1. 1.
    +13 -4
    allahu ekber
    0
    |/
    ... |
    |_

    0
    |
    |
    |_

    semi allahu limen hamideh
    _0
    |/
    |_

    allahu ekber
    _¯¯/0_

    allahu ekber
    0
    |/_

    amin.
    imana gel pekekent
    ···
  2. 2.
    +6 -1
    Fazla yemenin getirdiği zararlar önlenir

    Oruç tutmak, fazla yemenin getireceği sağlık problemlerini ortadan kaldırıyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde periyodik olarak yapılmış az beslenmenin farelerin ömrünü uzattığı gösterilmiş. insanlar için de aynı şekilde periyodik olarak oruç tutmak fazla yemenin getireceği obezite gibi sağlık problemlerini ortadan kaldıracağı için yaşam süresini kısaltacak faktörleri ortadan kaldırır. Vücut toksinlerden arınır.

    Faydalı enzimler uyarılıyor

    Oruç tutarken özellikle yağların yıkılmasıyla ilgili enzim sistemleri adeta antrenman yaparmış gibi uyarılmakta böylece daha hızlı yağ yıkımı yapabilecek hale gelmekte. Enzimlerin, bu aktif ve uyarılmış hali oruç bittikten sonra da bir süre daha devam edebilmektedir. Oruçluyken karaciğer normal zamanda yapmayı bıraktığı veya azalttığı bazı faydalı metabolik aktiviteleri tekrar yapmaya başlar. Bunlardan birkaçı diğer maddelerden glikoz oluşturmak (glukoneogenez), karaciğerde depolanmış bekleyen glikoz depolarını kullanıma sunmak (glikojenoliziz) ve yağ depolarının yıkılarak kullanımını hızlandırmaktır.

    Başımız ağrıyor ama…

    Beyin normal zamanlarda sadece glikoz kullanırken oruç dönemlerinde yağların yıkılması sonucu oluşan keton cisimlerini kullanmayı yeniden hatırlar. Birkaç gün süren bu adaptasyon sırasında oruç tutanlarda geçici olarak baş ağrısı olabiliyor.

    Kalp damar sistemi düzenli çalışır

    Oruç esnasında sindirim sistemine daha az kan gider. Böylelikle vücudun diğer kısımlarına daha fazla kan gönderilebilir. Bu esnada kan damarlarına yayılmış olan kolesterol plaklarının uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir.

    Sinir sisteminin dengesini sağlıyor

    Vücudumuzda birçok sistemin çalışmasını düzenleyen sempatik ve parasempatik otonomik sinir sistemi mevcuttur. Otonomik sinir sistemi bizim bu işi yapmak için hiç düşünmediğimiz ve otomatik olarak yapılan işleri organize ederler. Örneğin kalbimizin çarpması, gözlerimizin uzak veya yakın bir objeye bakarken sürekli netliği kaybetmeden görebilmesi gibi. iki sistemin dengesi bozulunca çarpıntı, terleme ve ishal gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Ancak oruç tutmak da sempatik sistem ve parasempatik sistem arasındaki olması gereken dengeyi sağlayan etkili bir yöntem.

    Diyabet gelişimini engelliyor

    Şeker hastalarında (Tip 2) görülen insülin direncinin en iyi tedavilerinden biri egzersiz, diğeri ise alınan besinin azaltılması yani oruç. Oruç döneminde pankreas dinlenir, vücut glikoz kullanımından ziyade yağları ve keton cisimlerini enerji kaynağı olarak tüketmeye zorlanır. Bu durumda glikoz daha az olacağından dolayı, pankreas da yüksek glikozu düzeltmek için daha fazla çalışmak, aşırı miktarda insülin salgılamak zorunda kalmayacaktır.

    Hipertansiyon ve böbrek fonksiyonlarını düzenler

    Oruç esnasında böbrekler su kaybını önleyebilmek için tüm gücüyle çalışır. Böylece bu fonksiyonları daha diri kalır. Aynı zamanda vücuttan tuz atılımı devam eder. Bu da tansiyon kontrolünü kolaylaştıracaktır. Tuz ve su kısıtlaması, tansiyonu en kuvvetli şekilde düzelten ve bazen ilaç kullanma ihtiyacını ortadan kaldıran yöntem.

    Ruh sağlığını dengeye getirir

    Orucun bir ibadet olarak tutulması ve kudretli bir varlığın himayesine girdiğine inanmanın getirdiği güven duygusu, kişilere mutluluk verir. Bu da beyinde endorfinlerin salınımıyla olur. Oruç tutarak duygu durumunu yükselten kişi; stres, anksiyete ve depresyon gibi durumlara karşı fiziksel ve zihinsel açıdan dayanıklı hale gelir.

    Bağışıklık sistemi hastalıklarına yakalanma riskini azaltır

    Özellikle ince bağırsaktaki mukoza yüzeyi bir filtre gibi çalışarak vücut için gerekli olan maddeleri alırken daha büyük proteinleri, antijenleri ve bazen daha büyük yapıları vücudun içerisine sokmamaya çalışır. Bu olayın sürekli yaşandığı durumlarda bu mukozal bariyerlerde bozukluklar oluşmaya başlar. Sonuçta da filtre sistemi bozulur. Otoimmün hastalık grubu denilen durumda, immün sistem (bağışıklık sistemi) kontrolsüz bir şekilde çalışarak vücut dokularına zarar verir. Oruç dönemlerinde sindirim sistemi dinlendiği için sindirim yolundaki filtre yapısı da kendini yeniliyor ve görevini daha kolay yaparak istenmeyen birçok yabancı maddenin vücuda emilmesini ve lüzumsuz şekilde immün sistemi uyarmasını engelliyor.
    Tümünü Göster
    ···
  3. 3.
    +5
    yalnız şöyle bir gözlemim var. oruç tutanlarda tuamayanalra karşı aşırı bir ikna çabası yok. ama tutmyanlarda inanılmaz düzeyde bir açıklama çabası ikna çabası var. bir nevi ' bu insanlar aptal gibi aç kalıp bir de nasıl mutlu oluyorlar' şeklinde depresif bir tavır söz konusu. tamam ister öküze tap ister bişeye tapma. ama nedir bu ' ben olayı çözdüm siz hala mal gibi nasıl inanırsınız, nasıl kılıp-tutarsınız.. nasıl haa nasıııll..:(' şekli serzeniş. sakin olun biraz amk. ateistlerin genelinde var bu gerginlik
    ···
  4. 4.
    +7 -3
    Sağlığı düşünmeyen kitap ha?sanırsın adam who yetkilisi.
    bak moron, allah'ın kurduğu mükemmel mekanizma olan vücut, alışkanlığa dayalıdır.iki gün aynı saatte saçını kaşı, üçüncü güne de kaşınacaktır. basit açıklaması budur. yani orucun hiçbir sağlıklı insana zararı yoktur. kaldı ki,sağlığı olumsuz etkileyecek durumlarda, tutmamak veya bozmak olağandır.

    hepsini geç, kanı susamış olmak, suya susamış olmaktan daha kötüdür. nefis iradesini kazanmak, insan olmak işin özü. allah(c.c) zaten güç veriyor. anlaman zor.

    not:tus sınavına hazırlanan bi' doktor adayıyım.
    ···
  5. 5.
    +4
    @13 bana çürük paradigmalarla gelme canım. hangi bilimden bahsediyorsun sen acaba?ben, sana orucun tüm etkilerini anlatırım burada. genel cerrahi bilen kişiyimdir şükürler olsun. basitçe,tarafsızca araştırmalarda da bulunabilirsin.

    aslında en büyük sorun da buradan kaynaklanıyor. dinin kaynağına bakmak yerine, değerlere göre şekillendirilmiş inançlardan dem vurmak... alına kan sürme olayı,en eski atalarından göktürklere dayanır. şölen ve yuğ törenlerinde yapılan gelenektir. islamla alakası yoktur. kurban bayramlarını, başka müslüman bir ülkede de yaşa derim.
    ···
  6. 6.
    +5 -1
    "dayım çapa tıptan mezun"
    ···
  7. 7.
    +3
    şimdi gibtir git
    ···
  8. 8.
    +4 -1
    @18 gerek yok dostum. adamın dayısı, çapa tıp mezunu.
    ···
  9. 9.
    +3
    her şeye maddesel açıdan yaklaşıyorsunuz. biraz da pgibolojik olarak etkilerinden bahsedin. insanlar öfkeleniyor diyorsunuz, sanki bu durum sadece ramazan vakti geçerli? insanlar her zaman öfkeleniyorlar, önüme geçti elimden zor aldılar diyorsunuz. bu da bir öfke belirtisidir, karnınız aç olmamasına rağmen tartışmaya girmişsiniz. orucun faydalarını tam olarak bilmemiz mümkün değil ancak farkındalık sahibi bireyler, akşamları en azından iftar açarken şöyle bi elindeki ekmeğe bakıp hayatın ne kadar da enteresan olduğuna ve geçici olduğununa değinebilir. iftar öncesi ve sonrası şeklinde 10 dakikada kişiliğinin değişmesine tanık olabilir. yıllardır otomatik robot gibi önüne ne geldiyse yediğinin farkına varabilir. farkındalık sahibi olabilir. çok derin konular bunlar, her şeyi bilmemiz mümkün değil. hayat maddeden ibaret değil vesselam.
    ···
  10. 10.
    +2
    ben de dört yaşında çapada ameliyat oldum beyler dayısı yapmış olmasın amk
    ···
  11. 11.
    +2
    adamın dayısı çapa tıp mezunu beyler dağılalım artık.

    faydalarını yazmışlar hala laf yetiştirmeye çalışıyolar. zararları adı altında doğru düzgün yazabilen yok. hücreye falan şu zararı var ya da tutunca şöyle hastalığın olur diyen yok. sadece boş konuşuyolar. isteyen gider kontrollü deneyini yapar. öyle dayıyla falan olacak işler değil bunlar. bilimde deney vardır.ha diyeceksin ki faydalarına nasıl inanıyosun, çünkü mantıklı geliyor ve kendi vücudumda gözlemleyebiliyorum.
    ···
  12. 12.
    +2
    ülkemizde en yüksek puanla kapılarını açan, hacettepe tıp fakültesi,5 sene üst üste onur öğrencisi olarak mezun olmuş + abd gibi bir numaralı tıp ülkesinde uzmanlık sınavına girecek biri olarak söylüyorum ki,oruç tut, sıhhat bul.
    ···
  13. 13.
    +2
    @29 madem çok bilinçli bir vatandaşsın, anlatılarına göre kapı kapı gez. anlat öyle yemeyin, böyle yiyin diye.

    Ayrıca zütümle güldüm tıbbi tespitlerine.
    ···
  14. 14.
    +2
    yav ne kadar cahil insan varmış bu sözlükte. diyetle orucu kıyaslıyor dıbına koduğuma bak
    ···
  15. 15.
    +2
    @84 bak hala aynı kafadasın. orucu sağlıklı veya sağlıksız kılmak insanın elindedir. anla artık şunu.
    ···
  16. 16.
    +2 -1
    @108 ahahahaha gerizekalıYa bak sen. güvenin varsa, adamsan cumartesi gel hacettepeye.gel,gel 3te rektörle görüşmem var. çok merakliysan koş gel. anca' böyle egonu tatmin edersin.
    ···
  17. 17.
    +1
    ibadet bu amk. inanan adam tutar. sağlıklı mı sağlıksız mı bakmaz. zaten hastalar tutmuyor.
    ···
  18. 18.
    +1
    @74 hadi bana bakış açısı kat. hadi yeeaaa.
    ···
  19. 19.
    +1
    benden dayısı çapa tıp mezunu olanlara gelsin. intermitan açlık,5-6 öğüncülere

    Belli süreler aç kalmak binlerce yıldan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ciddi bir hastalık geçiren kişilerin iştahının kesilmesi hastalığa karşı vücudun kendini korumak için oluşturduğu doğal bir cevaptır ve muhtemelen de bir tedavi şeklidir. Nitekim modern tıbbın kurucusu olan Hipokrat ‘Yiyeceklerimiz ilaçlarımız, ilaçlarımız yiyeceklerimiz olsun’ demiş, ama peşine şu cümleyi de eklemiş ‘ Eğer hasta iken yersek yediklerimiz hastalığımızı da besler’. Yine eski hekimlerden Plutarch ‘ilaç kullanacağınıza bir gün aç kalın’ demiş (11).

    Gerçekten de son yıllarda yapılan araştırmalar zaman zaman sadece su içerek aç kalmanın – ki buna fasılalı (intermitan) açlık ya da ‘su orucu’ diyoruz- kanser, şişmanlık ve diyabet dahil birçok kronik hastalığın korunma ve tedavisinde etkin bir yöntem olabileceğini göstermektedir. Fasılalı (intermitan) açlığın ayrıca egzersizlere karşı toleransımızı artırdığı ve yaşlanmayı da geciktirdiğine dair güçlü kanıtlar vardır.
    ···
  20. 20.
    +1
    sana iftarda öküz gibi aban mı diyolar huur çocuğu
    ···