1. 1.
    +1
    anayasanın 6.kısmının 4.geçici maddesine bakın

    asgibtir elim ayağım titriyo lan
    ···
  1. 2.
    0
    link at uğraştırma
    ···
  2. 3.
    0
    link at yorma
    ···
  3. 4.
    0
    link huuru cocuu
    ···
  4. 5.
    0
    aman link de istemiyoruz kendin kullan o acigi
    ···
  5. 6.
    0
    bişey yazmıyo anlamadım hukukçu değiliz amk
    ayrıca link at belki biz bulamadık
    ···
  6. 7.
    +1
    geçi̇ci̇ madde 4- (mülga: 6/9/1987- 3361/4 md
    ···
  7. 8.
    +1
    altinci kisim
    geçici hükümler
    geçi̇ci̇ madde 1- anayasanın, halkoylaması sonucu, türkiye cumhuriyeti anayasası olarak kabul edildiğinin usulünce ilânı ile birlikte, halkoylaması tarihindeki millî güvenlik konseyi başkanı ve devlet başkanı, başkan sıfatını kazanarak, yedi yıllık bir dönem için, anayasa ile başkanna tanınan görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır. 18 eylül 1980 tarihinde devlet başkanı olarak içtiği and yürürlükte kalır. yedi yıllık sürenin sonunda cumhurbaşkanlığı seçimi anayasada öngörülen hükümlere göre yapılır.
    başkan, ilk genel seçimler sonucu türkiye büyük millet meclisi toplanıp, başkanlık divanı oluşuncaya kadar, 12 aralık 1980 gün ve 2356 sayılı kanunla teşekkül etmiş olan millî güvenlik konseyinin başkanlığını da yürütür.
    i̇lk milletvekili genel seçimleri sonunda türkiye büyük millet meclisi toplanıp göreve başlayıncaya kadar geçecek süre içinde, cumhurbaşkanlığının herhangi bir surette boşalması halinde, millî güvenlik konseyinin en kıdemli üyesi, türkiye büyük millet meclisi toplanıp anayasaya göre yeni başkannı seçinceye kadar, başkanna vekâlet eder ve o’nun anayasadaki bütün görevlerini yerine getirir ve yetkilerini kullanır.
    geçi̇ci̇ madde 2- 12 aralık 1980 gün ve 2356 sayılı kanunla kuruluşu gösterilen millî güvenlik konseyi, anayasaya dayalı olarak hazırlanacak siyasî partiler kanunu ile seçim kanununa göre yapılacak ilk genel seçimler sonucu türkiye büyük millet meclisi toplanıp başkanlık divanını oluşturuncaya kadar 2324 sayılı anayasa düzeni hakkında kanun ve 2485 sayılı kurucu meclis hakkında kanunlara göre görevlerini devam ettirir.
    anayasanın kabulünden sonra 2356 sayılı kanunun 3 üncü maddesindeki millî güvenlik konseyi üyeliklerinden birisinin herhangi bir nedenle boşalması halinde doldurulması usulüne ilişkin hüküm uygulanmaz.
    türkiye büyük millet meclisi toplanıp göreve başladıktan sonra, millî güvenlik konseyi, altı yıllık bir süre için cumhurbaşkanlığı konseyi haline dönüşür ve millî güvenlik konseyi üyeleri, cumhurbaşkanlığı konseyi üyesi sıfatını alırlar. millî güvenlik konseyi üyesi olarak 18 eylül 1980 tarihinde içtikleri and yürürlükte kalır. cumhurbaşkanlığı konseyi üyeleri, anayasada türkiye büyük millet meclisi üyelerinin haiz bulundukları özlük hakları ile dokunulmazlığına sahip olurlar. altı yıllık süre sonunda cumhurbaşkanlığı konseyinin hukukî varlığı sona erer.
    cumhurbaşkanlığı konseyinin görevleri şunlardır:
    a) türkiye büyük millet meclisince kabul edilerek cumhurbaşkanlığına gönderilen, anayasada yazılı temel hak ve hürriyetlere ve ödevlere, lâiklik ilkesine, atatürk inkılâplarının, millî güvenliğin ve kamu düzeninin korunmasına, türkiye radyo-televizyon kurumuna, milletlerarası andlaşmalara, dış ülkelere silahlı kuvvet gönderilmesine ve yabancı kuvvetlerin türkiye’ye kabulüne, olağanüstü yönetime, sıkıyönetim ve savaş haline dair kanunlar ile başkannca gerekli görülen diğer kanunları başkanna tanınan onbeş günlük sürenin ilk on günü içinde incelemek;
    b) başkannın istemi ve tespit edeceği süre içinde:
    milletvekili genel seçimlerinin yenilenmesine, olağanüstü yönetim yetkisinin kullanılmasına ve alınacak tedbirlere, türkiye radyo-televizyon kurumunun yönetim ve gözetimine, gençliğin yetiştirilmesine ve diyanet i̇şlerinin düzenlenmesine ilişkin konuları incelemek ve görüş bildirmek;
    c) başkannın istemine göre, iç ve dış güvenlik ile gerekli görülen diğer konularda inceleme ve araştırma yapmak ve sonuçlarını başkanna sunmak.
    geçi̇ci̇ madde 3- anayasaya göre yapılacak ilk milletvekili genel seçimi sonucunda türkiye büyük millet meclisi toplanıp, başkanlık divanını oluşturması ile birlikte:
    a) 27 ekim 1980 gün ve 2324 sayılı anayasa düzeni hakkında kanun,
    b) 12 aralık 1980 gün ve 2356 sayılı millî güvenlik konseyi hakkında kanun,
    c) 29 haziran 1981 gün ve 2485 sayılı kurucu meclis hakkında kanun,
    yürürlükten kalkar ve millî güvenlik konseyi ile danışma meclisinin hukukî varlıkları sona erer.
    geçi̇ci̇ madde 4- (mülga: 6/9/1987- 3361/4 md.)
    geçi̇ci̇ madde 5- yapılacak ilk milletvekili genel seçimi sonucunun yüksek seçim kurulunca ilânını takip eden onuncu gün, türkiye büyük millet meclisi ankara’da, türkiye büyük millet meclisi binasında, saat 15.00’de kendiliğinden toplanır. bu toplantıya en yaşlı milletvekili başkanlık eder. bu toplantıda milletvekilleri andiçerler.
    geçi̇ci̇ madde 6- anayasaya göre kurulan türkiye büyük millet meclisinin toplantı ve çalışmaları için kendi içtüzükleri yapılıncaya kadar, millet meclisinin 12 eylül 1980 tarihinden önce yürürlükte olan i̇çtüzüğünün, anayasaya aykırı olmayan hükümleri uygulanır.
    geçi̇ci̇ madde 7- i̇lk milletvekili genel seçimi sonunda, türkiye büyük millet meclisi toplanıp, yeni bakanlar kurulu kuruluncaya kadar, iş başında olan bakanlar kurulunun görevi devam eder.
    geçi̇ci̇ madde 8- anayasa ile kabul edilmiş olan yeni organ, kurum ve kurulların kuruluş, görev, yetki ve işleyişleri ile ilgili kanunlarla, anayasada konulması veya değiştirilmesi öngörülen diğer kanunlar, anayasanın kabulünden başlayarak kurucu meclisin görev süresi içerisinde, bu süre içerisinde yetiştirilemeyenler, seçimle gelen türkiye büyük millet meclisinin ilk toplantısını izleyen bir yıl sonuna kadar çıkartılır.
    geçi̇ci̇ madde 9- i̇lk genel seçimler sonucu toplanacak türkiye büyük millet meclisinin başkanlık divanı kurulduktan sonra altı yıllık süre içinde yapılacak anayasa değişikliklerini başkan, türkiye büyük millet meclisine geri gönderebilir. bu takdirde türkiye büyük millet meclisinin geri gönderilen anayasa değişikliği hakkındaki kanunu, aynen kabul edip tekrar başkanna gönderebilmesi, üye tamsayısının dörtte üç çoğunluğunun oyu ile mümkün olabilir.
    geçi̇ci̇ madde 10- mahallî idare seçimleri en geç türkiye büyük millet meclisinin ilk toplantısını izleyen bir yıl içinde yapılır.
    geçi̇ci̇ madde 11- anayasanın halkoyu ile kabul edildiği tarihte anayasa mahkemesi asıl ve yedek üyesi olanların kadroları ile görevleri devam eder. bunlardan anayasa mahkemesince belli görevlere seçilenlerin bu suretle kazanmış oldukları sıfatları saklı kalır.
    anayasa mahkemesi asıl üye sayısı onbire ininceye kadar boşalan asıl üye kadrosuna, asıl ve yedek üye sayısı toplamı onbeşe ininceye kadar da boşalan yedek üye kadrosuna seçim yapılmaz. anayasa mahkemesinin yeni düzenlemeye intibakı sağlanıncaya kadar asıl üye sayısının onbirden, asıl ve yedek üye sayıları topldıbının onbeşden aşağı düşmesi nedeniyle yapılacak seçimlerde bu anayasanın kabul ettiği esasa ve sıraya uyulur.
    anayasa mahkemesi asıl üye sayısı onbire ininceye kadar dava ve işlerde 22/4/1962 gün ve 44 sayılı kanunun öngördüğü toplanma yeter sayısı uygulanır.
    Tümünü Göster
    ···
  8. 9.
    +1
    uygulanırdan sonrasını okumadım
    ···
  9. 10.
    0
    dayanamadım boşaldım
    ···
  10. 11.
    +3
    okumayın beyler yakında filmi çıkar.
    ···
  11. 12.
    0
    @8 özet geç bin
    ···
  12. 13.
    0
    özet geç bin
    ···
  13. 14.
    +2
    önce heves ettim ama sonra ne gereği var dedim
    ···
  14. 15.
    0
    anlamadınız mı hala binler
    ···
  15. 16.
    0
    @8 özetle oç
    ···
  16. 17.
    0
    @8 ağır rahatsız
    ···
  17. 18.
    0
    @9 ben öncesini okumadım amk
    ···
  18. 19.
    +1
    dogum gunun mu 6 9 1987 nedir?
    ···
  19. 20.
    0
    @19 yok panpa anlamadın sanırım hala
    ···