1. 1.
    +1 -1
    (bkz: 31 çekerken hıçkırık tutması)
    ···
  2. 2.
    +1 -1
    Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar. Nefes aldığımızda bu torbalar içerlerine alabildikleri kadar hava alarak şişerler. Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik büyük bir kas olan diyafram, büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza yardımcı olur.
    Süratli yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır. Hıçkırık, yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir. Diyafram süratle büzüşerek, çok ani ve hızlı nefes almamızı sağlar. Bu arada boğazımızın üst tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir an bloke edilir. Bu da 'hıck' şeklinde bir sesin çıkmasına neden olur.
    Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakın hatta iç içe geçmiş olmalarındandır. Bu nedenle en çok yemekten sonra hıckırırız. Sindirim işlemi bittikten sonra hıçkırık olmaz. Hıçkırığı önlemek için çok çeşitli öneriler vardır. Baş aşağı durmak, yavaş yavaş su içmek, kollan yukarıda tutmak, nefesi tutmak, ileride bir noktaya bakarak derin nefes almak, buzlu su içmek, nefesi tutarak üç kere yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek ve korkutmak gibi.
    Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla sinir sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini sağlamak ve de kandaki düşük karbondioksit seviyesinin hıçkırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi tutmak en mantıklı önlemlerdir.
    Aslında ise bu önlemlerin hiçbirine gerek yoktur. Hıçkırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve genellikle bir dakikadan fazla sürmezler. Siz önlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir. Hıçkırığı kesmek için kabul edilen genel görüş hiçbir önlemin hıçkırığı kesmediğidir. Ancak aylarca süren istisnai durumlarda, muhakkak tıbbi müdahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler üzerinde operasyon yapılması bile gündeme gelebilir.
    Çok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor. Hıçkırık süresince bir şey yememekte ve içmemekte fayda vardır, çünkü bu sırada tekrar fazla hava alınabilir.
    Hıçkırığı önlemek için en iyisi yemeği yavaş yiyin, çok miktarda yemeyin, yemek yerken karbonatlı içki içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin. Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıçkırık o kadar azalır.
    Tümünü Göster
    ···
  3. 3.
    +2
    yere yattim, olmeyi bekliyorum.
    ···
  4. 4.
    +1
    içki ortdıbını giben şey. amk biradan tat alamıyom lan şu an amk.
    ···
  5. 5.
    0
    kimi zaman yaşamdan soğutabilen bi olay. bilinen çözümler, bir süre nefesini tutmak, su içmek yahut ani korku.
    ···
  6. 6.
    0
    Gece gece
    Su içmeye gitmeye de üşeniyorum
    ···
  7. 7.
    0
    fena girdi
    ···
  8. 8.
    0
    Yarım saattir hık hık hık diye konuşamıyom:(
    ···
  9. 9.
    0
    Bu saattede hiç iyi gitmiyor.
    ···
  10. 10.
    0
    Tam zamanıydı amq
    ···
  11. 11.
    0
    Şarap fıçısına düşmüş gibi oldum
    ···
  12. 12.
    0
    yemek yerken oluyor amk
    ···
  13. 13.
    0
    Kıçıkırık
    ···
  14. 14.
    0
    yemeğimi yedim masadan kalktım 10 dakikadır hıçkırık tutuyor geçmedi bi türlü
    ···
  15. 15.
    0
    senin de ananı gibim
    ···
  16. 16.
    0
    Bugün ne hickirik tuttu amk beni.
    ···
  17. 17.
    0
    (bkz: http://www.youtube.com/watch?v=Lu87DU01vV4)
    ···
  18. 18.
    0
    hay ananı zütünden gibeyim senin bugün 2 oldu 1 saat geçmiyo anasını gibeyim.
    ···
  19. 19.
    0
    ben ilk hıçkırdığımda 12,5 falandım
    ···
  20. 20.
    0
    500 saniye nefesinizi tutun sonra geçiyor.
    ···