1. 51.
    +1 -1
    küfürsüz cümle kuramıyor arap alfabesini savunuyor amk
    ···
  2. 52.
    -2
    ya gibtir git hala ilk uçak diyo roket diyo ulan dıbına godum osmanlının tüfek yapacak teknolojisi yoktu makineli tüfeğe kılıçla koşuyodu adamlar teknoloji 0 aq sen roket diyon uçak diyorsun madem yaptık da niye hiç kullanmamışız
    ···
  3. 53.
    +1
    @85 vay amk adamlar taktı dile ya lan dil değil alfabe değişti alfabe aloooooooooooooooooooooooooooo bütün çevirmenleride gibti atatürk demi milyonlarca kitapta yalan oldu bu yüzden tabi sen haklısın birader ozamanlardan kalma hiç çevrilen kaynak yok şuanda kökleri reddettik biz ulan türk tarihini adam akıllı araştırılması o köklerini reddedi dediğin devrimden sonra oldu anasını sattımın ümmetçiliği bizi tarihimizden öyle bir kopardı ki hala hazmedemeyenler var
    ···
  4. 54.
    +1
    harf devriminden sonra geride kalabilmemiz için biraz ilerde olmamız lazımdı. daha 20.yy a ayak uyduramadı osmanlı. harf inkılabı olmasa 50lere 60lara anca yetişirdik
    ···
  5. 55.
    -1
    Harbiden haklısın
    ···
  6. 56.
    -1
    son padişahlar da harf inkılabını düşünmüşlerdir. zaten mustafa kemal falan hepsi osmanlının askeri lisesindeki eğitimi görüp ona göre yapmıştır devrimlerini. yani bu adamlar da sonuçta osmanlının son dönemlerinin zihniyetini yaşıyorlardı. o zamanların en eğitimli kesimi askerlerdi ve dediğim gibi bu askerlerin sahip olduğu kafa yapısı tam olarak osmanlı devletinin isteğiyle olmuştur. yani sonuç olarak bu dediklerinden osmanlı devleti sorumludur. sen niye bu devrimleri yapanlara kızıyorsun ki? zaten osmanlı bile bu inkılabı gerçekleştirecekti eninde sonunda.

    ayrıca hiç merak etme. osmanlıdan kalma ne öyle çok büyük bir bilimsel buluş, ne de öyle çok muhteşem bir yazılı sanat eseri falan vardır. bunun nedeni de osmanlıca da değildir aslında. latin alfabesine geçtiğimizde de ortaya öyle muhteşem şeyler çıkmış değil çünkü. bunun asıl nedeni tüm millete yayılmış olan muhafazakar kültürdür. (dikkat et din demiyorum. muhafazakarlık diyorum) yani bizim en temel yapımız sorunlu aslında.

    ve en önemlisi sen niye 2014 yılında gelip buna takıyorsun ki? bıkmadınız mı 70-80 yıl önce olmuş böyle saçma sapan konularla alakalı hesaplaşmalardan? bırak gitsin işte, ne güzel en çok kullanılan alfabeyi kullanıyoruz. yabancı dilleri daha kolay öğrenebiliyoruz. evrenselleşmiş bir çok bilimsel terimi daha kolay kullanabiliyoruz. çok mu kötü bunlar? emin ol biz bugün osmanlıcayı kullanıyor olsaydık bir de latin alfabesini öğrenmek zorunda olacaktık.
    ···
  7. 57.
    +1
    twitter'da mentionu sona koyuyolar lan araplar ahahahaha dıbınakoduklarım ahahaha
    ···
  8. 58.
    +1
    cumhuriyetede laf atacak utanmasa pekekent... bunun derdi alfabeyle değil gibinin kılı kadar düşünmüyordur türkçe nin durumunu bunun derdi tiksinç araplara özenmekten başka bişey değil araba benzemeye çalışıyor benzeyemiyorya çatlyacak amk ipnessi
    ···
  9. 59.
    +1
    ulan huur cocugu o zaman okuma yazma bilenmi vardı bide şimdiki halimize bak arapları sevmem onların alfabesini neden kullanıyım ben
    ···
  10. 60.
    +1
    ananın amından dolayı yapıldı.
    pis yobazların kültüründen ve dininden biraz olsun uzaklaşalım diye yapıldı.
    çok da iyi oldu. gibmişim arabı.
    ···
  11. 61.
    -1
    adam hakl beyler, doğru tesbid
    ···
  12. 62.
    -1
    @68 osmanlı zamanı okuma yazma %2-10 diyenlerin dıbına koyayım...

    okuyun da gelin...

    http://www.akademicanakka...9Fitim-Kurumlar%C4%B1.pdf
    ···
  13. 63.
    +1
    giberim arapçılığınızı , türk doğduk türk öleceğiz , kendi evladını diri diri topraga gömen bir milleti savunuyosun gelip burda
    ···
  14. 64.
    +1
    off leş gibi abiler kokuyosundur sen ak
    ···
  15. 65.
    +1
    @152 anlatmak istediğim de bu...

    daha önce de belirtmiştim yine belirteyim...

    şu an okumakta olan lise öğrencisinin öğrencilik yıllarında öğrendiği kelime sayısı en fazla 7000 iken ingilizlerde bu oran 70.000...

    peki osmanlı türkçesinde bu oran ne olurdu? 70.000 den az olmazdı...

    katkısı ne olurdu?

    hayal edin sadece...
    ···
  16. 66.
    +1
    pampalarım ben türkçe öğretmeniyim ve uzun süreden beri de osmanlı türkçesi öğretmenliği yapıyorum. normalde acayip küfrederim ama bu konu ciddi. bilim,siyasete göre şekillenemez, düşüncenize göre bilim yapamazsınız. sizlere,içeriden biri olarak şu kadarını söyleyeyim:tarafsız ve bilimsel açıdan, gerek birey bazında olsun gerekse toplumsal bazda, latin alfabesiyle alınmış okuma-yazma temel eğitimi ve akademik eğitim, osmanlı türkçesi ile alınmıs aynı eğitimin yanından bile geçemez. devlet yönetim durumu veya siyasi değişiklikler bilimsel gerçekleri değiştirmez. saygılar.
    ···
  17. 67.
    +1
    komünistim. atatürk'ü çok sevmem. ancak içimde bir sevgi ve minnet varsa o da bizi arap ve islam küütüründen bizi ustaca çıkarmasıdır.
    ···
  18. 68.
    -1
    @1 ilk girdiğin ve 101 nolu entry de girdiklerini okudum güzel kardeşim sadece.

    her şeyden önce bilimin yasaklanması gibi bir şeye katılmıyorum.

    harf devrimi yapıldığında okur yazarlık oranı yok denecek kadar azdı bunu arap alfabesi öğrenme zorluğuna bağlamayabilirsin. hiç osmanlıca dersi aldın mı bilmiyorum ama ben aldım. bana sorarsan latin alfabesi daha kolay.

    osmanlının yıkılma sebebi her türlü bilimsel gelişmede ve ondan da önemlisi sömürü sisteminde geri kalmasıdır. şahsen yasaklanacak bir bilimsel gelişmemiz olduğunu düşünmüyorum. dersen ki var olan kaynakları kullanamaz olduk 3 asır geriden gelen kaynağı ne yapalım.

    her şeyi geçtim osmanlıca yani arap alfabesi ile okunan yazılan türkçe ile latin alfabesi ile okunan yazılan türkçe arasında çok da bir fark yok. sadece farklı alfabelerde yazıyorsun aynı kelimeleri kullanıyorsun.

    kısaca toplumun %3 ünün okuma yazma bildiği, bilimsel gelişmemizin muhasır medeniyetlerden 2-3 asır geri olduğu bir yerde, ister araplarla bağı koparmak amacıyla olsun isterse daha kolay öğrenilebilir olsun latin alfabesine geçmek son derece makuldur. araplarla bağı koparmamızda da bir yanlışlık görmüyorum.

    şu anda bile bilimsel bir çok kaynağı artık evrensel sayılan bir dil olan ingilizce (yani bizim kullandığımız alfabeyle benzer olan) olarak okuyabiliyorsun. arap alfabesini kullansaydık ingilizce anlayabilecek ve bu kaynaklara erişebilecek insan sayısı emin ol çok az olurdu.

    bu arada ben rusça da biliyorum konuşurken sıkıntı yok ama kiril fabesiyle okumak yazmak oldukça zor.

    benim bu konudaki görüşüm böyle sen aksi şekilde de düşünebilirsin. hatta seninle bu konuyu oturup tartışmak da isterim. saygılar.

    seviye yükselmesin diye son olarak am züt meme diyorum
    ···
  19. 69.
    +1
    @155 yazdıklarım konunun eğitim pgibolojisi ile ilgili tarafları. meselenin siyasi yönü de bir bu kadar vahim maalesef. sadece şunu söylemek yeterli olacaktır:ortadoğuya sırtımızı döndüğümüz günden beri, ticarî bağlarımızı da koparmış olmamız yüzünden her gün (evet her gün) milyonlarca liralık zarar ediyoruz. ortadoğunun kaymağını batı yiyor. sonuçta güç finanstır...
    ···
  20. 70.
    +1
    @111 panpa çok güzel yazıyosun da "o dönemlerde osmanlının avrupadaki gelişmeleri yakından takip etmemesinin en önemli sebebi bunları hristiyan icadı olarak görmeleri ve hristiyanları barbar kafirler olarak kendilerinden aşağıda görmeleriydi." bu cümlenin akıl mantıkla alakası yok. nedenleri:

    1-) Osmanlı bu hadisleri gayet iyi bilir "ilim çin'de de olsa gidip alınız" - "ilim müslümanın yitik malıdır, gördüğü yerde alsın"

    2-) Az önceki entry'inde diyosun ki "fatihin bir konuda hakkını vermek gerekir, avrupadan osmanlıya göç eden yahudileri, ermenileri, macarları vs çok iyi kullanmıştı. istanbulun surlarını yıkan topları dökmek başka türlü mümkün olamazdı zaten" evet fatih sadece bunu yapmadı, bilim adamlarını istanbul'a çekmek için başka çalışmalar da yaptı. 17. yy'da yaşayan torunları 15. yy'da yaşayan fatih'ten daha mı geri kafalı ki fatih bilim insanlarını ülkeye çekmek isterken torunları bilim insanlarının icatlarına bile kapıları kapatsın? bu çelişki değil mi?

    3-) "o dönemlerde osmanlının avrupadaki gelişmeleri yakından takip etmemesinin en önemli sebebi bunları hristiyan icadı olarak görmeleri ve hristiyanları barbar kafirler olarak kendilerinden aşağıda görmeleriydi." bu cümle o kadar salakça bir şey ki bunu basit bir mantıkla şuradan anlayabiliriz: bugün dünyanın en eri kalmış en taktan ülkesi bile teknolojiye hayır demez çünkü dünya üzerinde öyle bir geri zekalı yok. Osmanlı bugünkü geri kalmış ülkelerden "vizyon ve ufuk" açısından daha mı geriydi?

    Osmanlı'nın dediğin aptallığı yapması için tarif edilemez bir geri zekalı olması gerek. Ki öyle bir geri zekalı değil. Ben sana neden "o dönemlerde osmanlının avrupadaki gelişmeleri yakından takip etmemesinin en önemli sebebi bunları hristiyan icadı olarak görmeleri ve hristiyanları barbar kafirler olarak kendilerinden aşağıda görmeleriydi." algısını yaymak istediklerini, osmanlıyı neden bununla yaftalamak istediklerini söyleyeyim: Zihinlere "din insanı bu şekilde geri bırakır" önermesini işlemek için. Senin kullandığın bu cümle " din insanı geri bırakır, insanı taassuba sevkeder" algısını yaymaktan başka bir amaç taşımıyor.
    ···