/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    0
    Tanrı öldü. Tanrıdan geriye bir ölü kaldı. Ve onu öldüren biziz. HâӀâ gölgesi beliriyor uzaklarda. Kendimizi nasıl avutacağız, biz katillerin katilleri? Neydi bıçaklarımızın altında ölümüne kan döken, dünyanın sahip olmuş olduğu bu en kutsal ve en kudretli şey: bu kanı kim silecek üzerimizden? Hangi su var bizi temizleyecek? Hangi teselli şölenlerinı, hangi kutsal oyunları icat etmek zorunda kalacağız? Fazla büyük değil mi bize bu davanın yüceliği? Buna layık olmak için birer tanrıya dönüşmeli değil miyiz?

    ben nietzsche
    ···
  2. 2.
    0
    Insanlarin maymunlardan evrildigi kanitlanmis bisey degil sadece kendini bi muddet soyutlayip dusunursen kendi dusuncelerinle bile allaha ulasabilirsin
    ···
  3. 3.
    0
    @5 @6 değerli cevaplarınız için teşekkür ederim panpalar. @5 panpa zaten mesele de o. yani gelecekte belki ışınlanmanın bile mümkün olabileceğini söyleyebiliriz ama tanrının var olup olmayadığını ispatlayabileceğimizi söyleyemeyiz. hatta çok ama çok büyük bir ihtimalle de bunu bilimsel olarak cevaplayamayacağımızı söyleyebiliriz. garajdaki ejderha paradoksu gibi. merak eden gugıllasın amk, şimdi uzun uzun yazamıycam.

    @6 panpa hayatımı zehir ettiğim yok aslında. diyorum ya, hayatımızın en anlamlı sorusu bu aslında. belki de tek anlamlı sorusu bu. çünkü eğer bir tanrı varsa, sonsuz hayat varsa, yukarıda yazdığım gibi kansere çözüm bulmak bile bunun yanında son derece anlamsız. kırk yaşındaki bir kanser hastasını iyileştirsen, can çatlasın 30-40 yıl daha yaşar zaten. hadi diyelim 60 yıl olsun. eeee, sonra? sonra yine ölmeyecek mi?

    ama düşünsene, eğer bir tanrı varsa, sonsuz bir hayat varsa, bunun için her şeyi yaparsın. gerekirse 20 yaşında ölmeyi bile göze alırsın tıpkı ışidçi oçler gibi. çünkü 20 yaşında ölmesen bile en fazla bi 80 yıl daha yaşarsın. halbuki o'nun uğrunda öldüğünde seni mutlu ve sonsuz bir hayat bekliyor. anlatabiliyor muyum?

    burada maksat sadece boş bir geyik yapmak aslında. madem cevap veremeyecektik, bu soruyu en baştan neden sorduk? madem altından kalkamayacaktık, neden tanrı diye bir kavram yarattık ve ona (aslında onlara) tapındık? bu bizim koy zütüne gitsin diyebileceğimiz sorular değil.
    ···
  4. 4.
    0
    ya panpacım kesin olarak dünyada cevaplayamayacağın soruları neden sorup hayatını zehrediyosun. gibtiret ya düşünme bi çıkarım yapsan ve ona göre yaşasan bile bunun kesin olduğunu düşünüp ona göre hareket etmiş olacan. ama ya doğru değilse. o yüzden kafana ne esiyosa hangi düşünce mantıklı geliyosa ona göre takıl. çünkü kesin cevap yok. belki öldükten sonra cevap bulursun.
    ···
  5. 5.
    0
    bilimden ne bekliyorsun ki ? eğer bir tanrı varsa bunu sana nasıl ispatlayacaklar ?

    hiç bir zaman ispatlanamayacak bu soru. hiç bir zaman kesin bir cevabı olmayacak. hiç kimse hiç bir zaman bilemeyecek. sadece inanabilirsin asla bilemezsin.

    tanrı gerçekten varsa yarattığı insanların kendisini bulmasına izin mi verir amk. insan ve tanrıdan bahsediyoruz. soruyu anlamak için kavramları iyi bilmek gerekir. önce evrenin büyüklüğüne bakın. sonra insana ve yaptıklarına. daha uydumuz olan aya 60 yıl önce ayak bastık lan. sen kimsin de tanrıyı bulmaya çalışıyorsun.
    ···
  6. 6.
    0
    yok panpalar yok, bu başlık basit bir taşşak geçmeden daha fazlasını hak ediyor bence. hem de kesinlikle. bence siz de bu konularda düşünüyorsunuz da sonradan görmezlikten geliyorsunuz kafanızdaki bu soruları. insanlık tarihinin en önemli sorusundan bahsediyoruz burada amk. boru değil.
    ···
  7. 7.
    0
    seni kutluyorum ve sana hak veriyorum
    ···
  8. 8.
    0
    ne anlatıyon olum sen
    ···
  9. 9.
    0
    Seni kutluyorum ve sana hak veriyorum
    ···
  10. 10.
    -1
    Tanrı var mıdır yoksa bizim hayal ürünümüz müdür? Bu soru insanlık tarihinin en önemli sorusu olmalı öyle değil mi? Ve öyle ağır bir sorudur ki bu; altında nice uygarlıklar tuz ile buz olmuş, nice savaşlar çıkmış, nice kanlar dökülmüştür. Öyle bir sorudur ki bu, insanlığın hem olumlu hem de olumsuz anlamda gelişimine etkide bulunmuştur bir şekilde. Çok enteresan olmaz mıydı eğer tamamen hayal ürünü olan bir tanrının uğruna birbirimizi boğazladığımızı bilseydik? Bence olurdu.
    Shantaram isimli romanın Türkçe çevirisinin kapağında şöyle bir cümle yazar: “eğer kader seni güldürmüyorsa; espriyi anlayamadın demektir”. Garip değil mi; tanrının tüm bu dünyayı bizimle sırf dalga geçmek için yaratmış olması? Belki de öyledir değil mi? Düşünsenize dünyanın oluşumundan tüm insanlığın gibik bir maymun sürüsünden geldiğini ispatlayan bilim; bizim aklımızın en nefis ürünü; “neden” gibi bir soruyu yanıtlayamıyor? Hakikaten amk, neden lan? Neden biz varız? Neden biz, biziz? Neden ben gibtiğimin bir kelebeği değilim, ya da bütün ömrünü sadece var olarak ve tüm yeşilliğiyle insanlığa oksijen vermekten başka hiçbir gibe yaramayan bir bitki değilim de dıbına koduğumun bir insanı olarak nefes tüketmekte, varlığımın bilincine varmakta, etrafımı sorgulamaktayım şu an? Ve daha da önemlisi, varlığı veya yokluğuyla ilgili hiçbir gib bilmediğim bir varlık hakkında varsayımlarda bulunuyorum şu an? Neden lan neden? Çok basit bir soru değil mi bu? Yeryüzünde milyonlarca insan sadece kendi kafalarında uydurdukları bir mit yüzünden mi birbirini boğazladı? Yoksa gerçekten var mı böyle bir şey? Çok mu zor bir soru bu? Binlerce yıl boyunca kafamızı yoran, binlerce yıldır birbirimizi boğazlamamıza sebep olan bir soru, bizim için en önemli soru olmaz mıydı? Peki insanlığın en büyük kurtarıcısı olan bilimden böyle bir sorunun cevabını beklemek çok mu büyük bir iyilik istemek olurdu acaba? Herhalde olmazdı değil mi? gibtiğimin kanserine çözüm bularak kaç milyon insanı kurtaracaksın dıbına koduğumun taşşaklarına aklar düşmüş, beynindeki nöronları bilim adına tüketmiş huur çocuğu? Yüzbinlerce mi? Milyonlarca mı? Ben sana milyarlarca insanın ruhunu kurtarmayı vaat ediyorum. Haydi, şimdi bu problemi çöz.
    Dedim ya, kader seni güldürmüyorsa espriyi anlayamadın demektir diye. Galiba espriyi anladım lan. Ne kadar uğraşsak da bizden milyonlarca kat daha ulu, daha yüce bir varlığın varlığını veya yokluğunu ispatlayamayacağız. Belki de ispat budur. Hiçbir zaman cevabını veremeyeceğimiz bir soruyu baştan neden sorduk ki? Belki de cevap sorunun ta kendisidir.

    özet: batsın bu dünya.
    Tümünü Göster
    ···