1. 26.
    0
    @25 kanka yavaş sık istersen biraz. enflasyon sonucunda işsizlik olur dersen sana iktisatçılar gang bang yapar dikkatli ol
    ···
  2. 27.
    0
    develüasyon olur lan
    ···
  3. 28.
    0
    @26 şuku lan güldürdün bin
    ···
  4. 29.
    0
    üst olur
    ···
  5. 30.
    0
    @2 güldüm bin
    ···
  6. 31.
    0
    enflasyon olur karı fiyatları artar, parasızlıktan karı gibemeyiz panpa
    ···
  7. 32.
    0
    hocu bu öneriden işsizlik üzerine yorum yapılamaz diyorum var mı fikri olan?
    ···
  8. 33.
    0
    @25 enflasyonla işsizlik ne alaka am. işsizlik oranı düşük olunca bile enflasyon oluyor. (bkz: philips eğrisi)
    ···
  9. 34.
    0
    @39 türkiye son yıllarda enflasyonun dıbına koydu tek hanelere indirdi o yüzden bununla bir ilgisi yok. yani para arzı büyümeden daha az
    ···
  10. 35.
    0
    @39 türkiye'de büyüme arzdan fazla ondan sıkıntı yok. hatta piyasa likit sıkıntısı var. ticaretle uğraşan tanıdıkların varsa sor. kimse nakit parayla iş yapmıyor.
    ···
  11. 36.
    0
    @41 verdik ya lan cevabı. bir nickaltı övgü yaz amk bari

    bilkent bini misin lan sen

    edit: @42 tamam aynı şeyi söylüyoruz kanka
    ···
  12. 37.
    0
    @44 vay bilkentli bin vay hadi başka sorun varsa sor birazdan çıkacam.
    ···
  13. 38.
    0
    @31 @38 enflasyından işsizlik doğmaz diyen panpalar:

    enflasyon ortamında yapılan yatırımlar duracaktır. ve yeni yatırımlar yapılmayacaktır. bu yatırımlar sonucunda oluşacak istihdamın önüne geçilecektir.

    ayrıca ekonomik belirsizlik ortamından dolayı ve çalışmak isteyen insan sayısının fazlalığındna dolayı emeğin değeri düşecektir.

    ve bu belirsizliğin bir diğer sonucu olarak işgücünün verimi azalacaktır.
    ···
  14. 39.
    0
    @46 hatırladığım en yakın şu 2001 krizinde tl mevduatları döviz cinsinden tecavüze uğradılar. yani devalüasyon yaşandı ve tlnin değeri düşt bu da tl/döviz oranını düşürdü. yani şöyle 1 dolar yaklaşık 60 kuruş falanken(tam hatırlamıyorum) birden 1tlnin üstüne çıktı ve bu da tl/döviz oranını düşürdü

    @47 enflasyon ortamında yapılacak yatırımlar duracak diye bir şeyi hiçbir şekilde iddia edemezsin. enflasyonun olmadığı japonya hariç(orada da %0.5 civarı var) tek bir ülke söyleyemezsin. enflasyon kontrol altında olduğu sürece üretimi ve istihdamı teşvik eder.

    senin dediğin yüksek enflasyonların ve siyasal istikrarsızlıkların olduğu ülkelerde belirsizlik olur ve buralarda senin dediğin gibi emeğin değeri düşerse firmalar daha çok emek istihdam etmek isterler ve yine istihdam sağlanmış olur. yani yine enflasyon işsizliğe sebep olmamış olur.
    ···
  15. 40.
    0
    enflasyon olur amk.
    ···
  16. 41.
    0
    Yarak kafalılar, birkac seyi acıga kavustrmak lazım,

    Oncelikle kullanacagımız modelleri acıklıyorum. IS-LM, AS-AD.

    M2 artısı gsmh nın artmasına yol actı. Bunu IS-LM modelini düşünürseniz LM egrisinde saga dogru bi kayma olarak görürsünüz.
    SOnuc nedir? Kısa vadede, output artar, faiz oranları düşer.

    Hepinizin de bildigi gibi, output artısı, işsizligin azalması olarak yansıtılabilir (Formülü yazmıyorum buraya, merak edenler wage setting we price setting denklemlerine baksınlar)

    AS-AD modelini göz önüne alırsak, aggregate demand da sağa dogru bir kayma gözlemlenir. Unutmayalım ki IS-Lm modelinde x ekseninde output, Y ekseninde interest rate bulunmaktadr. AS-AD de ise x ekseninde output, y ekseninde price level bulunmaktadır. Aggregate demand saga dogru kaymasının nedeni LM egrisinde ki saga dogru kayısın, output ta artısa yol acması. yine hepiniz bildigi gibi, AD goods market ve money market ı içeriyor (yani sırasıyla IS ve LM), AS ise labor marketı.

    Daha önceden de dedigimiz gibi output artısını işsizligin azalması olarak degerlendirmiştik. azalan işsizlik, işcilerin bargaining power ını artırıyor, yani daha yüksek maaş istemeye baslıyorlar. firmalar daha yüksek maaş veriyorlar, çünkü işsizlik seviyesi düştü. eski güzel günlerdeki gibi çalışan degersiz degil. ama firmalar aptal da degil. onlar da artan maaşlar karsısında, sattıkları ürünlerin fiyatını artırıyorlar. bunların hepsi orta vadede gerceklerşiyor(medium run). peki bu degişimi AD-AS modelinde nasıl görürüz. Daha önceden de dedigimiz gibi AD saga dogru kaymıstı. orta vadede ekonomi doğal seviyesine(natural level of output) a dönmek zorunda. bu dönüşüm ise AS egrisinin sola dogru kaymasıyla gerceklesiyor, yani artan mayışların, ve ona tepki olarak artan ürün fiyatlarının neticesi olarak.

    Özetle söylemek gerekirse, ırving fishcer denen iktisadcı, zamanında bu ilişki gözlemlemiş ve demiş ki money growth (senin M2 dedigin dalga) orta vadede, enflasyonun artmasından baska bi gibe yaramaz, çünkü orta vadede işsizlik ve output doğal seviyelerine geri döner.

    Ha unutmadan, AS-AD modelinde sola dogru kayan egrimizin baska bir sonucu da outputun azalması, yani işsizligib eski(natural rate) seviyesine dönmesi.

    Olayın özeti bu amk
    ···
  17. 42.
    0
    @26 bombayı patlatmış. ince görmüş.
    ···