1. 101.
    0
    devam 45 (benzerlikler... )

    Yukarıdaki rivayetlerin aralarındaki küçük farkları nazar-ı itibare almazsak, genel olarak birbirlerine benzedikleri görülmektedir. Kurt, Uygurların kökenleriyle ilgili efsanede “baba” olarak gösterilirken, Türklerin kökeniyle ilgili rivayette “ana” olarak gösterilmektedir ki, bu benzerlik ve farklılıklar birbirlerinin ekgibliklerini tamamlamaktadır.
    ···
  2. 102.
    0
    devam 46

    Bu rivayetlerde atalarımız kurdu bir hayvan olarak değil, kurt kılığına bürünmüş bir Tanrı gibi göstermek suretiyle kökenlerini ilahi bir kaynağa bağlamaktadırlar. Bu rivayetler, ilkel Hun toplumunun anaerkil ve babaerkil akrabalık dönemine aittir. Türklerin ana adı olan “Asina” (Aşina, Açina) yı, kabile adı olarak kullanmaları da bunun delilidir. Türkler ve Uygurlar devletlerini kurduklarında bayrakları kare şeklinde mavi kumaştandı ve tam ortasında doğu yönüne bakan altın bir kurt başı yer alıyordu. Türkler ve Uygurlar saray muhafızlarına da kurt (böri) diyorlardı. XI. Yüzyılda yaşayan Çin tarihçisi Wu Yang-Xiu’da ise şu satırlar var; “Uygurların ataları Hunlardır. Onlar genelde yüksek tekerlekli arabalarla seyahat ediyorlar. Yen-Wei döneminde yüksek tekerlekli arabalılar (kao-kui) veya Chi-le Turalar denmeye başlandı.”
    ···
  3. 103.
    0
    devam 47 (sona doğru.. sonuç 1)

    Hiç şüphesiz Türk tarihinde bir dönüm noktası inşa eden Uygurlar, gerek yaşam biçimleri, gerek yaptıkları ile hakim oldukları çağa damga vurmuşlar ve ardında yüzlerce eser bırakarak tarih sahnesinden çekilmişlerdir. Göçebe yaşamdan yerleşik yaşama geçmenin de bunun Uygurlar üzerindeki etkisi yadsınamaz. Karabalsagun kitabelerindeki ifadeler ile örnekleyecek olursak “Kan dökülen ve savaş yapılan bu topraklarda, şimdi barış mı olacak?” sorusunun cevabını en güzel şekilde, yine Uygurların kendisi vermişlerdir. Bulundukları yerleri sanat ve kültür cennetine çevirmişler, mabedler, evler inşa etmişler, resim, heykelcilik, müzik ve minyatür sanatları ile uğraşmışlar ve en önemlisi ticarette ve tarımda çağının en ihtişamlı örneğini teşkil etmişlerdir. Tabi ki bütün bunların başlıca sebepleri Maniheizmin olmuştur. Ancak bu dinin savaşa ve hayvansal gıdalara karşı çıkması, Uygurları eski, muazzam savaşçı günlerinden alıp uzaklara zütürmüş, kaybettikleri hareket ve hız mefhumu sebebi ile kimi zaman tehlikelere en açık noktada bulunmuşlardır.
    ···
  4. 104.
    0
    devam 48 (sona doğru.. sonuç 2)

    Uygurların bilim ve sanata bu kadar önem vermelerinden dolayı günümüze kadar birçok eser gelmiştir ki bunların başında Oğuz Kağan destanı gelir. Döneminde neredeyse tüm Orta Asya’da kültür merkezi haline gelmiş, yazıları, dilleri ve yaşayışları ile Orta Asya’nın bir ucundan öteki ucuna köprü olmuşlardır.
    ···
  5. 105.
    0
    devam 49 (sonuç 3 yazının sonuna geldik..)

    Yüksek Tekerlekli Arabalılar, Türk tarihinde olağan şeylerin dışına çıkmışlar ve yepyeni yaşamları ile çağımıza ışık tutacak başarılara imza atmışlardır. Bu sebepten dolayı onları Türk tarihinin sanat ve kültür kefesine oturtmak yeterli olacaktır
    ···
  6. 106.
    +1
    değerli kardeşlerim.. bir bilim başlığının daha sonuna geldik.. umarım okuyan kardeşlerim beğenmiştir. umarım onları sıkmamışımdır..
    sıktıysam da kusuruma bakmayın..

    dinleyen, dinlemeyen, giblemeyen herkese teşekkür ederim.

    bir kişi bile faydalandı ise ne mutlu bana..

    teşekkür ederim. saygılar.
    ···
  7. 107.
    +1
    sorusu, katkısı, eleştirisi olan varsa ister buradan, ister mesaj olarak bana ulaşabilirler.

    herkese iyi geceler.
    ···
  8. 108.
    +1
    Bu basligi kaybettiydim amk
    ···
  9. 109.
    0
    Reserved
    ···
  10. 110.
    0
    Rezervee
    ···
  11. 111.
    +1
    Rezerved, birgun elbet okurum pampa.
    ···
  12. 112.
    0
    @1 panpa bize tarih derslerinde uygurlar et yemedi ondan zayıf düştü yenildiler demişlerdi doğru mu
    ···
  13. 113.
    0
    ···