/i/Devlet

    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +40
    Çoğu insan iki dünya savaşında müttefik oldukları için ABD-ingiltere ilişkilerini çok sıkı zanneder. Oysa sanıldığı gibi olmayabilir.

    Bazı ilginç notlar paylaşmak isterim:

    ingiltere’nin ilk Amerika kolonileri başarısız oluyor. Püritenler denilen tutucu bir grubun göç etmesiyle ilk hareketlenmeler başlıyor ama esas sıçrama kolonici John Rolfe’nin tütün yetiştirmesiyle başlıyor.

    Koloniler ile ingiltere arasındaki ilk gerilimler para ve vergi nedeniyle başlıyor. Koloniciler kendi kağıt paralarını basıyor. ingiltere bunu yasaklıyor. Daha sonra girdiği savaşlar nedeniyle ağır vergiler koyuyor ve Bağımsızlık savaşı başlıyor.

    Kolonicilerin hepsi bağımsızlık taraflısı değil. ingiltere yanlısı olanlar bağımsızlık sonrası Kanada’ya göç ediyor.

    Bağımsızlık sonrası sürtüşmeler sürüyor. ABD’nin başkenti tarihte bir kez işgal edilip, yakılıyor, o da Kanada’dan gelen ingiliz askerleri tarafından. (1814)
    ···
  2. 2.
    +12
    Bu yazı Türkiye'deyken bir dergi için yazdığım bir yazıydı. Dergi bu yazıyı yayınlamadı. Bu gece eski bilgisayarda dosya temizliği yaparken buldum buluta aktarıp sizlerle paylaştım umarım ilginizi çeker. Bu arada ADB para konusunda nasıl hakim olduğu ile ilgili bir yazı daha var elimde ama o yarın akşam veya ertesi gün gelecek.
    ···
  3. 3.
    +7
    ABD özellikle Süveyş krizinde ingiltere’ye büyük darbe vurdu.

    Kriz sırasında hem Sovyetler Birliği, hem de ABD, ingiltere-Fransa ittifakına karşı hareket etti. ABD milyarlarca sterlin satarak, ingiltere’nin para hakimiyetine son verdi. Bu olaydan sonra dolar en önemli para birimi oldu.

    1973 petrol krizi de gri bölgelerin olduğu bir stratejik hamledir:
    ABD’yi WASP (White, Anglo-Saxon, Proteston) denilen grup yönetir. ABD’deki, özellikle WASP’ın etkili olduğu gizli örgütlerin Avrupa ile sıkı bağları var. Hatta bunların ABD’yi (en azından bir kısmını) tekrar ingiltere’ye (Kraliçe’ye) bağlamak gibi gizli bir yol çizgileri olduğu bile söyleniyor. ABD’de hızla Hispanik nüfus artıyor. Öyle ki bir süre sonra çoğunluğu ele geçirebilirler. Güney eyaletleri, Teksas, Kaliforniya, siyah ve hispanik nüfus bir kriz sırasında ABD’yi parçalayabilir. Bu durumda ABD’nin bağımsızlığına neden olan ilk koloni eyaletleri ingiltere ile sıkı bağlar kurabilir.
    ···
  4. 4.
    +7
    Kanada 1867’de özerk bir yönetime kavuştu, 1931’de ise tam bağımsız oldu. Gerçi hala ingiltere Kraliçesi’ne tabidir.

    ABD bağımsızlık savaşında ingiltere’nin güney eyaletlerine (Konfederasyon) para ve silah yardımı yaptığı da söylenir.

    Şunu belirtmek lazım ABD’nin etnik grupları içinde en büyük nüfus Almanlar’dır. Ama Alman kökenliler daha çok orta Amerika’ya yerleşmiştir. Ekonomik olarak ABD’nin en zenginleri Hollanda kökenlilerdi. (New York ingilizler tarafından ele geçirilmeden önce Hollanda’ya ait bir koloniydi. Bu koloni vatandaşları ABD güçlenirken en zengin aileler oldu.)
    ···
  5. 5.
    +6
    Seviye yükseliyor... Alert!!!
    ···
  6. 6.
    +6
    Beyaz Sarayın Yakılması ile ilgili haber linki
    http://t24.com.tr/haber/i...yir-cayir-yakmisti,384486
    ···
  7. 7.
    +5
    ABD parası konusuna girmek de lazım.
    Yazıyı okuduğunuzda da görebileceğiniz gibi ABD parasının kontrolü Rothschild, Rockefeller ve Rothschild’ların ABD’deki temsilcisi Morgan ailesinin yönetiminde.
    Dallas’ta suikast sonucu öldürülen John F. Kennedy’nin ölümü de buna son verme kararından dolayı olabilir:
    - Başkan Kennedy’nin çıkarttığı, Federal Reserve Bank’ın elinden Amerikan dolarını basma yetkisini alan 11110 sayılı kanun iptal edilmiş ve Amerikan dolarını basma yetkisi tekrar Rotschild ailesine ait olan Federal Reserve Bank’a verilmiştir.
    Özetle gördüğünüz gibi ABD-ingiltere ilişkileri uzaktan görüldüğü kadar sıkı fıkı değil.
    ···
  8. 8.
    +4
    tabii bunda ingilteredeki dini baskinin da sebebi var, amerikada daha ozgur bir ortam yaratabileceklerdi.
    ···
  9. 9.
    +4 -1
    Birinci Dünya Savaşı’nda Başkan Wilson savaşa katılmaya isteksizdi. Ama Alman Dışişleri Bakanı Zinnerman’ın Mekgiba’ya gönderdiği bir telgraf bu fikri değiştirdi:

    Almanlar, Mekgiba’nın ABD’ye saldırmasını istiyordu. Bu telgraf şifreliydi ama hatlar ingiltere üzerinden geçiyordu. Kriptoyu çözen ingilizler bunu ABD’ye verinde bu savaş ilanı olarak kabul edildi ve ABD Almanlar’a karşı savaşa girdi.

    Aynı hatayı Hitler de yaptı. Yani Mekgiba’yı ABD’ye karşı kışkırtmak istedi. Üstüne müttefikleri Japonlar, Pearl Harbor baskınıyla ABD’yi ingiltere yanında savaşa sokmuş oldu.
    iki dünya savaşında aynı tarafta olmak elbette ABD ve ingiltere’yi yakınlaştırmıştı. Ama zannedildiği kadar değil.
    Özellikle irlanda ve Ortadoğu politikaları farklıydı.

    ABD’de irlandalı göçmenler ekonomi ve politikada güç sağlamıştı. Kuzey irlanda konusunda iki ülke arasında çok sorun çıktı.
    ···
  10. 10.
    +1
    Başarılı şuku
    ···
  11. 11.
    +1
    Bakicsm
    ···
  12. 12.
    +1
    Rezervasyon
    ···
  13. 13.
    +1
    Bnece idare eder
    ···
  14. 14.
    +1
    Rezerved
    ···
  15. 15.
    +1
    Faydalı bilgi şuku
    ···
  16. 16.
    +1
    Rez alayım
    ···
  17. 17.
    +1
    Reserves
    ···
  18. 18.
    +1
    Teşekkürler
    ···
  19. 19.
    +1
    Rezervasyon
    ···
  20. 20.
    +1
    Rezzz aq
    ···