1. 1.
    0
    Gülen Hareketi Kent Dindarlığı Konusunda Öncü Olmalı yazısıyla takdirimi toplamış yazar.

    --- spoiler ---
    Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Araştırma Merkezi 24 Nisan Cumartesi günü Prof. Dr. Mehmet Altan'ı misafir etti. Kent Dindarlığı üzerine düzenlenen konferansta konuşan Prof. Altan, bu çerçevede Gülen Hareketi'ne dair değerlendirmelerde bulundu.

    Yoğun bir katılımın olduğu konferansta Prof. Altan, islamiyet'i sosyolojik yönden tahlil etti. Kent ya da kırın kendine has bir Müslüman modeli olduğunu dile getiren Altan, konuşmasında Timaş Yayınlarından çıkan "Kent Dindarlığı" kitabını neden yazdığıyla ilgili bilgi vererek konuyu örneklendirdi.

    "AK Parti'nin iktidarı toplumda bir kent dindarlığını oluşturdu"

    Bir ankete göre AK Parti'ye oy verenlerin hayat şartlarının zor, eğitim durumlarının orta seviyede; CHP'ye oy verenlerin ise rahat, hayatla bir sıkıntısı olmayan, ekonomik ve eğitim durumları iyi kişiler olarak çıkmasını, bu kitabı yazmasına sebep olarak gösteren Prof. Altan, islami anlayışın Şeyh Galip'ten Taliban'a doğru kaydığını belirtti.

    Bunun bir sebebinin tekke ve zaviyelerin kapanması olduğunu ifade eden Altan, "devletin dini olarak sosyalleşemediğini görüyoruz" dedi. Konuşmasına "Ekonomik boyutuyla bakıldığında; 57 Müslüman ülke var ama bunların üretimi sadece Almanya nüfusu kadar. Burada bir fakirlik ortaya çıkıyor." tespitleriyle devam eden Altan, yurt dışı gezilerinde yaşadığı tecrübelerden örnek vererek "bir otel odasında çekmeceye elinizi attığınızda incili bulursunuz. Bu demek oluyor ki inanç, yaşamlarının her yerinde var." dedi. islami camiada ise Kur'an'ı hayatın içinde yeteri kadar göremediğimizden yakınan Altan Kur'an'ın hayatın her alanına girmesi gerektiğini belirtti.

    Prof. Altan bu konuda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;

    1. Kur'an mealinin aynı incil'in otellerde olması gibi her yerde olması sağlanmalı. Ve devletin bastırıp çoğaltması gerekli; başkalarının istismarı engellenmeli. Bir inanç metninin bizden bağımsız kalmaması gerekli. Cumhuriyet bunun önünü kesti ve biz de sağlıklı bir çözüme ulaşamadık hâlâ.

    2. Sosyo-ekonomik yapı. Sosyal hayattan dışlanmış insanların ekonomik olarak çok zor durumda olduklarını görüyoruz. Ve böyle insanlar bunu inanca yükleyebiliyor. Yani inanç sadece sosyal boyutların ekgibliği sonucu ortaya çıkmış bir araç olarak görülebiliyor ve bu Taliban'a kadar gidiyor.

    Konuşmasında kent dindarlığının nasıl algılanması gerektiği ve doğasıyla ilgili tahliller yapan Prof. Altan, Kent dindarlığının benzeşmemeyi öngördüğünü belirtti. Başörtülü bir gencin yaşdıbını buna örnek gösteren Altan "üniversiteli genç gibi ya da dilini konuşamayan Kürt vatandaş gibi.. Dindarlığın kendi gibi yaşamayanı dışlaması gibi, tek tip anlayışa sürüklüyor.

    işte bunu insanların daha sağlıklı, rahat bir biçimde daha hoşgörülü, dini bir silah olarak değil bir inanç ve bir kültür olarak bu şekilde düşünülmesinde fayda görüyorum." dedi.

    Şeyh Galip'in peygamber sevgisi yorumunun Fethullah Gülen tarafından da benimsendiği, bunu kent dindarlığıyla nasıl açıklamak gerektiği konusunda yöneltilen bir soruya Altan şu cümlelerle cevap verdi:

    "Ülkemizde ilahiyatçıların haricinde orta seviyede Müslümanlar bulunmaktadır. Galip gibi kendi gibi düşünmeyenlerin fikirlerine saygı duyma düzeyinde insanlar yetişmekte. Gülen Hareketi sayesinde kent dindarlığı vasfına uygun gençlerin bu noktaya taşındığını düşünüyorum. Eğitim boyutuyla da özellikle düşmanlık düşünmeyen insanların bu gönüllü hareketi Gülen Hareketi ile Kent dindarlığı ile örtüştüğünü ve desteklediğini söylemek isterim."

    Konferansa dinleyici olarak katılan Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne söz alarak şehir hayatı, şiddet ve dindarlık arasındaki ilişkiyi yorumlamaya çalıştı. Gülen Hareketi'nin toplumda değişim hareketini sağladığını belirten Türköne, "Gülen Hareketi şehirli sınıflara çok iyi hitap ediyor." dedi.

    Türköne'nin ifadelerini kent dindarlığının nasıl olması gerektiğini ifade eden cümlelerle genişleten Prof. Altan kentte yaşanan şiddetin çözümüne ilişkin yol önerdi. Öncelikle temel hak ve özgürlüklerin yaygın olarak ortaya çıkması gerektiğini belirten Altan, bu yaklaşımın dinle örtüştüğüne dikkat çekti. Bir diğer çözüm yolu olarak sosyal bir ortamın sağlanması gerektiğini belirten Altan, Gülen Hareketi'nin bu konuda öncülük edebileceğini vurguladı.

    --- spoiler ---
    ···
  1. 2.
    0
    özet yok mu aq ?
    ···
  2. 3.
    0
    @1 özet gec pic
    ···
  3. 4.
    +1
    adam ateistim diyemedi kıvırdı da kıvırdı yok dindar değilim yok kültürel müslümanım ne kıvırdı be.
    ···
  4. 5.
    0
    en sağlam liberallerden.
    ···
  5. 6.
    0
    hocamdır
    ···