/i/Okul

"Eğitim, kafayı geliştirmek demektir, belleği doldurmak değil."
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 51.
    +1
    Verdim şukunu yararlı bilgiler
    ···
  2. 52.
    +1
    up amk up 13 e kada trend de kalsın her girdiğimde okurum
    ···
  3. 53.
    0
    Teşekkürler başkan
    ···
  4. 54.
    +38
    ilginizden dolayı teşekkür ederim panpalarım. Bunlar da söz verdiğim gibi paragraf püf noktaları:

    1) Çok kitap okursanız paragrafı iyi yaparsınız diye kesin bir kanı yoktur arkadaşlar. Paragraf çözmemizi etkileyen her şey %100 kabul edilirse kitap okumak bunun sadece %5idir.

    2) En önemli kural sol elinizi kullanıyorsanız sağa, sağ elinizi kullanıyorsanız sola yatıp okuyun panpalarım. Bu kanıtlanmış bir şeydir. Sol beyin sağ beyin işleri falan var bunun içinde. Kısacası paragraf çözerken aklınız hayal dünyasına gitmez dikkatinizi paragrafa verirsiniz.

    3) Yavaş okursam daha iyi anlarım diye bir kanı yoktur panpalar. Aksine ne kadar hızlı okursanız o kadar iyi anlarsınız. Bu da kanıtlanmış bir yargıdır. Daha hızlı okuyunca beyine daha çok sinyal göndermiş oluyoruz ve dolayısıyla bu da bizim okuma esnasında farklı şeylerin aklımıza gelmesini engelleyecektir.

    4) Önce soru kökü okunur.(Bunu herkesten duymuşuzdur.) Fakat bunun devamı var. O da şudur ki bazı soruların hep soru kökü hem cevapları önce okunur. O soruları hemen belirteyim size: Aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? Aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? Aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi ağır basmaktadır? Bu parçada karşı çıkılan aşağıdakilerden hangisidir? Gibi sorularda önceliklerimiz arasında şıkları okumak da olmalıdır. Şıkları okurken anahtar kelimeleri yuvarlak içine almalıyız. Örneğin Aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? Dedi. Bizde şıkları okuyoruz. A)Felsefenin uğraşılması gereken bir iş olduğuna B) Felsefenin zor olduğuna …… hemen oradaki uğraşılması ve zor kelimelerini çizdik ve bundan sonra paragrafı okuduk, soru kaçmayacaktır.

    5) Kendi fikirlerinizi paragrafı okurken bir kenara koyun ve o paragrafı hazırlayan yazan adam olmaya çalışın.

    6) Kesinlikle anlamadan geçiştirme yapmayın. Özellikle şu oluyor: Okuyorsunuz ve okurken farklı bir şey düşündünüz okuduğunuz her şey havada kaldı yani okudunuz ama hiçbir şey anlamadınız. Sakın cevaplandırmaya çalışmayınız. Tekrar okuyun. Mesela TM panpalarım falan var fen bilimleri çözmeyecekler olan var. Bunlar örneğin fen çözmeyecek olanların +40 dakikası vardır. Yani bu panpalar Türkçe için 60 dakika ayırabilirler.

    7) Paragrafı okurken dudak kıpırdatmayın ve altını çizmeyin fakat çok çok önemli bir yer varsa altını kesinlikle çizin. Paragrafın sonuna geldiğimizde başındaki anlatılanı unutmamak adına kendinize bir kodlama sistemi oluşturun.

    8) Olumsuzluklara dikkat edin bazen altını çizmeyebiliyorlar veya satır sonuna denk getirip kısa çizgiyle ayırdıklarında dikkat edilmiyor bazen.

    9) Paragraf çalışmak için sakın piyasadaki paragraf kitaplarını işte ne bileyim Türkçe soru bankalarını almanıza gerek yok. Hemen internetten açıyorsunuz ÖSYM çıkmış soruları ve çözmeye başlıyorsunuz. Biliyorsunuz ki ÖSYMnin paragraf soruları bazı testlerden geçiyor. Yani deneniyor. Diğer türlü x kaynağın y hocasının paragraftaki görüşüyle benimki tutmayabilir. ÖSYM bunu test ediyor.

    10) Sakın heyecanlanmayın panpalar sonuçta amanda cerny ile sevişmiyorsunuz :d alt üstü bir sınav ve kağıt parçası. Bütün yıl çalıştıklarım ya taka sararsa diye de düşünmeyin aklınızdan bile geçmesin
    Son olarak Türkçe yapamıyorum diyen sayısal panpalarıma da şunu söyleyeyim: insanın kendi dilini öğrenmesi kadar kolay bir şey yoktur. Sakın kaçmayın. Zaten bunlar illaki karşınıza çıkacak

    edit: buda aklıma geldi editleyeyim: paragraf ne kadar uzunsa o kadar kolaydır panpalar kısa metinlerde koca bir anlam sıkıştırılarak anlatılır bu nedenle anlamak biraz daha zordur fakat uzun metinlerde gibini yayarak rahat rahat anlatır ve daha kolay anlaşılır
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      +4 -3
      Türkçe'den 35 net yapıyorum (sayısalcıyım).bu adam boş konuşmuyor l. Sınava girecek pnplar kesinlikle dikkate almalı
      ···
      1. 1.
        0
        La olum ben de sayısalcıyım fen ve matematikten 35 36 tapıyorumda türkçeden nasıl 35 net yapıyon amk 33 neti geçemdim köpek.
        ···
      2. 2.
        +5
        Lan ben tmciyim gecen sene mattan 1 dogru 8 yanlış yapmışım siz nediyonuz amk
        ···
      3. 3.
        0
        mezunum geçen sene son deneme tr39 ygs tr27 ananızı gibeyim düzgün soru hazırlayın.
        ···
      4. diğerleri 1
    2. 2.
      +16 -1
      Sayısalcı olup 35 net türkçe yapıyorsan senin zütünü gibeyim bin utanma gibtir git sosyalde çöz ebenin dıbınıda çöz
      ···
    3. 3.
      0
      uikmlekuekui tepkine şuku asdakkmal
      ···
    4. diğerleri 1
  5. 55.
    0
    rezerved
    ···
  6. 56.
    0
    Adamsin haci
    ···
  7. 57.
    0
    Rezervation
    ···
  8. 58.
    0
    Eyw pmpa kitaplarda 100 sayfa da anlatıyor amk
    ···
  9. 59.
    0
    Rezzzzzzzz
    ···
  10. 60.
    0
    # Rezzzzz
    ···
  11. 61.
    0
    31)Matematik çözecekler için mat cevapları illa verilen sayılardan çıkıyor soruyu yazanın pgibolojisine bakacaksak adam soruda hangi rakam veya sayıları kullanıyorsa onları cevapta da kullanıyor %90.Çözemediğiniz soru olursa burdayım sayısalcıydım esküden.
    ···
    1. 1.
      0
      Onu bilmiyorum ama bildiğim bir şey var. Carpanlarina ayirma sorularinda değer verip cevaplardada denenince sonucu veriyor
      ···
    2. 2.
      0
      Soruda kullandığı sayı veya rakam cevap mı oluyo yani
      ···
    3. 3.
      0
      evet panpa öyle ama yinede hazır girin sınava.
      ···
    4. diğerleri 1
  12. 62.
    +2
    adam tdk
    ···
  13. 63.
    0
    Sağol pampa şu üniden bi aralık bulabilirsem çalışmaya başlicam iyi oldu bu
    ···
  14. 64.
    0
    Çalışırım ( bi ara)
    ···
  15. 65.
    0
    Rezervasyon ulan
    ···
  16. 66.
    0
    kamyonunkine şuku
    ···
  17. 67.
    0
    Emek var, verdim şukunu
    ···
  18. 68.
    0
    Rezervasyon
    ···
  19. 69.
    +29
    Tarih püf noktalarıda var panpalar sınava hazırlandığım günlerden kalma hemen onu da giriyorum.

    Edit: Bazı karıştırdığım şeyleri not almışım. işinize yarar umarım.

    1-istihkam Okulu, I. Abdülhamit döneminde subay yetiştirmek için açılmıştır.

    2-Kapukulu askerlerinin üç ayda bir aldıkları maaşlara verilen isim Ulufedir.

    3-Padişahların tahta çıktıkları zaman dağıttıkları bahşişe verilen isim Cülustur.

    4-Taşra merkez dışı demektir.

    5-Taşrayı oluşturan en önemli sistem Tımar(ikta / Dirlik)dır. Tımar sisteminde mülkiyeti devlete, vergisi dirlik sahibine, kullanım hakkı köylüye aittir. Tımar Zeamet ve Has olmak üzere üçe ayrılır.

    6-Beşik Ulemalığı alimin oğlu alimdir düşüncesiyle doğan bebeğe alim sıfatının verilmesidir.

    7-iltizam Sisteminin amacı devletin acil nakit para ihtiyacını karşılamaktır. iltizam devlete ait bir gelirin ihale yoluyla şahıslara verilmesidir. Açık arttırmayla satılır. Zamanla tımar toprakları mukataa ve malikane haline getirilerek satılmıştır.

    8-Yedi Yıl Savaşları 18. yüzyılın ortalarında sömürge yarışından kaynaklanan bir savaştır. Bu savaşın sonucunda ingilterenin ekonomisi bozuldu. Amerikan kolonilerine vergileri artırdı. Amerika ingiltereye savaş açarak bağımsızlık süreci başladı. Aynı şekilde Fransa’da ekonomik bozukluktan vergileri artırınca, Fransız halkı isyan etti Fransız ihtilali ortaya çıktı. ingiltere gücüne güç katarak Fransa’nın deniz aşırı sömürgelerini eline geçirdi.

    9-Yüzyıl Savaşları ingiltere Fransa arasında yapıldı. Her iki devlet, savaştan çok büyük zarar gördü. Fransa’da yoksulluk başladı. Derebeylerinin çoğu öldüğü için merkezi krallıklar güç kazandı. Osmanlı bundan faydalanıp Balkanlarda ilerlerdi.

    10-Yeni Çağ Avrupası'nda zenginleşen Burjuva sınıfının sanat ve sanatçıya değer vererek oluşturduğu aristokratik zümreye Mesen denir.

    11-iltimas adam kayırmak ayrıcalık sunmak demektir.

    12-Ayan Meclisi: Ayan (toplumun önde gelenleri) Meclisi üyelerini Padişah seçerdi ve sayıları Mebusların (Milletvekili) üçte birini geçmezdi.

    13-istibdat Dönemi, 2. Abdülhamitin meclisi dağıttıktan sonra oluşturduğu baskı dönemidir.

    14-31 Mart Olayı Meşrutiyete karşı olanlar tarafından 2. Meşrutiyet döneminde çıkmıştır. Yenileşme ve ilerlemeye karşı yapılan bu isyan kısa sürede büyümeye başladı. Mebuslar Meclisi basıldı. Genç subaylar, gazeteciler ve meşrutiyet yanlılarından öldürülenler oldu. istanbul’daki bu olay, ittihat ve Terakki Cemiyeti’nin merkezi olan Selanik’te duyulunca, parti hemen çalışmalara başladı ve Hareket Ordusu adı verilen bir kuvveti istanbul’a gönderdi. Ordunun Kumandanı Mahmut Şevket Paşa, Kurmay Başkanı ise Mustafa Kemal’di. isyan kısa sürede bastırılırken, suçlular yargılanarak cezalandırıldı. Ayaklanmada rolü olduğu düşünülen II. Abdülhamit tahttan indirilerek V. Mehmet Reşat padişah ilan edildi.

    15-Cem Sultan Olayı: Fatih'in ölümüyle oğulları II. Bayezıt ve Cem Sultan arasında taht kavgası başlamış, Cem Sultan Bayezıt'a yenilmiş ve Mısır'daki Memlük Devletine sığınmıştır. Bir süre sonra yeniden Anadolu'ya gelen Cem Sultan tekrar taht mücadelesine girişmiş, ancak yine başarısız olarak, bu defa da Rodos adasına kaçarak, buradaki Saint Jean Şövalyelerine sığınmıştı. Şövalyeler Cem'i Papaya teslim etmişler, daha sonra Fransa'ya gönderilen Cem burada ölmüştür. Hristiyanlılar bunu kullanarak Osmanlı’nın iç işlerine karıştırlar.

    16-Panslavizm politikası, Rusya’nın Balkanlardaki Slavları bir araya getirip tarihi Slav imparatorluğu’nu kurma politikasıdır. Fakat bu politika asla gerçekleşmedi

    17-ilmiye Sınıfı : Din, eğitim ve adalet işlerinden sorumlu yetkililerdir. -Ulema (alimler) -Şeyhülislam -Kazasker -Kadı -Taht kadısı -Müderrisler bu sınıfa dahildir. NOT: ilmiye sınıfının en üst makamı Şeyhülislam’dır.
    Seyfiye Sınıfı: Kılıç sahipleridir. Asker kökenlidirler. -Sadrazam -Vezirler -Beylerbeyi -Sancak beyi -Subaşı -Kaptan-ı Derya -Yeniçeri ağası bu sınıfa mensuptur.
    Kalemiye Sınıfı: Yazı ile ilgilenenlerdir. -Nişancı -Defterdar -Reisülküttap -Divan katipleri bu sınıfa mensuptur.

    18-Nazırlık : Bakanlık demektir.

    19-Müsadere Sistemi: Kişilerin mallarına ey koyma sistemidir. Merkezi otoriteyi tehdit edecek feodal güç odaklarının ortaya çıkmasını engeller.

    20-Öşür: Müslümanlardan alınan toprak ürünü vergisidir. Haraç: Müslüman olmayanlardan alınan toprak vergisiydi. Cizye: Müslüman olmayan erkeklerden, askerlik görevi karşılığı alına vergidir.

    21-Divan üyeleri: Sadrazam(padişahın mutlak vekili), Kubbealtı Vezirleri(sadrazam yardımcısı), Kazaskerler(adalet işleri), Defterdar(Maliye işleri), Nişancı(Toprak yönetimi ve yazı işleri), Reisülkuttap(Dış işleri sorumlusu), Kaptanıderya(donanma başı), Şeyhülislam(dini sorumlu), Yeniçeri ağası

    22-Öşriye Müslümanlara ait topraklardır. Haraciye gayrimüslimlere ait topraklardır.

    23-Monarşi= Hükümdar

    24-Lale devri (3.Ahmet), Nizamı Cedit(3.Selim), Ekber erşed ve kafes üsulü(1.Ahmet)

    25-iltizam sahibine Mültezim denir.

    26-Menemen olayı Serbest Cumhuriyet Fırkasının kapatılmasının hemen ardından 23 Aralık 1930’da Derviş Mehmet ve yandaşları izmir’in Menemen kasabasında bir isyan hareketi başlattılar. isyanı bastırmaya gelen öğretmen asteğmen Kubilay’ı şehit ettiler. Bölgeye sevk edilen ekseri birlikler isyanı kısa sürede bastırdılar. isyana karışanlar askeri mahkemede yargılanarak suçlular cezalandırılmıştır. Kubilay Olayı üzerinde titizlikle duran Mustafa Kemal Paşa, bu olayın cumhuriyeti yıkmaya yönelik olduğunu belirtmiştir. Bu olaydan sonra çok partili siyasi hayata geçmek için henüz uygun ortamın oluşmadığı anlaşılmıştır. (Rejim karşıtı)

    27-Medeni Kanun Türkiye'de laik bir özel hukuk sisteminin başlangıcını teşkil etmiştir. Bu kanun ile toplumsal alanda kadın erkek eşitliği sağlanmış, kadınlara istediği mesleği seçme hakkı verilmiş, resmi nikah mecburi hale getirilmiş, tek eşle evlilik sistemi benimsenmiş, kadınlara miras konusunda eşitlik ilkesi getirilmiş, boşanmalarda kadın güvence altına alınmıştır. Ayrıca Medeni kanunla Patrikhanelerin din işleri dışındaki azınlık haklarını kontrol yetkisi kaldırılmıştır.

    28-Şeyh Sait Ayaklanması ingilizlerin Musuldaki petrol yataklarının sevdası için desteklediği Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’na sızan ajanlar, bu partiyi bölücülük yolunda kullanmaya ve başkaldırı düşüncesini yaymaya başladılar. Saklı çalışmalar nihayetinde ürününü verdi. 13 Şubat 1925 tarihinde Şeyh Sait isimli kişi büyük bir ayaklanma başlattı. Bulunduğu bölgede hatırlı bir kişi olan bu adama kısa müddette pek çok grup katıldı. “Din elden gidiyor” diyerek saf halkı da kandırıp kışkırtmayı muvaffak olan Şeyh Sait, deklarasyonlar dağıtarak propaganda faaliyetlerine bütün hızıyla devam ediyordu. Ayaklanma birkaç hafta içinde geniş alanlara dağıldı. Şeyh Sait’in yönettiği ayaklanmada bölgedeki telefon ve telgraf telleri kesildi. Erzurum ve Diyarbakır istikametlerine ilerlemeleri devam ediyordu. Erzurum-Elazığ-Varto-Diyarbakır’ı içine alan geniş bölgede ayaklananlar, devlet dairelerini yağmalıyorlar, “şeriat isteriz” sloganları ile olmadık vahşetler yapıyorlardı. ismet Paşa durdurdu. (Rejim karşıtı)

    29)Tanzimat Fermanı ile padişah, kendi mutlak gücünün üstünde, kanun gücünün varlığını kabul ediyordu. iç politika amacı: Osmanlı yönetimindeki tüm halka eşit haklar vererek dağılmayı önlemek istemiş. Dış politika amacı: Avrupalı devletlerin özelliklede Rusya’nın azınlıkları bahane ederek iç içlerine karışılmasını engellemeye çalışılmıştır. Böylece Rusya’dan uzaklaşılacak, ingiltere ve Fransa’ya yakınlaşılacaktı.
    Islahat Fermanı: Tanzimatta verdiği hakları yeterli bulmayan Rusya tekrar azınlık haklarını bahane ederek Osmanlı iç işlerine karışınca ingiltere Fransa rahatsız oldu. Osmanlı da kırım savaşında rusyaya karşı ingiltere ve fransanın desteğini almak istiyordu. Bunların sonucunda sadece gayrimüslimlere bazı haklar veren fermandır.
    Sened-i ittifak: Ayanlarla padişah arasında imzalanan iki tarafında birbirinin varlığını tanıdığı padişahın yetkilerini kısıtlayan bir antlaşmadır. Ayanların desteği alınmak istenmiştir.

    30)Cumhuriyetçilik: Ulusal egemenlik, halk iradesi, siyasal alanda yapılan değişiklikler, yönetime katılma.
    Milliyetçilik: Yurt ulus insan sevgileri, ulusal bağımsızlık, ulusal kültür.
    Laiklik: Dini anlamda bir kuruluşun kaldırılması, yapılan yeniliğin din ile ilgili düzenleme getirmiş olması, akıl ve bilim, din ve vicdan özgürlüğü.
    Devletçilik: Ekonomik hayatın devlet tarafından yönetilmesi, ekonomik kavram, planlı ekonomiler, uluslal kaynaklarla kalkınma
    inkılapçılık: Çağdaşlık, yenilikçilik.
    Özgürlük ve bağımsızlık=Bütün ilkeler, Ulusal egemenlik=Cumhuriyetçilik, Ulusal birlik beraberlik ülke bütünlüğü=Halkçılık Milliyetçilik, Akılcılık ve Bilimsellik=Laiklik, Çağdaşlık ve Batılılaşma=inkılapçılık, insancılık ve insan sevgisi=Milliyetçilik Halkçılık
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      Rez pnp
      ···
  20. 70.
    0
    Helalll
    ···