/i/Tespit

  1. 1.
    +16 -1
    ben siyasetten anlayan bir vatandas sayilmam panpalar. siyasetle tek baglantim aksamlari cay piskuvit yaparken izledigim tartisma programlari. buyuk ihtimalle ulkede fuat avni'nin adini en son duyanlardan biriyimdir. dedigim gibi biraz gec duydum adini ve bir iki gun oncesine kadar da twitter a girip detayli bir sekilde incelememistim hesabi. yorumumu sizle paylasmak istiyorum.

    simdi, bu adamin kehanetlerinin cogu dogru cikiyor. aslinda dogru cikan kehanetler gorece az biz onun kehanetlerini degil kehanetlerinin sonucunda gerceklesen eyleme tanik oluyoruz. misal "yezid, bu olaya cok kizdi, 'onlarin hemen tutuklanmasini saglayin' dedi" tarzinda bir tweet atiyor ve ertesi gun bahsettigi kisiler tutuklaniyor. biz, bu durumda kehaneti yani emrin verilis seklini, tarihini, oncesini, sonrasini degil tutuklamalari goruyoruz yani kehanetin sonucunu. simdi bunun ne onemi var diyebilirsiniz fakat bana gore fuatavni kimliginin temel noktasi burasi. soyle ki devletin butun isleri hiyerargib sistem icindeki bilgi akisiyla yurutulur. yani. misalc. baskani tutuklama istedigi zaman bunu yakindaki kurmaylara burokratlara bildirecek onlar mahalli amirlere onlar da savcilara ve emniyet amirlerine en son da fiili gerceklestirecek guruba iletilir. simdi siz bu durumda sistemin icine casus yerlestirmek istedigimizde en tepede dikkat cekecek bir burokrat mi koyariz. yoksa daha dusuk kidemlerde her sistemin (mit, emniyet, basin) icine dikkat cekmeyecek ucer dorder kisi koyup aldigimiz bilgileri daha emniyetli bir sekilde son raddede tek bir elde mi toplariz. kafasi istihbarata basan herkes ikinci yolun daha mantikli oldugunu dusunur. ustelik yeteri kadar varlik gosteremedigimiz kurumlarda calisan orta rutbedeki amirlerin telefonlari ve ofislerinin dinlenmesini danisman ve burokratlara nazaran cok daha kolay bir sekilde yapabiliriz.

    istihbaratin gucu bilgiyi toplamasindan degil dogru analiz etmesindendir. bence az once saydigim kaynaklardan iletilen bilgiler. cok iyi istihbaratci veya istihbarat gurubu tarafindan isleniyor ve yazilacak metin ortaya cikiyor. oncelikle alinan alinan bilginin anlami ortaya cikarilir. misal su su su kisi tutuklanacak, peki neden? cunku bunlar su kisiyle baglantili ve bu kisi x kurumunun basinda ve su konuda puruz cikariyor. bu sekilde hem neden sonuc iliskisi kurulur hemde bir sonraki adim hakkinda fikir olusturulabilir.

    bir diger istihbarat teknigi ise kurgulamadir. kurgulama sahit olmadiginiz bir olayin sonuclarina bakarak nasil gerceklestigini tahmin etmektir. adi ustunde tahmin etmek. basta da bahsettigim gibi biz emrin nasil verildigini veya mevzubahis kisinin talimati verirken neler diyip dusundugunu bilmiyoruz. ama ortalama bir kisilik analizinden sonra neye nasil tepki verecegini dusunup diyaloga dokebeliriz. talimatin verilis sekli biz takipciler icin cok da onemli degil aslinda. asil faydasi her konustuklarini bilen bir twitter hesabinin c.baskanina kurdugu pgibolojik baski. bu yolla istihbarat aginin ifsasini engellemek veya geciktirmek.

    son asama ise ortaya cikan urunun buyuk ihtimalle sifreli bir sekilde yurt disina iletilip oradan internet ortamina girilmesi. bu asama acikcasi beni iskillendiriyor. klagib olacak ama bir devletin resmi veya gayriresmi calismalarla bir twitter hesabini kontrol altina alamamasi benim cok garibime gidiyor gercekten.

    ozet gec bin: fuat avni denen muallaknin tek kişi olması imkansız. fakat yukarıda bahsettiğim analizcinin çok iyi bir istihbarat birikimine sahip tek bir kişi olması daha muhtemel.

    Edit: iki gece once yazmistim ama hic okunmamasi sebebiyle tekrar atma ihtiyaci hissettim.
    Tümünü Göster
    ···
  2. 2.
    0
    iyi amk 8 kisiye okuttuysak bir gelisme var demektir
    ···