1. 1.
    0
    amq özet geç bini özledim özet geç diyin 1911 yılının eylül ayında Trablusgarp meselesi, italya basınında yer almayı başardı. Basında yer alan iddialara göre Osmanlılar, italyanlara adaletsizce davranmakla beraber, Almanlarla da çeşitli entrikalar çeviriyordu. 26 Eylül'de, silah ve cephane taşıyan bir Osmanlı gemisi Trablusgarp'a ulaştı. Bir gün sonra italya, Osmanlı Devleti'ne bir ültimatom vererek, 48 saat içinde Trablusgarp'un italyan yönetimine bırakılmasını ve italya'ya yıllık vergi verilmesini talep etti. 29 Eylül'de ingiliz ve Fransız hükümetlerinin desteğini de arkasına alan italya, Osmanlı imparatorluğu'na savaş ilan etti. Aynı gün italya'nın Adriyatik Denizi'ndeki bazı Osmanlı gemilerini batırması üzerine, Avusturya-Macaristan imparatorluğu, bu bölgede savaşılmasını yasakladı. 30 Eylül'de Trablus şehri bombardımana tutuldu. Kenti eski silahlarla savunmaya çalışan 8 bin kişilik Osmanlı kuvveti dayanamadı ve 5 Ekim'de italyanlar şehri ele geçirdi. Bunun üzerine Osmanlı kuvvetleri kıyıdan 15 km içeriye çekildiler. 18 Ekim'de Derne'yi, 20 Ekim'de de Bingazi'yi ele geçiren italyanlar, buralara asker çıkartmaya başladılar. 23 Ekim'de saldırıya geçen Osmanlı Ordusu, italyanları kuşatmış ve uzun süren savaştan sonra italyanlar kurtulmuşlardı. 26 Ekim'de yapılan bir başka Osmanlı saldırısı, italyan kuvvetlerinin büyük kayıp vermesiyle geri püskürtüldü. 5 Kasım'da italyan resmî gazetesi, Trablusgarp'ın italya tarafından ilhak edildiğini yayımlamışsa da bu henüz gerçekleşmemişti. Osmanlı direnişi karşısında italyan kuvvetleri sahilden fazla uzaklaşamamışlardı.
    Dosya:Trablusgarp2.jpg
    Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal, Bedevi mücahitler önünde emirlerini yazdırırken (1912)

    Enver Paşa, Mustafa Kemal Paşa, Fuat (Bulca), Nuri (Conker) ve Fethi (Okyar) gibi Osmanlı subayları gizli yollarla Trablusgarp'a gelip (Örneğin Mustafa Kemal Paşa, buraya "gazete muhabiri Şerif Bey" adıyla Mısır üzerinden ulaşmıştır) buradaki kuvvetleri düzenleyerek, italyanlara rahat vermeyecek şekilde sürekli saldırılar başlattılar. Enver, yaptığı bir gazete röportajında, "Buraya geldiğimde 900 çöl savaşçısı bulmuştum. Şimdi ise elimin altında 16 bin talimli asker var" diyerek durumu ortaya koymaktadır. Bu ordu, yapılan savaşlar sonucunda 2 makineli tüfek, 250 tüfek, 2 top, sayısız mermi ve 10 tane de katır ele geçirmiştir.

    Yerel halkın da desteklediği direnişe Sunusi tarikatı şeyhi ve adamları destek vermişti. Ancak italyanlar'ın düşündüğünün aksine, buradaki Osmanlı direnişi çok kuvvetli olmuş, Enver, Mustafa Kemal ve Neşet gibi komutanların yönettiği ordular, sayıca çok üstün olan italyan kuvvetlerine karşı kahramanca savaşmışlardır. Trablusgarp'taki Osmanlı birlikleri başlıca üç komutanlığa ayrılmıştı:
    Tümünü Göster
    ···
  2. 2.
    0
    ya ipnelik yapmayın amq özet geç diyin hadi
    ···
  3. 3.
    0
    çok güzel. ibretlik bir paylaşım. teşekkürler.
    ···
  4. 4.
    0
    tekrar tekrar okuyorum çok güzel yazı saol karsim
    ···
  5. 5.
    0
    okudum ibrelik hikaye
    ···
  6. 6.
    0
    @1 özen geç bin
    ···
  7. 7.
    0
    (bkz: sıvazlamalık capsler geliyo/#26066463)

    (bkz: ayak sever panpalar buraya/#24952009)
    ···
  8. 8.
    0
    @1 bi gibtir git gibtiğiminin özentisi
    ···
  9. 9.
    0
    okudum güzel
    ···
  10. 10.
    0
    saolasın kardeşim sonuna kadar okudum ekgib yerleri var sanki biraz daha açabilirdin konuyu.
    ···
  11. 11.
    0
    özet ge...
    ···
  12. 12.
    0
    @1 çok ekgib var çok
    ···
  13. 13.
    0
    severek okudum bin
    ···
  14. 14.
    0
    reserved
    ···
  15. 15.
    0
    24 sn de okudum hepsini. devamı yok mu?
    ···
  16. 16.
    0
    reserved
    ···
  17. 17.
    0
    @1 özet geç bin
    ···
  18. 18.
    0
    ne güzel bi yazı devamı yokmu
    ···
  19. 19.
    0
    gibicem özet geç diyin
    ···
  20. 20.
    0
    güzel bi yazı teşekkür ederim
    ···