/i/Soru Cevap

Bilmemek değil başlık açmamak ayıptır.
  1. 16.
    0
    Niye o kadar bekliyosun hemen başlasana dört ocak daha yakın
    ···
    1. 1.
      0
      sinava sonra girecegim
      ···
  2. 15.
    -1
    Bilgisayar okunmaz ki pampa
    ···
    1. 1.
      0
      Niye pmp
      ···
  3. 14.
    +1
    4 yıldır bankalarda yazılım tarafında çalışıyorum. Yazılımla ilgili bir bölüm sorduğuna göre yazılım sektöründe iş bulmaya çalıştığını düşünüyorum. Gözlemlerimi anlatayım, sonrasında kendin düşün karar ver. Özelden sorun olursa sorabilirsin.

    1- genelde ne yapabildiğin değil kimi bildiğin iş yapar, ne okuduğun değil telefon rehberindeki kayıtlı insanlar sana iş bulur.
    2- yazılım üniversite okumadan da öğrenebileceğin bişey. Bir sürü doküman ve kaynak mevcut. Çok istiyorum diyorsan gidip MIT derslerini izleyebilirsin. Ayrıca çalıştığım bankalarda yazılımcıların sadece yarısı bilgisayar ve elektronik fakültelerinden bir bölümden mezundu. Diğerleri rasgele mühendisliklerden mezundu (petrol çevre kimya vs.).
    3- Bölümü okumak için sorduğunda iş imkanlarına hakim misin? Bu bölümü okuyanlar şu an neler yapıyor hiç baktın mı? Yazılım işlerinin %70'i dokümantasyon, kabulleri toplama, dizayna karar vermek için toplantılar, güvenlik prosedürlerine uyum süreçlerinin araştırılması vs ile geçer. %25'i UT, FT, CR, UAT gibi bir sürü test ile geçer. Geri kalan %5'lik kısmında sadece kodlama yaparsın. Bu kadar dokümantasyon yoğun bir sektörde çalışmak sana nasıl geliyor?
    4- Hiç pc başına oturup bir şey yazdın mı? Kodu okuyup bunu dokümantasyona çevirdin mi? Ya da halihazırda çalışan bir uygulamayı anlamak için dokümanını okudun mu? Yazılım işleri çok dikkat isteyen, hızlı olman gereken, 9-10 saat pc başında oturduğun için zihinsele ek olarak fiziksel olarak da zorlayıcı bir iş. Hayatının tahminen 5 yılını meslek bulmak için takas edeceksin. Bu kararı vermeden önce 2-3 proje yapsan daha mantıklı olur. Örnek proje olarak şöyle bişey yapabilirsin:

    Bir blog sitesi, admin login olabilecek, admin login olduğunda makale girebilecek, admin olmayanlar sadece görüntüleyecek, makaleler veri tabanında kaydedilecek, MVC tarzında bir iskelet kodda çalışman gerekecek, proje bittiğinde bir web sunucuya yüklemiş olman ve blogun herkes tarafından erişilebilir olması gerekecek. Bu yazıyı okuduktan sonra 1 ay süren var. Hangi yazılım dilini kullandığının önemi yok. Ayrıca sitenin ne yapabildiğini ailenden birine sadece doküman üzerinden anlatabilmen lazım. Konuşmak yok, sadece dosyayı vereceksin ve anlayacak kullanıcı blogunun tüm özelliklerini. Sonra admin olarak giriş yapacak bir blog yazıp kaydedecek test olarak.

    1 ay içinde yetişmezse, dokümantasyonunda anlaşılmayan bir yer olursa, ya da kullanıcı blog yazdığında hata alırsa, muhtemelen bu iş sana göre değil.

    Yukarıda saydığım 4 maddeyi göz önüne alarak, yazılım sektörü dışında iş bulabileceğin bir şeyler okumanı tavsiye ederim. Özellikle endüstri mühendisliğini tavsiye ederim. Veri olan her yerde yazılımsal bir şeyler vardır, endüstri mühendisleri de her türlü veri işinde kabul görür. Ayrıca istanbul izmir ankara ve kocaeli dışında bir yerde mühendislik okumamanı tavsiye ederim.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      1-Bu zaten özel sektöre dayanan hemen her iş için geçerli gibi. KPSS gibi devlete dayanan sınavlarda bu durum daha azdır, o kadar. Devletin avantajı burada, üçüncü kişiye gerek duymadan kendi başarınla bir yere geliyorsun.

      2-Evet, bu da gerçek. Farklı alanlardan yazılıma yönelip kariyerini buradan sürdürenler var. Web design ile uğraşan lise mezunu çalışanlar bile var, tanık olduğum hadiseler...

      3-ilgimi çektiği sürece her makaleyi okuyan biriyim. Bir işi yapmayı kafaya koyduysam dokümanları, makaleleri inceleye inceleye nihayet amacıma ulaşırım.

      Örneğin Linux dünyasını merak ediyorum ve araştırıyorum. Birkaç haftadır da Windows'la birlikte dualboot şeklinde Linux Mint kullanıyorum ve bu mesajı onun üzerinden yazıyorum. Başka bir örnek, router düzeyinde ağda uygunsuz siteleri engelleme işini yapabilmenin yollarını araştırmıştım ve buna en uygun çözümü belirlemiş, bununla ilgili Technopat Sosyal'de yazı da yayımlamıştım. Bunların hiçbiri teknik sayılmayacak işlerdi elbette, sadece bir işin nasıl yapıldığıyla ilgiliysem onu derinlemesine aylarca araştırıp deneyimleyebilirim, demek için bu örnekleri sundum.

      4-HTML, CSS, C++ ve biraz da Python ile temel düzeyde kodlar yazmıştım. Batch script ve VBscript üzerinde çalışıp unattended kurulumlar hazırlamıştım. Bunlar tabii daha çok programlamayla, bir işi otomatize etmeyle ilgili şeylerdi.

      Ve bu basit işleri yaparken bile evet, gözümden kaçan hatalı kod parçacıklarını düzeltmek sinir bozucu olmuştu, ama sonunda onları düzeltebilmiştim.

      Bunlardan başka, Google'da çıkan bot ve zararlı sitelere gidişi engellemek için keşfe çıkmıştım, bu sitelerin kavşak noktalarını bulup listeleyip bunu da github sayfamda hosts formatında sunmuştum. Ublock Origin gibi eklentilerle de entegre çalışabiliyordu. Antivirüsler ve USOM'un tespit edemediği sitelerdi bunlar ayrıca. Bunun yanında Türkiye'de en çok istismar edilen TLD'leri de orada yayımlamıştım, .es .ml gibi 50 kadar TLD...

      Siber güvenlikle ilgili genel kültür düzeyininin bir tık üzerinde denebilecek bir bilgim var.

      Blog mevzusuna gelirsek hazıra kaçmak gibi olacak ama Wordpress'te zaten yapmıştım ben o şeyleri zamanında:D Tabii en baştan süreci kendim tasarlayıp kendim ayarlamamıştım. Bunun için front end ve back end tarafında bilgi birikimim olması gerekiyordu. Doğrusu şu an ders çalışmayı bırakıp bununla uğraşmak da uzak geliyor bana, sınavdan sonra düşünebilirim ama yapmayı, bu bana fikir verecektir.

      Endüstri bana pek sıcak gelmiyor. Aslında veri işlerini pekala bir bilgisayar bilimcisi/mühendisi de yapabilir, data science tarafına yönebilir. ilgi, alaka meselesi...

      Her şey için teşekkür ederim.
      Tümünü Göster
      ···
    2. 2.
      0
      1. Madde o kadar doğru ki
      ···
  4. 13.
    0
    Okunmaz
    ···
    1. 1.
      0
      neden zamki
      ···
  5. 12.
    0
    işsiz kalma garanti.
    ···
    1. 1.
      0
      whyyyyy
      ···
  6. 11.
    +1
    sıralaması düşük mühendisliğe göre sebebini öğren onun
    ···
    1. 1.
      0
      bunun için aslında sormuştum. nedeni muhtemelen mühendislik bölümü olmaması. mezun olunca mühendis olmuyorsun. peki mühendis olup olmamak çok mu önemli? işte başta sorduğum soruya geliyoruz.
      ···
    2. 2.
      +1
      bence yazılım alanında değil
      ···
      1. 1.
        0
        bence de
        ···
  7. 10.
    +1
    Güzel bölüm deü fena değil, muhakkak yabancı dil öğrenip yurtdışına kapak atmalısın ama Türkiye yaşanmaz oldu Afganisuripakistan oldu bura Türkiye'den çok gönderilmezlerse işimiz yaş.
    ···
    1. 1.
      0
      yurt dışında computer science daha bilindik ve geçerli diyorlar, mühendislik daha çok işin donanım tarafıyla ilgileniyormuş oralarda. tabii türkiye'de donanım alanında hiçbir gelişme olmadığı için mühendisler yazılımcı oluyor genelde..
      ···
  8. 9.
    0
    ostim teknik yazilim okurdum ben mufradati iyi okul yeni ve iyi gordum ben devleti onermem
    ···
    1. 1.
      0
      eğitimi iyi olmayabilir ve okulun adı prestijli değil
      köklü okulları tercih etmek daha iyidir, sistemi oturmuştur
      ···
    2. 2.
      0
      erzurum daha köklü git oraya

      zaten kazanamassın o sıralamayla orası bir değil burslusu
      ···
      1. 1.
        0
        bilmiyorum dokuz eylül cs varken, atatürk ceng yazmak ne kadar mantıklı olur?
        ···
      2. 2.
        +1
        kardeşim önemli olan eğitim üniversite adı seni bir yerlere getirmeyecek ki gittiğin üniversite çok iyi değil itü odtü bile seni hayatta garanti etirmez bir yerlere getirmez ki sen yazılım diyorsun yazılım alanında okumasan da olur 20 yıl sonra artık hiç bir değeri kalmayacak üniversitelerin ...
        Sen kendini geliştir sktr et bu arada evet güzel ben orsan okurum ama yazılım daha mantıklı müfradatlarını kıyaslamak gerek
        ···
      3. 3.
        +1
        oku kardeşim ben 2 üni okuyorum Endüstri müh okuyorum ama üniversite olarak memnun değilim biraz malesef mühendislik baya yüksek belli başlı ...
        OKuduğunda da bir tak olmuyor valla bilmiyorum okulu bırakan arkadaşlarım da oldu iş hayatına girenlerde oldu herkesin çilesi var okuyup bir tak olamayanlarda oldu hayat bu çok anlam yükleme önüne bak pişman olma okul elbet bitiyor dersler felan zor değil herkes bir sayede geçiyor yaşın gençse oku erkenden iş hayatına atılıp ne yapıcan sanki ben 21 yaşında 1 sınıftan başladım gidebileceğim üniversiteler çok iyi değil di girdim bir tane vakıf üni burslu okuyorum bana getirisi var mı yok sadece staj ları fazla iş öğrenmek için işime yarayacak tek şey o akademik kadroda fena değil vakıfta daha iyi oluyor
        ···
      4. 4.
        0
        eyvallah
        ···
      5. diğerleri 2
  9. 8.
    0
    oku olmadı diplomalı işsiz olursun
    ···
    1. 1.
      0
      aynen pampa, olmadı freelance bir şeyler yaparız belki, halihazırda ufak bir girişimim de yok değil. hayırlısı bakalım..
      ···
  10. 7.
    0
    Ayı tak amk
    ···
    1. 1.
      0
      emin misin amk
      ···
      1. 1.
        0
        Ne farkı varmış
        ···
    2. 2.
      0
      bende onu soruyorum amk
      ···
  11. 6.
    0
    end power
    ···
  12. 5.
    0
    up power
    ···
  13. 4.
    0
    power up
    ···
  14. 3.
    +2
    3. sınıftaki bir maymuna güvenmemekle iyi yapmışsın
    ···
    1. 1.
      0
      genelde bölümü bitirmeyenler gerçek dünyanın pek farkında olmuyorlar, şöyle güzel böyle iyi diye sevgi pıtırcığı dağıtıyorlar her yerde
      ···
    2. 2.
      0
      3. Sınıf kim ki la
      ···
  15. 2.
    0
    power up
    ···
  16. 1.
    +2 -3
    selam beyler,

    dokuz eylül iyi bir üniversite olarak biliniyor. burada batı'daki ismine uygun olarak bilgisayar bilimleri (computer science) diye bir bölüm var. eğitimi türkiye'deki bilgisayar mühendisliği programlarına benzer, zaten türkiye'dekiler de computer engineering'den ziyade computer science odaklı gidiyorlar.

    bu bölüm okunur mu sizce? mühendislik unvanı önemli mi yoksa?
    ···