1. 1.
    +4
    islam Kıyamet Anlayışının Benzerlikleri'ni merak eden panpalarım varsa burada ciddi bir şekilde yazdığım makaleden örneklerle açıklamak isterim..

    not: dün gece açtığım başlıkta (bkz: eski inci kalmadı artık) bundan sonra sözlük seviyesinin eski haline dönerek, gerçek inciye doğru yol almasını sağlayacağımı yazmıştım. elimden gelenin en iyisini yapacağım. ben tarihçi ve edebiyatçıyım. bu iki konuda elimden ne gelirse paylaşmaktan gocunmayacacağım.

    edit: başlıyorum beyler.

    edit 2: çalacak olan arkadaş zahmet etmesin. hakemli dergide yayınlanmış, telifi alınmıştır.

    edit 3: başlığı önemseyen kardeşlerim merak etmesinler. onlar iöçin istedikleri her şeyi yazmış durumdayım. akademik olarak hem de. çoğu dergilerde yayınlanmıştır.

    edit 4: (bkz: en soldaki dede benim) dahil bir çok yazar hakaret mesajları atıyor ve çükülüyor. silinirse pmden tamdıbını yollarım.

    edit 5: @47 de yazı bitti. şimdi yorumlarınızı ve eleştirilerinizi bekliyorum. ciddi yorumlar değerlendirilip sorulara cevap verilecektir. sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim.

    edit 6: kaynak merak eden olursa faydalandığım kaynakları yazabilirim.
    ···
  1. 2.
    +1
    dinleyen bir kişi bile olursa başlayacağım. ayrıca word formatında yazılı olduğu için sadece devam et dedikçe hemen yapıştırıp okumanıza sunacağım beyler.
    ···
  2. 3.
    0
    yolla bakam
    ···
  3. 4.
    +1
    bu ciddi meseleyi merak eden yok mudur?
    atalarının dinini merak eden türkler ve anasır-ı muhtelife'den (azınlık) merak eden arkadaşlar yok mudur?
    ···
  4. 5.
    +1
    merakla bekliyorum saygıdeğer kardeşim anlat
    ···
  5. 6.
    0
    başlıyorum.
    ···
  6. 7.
    +3
    giriş, 1

    islamiyet öncesi Türk tarihinden bahsederken, hiç şüphesiz Türklerin eski inançlarından da bahis açmak gerekir. Gerek yapılan araştırmalar, gerek ise o dönemden kalma ana kaynaklar, Türklerin eski inançlarını gözler önüne serer. Bozkır Türk topluluğunun asıl dini inancı "Kök-Tengri" yani Gök Tanrı'dır. Eski çağlarda başka hiçbir kavim ile iştirakı olmayan bu inanç sisteminde "Tengri" yani Tanrı, itikadın merkezinde yer almıştı. Tanrı her şeyin yaratıcısı olup, yaratılmış her şeyin üzerinde tam bir iktidar sahibi ve mutlak hükümdardı. Çeşitli tarihçilere göre "Gök Tanrı doğrudan doğruya bütün Türklerin ana kültü durumundadır."
    ···
  7. 8.
    +1
    son zamanlarda çok çok merak saldığım bir konu. çok merak ediyorum doğrusu. yazdığın bilgiler doyurucu olursa arşivime ekleyip yıllarca saklayacağımdan emin olabilirsin.
    ···
  8. 9.
    0
    reserved
    ···
  9. 10.
    0
    recerze
    ···
  10. 11.
    +2
    devam 2

    Bu inancın esaslarını Çin kaynaklarından, Orhun Abidelerinden, o döneme ait, bulunmuş Türk vegibalarından öğrenmek mümkündür. Eger kısa örnekler verecek olursak; Asya Hun Devleti'nin Kağanı ve ölümsüz başbuğu Tanrı-Kut Mete Han, M.Ö 176 yılında Çin imparatoruna gönderdiği bitig ile kendisini "Gök Tanrı'nın tahta çıkardığını ve bütün zaferlerini Gök Tanrı'nın izni ve yardımı ile kazandığını" söylemiştir. Yine 328 yılında diğer bir Türk kağanı, bir başarısı üzerine kollarını semaya kaldırmış ve "Ey Gök(Tanrı)! Sana şükürler olsun!" demiştir. Bunların yanı sıra Türk kağanları andlarında Tanrı'nın adını zikrediyorlar ve Tanrı için kurban kesiyorlardı. Orhun Abidelerinde ise "Türk Tengrisi" deyiminin geçmesi, Türklerin o dönemde Gök Tanrı'yı "Mili bir Tanrı" olarak kabul ettiklerini göstermesi açısından büyük önem arz eder. Yine Abidelerde Gök Türklerin kağanlık kurması onun isteği ile olmuş, kağanlığın yıkılması ise onun tasarrufu ile vuku bulmuştur.
    ···
  11. 12.
    0
    güzel devam et ben okuyucam
    ···
  12. 13.
    +1
    devam 3 (beyler burası girizgah, bir iki paragraf soran asıl konuya geleceğiz)

    Gök Tanrı kut verir, alır. iradesine uymayanı cezalandırır. Her şey onun iradesindedir; ölüm, yaşam, mevsimlerin düzeni, afetler... Peki, bu kadar kesin temelleri atılmış; kuralları ile Türkler üzerinde koşulsuz itaate sebep olmuş Gök Tanrı inancında, her şeyin sonu; yani kıyamet anlayışı yok muydu? Gök Tanrı inancına sahip olan Türkler şüphesiz ki her şeyin bir sonu olduğuna ve bu sondan itibaren yeni ve ebedi bir hayatın olduğuna inanıyorlardı.
    ···
  13. 14.
    +1
    bunu yaz reyiz , ardından eski türk topluluklarını bi özet geçiver farklı bi başlıkta. bitek ben bile olsam saatlerce okuyabilirim. insanları yaşamları liderleri savaşları güzellikleri genel özellikleri komşuları vs vs bildiğin kadar. şimdiden tşk.
    ···
  14. 15.
    0
    harika gidiyor, takipteyim.
    ···
  15. 16.
    +1
    devam 4

    Eski Türkler dünyanın sonunun geleceğini biliyorlardı ve çeşitli efsanelerle bunu anlatmışlardı. Kıyamet ve dünyanın sonu ile ilgili rivayetlerin aşında Altay ve Telengit Türklerine ait efsaneler gelir. Bu efsaneler manzum şekilde olup, bir ana tema üzerinde şekillenerek birbirleri ile benzerlik gösterir.
    ···
  16. 17.
    0
    aynen @14 ile aynı fikirdeyim. islamiyet öncesi türk toplumu, yaşam tarzları, töreleri, dini, gelenekleri bu konularda yazacağın her türlü yazının takipçisi olacağım.
    ···
  17. 18.
    0
    adamı gibleyin beyler ciddi ciddi anlatıyo amk sulandırmayın
    ···
  18. 19.
    +1
    devam 5

    Efsanelerin belli başlı bölümlerinin manzum ve düzyazıya aktarılmış hallerinden kısaca örnekler verecek olursak bunlar şöyledir:
    Telengit rivayeti:
    "Kalgançı Çak geldiği, kara yer ateşle kaplandığı zaman, büyük kağan Ata Tanrı kulaklarını tıkar, o çağda dünya bozulur; yer ve insan nesli mahvolur. Töre bozulur. Tepeler çalkalanır; demir üzenginin dibi delinir. Çuvaldızın deliği yırtılır. Soy bozulur. insan kara böcek gibi kanatlanıp, gözlerine kan dolar; kara su kanla karışıp akar, yer uğuldar, dağlar sallanır, çukurlar, hendekler yıkılır, gök gürler, göğün kenarı açılır, deniz çalkalanır dibi görünür, yerin altı üstüne gelir; yosunlar öğütülüp kül (toz) olur, gök sallanıp eteği açılır, deniz dalgalanıp dibi görünür... "
    ···
  19. 20.
    0
    reserved.
    ···