1. 1.
    +1 -2
    @4 yok lan dinlere gıcığım panpa. bir yaratıcının olduğunu kabul ediyorum. ama ona ibadet etmemi şöyle şöyle yapmamı söylediğine inanmıyorum. kimsenin fikrini değiştirme çabasında değilim.
    ···
  2. 2.
    0
    panpa kader vardır ama her şey dümdüz yazılı bir kader gibi düşünme. şakirt vs. değilim. kader bence karşına çıkan yollar bütünüdür yani kendini bir labirentte gibi düşünebilirsin labirentten dışarı çıkmazsın ama bir çok farklı yol vardır karşında kader bu şekilde bence yolları seçmek sana kalmış iyi yada kötü bence bize dümdüz bir yol çizilmiyor fakat yollar bütünü içerisinde istediğimizi seçiyoruz.
    edit:diğer entryleri okumakla uğraşmadım panpa
    ···
  3. 3.
    0
    (bkz: kaderde varsa gibilmek neye yarar üzülmek)
    ···
  4. 4.
    0
    Kuran-ı kerimi oku panpa. Oku öğren. ben yine de söyleyeyim kaderle irade birbirine zıt değildir. Çok öncelerde her şeyi kadere bağlayan mezhepler de çıkmıştır sonra bunlar mantıksız olduğundan uzun süreli olmamıştır. allah(c.c) her şeyi bilir. buna bizim irademiz de dahil. allah(c.c) irademizle hangi seçimleri yapacağımızı bildiği için kaderi ona göre yazmıştır.
    ···
  5. 5.
    0
    kader olsaydı yediğin yannanların toplamııdır diyebillirdm
    not: kader yoktr yannanları keyfnden yiyosn
    ···
  6. 6.
    0
    diğer entryleri okumadım kim uğraşcak ama söyle diyim

    birçok kaderimiz var kaderin içinde kadercikler panpa

    tanrı bunların hepsinden haberdar terçihler bize kalmış ve burda bunu yazarken bile bir seçim yapıyoruz

    dahiyane ve cahilce fikrimdir
    ···
  7. 7.
    0
    kader kelime anlamı bakımından, miktar, ölçü ve muktedir olma/güç yetirme demektir. yani her olan şey, bir ölçüye ve hesaba göre, planlanarak olmakta ve muktedir birisi tarafından oluşturulmaktadır. hiçbir şey rast gele, kendiliğinden, ölçüsüz ve hesapsız olmamaktadır. her şey önceden yapılan bir hesapla ve bir sebeple olmakta ise, demek ki allah (cc), olacak olan her şeyi biliyor, her şeye gücü yetiyor. hiçbir şey o´nun bilgisi ve isteği dışında olamaz. allah bir dileme ve müdahale edebilme gücü ve iradesi verdi ve iyi ile kötüyü de gösterdi. ama yine de bu alanda olup bitenlerde bile bizim katkımız çok azdır ve bu tıpkı bir lambanın yanmasında düğmeye basmamız gibidir. lambayı yakan, cereyanı oluşturan, ona o gücü veren, onunla aydınlatan biz değiliz, ama biz yine de onun yanmasında az da olsa bir irade ortaya koyduğumuz için bundan sorumluyuz. çünkü irademizi düğmenin açılmasından yana kullanmasaydık lamba yanmayacaktı.

    durum böyle olmakla beraber yine de allah ezelden beri bizim irademizi hangi yönde kullanacağımızı biliyordu ve bizim müdahale ettiğimiz olaylar dahi yine o´nun bilgisi dahilinde oldu. çünkü zaman, sadece bize göre bir keyfiyettir ve allah için gelmiş, gelecek diye bir şey yoktur. bize göre her şekliyle zaman, o´nun önünde ezelden beri hep şu andır ve o her şeyi önünde şu an olarak görmektedir.
    edit:özeti oku amk özet falan yok
    ···
  8. 8.
    0
    az önce tasavvufla ilgileniyorum diyen panpam
    "tanrı ruhları yarattığında onlara kendisine iman edip etmediklerini sorar. hepsi doğal olarak ediyoruz der. sonra tanrı onları bunu kanıtlamaları için yüryüzüne gönderir. işin özeti budur. tanrı tanrı olduğu için doğal olarak bu işin sonunu bilir ama sen bilmezsin. kaderden kasıt budur yani, tanrının işin sonunu bilmesi, senin bilmemen "
    yazdı bunu. bunun hakkında ne düşünüyorsun? ölümden sonrası değil konu.

    tanrı savaşları. acıları biliyordu ve yine de yaşamamız için mi dünyaya gönderdi bizi? dünyaya geliş amacımız " tanrının işin sonunu bilmesi " ise bildiği şeyi neden bize yaşatıyor? şimdi bana dünya çok anlamsız geliyor mesela. intihar etsem. şunu da söylemiş tanrı. intihar günahtır.
    ···
  9. 9.
    0
    @45 dünya uğrak yeri en fazla 100 yıl kalırız gittiğimiz yer sonsuz acı ne çile ne burası sınav yeri
    ···
  10. 10.
    0
    tanrı insanların acı çekmesini de mi kaderine yazdı?
    ···
  11. 11.
    0
    yolla panpa
    ···
  12. 12.
    0
    @all

    yani tanrı bile bile bizimle oyun mu oynuyor? insanın kaderini değiştirme olasılığından bahsederler. benim lisedeki din hocamla konuştuğum bir konu. şunu söylemek istiyorum. dünyada olacak bir olayı mesela bir ülke kurmak yada insanlara zararı dokunacak şeyler yapan insanlar. bunları da yazdı diyorsunuz? doğru mu anladım?
    ···
  13. 13.
    0
    @38 peki panpa tanrı herşeyi (sizin inandığınız gibi) ölümden sonraki hesaplaşmaya mı bırakır? hani kötülük etti allah cezasını verdi derler ya. allah bu dünyada ceza verir mi sizce? tanrı kötülük yapacağını biliyor mu yani?

    "tanrı ruhları yarattığında onlara kendisine iman edip etmediklerini sorar. hepsi doğal olarak ediyoruz der. sonra tanrı onları bunu kanıtlamaları için yüryüzüne gönderir."

    tanrı yeryüzüne gönderdiğinde bu insanların kötülük yapacağını bile bile mi gönderir?

    yanlış anlamayın hakaret etmek istemedim ama. bu kör inanç olarak geliyor biraz. konuşalım. fikirlerimizi paylaşalım.
    ···
  14. 14.
    0
    @33 söylemedi zaten gerizekalı serbest bıraktı ama ne olacağını biliyordu. o'nun katında zaman kavramı yok. bu yüzden o zamandan ayrıdır ve gelecek geçmiş yoktur. dünyaya göre gelecekte yapacaklarımız bellidir, yazılmıştır. çünkü o'nun katında zaman kavramı yoktur dünyadaki her olay her sonuç aynı anda yaşanıyor gibi düşün. o geleceği biliyor. yazılmış olan da, gelecekte olacak olan. fakat buna tahmin denilemez.

    sen evden çıkarken istediğin ayağınla çıkabilirsin. tam sağ ayakla çıkacakken değiştirip solla çıkmaya kalkarsan kaderin dışına çıkmış olmazsın. çünkü kaderde bunları yapacağın yazılıdır. fakat sen özgür iradenle seçersin.

    ayrıca @38'e ek olarak. sen bir anda kendini cehennemde bulsan ben neden burdayım dersin. allah sana günahkar olduğunu söylese kabul etmezsin. işte dünyaya geldin ve artık inkar edemeyeceksin.
    ···
  15. 15.
    0
    @36 cevabı da burada ilk sen sormuyorsun bunları bi yaz google a oku
    ···
  16. 16.
    0
    @33 bak tasavvufta tanrı ruhları yarattığında onlara kendisine iman edip etmediklerini sorar. hepsi doğal olarak ediyoruz der. sonra tanrı onları bunu kanıtlamaları için yüryüzüne gönderir. işin özeti budur. tanrı tanrı olduğu için doğal olarak bu işin sonunu bilir ama sen bilmezsin. kaderden kasıt budur yani, tanrının işin sonunu bilmesi, senin bilmemen
    ···
  17. 17.
    0
    @47 işte panpa saptırıcı soru buradan doğuyor. kaderi tanrı bilir diyorlar. sen bilmezsin diyorlar. biliyorsa ne olacağını neden bizi buraya gönderdi? önce bunu açıklayın.
    2. kadere giden yolu değiştirmek... o zaman savaşlar kaderde yoktu. insanoğlu kaderi değiştirdi. şu soru ortaya çıkıyor. tanrı müdahale ediyor mu dünyaya? müdahale etmiyor. etse savaşlar olmazdı. etse din çatışmaları olmazdı. bu kadar dinin ortaya çıkacağını da mı biliyordu tanrı? insan kendi değiştirdi kaderi bu kadar din çıkardı dedik peki. neden ben size son dini gönderdim diyor müslümanlık için?
    ···
  18. 18.
    0
    şair birinden kader yorumu;
    ... yazgı kartları karıştırır, biz de oynarız...-Arthur Schopenhaur
    ···
  19. 19.
    0
    @49 @50 teşekkür ederim arkadaşlar.
    ···
  20. 20.
    0
    @66 panpa dünya hayatı islam alimlerince uzun bir yolculukta mola verme şeklinde nitenlendirilir önemli olan insanın bedeni değil ruhu ve ölüm sonrası sonsuz yaşantısı olduğundan dünya hayatı sadece imtihan ve sonsuz hayatındaki konumunun ne olacagını belirleyeceğin bi platformdur dolayısıyla savaşlar ve diğer her türlü olgu Allah tarafından bilinmektedir ve Allah bunları akışına bırakıp insanları ne yüzünden savaşacaklarını test etmiştir. sonuçta biri senin annene kardeşine sarksa dövüşürsün, talana evine saldırsa dövüşürsün ülkene saldırırsa da savaşırsın önemli olan niyettir sebebtir tutupta fantazi olsun diye savaşmışsan elbette sonuclarına katlanacaksın
    ···