1. 76.
    0
    @37 lan o örneği orta okulda veriyolardı bize yapma gözünü sevim
    ···
  2. 77.
    0
    @39

    öncelikle bu din konuları hassas bir konu. laf dalaşına girip işi inada bindirmek istemediğimden pek uzatmak istemem.

    bu konu öyle basit bir konu değil. benim sana şu an anlatacaklarım sınırlı . ama illa sağlam bir kaynak istiyorsan http://erisale.com/#content.tr.1.623 burda bediüzzaman hazretlerinin akla ve mantığa uygun bir şekilde izahı var kader mevzusuna dair. üstteki sağ sol tuşlarından sayfayı değiştirebilirsin.

    Allah sonsuz ilmi ile yarın ne olacağını bilir ve yazar. Burda mevzu Allah'ın görme işi ağırlıktadır. Bizim yarın ne yapacağımızı biliyor ve yazıyor. Ama sanılanın aksine "Veli cehenneme gitsin, ali'yi de cennete koyayım" demiyor. Tabiri caiz mi bilmiyorum ama onun yerine "Veli cehenneme gidecek, ali cennete gidecek".

    Yani iki cümleyi iyi kıyas etmek lazım.

    Birinci cümle "veli cehenneme gitsin, ali'yi de cennete koyayım"
    ikinci cümle "veli cehenneme gidecek, ali cennete gidecek"

    ama ayrı bir grup olaylar vardır ki bunlar birinci cümleye benzer.

    Mesela benim cinsiyetimin ne olacağı konusunda bir iradem yok. Hangi ülkede doğacağım konusunda da yok. Somali'de doğabilirdim mesela. Annemi babamı da. Bu Izdırari kaderdir.

    ikinci kısım kader ise bizim irademize bağlıdır. Burda da ikinci cümle ağırlıklıdır.

    Peki Allah neden yazma gereği duyuyor?

    Tam cevabı olmasa da olaya ışık tutması açıyosından söylüyorum. Misal bir mimar bile işe başlamadan önce bir proje çizer.
    Her şey gelişi güzel olmaz. Bu da öyledir. Bunun binler sebebi de vardır. Ama ben çok uzman değilim bu konuda. Dediğim gibi Bediüzzaman hazretlerinin o meselesini okursan hiçbir şüphen kalmaz. Çünkü neyi anlatmışsa tam 21. yüzyıla uygun şekilde anlatmış.ben de ayrıntılı bir daha okuyacağım bir süre sonra.
    ···
  3. 78.
    0
    @36 ben zaten yaptığımız eylemleri allahın kontrol ettiğini öne sürmüyorum. hepimizin ortak görevi zaten verdiği akılla doğruyu bulmak.ama şunu anlamıyorum... sınamak için bi varlık yaratıp onun sınavının nası sonuçlanıcağını bilmek(tahmin etmek değil. yani senin verdiğin öğretmen örneği öyle. orda tahminin doğru çıkmasına şikayet ediliyo.biz kesinlikten bahsediyoruz))... yani madem sınanıyorum neden sonucum kesin, madem sonuç kesin neden sınanıyorum
    ···
  4. 79.
    0
    Düşünün. bir adam var tepenin başında. aynı rayda da iki tren var zıt istikamette giden. belli ki kaza olacak. Şimdi tepenin başındaki adam, bulunduğu konumdan dolayı kaza olacağını biliyor ve bir köşeye not alıyor.

    Şimdi burda elbette kazanın sorumlusu tepenin başındaki adam değil o trendeki makinistler
    ···
  5. 80.
    0
    arkadaşlar tekrar diyorum (veli, öğretmen örneğini iyi okuyun) kader meselesini film-senaryo gibi düşünmeyin.

    bir kere Allah gelecekte ne olacağını bilmeseydi Allah olmazdı. elbette bizi yoktan var eden bir zat geleceğimizi görebilir. ama görmesi hatta yazması bizim eylemlerimizi sınırlandırmıyor.

    Allah bildi diye biz yapmıyoruz. Biz yaptığımız için bir nevi Allah biliyor diye açıklayabiliriz.
    ···
  6. 81.
    0
    panpa hristiyanlığı da müslümanlığı da çok iyi biliyorum da gibimde değilsin
    ···
  7. 82.
    0
    @1 kader: tavladır panpa. yalnız zarları başkası atar sen pulları oynarsın. öyle ki 6-1 geldi, sen atmadın bunu. ama gel gör oyunun içine sıçmak da, güzel bi kapı almak da senin elinde.
    ···
  8. 83.
    0
    @26 açıklamaya çalıştım biraz nacizane.
    ···
  9. 84.
    0
    bak panpa anlamadın sen yine. allah senin yolunu belirlemiyo zaten. sadece biliyo. senin iraden büyük bi irade tarafından kontrol falan edilmiyo
    ···
  10. 85.
    0
    @28 bunun ben de farkındayım zaten moruk da işte madem biliyo neden beni sınamak için yaratıyo.bu sana üstünde puanının en baştan yazdığı bi sınav kağıdı vermek gibi
    ···
  11. 86.
    0
    öncelikle din bilgim çok sağlam değildir.

    kader yüce Allah'ın kainatta olmuş ve olacak her şeyi önceden bilmesi ve yazması.

    Ama burda şu var. Bu yazma, bir filmdeki senarist film yazma tarzındaki yazma değildir. Yani insanlar kukla değildir. Allah bilinç de vermiştir insana. Bu yüzden sorumludur. Filmdeki senaristin oyunu yazması çok farklı bir olaydır. Ordaki oyuncular o senaryoyu oynamak zorundadırlar. Bilinçleri yoktur çünkü. Ama Allah insana bilinç de verdiğinden dolayı eylemlerinden sorumludur.

    Ayrıca bizim fiilerimizi Allah'ın yazmış olması etkilemez.

    Örnek vermek gerekirse.

    Bir öğretmen çok basiretli, ileri görüşlü, deneyimli bir öğretmen. Veli'nin yazılıdan kaç alacağını tahmin ediyor ve bunu bir köşeye not alıyor. Şimdi veli sınavdan kötü geçerse diyebilir mi ki "Ama öğretmenim siz benim zayıf alacağımı yazmıştınız."? Elbette diyemez. Çünkü öğretmenin bunu yazması veli'nin cüz-i iradesini etkilemiyor.

    Burda fiileri isteyen gene insandır. Bir bebek düşün. Babası almış sırtına. Çocuk nere isterse baba da onu oraya zütürüyor. Allah da biz nereyi istersek , bizi oraya zütürür. Burda yaratma işi Allah'a istemek de bize ait. Kader meselesi de öyle. Biz neyi yapmayı istiyorsak Allah bunu önceden biliyor.
    ···
  12. 87.
    0
    beyler bence kader dedigimiz olay hayatta hep yol ayrımları vardır saga gidersen ne olcagı bellidir sola gidersen ne olcagı bellidir bu kaderdir ama saga yada sola gitmek senin elindedir bu da irade amk varmı daha mantıklısı
    ···
  13. 88.
    0
    pek anlamam ama senin burda olman bizim kaderimiz.
    ···