1. 1.
    +1
    roman anlatılmış ve tabiattan çıkartılmış belgelerle vücuda getirilmelidir. tarihçiler, mazinin hikayecileri, romancılar da halin hikayecileridir..
    ···
  1. 2.
    +1
    Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan edebî türlere Roman denir. Diğer türlerden ayrılan en önemli özelliği, uzunluğudur. Romanlarda, toplumsal olaylar ve ilişkiler gerçeklere uygun bir tarzda ele alınır.

    "Roman" kelimesi, Roma imparatorluğu sınırları içinde yaşayan halk kitlelerinin konuştuğu halk Lâtincesine verilen addır. Sonraları herkesin anlayabilmesi için bu dille yazılan destan ve hikâyelere "roman" adı verilmiştir. Kelimenin aslı buradan gelir. (H. F. GÖZLER, Örnekleriyle Türkçe ve Edebiyat Bilgileri, s. 303)

    iyi bir roman ilgi çekici olmalı, herkesi ilgilendiren insancıl bir tema taşımalıdır. Romandaki olaylar arasında dengeli bir sıralama ve bağ bulunmalıdır. Olaylar akla yakın olmalı, romanın konusundan doğmalıdır. Romandaki varlıkların kişilikleri baştan sona dek konuya uygun nitelikte olmalı, birbiriyle çelişmemelidir.

    Roman yazarı; romanda yarattığı kişilerini kendi kişiliği içinden görebilmelidir. Romandaki davranışlar ve konuşmaların, kişilerin karakterlerinden çıkmasını sağlamalıdır.

    Okuyucu, romanı iş olsun diye okumaz. Roman okurken avunmak, kendinden uzaklaşmak ister. Romandaki kişilerle ilgilenmeye başlar. Olaylar karşısındaki davranışlarının ne olacağını merak eder. Onların başarılarından mutluluk duyar. Onların sıkıntılarına üzülür. Kendisini onların yerine koyar. Onların davranışlarını eleştirir. Bu davranışlar içinde yapılmaması gerekeni, yapılmamış olanları bulur. Romanı okuyup bitirince genel bir yargıda bulunur.

    Türk edebiyatında önceki yüzyıllarda roman türüne benzer edebî eserler mevcuttur. Bunlar:

    1) Halk Hikâyeleri (Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin gibi.)
    2) Meddah Hikâyeleri
    3) Dinî Hikâyeler (Hz. Ali'nin Cenkleri gibi)
    4) Destanî Hikâyeler (Dede Korkut Hikâyeleri, Battal Gazi Destanı gibi)

    Avrupaî tarzda ilk roman, Tanzimat döneminde yazılmıştır. Namık Kemal'in "intibah", ilk Türk romanıdır. Nabizâde Nazım'ın "Karabibik", ilk köy romanıdır. Yusuf Kâmil Paşa'nın Fenelon'dan çevirdiği "Telemak", ilk çeviri romandır.

    Romanlarda, şu ögeler üzerinde önemle durulmalıdır: Konu, kişiler, çevre, zaman, ana düşünce ve anlatım tarzı (üslûp).

    Romanlardaki olaylar, bir plâna uygun olarak anlatılır. Bu plân şöyledir:

    Giriş (Serim): Roman olayının başı, burada verilir.

    Gelişme (Düğüm): Roman olayının gelişip, açıldığı bölümdür.

    Sonuç (Çözüm): Romandaki olayın açıklığa kavuştuğu, düğümün çözüldüğü bölümdür.

    Romanlar, işlenilen konularına göre şu çeşitlere ayrılır:
    1) Tarihî romanlar
    2) Macera romanları
    a) Polis romanları (Macera ve heyecan duygularını artıran romanlar)
    b) Egzotik romanlar (Yabancı ülkelerin toplumsal özelliklerini, geleneklerini anlatan romanlar)
    3) Köy romanları
    4) Sosyal içerikli romanlar
    5) Pgibolojik tahlil romanları
    Tümünü Göster
    ···
  2. 3.
    0
    sulukule romanları başka bir çeşidiidr
    ···
  3. 4.
    -1
    rezerved
    ···
  4. 5.
    0
    içindeki belli bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, bu insan ya da insanların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen ve belli bir uzunluğu aşan anlatılar için kullanılan edebi terimdir. edebi türler içinde en yenisidir. çünkü matbaanın bulunması ve kentsoylu bir okur kitlesinin ortaya çıkmasından sonra gelişmiştir. hikayeye kıyasla daha uzun ve hikâyenin tam tersi olarak, olay merkezli değil, kişi merkezli bir yazı türüdür.
    tanımlanması zor bir edebi türdür. gelişmesini tamamlamamış tek türdür denebilir.
    roman düzyazıyla yazılır. anlatılan olaylar kahramanlık öyküleri değil, sıradan insanların günlük yaşantılarıdır. anlatılan olaylar, kendinden önceki türler gibi yalnızca saraylar ve savaş alanları gibi destansı mekanlarda değil, genellikle sokaklar, evler, meyhaneler gibi sıradan mekanlarda geçer. kullanılan dil, nazım türlerinde olduğu gibi ağdalı değil günlük ve sıradandır.
    roman tarihe en bağlı edebiyat türüdür. toplumsal, politik olaylar gelişmelerle de yakın ilişkidedir.
    roman, felsefe ve sanattan boş inançları kovmak ve bunların yerine akıl ve gerçeği geçirmek isteyen bir kültürel dönüşümün ürünüdür. bu nedenle toplumların gelişimine, yani tarihe kopmaz biçimde bağlıdır. i̇nsanı, öncelikle toplumsal ve tarihsel bir varlık olarak konu alan ilk sanat türüdür
    ···
  5. 6.
    0
    funda ararı tanıdığım şarkı
    ···
  6. 7.
    0
    bat8 etkisinde gelişen türk edebiyatı döneminde görülür.
    ···
  7. 8.
    0
    bir ara yazacağım.
    ···
  8. 9.
    0
    özet geç bin
    ···
  9. 10.
    0
    şüphesiz en iyi kitap türüdür. başka bir kitap türü okutmaz insana, o derece bağımlılık yaratır. en çok okunan romanları merak edenler http://www.encokokunanromanlar.com adresini ziyaret edebilirler. ben okuyacağım romanları oradan bularak seçip, sonrasında da alıyorum. roman sever arkadaşlara tavsiyemdir.
    ···
  10. 11.
    +1
    kitap okumayı severim ama romandan nefret ediyorum.
    ···
  11. 12.
    0
    kısaca huur çocuğu amk
    ···
  12. 13.
    0
    https://www.youtube.com/watch?v=hcRlypUPvGI
    ···
  13. 14.
    0
    Vay amkkk
    ···
  14. 15.
    0
    Çizgisi yoksa fazla sıkıcı.
    ···
  15. 16.
    0
    Tam 73 gün 21 saattir roman okumamışım.
    ···
  16. 17.
    0
    Zevkinize sıçayım nasıl katlanıyonuz bu işkenceye.
    ···