1. 1.
    +3 -2
    Al kredini ve geri öde. 18 yaşında madene inen Mehmet neden kendisinden zorla kesilen vergiyle senin üniversite eğitimini finanse etsin ki?
    ···
  2. 2.
    +2 -2
    ağır kapitalist detected

    hayır bütün üniversiteler devletleştirelecek

    sadece 10 büyük şehirde üni olacak ve diğerleri yıkılacak veya liseye dönüştürülecek

    hepsi aşırı büyük olacak

    üni olan şehirler birer üni şehri haline gelecek
    ···
  3. 3.
    +1 -1
    @16 ayrıca benim bildiğime göre üniversitelerin ayrı bi fonu var. yani 18 yaşında madene inen adamın verdiği vergi bakanın karısına kızına gidiyor.
    ···
  4. 4.
    +1 -1
    vakıfta tam bursluyum ama bencede vakıf üni. falan olmamalı alayı gerizekalı 2 tane muhabbet edecek adam zor bulunuyor. şöyle bi avantajı var kızlarda mal hemen kafalıyosun
    ···
  5. 5.
    +1 -1
    tipik liberal zütoş zırvası..
    git avrupada amerikada krediyle okuyanların halini gör sonra gel burda konuş zütoş..

    insanların dogustan gelen hakları vardır ipine.. egitimde bunun içindedir..
    madem kimse kimsenin vergisini yemeyecek o zaman patronlar işçilerin haklarını yemesin..
    işçiler çalışsın zütler zengin olsun yok yeaaa..
    ···
  6. 6.
    +2
    tam aksine özel üniversite olmamalı. adamın teki 309 mf-3 puanıyla özel tıpa girdi. düşünsene bu adamın hastası olduğunu...

    özet: money talks amk dünyası
    ···
  7. 7.
    -1
    noluyo amina koyim am got meme am got meme gib tasak seviye yerlere indi mission completed
    ···
  8. 8.
    -1
    @21 abi yapma gözünü seveyim. sen bu akademisyenlere proje yap makale yaz ulan diye dayatırsan intihal yapmaktan hapse atmak zorunda kalırsın hepsini.
    bu anlattığın "memur zihniyeti" ülkeinin tamamında yaygın. benim tanıdığım bir çok insan özel sektörde kendini geliştirip paralayıp daha çok para kazanmaktan ziyade "kpss ye gireyim de el ense yaparak para kazanayım" derdinde. senin bu kastettiğin mesele zihniyet.
    ayrıca sen bu akademisyenlerin kafasına denetçi dikip yaptıklarını didiklersen iş adam kayırmacılığa kayar. kendinden olmayanı çok rahat kovabilirsin ki bu da çok istenilen bir durum değil.
    bu akademisyenlerin bu kadar üstüne düşmemeleri dediğin gibi maaşlarının haddinden fazla düşük olması. tamam belki bilim icra etmiyorlar ama geçim kaygısında olan biri farzı misal atom parçalayamaz mesela. beyninde ay sonunu nasıl getireceğim düşüncesi daha baskın olur ki homo sapiens için uygun davranış da budur.
    ···
  9. 9.
    +1
    @25 ben ilk ve ortaöğretimin ücretsiz olmasına bir şey demedim ki? üniversite farklı ama. üniversite eğitimini zor bela geçinen adamların sırtına binen yükle ödenmesinin neresi doğru?
    neden işçilerden emekçilerden kesilen vergilerle ben okuyayım?

    üstelik o okudğum üniversitlerde de hiç bi tak öğrenmeden sadece karı kız peşinde koşup bira içerek okumuşsam?
    ···
  10. 10.
    +1
    @29 sen piyasa ekonomisine göre düşünüyorsun..
    misal elma azsa ve talep coksa ve herkese yetmeyecegine göre fiyat yükseltilir ve potansiyel alıcıların bır kısmı elenir..
    burada parası olmayanın ne halde oldugu cocugu var mı ac mı acıkta mı düşünülmez mekaniktir..
    ancak sadaka kültürüyle onlar yasatılır..

    üniversite olayınada böyle bakıyorsun.. üniversitenin düzelmesi için paralı olmasına gerek yok cünkü bu parası olanın okuyabildigi yerdeki elemeler hiç adaletli degil..
    varolan kötü durumu çözecek bir öneride bulunuyorsun ama bana göre bu durumu daha kötüye zütürür..

    tekrara düşmiyeyim diyorum ama yapcak bir şey yok..
    eğitim kalitesi ve bilinç düzeyi üstünde calısma yapılmadıkca üniversitelerde bir sürü boş beleş adam dolacak..
    o kadar cok mezun olacak ki torpili olmayan işssiz kalacak..
    üniversiteli dingillerle iyi yetişmişler işssiz kalacak..

    ülkede egitim devrimi sart ama zengin sınıfı kendi cıkarları dogrultusunda olan her egitimi destekler..
    ilkokulun zorunlu olmasının nedeni kültür düzeyi filan degildi..
    fabrikalarda gelişen teknolojiyi kullanabilmesi için belirli egitim gecirilenlerin olusturulması amacıydı..
    bugun ki egitim sistemide ülkedeki ekonomik gelişmişlik düzeyiyle alakalıdır..
    sadece üniversiteyle bitmiyor bütün iş hayatı boyunca işle alakalı egitimden geciyor insanlar..
    aynı kurbandan önce beslenen hayvanlar misaliyiz..
    algının degişmesi lazım..
    ···
  11. 11.
    -1
    mantığa gel ağa 18 yaşındaki memedin vergisiyle okuyomuşuz tamam bu gibimsonik tespiti kabul ettik diyelim.
    çözüm, norman insan zekasıyla (ortalam 70-80 iq)18 yaşındaki memedin de madden zorlanmadan okuyabileceği bir eğitim siyaseti izlemektir.

    peki bizim dahi yazarımız napıyor memet okuyamıyorsa siz de okuyamayın amk. böyle bir mantıkla neyi tartışacaksın bazıları ikna edilmez, ikrar ettirilir bu arkadaş da onlardan

    eğitim sistemini ister kapitalist ister sosyalist isterseniz başka bir iktisat felsefesi üzerinden sabaha kadar tartışalım ama bu kafa goygoy kafası.
    ···
  12. 12.
    -1
    direk ütopya amk o kadar adaletli bi sistemin var mı ki hepsini özelleştircen , zaten devlet eliyle bile arada tonla torpil rüşvet anasının amı gibi düz gidiyor , bi de özelleşsin oh babam takip bile edilemez
    ···
  13. 13.
    +1
    @46 sıkıntı sadece kdv değil hatta kdvnin yüksek olması bile değil. insani ihtiyaç olan ürünlerden dahi ötv alınıyor hem de yüksek oranlarda.

    memed ile anlatmak istediğin duruma kısaca demogoji diyoruz biz. memed meselesi hala sıkıntılı ma onu tartışırsak destan olur buralar üstelik bunun tartışmasını kimlerle yapacağını da söyledim.

    bir de şu genelleme olayını bırak;
    bizim yurt bu konuda çok renkliydi mesela liberteryenist de vardı(sendekinden hani) marksist de vardı. bakuninci-kropotkinci tayfa vardı ki evlere şenliktiler.(boğaziçi odtü falan da değil burası uyarayım) ki bunlar siyasal da falan okumuyordu bi kısmı fen-edebiyat menşeli olsa da abuk sabuk bölümlerde okuyorlardı. şahsen bu arkadaşlarla ettiğim muhabbetin kalitesinin binde birini kendi fakültemden biriyle yapmadım. (bkz: hukuk fakültesi) senin dediğinle tezat bi durum var ortada 3 net yapıp gelmiş adamlar hukuk fakültesi öğrencisine hukuk felsefesi dersi verecek donanımda.

    yanlış anlama böyle mikro hadiseleri anlatarak haklı çıkmaya çalışmıyorum senin dediğin tarzda insanlarda bolca mevcut ama bunlar iyi bölümlerde veya kötü bölümlerde kitleselleşmiş bir şekilde değil yani sorunun kaynağı ve çözümü paralı eğitimde falan değil apayrı yerlede
    ···
  14. 14.
    +1
    vay minik ricardo bizi eziklemiş bi de çükümüzü vermiş.

    öncelikle gariben memedin dramatik yaşdıbını kendini haklı çıkarmaya çalışman ayrı bi ahlaksızlık bunu belirteyim.

    Memed madene inmek zorundaymış bak hele şuna bu kafa zaten baştan sakat. memed okumak istiyorsa okuyacak kardeşim neye puanı yetiyorsa değil neye yeteneğe varsa onun üzerine okuyacak ideal olanı budur. gelelim realiteye memed madene inmek zorundaysa da insani koşullarda sosyal güvencesiyle çalışacak neyse emek-sermeye çatışması yan sorunumuz bilmiyorsan bul bi marksist bol bol anlatır sana onlar sever bu konuları.

    sınav sistemine karşı olmak başka paralı eğitimi savunmak bambaşka şeyler ikisi birlikte olacak diye birşey yok. gelip burada avrupada böyle işte siz ne bilirsiniz ki ayağı da yapma. kuraymış he canım he

    genellemelere gelecek olursak;neymiş efendim 4 yıl çimlerde yatıyormuşuz rak bara gidip karıya kıza vuruyormuşuz falan da falan. ulan ben 4 yıl hücreden devşirme bir yerde kişiyle kaldım odaya bi masa attık arka tarafta kalan arkadaşlara giyinecek bir yer kalmadı amk.bu 4 yılın en az 2 yılı da garsonluk yaparak geçti. yine de memedin rızkını çalan okumasını engelleyen son model arabayla okula gelip yıllık 30000-40000 lira harç ödeyen onun bir kaç katını da yiyen berkecanlar, pelinsular değil de biz olduk.

    ulan sanki derin bir felsefeymiş gibi uzun uzun yazmış bir de klagib "borç yiğidin kamçısıdır"ın eğitime uyarlanmış versiyonuyla ahkam kesiyor gavat.

    son olarak vergi olayına da teğet geçecek olursak;vergi nedir kim öder ne kadar öder bunları uzun uzadıya anlatıp burda kendimi linç ettirmek istemiyorum ama türkiye vergi konusunda en sakat ülkelerden biri;doğrudan vergilerle devlete asıl katkıyı yapacak olan üst sınıflardır demi;bunlar zaten türlü cambazlıkla uygulamlarını delik deşik etmiş durumdalar. memurun vergisi zaten cebine girmeden alınıyor, işçinin ödeyeceği vergi de aynı şekilde hatta o işçinin cebine girmediği gibi devlet bütçesine de gitmemekte(bilin bakalım kimde)

    dolaylı vergi zaten absürd aylık 100.000 lira geliri olanla 1000 lira geliri olan ekmek alırken ödediği vergi aynı amk daha ne diyim.
    ···
  15. 15.
    +1
    @42 kimseyi eziklemedim. yaptığın yorum sığdı.
    mehmet'i bilerek ve kasten dramatize ediyorum. derdimi ifade etmeme daha çok yardımcı oluyor bu şekilde. aksi halde imgelemek zorlaşıyor meseleyi.
    bahsettiğim mehmet, yeteneği olan bir mehmet değil. yeteneği olan kafası çalışan adamın, zor bir takım sınavlara girerek kendini ispat etmesi gerektiğini daha önce entrylerimden birinde yazdım bu başlıkta.
    mehmet'in sosyal güvencesinin artması için devlet üniversiteleri desteklemeye ayıracağı kaynağı mehmet'in çalışacağı madene aktarmasının daha uygun olacağı kanaatindeyim. (burada sanki madende kamuşaltırmayı savunmuş gibi olmuşum ama devletin göndereceği denetçiler diyelim)

    senin 4 yılın nasıl geçti bilmiyorum, üniversite öğrencilerini genele vurduğumuzda her şeyi bildiğini zanneden ama hiç bir tak bilmeyen meslek hayatına başladığında gib gibi afallayan tipler olduğunu söylemek yanlış değil ama.
    bi ablam orman mühendisi, istanbul üniversitesi mezunu. iki ağacın latince adını söylemekten başka bi tak bilmez.
    öbür abim fizik mezunu. bölümü 3.lükle bitirdi. kuantum hakkında iki çift laf edemezsin, entropi denen şeyi sadece matematiksel formül zanneder. ama bölüm üçüncüsü. var sen hesap et.
    memedin rıskını sen çalmadın belki, (ortada bir rısk çalma durumu yok gerçi de), ama benim abim ablam çaldı mesela?
    dünyaya hiç bir tak veremeden, hiç bir efektif rasyonel bilgi üretmeden biri 4 bin diğeri 3 bin maaş alıyor. ama onların ödenen harçları ise mehmet ödedi?
    ···
  16. 16.
    +1
    @15 tam tersine. devletin olduğu yerde eğitimin kalitesi düşüyor. kolejde okuyan adamla düz lisede okuyan adam neden aynı değil?
    ···
  17. 17.
    +1
    @7 "devletleştirilen" üniversitelerde bilim yapılacağına inanıyor musun? yoksa sadece zamanın hükümetinin politikalaarı mı övülüp durulacak?
    10 tane üni ne amkher yıl 2 milyon adam liseden mezun oluyor 10 üni ye nasıl sığdıracaksın
    ···
  18. 18.
    -1
    eğitimin kalitesi düştüğü ve herkes eğitim alabildiği için her şeyi bildiğini zanneden cehl-i mürekkeblerle doldu ortalık
    ···
  19. 19.
    -1
    Üniversite eğitimi = Mavi yakalı (kir pas içinde fiziken çalışmak) ve beyaz yakalı (klimalı ofiste çalışmak) arasındaki KENDi seçiminiz olmalı.
    ···
  20. 20.
    -1
    @8 niye abi? normal liseden mezun olup kura ile tıp öğrencisi alan batılı üniversiteler var? diğerlerinden daha kötü doktor da olmuyorlar üstelik
    ···