1. 26.
    0
    şahit çağırarak denenebilir bi 3. kişi şart
    ···
  2. 27.
    0
    @19 panpa benşm kayınbiraderin resmi var, ilkokulda çizmiş. aynen dediğim gibi. herif yeşil tişörte kahverengi diyor. kahverengi görüp yeşil demiyor. yeşile kahverengi diyor amk.
    ···
  3. 28.
    0
    @17 bu şekilde çürüteceğini biliyodum amk *
    ···
  4. 29.
    0
    @22 o zaman bilemicem panpa. zaten göz doktoru da değilim amk *
    ···
  5. 30.
    0
    çözümsüz herhalde bu soru.
    ···
  6. 31.
    0
    şimdi sen şunu mu demek istiyorsun . sen doğuştan renk körüsün kırmızıyı mavi maviyi kırmızı gördüğünü iddaa ediyorsun. nerden biliyorsun amk . belki kırmızı gerçekten mavi mavi gerçekten kırmızı . yada gibtir et . belki biz renk körüyüz sen doğru görüyorsun. önemli olan araban olması .renginin amk ! Yani sen ferrariye tofaş diyorsun diye ferrari ne kaybeder ferrariliğinden, detaylara takılma hayatnın yaşa genç.

    Al sana cevap amk: sana mavi araba gösterip . sana göre bu kırmızı renk derim . sonra kendime göre kırmızı renk arabayı gösterip sana bu kırmızı dediğimde sende anlarsın renk körüsün aptal değilsin ya...
    ···
  7. 32.
    0
    sana renkli kalemlerle bir arabanın resmini yaptırırız sonra da ben aynı arabayı ben çizerim ve karşılaştırırız. ...
    ···
  8. 33.
    0
    @26 güldüm bin
    ···
  9. 34.
    0
    herkesin mavisi veya kırmızısı veya sarısı farklı olabilir panpa. basit bi örnek vermeye çalışayım; aynı cisme bakan üç insan onun rengini aynı isimle adlandırsa bile üçünün de aynı şeyi gördüğünü kesin olarak söyleyemeyiz. demem o ki üçü de kırmızı diye adlandırsa bile biri mavi, biri sarı, biri de kırmızı olarak görüyor olabilir.ama bu o rengin kırmızı olarak adlandırılmasına mani olmaz.tam anlatamadım lan saçmaladım iyice.ccc septisizm ccc diyorum ve gibtirip gidiyorum başlığından felsefe bana göre değil galiba.
    ···
  10. 35.
    0
    @1 ne diyon la yannanım
    ···
  11. 36.
    0
    amk lise 1 de sorulmuştu bu soru 8 yıl sonra karşıma çıkması çok enterasan
    ···
  12. 37.
    0
    cevabı var mı bu sorunun bin
    ···
  13. 38.
    0
    az önce özet geçmiştim, şimdi uzun yazayım:

    nasıl görürüz?

    içinde tüm görülebilen renkleri barındıran güneş ışığı(kendisi bir elktromayetik dalgadır) bir cisme çarpar. yansıyarak etrafa saçılır. biz de bizim gözümüze gelen dalgalar yardımıyla cismin şeklini, rengini, ne kadar uzakta olduğunu vs anlarız. (yarasalar ses dalgalarını kullanır görmek için.) bazı cisimler üzerlerine çarpan ışığın bir kısmını yansıtmaz, absorbe eder. absorbe edemediği ışığı o cismin rengi olarak görürüz. beyaz cisimler bütün dalgaları yansıtır. siyah olanlardan gözümüze hiçbir dalga gelmez. etrafındaki renkler sayesinde siyahı ayırt ederiz.

    renk nedir?

    (görülebilen)ışıklar arasınaki dalga boyu farkıdır. kırmızı ile yeşil ışığın dalga boyları farklıdır. bu yüzden birisi kırmızı birisi yeşildir. aslında hepsi elektromanyetik birer dalgadır. gözümüz bu dalgaları, dalga boylarına göre ayırt edip hepsine bir renk atadığı için birine kırmızı birine yeşil deriz. (işte bu olayın nasıl olduğu belli değil)

    işte sorun olan nokta bu: benim gözümün 500 nanometrelik dalga boyuna atadığı renk ile başkalarınıki aynı mı? mesela bir gözün 500 nm'ye atadığı rengi başka birinin gözü 400 nm'ye atamış olabilir mi?
    el-cevap: çok büyük ihtimalle hayır. farklı iki insanın sistemleri, örneğin solunum, aynı şekilde çalıştığına göre görme olayında farklılık olması mantıksız olur. bütün insanların hemoglobininde demir vardır, bakır olan kimseye rastlanmamıştır(heralde).
    ···
  14. 39.
    0
    göz uçlarındaki sinir hücreleri renkleri algılayamaz sadece yansımaları göz çehresinden içeri alır ve ters orantı ile küçülterek beynimize aktarır sinir kökleri ise beynimize iletilen yansımaya bir nevi canlandırma yaparak renklendirme ve somutluk kazandırır normalde hiç birşeyin rengi yoktur biz sadece renkli gördüğümüzü zannederiz
    ötet: uzun hikaye sizi ilgilendirmez amk
    ···
  15. 40.
    0
    aslında bunun cavabını olmayana indirgeme yöntemiyle diyalektik materyalizmden de faydalanarak 3 şıkta toplayabiliriz

    1-am
    2-züt
    3-meme
    ···
  16. 41.
    0
    @33 yav biliyoruz amk onları. tıp fakültesi terkim amk. (evet, bende inanmadım)

    bende diyorum ki hadi atıyorsa. hemoglobin demişsin o metabolizma ile ilgili birşey. dalga boyuna atanan renk ise beyin ile ilgili ve beynin ne olduğunu doğru düzgün çözebilen yok.

    hafiften aydınlanmaya başladım ama az daha zorlasanız olacak gibi.
    ···
  17. 42.
    0
    http://bit.ly/n8Hf1d
    ···
  18. 43.
    0
    @36 iki insan arasında diyoruz ya panpa. mesela insan ile başka bir hayvan arasında böyle aynı şeyi farklı görme durumu olur ama aynı tür içinde olmaz diyorum.
    eğer sırf beyinle alakalıysa duyma olayında da böyle bir sıkıntı olması lazım. ama bütün insanlar kapı gıcırtısını "gıcııır" diye, soğuk suya tutulan ocaktan yeni alınmış tava sesini de "tıss" diye duyar. bunu anlayabiliyoruz çünkü adam yazıya dökebiliyor duyduğunu. ama renklerde öyle olmuyor.
    ···
  19. 44.
    0
    @38

    tat alma, duyma, hissetme gibi tüm hislerde geçerli olabilir. ama en taktanı ve içinden çıkılmaz olanı renklerde.

    seviyede çok yükseldi. az daha zorlarsak sözlük patlayacak. az ara verelim soğusun amk.
    ···
  20. 45.
    0
    uzun yıllardır aklıma takılan bişi lan bu, ya herkesin renk algısı farklı ancak isimleri öğretildiği gibi ise? ben yeşil otları yeşil görürken bi başkası benim algıladığım kırmızı olarak görüpte ismini öğrendiği gibi yeşil biliyosa. doğru söyleyin lan çimenler ne renk? :(
    ···