1. 1.
    -1
    alıyım gençler.
    oturduğunuz evler hakkında sizi korkutan şeyleri danışabilirsiniz.

    mühendislik hakkında merak ettiklerinizide tabi.

    edit: beyler bu başlık taşak başlığı değil. taşak yapmak için milyon tane başlık var bu onlardan birisi değil. gerçekten merak eden arkadaşlar soru sorsun.

    edit2: beyler bu başlığında takunu çıkardı gereksizler. sorulara artık cevap yazmayacam. ama özelden mesaj atanlara elimden geldiğince yardım etmeye bilgiler vermeye çalışırım. hadi eyvallah.
    ···
  2. 2.
    +1
    @2 şantiyede am yok gib çok panpa gel misafirim ol.

    @3 dokuz eylülden mezunum, türkiyenin en büyük çimento fabrikasında 2 bin liraya saha mühendisi olarak başladım. iş bulamayan arkadaşım yok bildiğim. herkes iyi kötü başladı.

    @4 kıskanmıyorum panpa, daha yaşım genç ilerde benimde ciddi bir birikimim olacağına inanıyorum.

    @5 panpa inşaat sektörü ülkenin lokomotifidir. önceleri ülkemizin gelişmişlik durumuna göre artıp azalırdı. ama piyasa dışarıya doğru çok ciddi bir büyüme yakaladığı için ülke gelişmesede inşaat sektörü gelişecektir inancındayım.

    @6 ben günahını bilmem panpa.

    @7 panpa türkiyede civil engineer olarak geçer ama yurt dışında yapı mühendisliği, su mühendisliği köprü mühendisliği gibi ayrımları vardır. structural engineer yurt dışında yapı müühendisi olarak geçer. köylü olmak utanılacak bir şey değildir.

    @8 panpa sorun o kadar havada kaldı ki. nasıl anlatsam bilemedim. açıklığı çeliklemi geçeceksin, betonarme ile mi geçeceksin. z em = 2.5 demişsin bina yüksekliği 50 metre demişsin ama onun dışında hiç bi tak dememişsin. ben hangi temeli seçeceğimi bu verilerle hesaplayamam. tahmini olarak taşıma gücü hesabı, oturma hesabı yaparım. bina yükünü tahmini olarak alırım ve bodrum katı olan bir ters kirişli sürekli radye temel seçerim. kaymalara karşıda mukavim olur. ama dediğim gibi net bişeyler sor öğreteyim.
    ···
  3. 3.
    0
    @9 gel lan bişeyler sor hiç mi merak etmiyosun bu binalar nasıl yapılır.
    ···
  4. 4.
    +1 -1
    @11 panpa beklemesi gerekmez aslında. senin hocan şunu kastediyodur. binalar yapılırken ve yapımı bittiğinde bile bir miktar oturur. zeminin durumuna, senin bina ağırlığına ve seçtiğin temele vs vs göre değişir oturma. meşhur mimar sinanın süleymaniye camiini yaparken taş yığdırmış bilmem kaç sene beklemiş muhabbeti varya. o oturmayı en aza indirmek için yapılmış bişey. ama günün koşullarında hiç bir şantiyede temel beklemez.

    @12 teknikerle ne işim olur amk mühendis adamım kendim hesaplar bulurum. kitaplarımda var notlarımda var. elde hesap nedir bilmezsin gelip gibko gibko konuşursun.
    ···
  5. 5.
    0
    @13 panpa mersin-silifkedeyim türkiyenin en büyük çimento fabrikası olacak 2016 ortalarında inşallah. sen nerde çalışıyosun?

    @14 mütheahit olmak değil panpa düşüncem, şirketleşmek isterim. müteahitlik basit kaçıyor biraz.

    @15 panpa şöyle söyleyim. mimar çizer ben onun çizdiğini ayakta tutarım. statik hesaplarını yaparım. benim işim mimara göre çok daha karmaşık ve zordur. ayrıca mimarın karışamadığı bir çok proje vardır. sadece inşaat mühendisi çizer yapar. bunlar çok büyük projelerdir. örneğin bir baraj, bir asma köprü, bir otoyol, bir tünel. özel işlerdir bunlar.

    @16 panpa para başlarda önemli değil benim için. önce çevre ve işi iyi öğrenme. para bunları sağladıktan sonra akar önünü alamazsın.

    @17 saol panpa işimden memnunum.
    ···
  6. 6.
    0
    @19 panpa dersin içeriği ne hangi üniversitedesin. depreme dayanıklı yapı tasarımı mı yoksa yapı dinamiğimi. ayrıca hangi hoca merak ettim. içerik hakkında bilgi verirsen soruları hatırladığım kadarıyla söylerim. mayış 2000 lira panpa.

    @20 öyle deme panpa. binaların şeklini biz çizmiyoruz. onları ayakta tutuyoruz. ayrıca inşaat mühendisliği bina değil ki. endüstriyel tesis, baraj, yol, köprü gibi bir çok yapı tasarlar.

    @21 kaçmadı panpa da senin kaçmış gibi.
    ···
  7. 7.
    +1
    @23 panpa alınırım ama yardımcı olmaya çalışıyorum.

    @24 panpa çatlak kolona çok yakınsa ve bir sorun olabilir. çatlak büyük mü içindeki demir görülüyormu. bana çatlağın fotosunu atsan yardımcı olurum.

    @26 panpa h yüklemesinde 900 kg/cm2 hz yüklemesinde 1050 kg/cm2 ayrıca bu bi mühendislik sorusu değil. bu öğrenci sorusu.

    @28 oo mustafa hoca kraldır. panpa o ders seçmeliydi bizde. rayley soruyolardı. deprem yönetmeliğinden soruyolardı. kesme kuvveti hesabı yaptırdılar. bide yapı dinamiği hesapları vardı. modal analiz yaptırıyolardı. maaş 2500 vermezler panpa yeni mezuna ya. benim arkadaşlar hep 1500 2000 arası başladı.

    @29 panpa bir sene hazırlıkla birlikte 5 yılda 2.49 ortamayla mezun oldum. 2000 lira maaşım var. şantiyede yatıp kalkıyorum pek bi masrafım olmuyor. donanıma gelirsek baya baya hesap kitap yapıyoruz. sap 2000 i az biliyorum ama baya öğrenmeye çalışıyorum. idecad sta4cad felan autocadden bile basit programlar 1 günümü aldı öğrenmek. çok kolay saçma programlar. donanım anlamında çok çok eksiğim her yeni mühendis gibi. ama her geçen gün çok ciddi şeyler öğreniyorum. sürekli sorular sorarak araştırak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. piyasada ben bilmiyorum dersen taku yedin panpa. çok çalış daha yolun başındasın.

    @30 2013 mezunuyum.
    ···
  8. 8.
    0
    @31 @32 panpa bilmiyor değil yanlış anlama. senin işinde sana zor. çok ciddi bi meslek ki bu kadar önemli bi yere sahip ülkemizde. ama hesap kitap dedinmi orda biraz bize bırakacaksınız işi. (:
    ···
  9. 9.
    +1
    @34 panpa kendi mesleğim diye söylemiyorum ama inşaat gibertir. harita mühendisliği felan inşaat mühendisine bağlıdır. ve yükselse yükselse harita şefi olur ki o da inşaata bağlıdır. yani çok fazla yükselecek bir yeri yok haritacının.
    ···
  10. 10.
    0
    @36 panpa kılcal bi çatlak senin dediğin anlaşılan. abartarak söylersek gibsen bişey olmaz, yeni dökülen beton bile çatlıyor. çatlağın genişliği önemli 4 5 mm yi bulursa eğer çatlak ilerde bi sıkıntı olabilir o kirişte. tabi çok abartılı senaryolarda örneğin depremde. yoksa durduğu yerde bi tak olmaz.
    ···
  11. 11.
    +1
    @38 panpa mühendis adam zaten çok kazanır. ama şöyle söyleyim benim bildiğim en azından. en kral haritacıda olsan taş çatlasın sana şirket 5 6 milyar verir.
    ···
  12. 12.
    0
    @41 mühendislik ve işcilik iyiyse en üsttekiyle en alttakinin hiç farkı yoktur. bina kullanılamaz halede gelse içinde can kaybı yaşanmaz.

    @43 boş konuşma oku önceki entrylerde açıkladım.

    @44 gibiğin biri daha geldi. senin beklentin ne kadar beyimiz ne kadar ister acaba. sen kimsin ulan zübük. sen kimsinde adam sana 3000 binlirayı şaak diye çıkarsın versin. bi tak bilmeden atıp tutma gibtir git.

    @45 at yalanını gibiyim. ytü yazmışsın ama bizim lisans derslerimizi siz ancak yüksek lisansta alırsınız. ders içeriklerini araştır, ben seninkini araştırdım gülmekten öldüm.
    ayrıca bir arkadaşla başlayan cümlelerin yalan oluşunu duymuştur sanırım burdaki herkes.

    @46 kolay panpa çok kolay hemde.

    @47 ortalama derdinde olma. mühendislik derdinde ol. ezbere bilgilerle mühendis olunmaz. piyasada onlardan çok. öğrenmeye bak. derslere gidip kendi notunu tut muhakkak. temel okulda atılır. yapıyı sen çıkarsın üstüne.

    @48 kendini geliştirdiysen istersen git hakkaride oku. mühendisin önce bilgisi ölçülür.
    ···
  13. 13.
    +1
    @50 öyle bi konuşuyonuz ki amk sanki size mecbur gibtimin şirketleri. kimsiniz olm siz. ne taksunuz siz. daha yeni mezun adamı işe bile almıyor çoğu yer. boş boş konuşmaya gelenler yazmasın arkadaş şu başlığa. dilimde tüy bitti amk siz bıkmadınız. piyasa hakkında bi tak bilmezsiniz gelip burda ergen muhabbeti yaparsınız. yok 2000 az yok 2500 min. gibtirin gidin abi harbi bir taktan çaktığınız yok. bana maaş konusunu sizin açmaya hakkınız yok. siz yeni mezunken 2500 den işe başlayın özür dileyecem lan hepinizden. boş muhabbete dalmayın lan burda.

    @51 yapı dinamiği giber panpa. yusuf kim ya oç nun teki. hikmetin yalakası. hikmet kraldır ama.
    ···
  14. 14.
    0
    @53 kardeşim mühendisle senin paranın ne alakası var. senin işverenin kimse git ondan iste. mühendis mi çalıştırıyo seni şantiyede. gavat değil kavastır o.

    @54 panpa hatılın çok fazla bir taşıyıcı özelliği yok. ahşap veya betonarme olacak şekilde genelde yığma binalarda duvarların yatay yüklere karşı dayanımı arttırmak ve gelen yükü yaymak için kullanılır. kirişi bilmeyen yoktur sanırım.

    @55 panpa beni etkileyen projeyle karşılaşmadım pek ama şuanki çalıştığım işte 3300 metre kareye 1000 tane 30 ar metrelik kazık çaktık. üzerinede hayvan gibi bi radye temel yaptık. 7 8 metre kadar. o proje şuan iyi bi proje benim için.
    ···
  15. 15.
    0
    @56 eyvallah panpa bi halden anlayan adam çıktı helal olsun.
    ···
  16. 16.
    +1
    @59 televizyonun siyah-beyaz olduğu zamanda televizyonun değeri çok çok yüksekti. birçok aile sırf televizyon izlemek komşuya giderdi. pür dikkat tv izlenirdi. yani kıymetli bişeydi.
    sonradan herkesin renkli televizyonuda oldu led ekranıda oldu. yani televizyonun insanlar için bir önemi kalmadı. yıllardır tv izlemem. gerek yok ki. pc de herşey var. beklediğin değeri hiç bir zaman bulamayacaksın led. siyah-beyaz tv nin yeri insanların kalbinde her zaman çok yukarılardadır. şimdi gibtir

    @60 o salak benzetmesine bile verilcek cevabımız vardır panpa. *
    ···
  17. 17.
    0
    @61 panpa çok güzel bi iş. çok deli parası var. hele bir de b sınıfı olsan bal kaymak olur. ama çok riskli bi iş. şantiyede her hangi bir iş kazası olursa ve eğer iş güvenliği önlemlerini tamı tdıbına almadıysan, ekgibleri kapattırmadıysan, görmediysen çok büyük suç işlemiş olursun. hapis cezası bile alabilirsin. riskleri yok değil.

    @62 deü panpa

    @63 panpa batak, poker, king kağıtla yapılabilecek herşey. lokal kahve gibi zaten akşamları.
    ···
  18. 18.
    0
    @65 üniversite çok çok önemli değil. asıl senin kendini geliştirmen önemli.

    @66 kusura bakma panpa sözlükte değildim bir süre.
    plastik moment nasıl oluşur: panpa bu moment deprem sırasında oluşur. durduk yere bir yapının plastik moment oluşturması çok zordur. kolon kiriş birleşimde kalıcı şekil değişimi şeklinde gözlenir. yatay yük altında sistem hareket etmeye başlar ve kolonlara kirişlere gelen yükler ve momentler değişir. yapıya zarar vermeye başlar gittikce. bu moment yapıda dayanım kaybına neden olur. betonda çatlaklara çelikte akmalara neden olur. akademik bir dille cevap veremedim kusura bakma.
    ···
  19. 19.
    0
    @68 eyvallah panpa. akademik bir dilde anlatmak çok zor sende biliyosun. neyin ne olduğunu biliyosun ama kelimelere dökerken çok zor oluyor. çünkü çok ince detaylar var. hatta sorduğun sorunun cevabını tam tdıbına verebilecek adamda çok azdır.
    ···
  20. 20.
    0
    @70 e cevap vermek lazım. ama bir de soru soracağım sonrasında.

    1) insanları mal yerine koymak gibi bir niyetim hiç olmadı. bu başlığa gelip adam gibi soru soran, mesaj atan bütün arkadaşlara iyi niyetle cevap verdim. attığım mesajları buraya yazsam okumaya üşenirsin uzun diye. mal yerine konulmaz birisi zaten maldır.

    2) hiç bir zaman ezik olmadım, olmamda. tüm insanlar eşittir benim gözümde, sadece şartlar eşit değildir. şartlarıda aklınla fikrinle eşitlemek senin elindedir. zeka ve çalışma seviyenle alakalıdır. Allah bereket versin demekten gocunmam, allah bereket versin dedikce daha çok kazanacağım inancındayım. o bir dilektir. kırıntılarla yetinmekten bahsedersek; beni bu yaşıma kadar ailem hep kırıntılarla okuttu büyüttü. bunda üzülüp kırılacak birşey olmadı. işimi düzgün ve en iyisini yapmadığım sürece aç kalmak bana koymaz. haketmediğim lokmada gözüm yoktur. işimi düzgün yaparım, adamlığımdan ödün vermem. er yada geç hakettiğim değeri alacağım bu hayattan.

    3) insanlar gelecekleriyle ilgili planlar kurarlar. kimisi senin gibi küçük düşünür küçür oynar. kimiside benim gibi büyük düşünür büyük oynar. o büyühh müteahhid dediğin adamlardan hiç bir farkım yoktur. gelecekle ilgili planlarımı anlatsam dudağın uçuklar sinapsların yer değiştirir. beynin sıvılaşır bünyen yıkılır. kum beyinli.

    4) bu problemi benim sahamda göremezsin. çünkü böyle salakca şeyler sorumsuz iş yapmaz mühendisler tarafından yapılır. diyelimki 'sen' böyle bir salaklık yaptın. kesme kuvvetinin ve momentin çok büyük olduğu için etriye sıkılaştırması yapmalısın. ha sen yapmamışsın. salakca bir hata kaldı benim mühendislik fikirlerime. bağ kirişinin etrafındaki grebetonu kırmalısın. bağ kirişini açığa çıkarmalısın. seçenekler;

    i) kolon kiriş bölgesindeki bağ kirişininin betonunu kırabileceksen kırıp etriyesini atmalısın.
    ii) bağ kirişinin etrafına ( 2 yandan 1 alttan) olmak üzere bağ kirişini delerek epoksi uygulayarak filiz ekmelisin ve kolon kiriş bölgesini güçlendirmelisin.
    iii) zaten çok büyük bir ölçekte çalışıyosan gibtiret der geçersin. bir ton emniyet kaysayısı almışsın bir çok yerde güvenli tarafta kalmak için zütünü yırtmışsın. hiç bi tak olmaz iki tane etriye ekgib diye.

    5) bu soruya baban cevap versin delikanlı

    6) bir söz okudum geçen; smh31 yazmışlar. mantıklı geldi. bi te utanmadan soru sorarlar bunlar.

    7)amma sıktı bi gerizekalı. ne mal soruların varmış ya. hay amk gece gece uğraştırdı ya la bin.

    sorum:
    • madem prefabrikten sordun; prefabrik bir kolon kiriş birleşimi ile monolotik kolon kiriş birleşiminin yatay yük(kolona) altında nasıl davranacağını aralarında ne gibi farklar olacağını. hangisinin yatay yüke daha dayanıklı olacağını. çatlakların, kırılmaların belkide kopmaların nerelerde gözleneceğini, bu aradaki farkın ki eğer varsa nasıl kapatılacağını. yük taşıma kapasitesi kaç mm ötelemeden sonra düşebileceğini de bana.

    prefabrik birleşim: 4m boyunda boyuna 8 fi 22 etriye aralığı 15 cm. kirişler 4 er metre 6 fi 18 etriye 15 cm
    monolotik yine aynı amk. bana aldığın önemleri aradaki farkları nasıl kapatacağı detaylı bir şekilde anlat. yoksa ananı gibtim senin huurnun bebesi. gece gece sinir ettin.
    Tümünü Göster
    ···