1. 1.
    +5 -2
    1- BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
    Dünya basın özgürlük sıralamasında, son 5 senede 50 basamak inip, 148.liğe düsmüs, yedi gazetenin aynı gün, kelimesi kelimesine aynı mansetle çıktığı ülkede hiçbir muhalefet partisi güçlenemez. Bu sartlarda bir ülkede, hergün referandum, hergün seçim yapsanız yine de demokrasi olamaz, korku imparatorluğu olarak algılanırsınız.
    Zira her referandumun, her seçimin galibi zaten önceden bellidir.
    ···
  2. 2.
    -1
    her turlu tartısmaya acıgım.
    ···
  3. 3.
    -1
    2- SEÇiM BARAJI
    Zulu kabile seçimlerinde bile olmayan %10 baraj rezaleti olan bir ülkede "oyum bosa gidecek" kaygısı varken, hiçbir siyasi parti güçlenip alternatif olamaz.
    Son seçimde baraj altında kalan 12 partinin toplam oyu sadece %4'tür.

    aksini iddia eden varsa cevap versın
    ···
  4. 4.
    +1 -1
    @3 suç sende değil serkanda

    boyun devrilsin sirkan
    ···
  5. 5.
    -1
    3- HAZiNE YARDIMI
    Son seçim yılında, seçim gününe kadar AKP günde 1 trilyondan fazla parayı, milletin vergilerini, kasasına indirirken, pusuladaki 15 partiden 12'sine tek bir kurus vermeyen hazine yardımı rezaleti devam ettikçe yeni bir muhalefet gelisemez.
    ···
  6. 6.
    0
    4- KORKU iMPARATORLUĞU
    Hazine yardımı almayan partilerin, biraz ortalıkta görünmeleri için isadamlarından, vatandastan, esnaftan yasal sınırlardaki bağıs talepleri, "aman hükümetin kulağına gider, basıma is açılır" korkusu ile reddedilirken muhalefetin güçlenmesine imkan yoktur. Aynı gerekçe, partilere üyelikte yasanmakta, "duyulursa islerim bozulur, aldığım sosyal yardımlar kesilir, vergi memuru gelir, ailem korkuyor, izin vermiyor" gibi haklı endiseler insanımızı inandığı partilerde aktif siyasetten uzak tutmaktadır.
    ···
  7. 7.
    0
    5- BÜROKRATiK EZiYET
    Pusulada yer almanın ön sartlarında biri olan, sıradan bir ilçe örgütü kurup, kongresini yapmak için, kral memurun kafasına göre, ilçe emniyetine, ilçe seçim kuruluna, bazan kaymakamlığa, kongreden önce ve kongreden sonra, devletin elindeki bilgiyi, devletin bir kurumundan alınıp, bir diger kurumuna verilen, abartmıyorum, yüzlerce evrak talebi bir partide aktif rol almak isteyenleri, yani katılımcı demokrasiyi caydırmaktadır.
    ···
  8. 8.
    -1
    6- MÜNAZARADAN KORKUP KAÇAN iKTiDAR
    Basta Basbakan olmak üzere, AKP yönetiminin tümü, Batının gelismis demokrasilerinde gelenek haline gelmis "siyasi tartısma" programlarından kaçmakta, kendilerine duydukları güvensizlikten, belki de madara olmaktan korktuklarından, muhalefetteki rakiplerinin karsılarına çıkıp, halkın gözü önünde TV ekranlarında hesaplasmayı muhalefeti güçlendirme riski olarak görmektedirler.
    ···
  9. 9.
    -1
    bu anti-demokratik uygulamalar çerçevesinde, iktidarın günde yüz kere tekrarladığı "ah keske karsımızda adam gibi bir muhalefet olsaydı" serzenisleri, "Türkiye demokratik, laik bir hukuk devletidir" klisesi kadar gerçekci ve samimidir.
    ···
  10. 10.
    -1
    evet. umarım okuyanlara ve düşünüp sorgulayanlara faydamız olur. sorusu olan varsa tartısmaya açığım herzaman.
    ···
  11. 11.
    -1
    @20-21 teşekkürler

    @22 tebrikler kardeşim güzel bçlüm bitirmişssin şansın açık olsun. ayrıca eklemek ıstedıgın ve atladıgımız bı konu varsa ayndılatabılırsın bızı burada. o eğitimi almıssın senden öğreneceklerımız vardır
    ···
  12. 12.
    -1
    @25 bıraz dusununce hak verır gıbı oldum sankı
    ···