1. 1.
    +13 -4
    öz türk dini

    ccc kök tengri ccc

    ne oruç tut diyo ne içki içme diyo kafana göre takıl diyo en güzeli aq
    ···
  1. 2.
    +1 -9
    ama ayda 3 kere zütüne çekicin ucunu sok çıkar diyo
    ···
  2. 3.
    +1 -1
    @2 çapulcu ülkücü olduğu için atılmıştır
    ···
  3. 4.
    -6
    @3 ben 40 yaşındayım yavşak yani senden daha ülkücüyüm
    ···
  4. 5.
    +2
    @4 yaşını başını giberim
    ···
  5. 6.
    +3
    Tengricilik ya da Göktanrı dini tüm Türk ve Moğol halklarının, şimdiki inanç sistemlerine katılmadan önceki inancıdır. Tengri'ye ibadet etmenin yanında Animizm, Şamanizm, Totemizm bu inancın ana hatlarını oluşturur. Tengri, bugünkü Türkçedeki Tanrı sözcüğünün eski söyleniş şeklidir.[1]

    Bu inanca göre Gök'ün yüce ruhu Tengri'ydi. insanlar kendilerini gök baba Tengri, toprak ana Ötüken ve insanları koruyan atalarının ruhları arasında güven içinde hissedip, onlara ve diğer doğa ruhlarına dua ederlerdi. Büyük dağların, ağaçların ve bazı göllerin güçlü ruhları barındırdıklarına inanarak dualarını bazen bu cisimlere yöneltirlerdi. Fakat bu cisimler tanrı kabul edilmezdi. Sadece onun yeryüzündeki varlığının bir göstergesiydi. Göğün ve yeraltının 7 katı olduğuna, her katta çeşitli ruhların varolduğuna inanılırdı. insanlar doğaya, ruhlara ve diğer insanlara saygılı davranıp belli kurallara uyarak dünyalarını dengede tutmaları ile kişisel güçlerinin doruğuna varıp dışarıya yansıdığına inanırlardı. Eğer bu denge, kötü ruhların saldırısı veya bir felaketten dolayı bozulursa, bir şamanın yardımı ya da Tengri'ye verilen bir adak ile yeniden düzene sokulması gerektiğine inanılırdı.[2][3]

    Bu inancın kalıntılarını bugün Moğollarda (Lamaizmle birleşmiş şekilde), ve bazı hâlâ doğa'ya bağlı göçebe yaşam tarzı sürdüren Türk Halkları'nda, örneğin Altay-Türkleri ve Yakutlarda bulmak olasıdır. Ama Tengriciliği çoktan bırakmış halklarda da bu inancın birçok parçası, islam, Hıristiyanlık, Budizm, Musevilik ya da Taoizm ile birlikte, geleneksel kültür olarak hâlâ sürmektedir. Örnek olarak ağaca çaput bağlama gibi gelenekler ve Türkiye Türkçesindeki "Utançtan yedi kat yerin dibine girdim" deyimi gösterilebilir.
    ···
  6. 7.
    +4 -1
    benim dinim.
    ···
  7. 8.
    +2
    Tengricilik'in esasları [değiştir]
    Çok tanrılı gibi gözükmesine rağmen aslında tek tanrılı bir dindir. Bu inanca göre Tengri tektir, en üstündür ve her şeyin yaratıcısıdır. Yine de bu konuda bir söz birliğine varılmış değildir.
    Tengriciler, kendi dinlerinin, kitaplı dinlerden önce var olduğuna inanırlar.
    Umay, Ülgen, Erlik Han gibi tanrı ve tanrıçalar, Gök-Tengri'nin özel melekleri olarak da kabul edilebilir.
    Tengriciler, doğaya çok önem verirler. Doğada bir dengenin olduğuna, bu dengenin değiştirilmesi durumunda insanların ve diğer canlıların zarar göreceklerine inanılır.
    Tengriciler, hayvanların ve bitkilerin de ruhları olduğuna inanırlar.
    Tengriciler, doğadaki diğer maddelerin de ruhları olduğuna inanırlar. (bkz. Yer-Su inancı)
    Bazı dağlara, ormanlara ve ırmaklara kutsal değerler yüklerler.
    Tengriciler, bazı gezegenleri, uyduları, yıldızları, yıldız kümelerini ve diğer astronomik cisimleri kutsal sayarlar.
    Tengricilik'de erkeğin toplumdaki statüsü kadınınkinden üstün değildir.

    Ey Türk istikbalinin evladı bilinçlen bilinçlendir.
    ···
  8. 9.
    0
    up up up ne kadar kişi görse kardır.
    ···
  9. 10.
    0
    Üç-Dünya kozmolojisi

    Çoğu eski inançlardaki gibi Tengricilikte de gerçek âlemin yanında bir "gök âlemi," bir de "yeraltı âlemi" vardır. Bu âlemlerin arasındaki tek bağlantı, dünyanın merkezinde duran "Dünyalar Ağacı"dır.

    Gök âlemi ve yeraltı aleminin yedişer katları vardır (bazen yeraltı 9, gök de 17 kat olarak geçmektedir). Şamanlar bu âlemlere yolculuk yapmak için birçok girişler tanırlar. Bu âlemlerin katlarında, aynı yeryüzündeki insanlar gibi bir hayat sürdüren varlıklar vardır. Onların da kendi saygı gösterdikleri ruhları ve şamanları vardır. Bazen bu varlıklar yeryüzünü ziyaret ederler ama insanlara görünmezler. Sadece ateşin garip bir cızırtısında ya da bir tilkinin havlamasında kendilerini belli ederler ve şamana görünürler.

    Yeraltı âlemi ("Yerlik")

    Yeraltı âleminin yeryüzü ile çok benzerlikleri vardır ama yeraltı halkının insanlarda olduğuna inanıldığı gibi 3 ruhu değil, sadece 2 ruhu vardır. Onlarda, vücut ısısını üreten ve nefes alınmasını sağlayan "ami ruhu" ekgibtir. Bu yüzden çok beyaz tenlilerdir ve kanları çok koyu renklidir. Yeraltı âleminin güneşi ve ayı çok daha az ışık verir. Yeraltında da ormanlar, ırmaklar ve yerleşim yerleri vardır.

    Yeraltı âleminin efendisi Erlik Han'dır (Moğolca: Erleg Han). Erlik, Tengri'nin bir oğludur. Yeraltında yeniden doğmayı bekleyen ruhları da Erlik Han kontrol eder. Eğer hasta bir insanın "süne ruhu" daha ölmeden yeraltı âlemine kayarsa bir şaman, Erlik Han ile pazarlık yaparak onu tekrar geri getirebilir. Eğer bunu başaramazsa hasta ölür.

    Gök âlemi

    Gök âleminin de yeraltı alemi gibi yeryüzü ile benzerlikleri vardır ama bu âlemde insanların ruhları bulunmaz. Bu âlem yeryüzünden çok daha aydınlıktır. Bazı rivayetlere göre yedi tane güneşi vardır. Yeryüzündeki şamanlar bu âlemi ziyaret edebilirler. Burada sağlıklı, hiç dokunulmamış bir doğa vardır ve buranın yerlileri atalarının geleneklerinden hiçbir zaman sapmamışlardır. Bu âlem Tengri'nin diğer bir oğlu olan Ülgen'in himayesi altındadır.

    Bazı günlerde Gök âleminin kapısı aralanır ve ışığı bulutların arasından parlar. Bu anlar, şaman dualarının en tesirli olduğu anlardır. Bir şaman, kendisini gök âlemine zütüren hayali yolculuğunu bir kuşun, geyiğin ya da atın sırtına binerek ya da bu hayvanların şekline girerek gerçekleştirir.

    Bir Tengricinin dünyayı görüşü

    Bir tengriciye göre dünya sadece üç boyutlu bir ortam değil, aynı zamanda durmadan dönen bir çemberdir. Her şey bu çemberin içine bağlıdır ve çember durmadan eskir ve yenilenir. Dünyanın üç boyutu, güneşin hareketi, durmadan hareket halinde olan mevsimler ve bütün yaratıkların ölümden sonra tekrar doğan ruhlarından oluşur.
    Tümünü Göster
    ···
  10. 11.
    +1
    zorla kılıçtan geçirilerek; bazı olaylarının mezapotamya ve mısır medeniyetlerinin destanlarından çalınarak oluşturulan arap mitlerine inanmaktansa saf türk atalarımızın inandığı dini araştırmaktayım şu sıralar
    ···
  11. 12.
    0
    https://fbcdn-sphotos-b-a...044081854_159101954_n.jpg
    ···
  12. 13.
    -1
    ccc tengri reis ccc
    ···
  13. 14.
    +2
    ibadet yeri doğadır.. suyu,toprağı korumak ve ağaç dikmek ibadettir
    ···
  14. 15.
    +2
    itikat da agnostik olsam da sosyal dinim. Hayatımı kendisine göre düzenliyorum
    ···
  15. 16.
    0
    türk'ün dini.
    ···
  16. 17.
    0
    mit ve karışıklıktan önce af öz türk dini
    ···
  17. 18.
    0
    huzur gök tengride
    ···
  18. 19.
    0
    türk dini
    tengri türkü korusun ve yüceltsin.
    ···
  19. 20.
    0
    tengri biz menen !
    ···