bir süre sonra devletleşir, zira yapısal olarak varlığı çevresi ile çatışma halindedir. Buradan küresel olarak devrim olmazsa, bölgesel olarak zaten devrim olmaz gibi bir yargıya yürüme amacı taşımıyorum bu arada. O daha ikircikli bir tartışma belki de.

    3-) Üçüncüsü, sorunun kendisi ile ilgili.

    Bu soru hangi devirde soruldu, soruyu soran insan aklının tahayyülü hangi cevaplara hazırdı ve o dönemden bu döneme bu tahayyülün kendisi ne kadar gelişti ya da değişti? Platon'dan yola çıkacaksak, bu mesele insanın örgütlenmesi ve asayiş üzerinden deşile deşile idealizmin 3 merkezinden biri olan "iyi / kötü" ikiliğine gelir. Ki bu tartışmanın kısırlaştığı noktadır. Sigaralar yakılır ve asla uzlaşamayacağımız nokta olan temel iki yargıya toslarız: "insan özünde iyidir." / "insan özünde kötüdür."

    Hayır, insan insandır ve insanı tarih üretmiştir. Tarih boyunca da iyi ve kötü, konjonktürel olarak başkalaşır, kavramsal olarak kalıtımının bir kısmını muhafaza etmekle birlikte bazı adaptasyonlar ve mutasyonlar geçirir bu iki kavram. Buradan bu tartışmayı yürütmek, keşfedilmesi imkansız bir Amerika'yı peşpeşe yeni baştan ve bininci kez keşfetme çabasıdır bence.

    Şunu sorabiliriz belki, kafamızı netleştirmek ve cevaba bir giriş yapabilmek için:

    Devletin varlığı ya da yokluğunun neyi değiştirmesini bekliyoruz da bu soruyu soruyoruz? O değişecek şey her ne ise, devletin varlığına gerçekten endeksli midir yoksa değil midir? Zannediyorum burada "toplum" kavrdıbına geri dönüş yapıp yeni bir kısır döngüye girmek pek olası.

    Lakin, bu tartışmalara ucundan bulaşmış biri olarak, edindiğim tecrübe beni şuraya zütürüyor:

    Aslında özgürlüğün hudutlarını tartışıyoruz.

    Fakat özgürlükten aynı şeyi anlıyor muyuz bunu bilmiyoruz.

    O yüzden ben olsam şu soruyla başlardım aslında:

    "Özgürlük kelimesinin neyi kastetmesini bekliyoruz ("özgürlük nedir?" demiyorum, ya da "özgürlükten ne anlıyoruz?" da demiyorum, çok ince bir ayrım var burada) ve özgürlük kavramı üstünde uzlaşmamız mümkün mü?"

    (Bu noktadan sonra da ihtiyaç / ihtiras ikilemine ilerlemek mümkün olabilir. O da kendi kısır döngüsüne takılma potansiyelini taşıyor. Ki bunu aşmak için pgibanalize başvuruyor kimileri. Pgibanalizin işlevi ve insan pgibolojisinin evrimi ise bammmmbaşka bir mevzu başlatacak)

    Evet, çoğu sorunun karşılığı bir cevaptır ve basit bir cevaptır ekseriyetle. Bilmişlik taslayıp haddimi aşarak, soruyu soruyla cevapladım (-ki bu büyük iki yüzlülüktür aslında) . Lakin bu tartışmalara çok tanık oldum geçmişte. Ve hepsi de benzer şekilde tarafların ufaktan sinirlenmesi ve aynı sabit kavramlara saplanıp kalmaları ile sonuçlanıyordu. Böyle bir cevap yazdım ki, tartışacak panpalar bazı aşamaları hızlıca geçip, bir çıkarımda bulunmanın biraz daha olası olduğu noktalara dair örneklere sahip olsunlar.

    Bir iddiam yok, eminim benden çok daha iyi yollar, düşünüş yöntemleri ile aklı zenginleştirecek panpalar da vardır.

    Selametle.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      +1
      Seni sevdim. Özele gel ;)
      ···
    2. 2.
      0
      am züt meme
      ···
  13. 13.
    +1
    Kesinlikle gerekir. insan kendi kafasına göre yaşasa bir kaos olur. Sınırlayıcı ve kanun koyucu bir güç olmalı. Aksi taktirde canınımız, malımız, zütümüz bile tehlikeye girebilir. En ilkel Afrika kabilelerinde, dünyadan izole topraklarda bile hiç olmazsa önde gelen birini başa koyup mini bir devlet oluşturuyorlar. Devletin gereksiz olduğunu savunan birisi hayalperest bir hümanistdir.
    ···
    1. 1.
      0
      Yazılı değil ama bu kurallar ? Demek ki yazılı kurala gerek yokmuş bak
      ···
      1. 1.
        0
        Bazı kanunlari toplum belirler. Yazılı olmasına gerek yok. Ama bu yazısız kanunlar ahlakın getirisi. Yazılı kanun olmasa da tecavüz görüldüğü yerde cezalandırılır. Ama burda her şey toplumun vicdanına kalır. Ve de yazısız kanunlar her şeyi kapsamaz. Mesala her gibimi öyle ahlakla falanla filanla çözemezsin. iki kişi birbirinden şikayetçi oldu mu hadi öpüşün barışın ne bu tantana mı diyecez ya da birisi diğerini haklayana kadar bekliyecez mi? Boyle durumda kanunlar devreye girer ve dur kardeşim sen hayırdır der. Kanun olmasa 5 kişi 1 kişiyi kafasına göre suçlu ilan edip giber atar.
        Kısaca devletde kanunda nizamın temelidir. O gibimsonik kabileler gibimsonik oldukları için kanunları yazılı değil. Kanunu yazısız olan bazı devletlerde var ama onlar yazısız olsa da yerine oturmuş bir prosödür var yani bir anayasa.
        ···
  14. 14.
    0
    Bence devlet bireyle ortak çıkarı olması gereken bir kurumdur. Bireye hizmet eden bir kurum. Bu kurum bireylere hizmet ederken herkese eşit şartlar tanımalı liyakate önem vermelidir. Devlet sınıflaşmayı da ortadan kaldırmamalı aksine sınıflaşmalı ama bu sınıflaşmanın denklemini iyi kurmalıdır.
    ···
  15. 15.
    0
    Çünkü insanlar kendi başlarına bi icat çıkarıp hayatımızı gibmek istedi başka açıklaması yok. Amk avelleri 3000 sene önceki onların yaşadığı hayatı şu anki insanlar hayal ediyo sayelerinde(rahatlık ve huzur bakımından)
    ···
  16. 16.
    0
    thomas hobbes'in görüşlerini oku. insan, düzen gereği gittikçe bencilleşir ve kötüleşir. insanın bencilleşen ve kötüleşen yapısından ise ancak yasalar aracılığıyla devlet koruyabilir. yani devlet olmasa insanlar birbirini yer, bu yüzden gereklidir.
    ···
    1. 1.
      +1
      Dostum thomas hobbes delinin tekidir. irade aktarımı fikren cok yanlış olmasa da Avrupadaki tüm hareketlere karşı ve monarşi sempatizanı birinin fikirleri ne kadar ciddiye alınabilir ki
      ···
      1. 1.
        0
        aristoteles de monarşiden yanaydı. onu da gibtir edelim o zaman. hobbes'in meşhur leviathan'ı makyavelli'nin prens'i ile birlikte modern siyaset felsefesinin en temel iki kitabıdır. çok saçma bir düşünce.
        ···
  17. 17.
    0
    Devlet din ile çok benzerdir ikiside insanların her taku yapmamaları için oluşturulmuştur. Harika bir yönetim devleti istememizi sağlar. Normal bir yönetim gereklidir dememizi sağlar (üstteki yasa örnekleri vb.) kötü yönetim ise gereksiz dememizi sağlar ve bu yüzden Türkiye'de çok fazla devletsiz dünya diyen insan var. Devlet gereklidir ama kısıtlı şekilde
    ···
  18. 18.
    0
    Ne diyo lan bu devlet olmasın ozaman tüyü bitnemiş çoluğu çocuğu gibsinler cezasını kim verecek oç
    ···
  19. 19.
    0
    Kesinlikle gereklidir. Insan zeki ve sosyal bir varlıktır bu yüzdendir ki sadece hayvanlarda olduğu gibi toplu hale gelmekle kalmaz bütünleşir karışır ve ortak bir miras oluşturur.Bu ortak miras kültür dil etnik birliktelik askeri güç birliği (ordu) ve tarım ortaklaşması gibi çeşitli birlikteliklerden doğar. Dolayısıyla bu kültür bir etnik kökeni oluşturur. Etnik birliktelik dayanışmayı gerektirir dolayısıyla küçük şehir devletleri veya göçebe boylara ayrılma zorunluluğu doğar. Daha ilerleyen zamanlarda bu boylar ve şehir devletleri bir araya gelme ihtiyacı duyarlar ve bir göneticinin altında güçlü yeni bir sentez oluştururlar. Işte bu sentez devletin kendisidir. Devlet kuramayan bir millet ölmeye mahkumdur.
    ···
  20. 20.
    0
    Ahlaklı bir toplum için devlet zulümdür . Ahlaksız bir toplum için devlet lütuftur.
    ···