1. 751.
    +43 -1
    @607 valla kardeşim intihar olaylarının benim bildiğim bir kaç sebebi var.

    1. tabii ki aileden uzak kalmak zordur ama sırf bu yüzden hiç bir sağlıklı erkek intihar etmez bunun başka sebepleri muhakkak vardır.
    2. o bölgede yaşadığı çatışmalar sonucu, pgibolojik sorunlar yaşamaya başlayan çocuklar eğer gerekli yardım yapılmazsa (gerek tabibler gerek komutan ve arkadaşlar) intihar yaşanabilir. tabi destekten daha da öte sorunlar yani medikal yardım gerektirecek çözümlerde gerekebilir. ama yaşadıkları ve gördüklerinden dolayı olabilir.
    3. askere gelmeden önce geride bıraktıkları sorunlar, özellikle tırnak içerisinde söylüyorum sevdiği kız dan dolayı intihar etme vakaları olur. özellikle askerde ayrılıklar çok görülür. sevdiği kızdan ayrılan asker boşluğa düşer. (sevdiğim kızı bir daha görecem diye ayakta kalan yaralanıp ölmemek için kendini sıkan çocuklar var lan orada, çok zalim bu kız milleti) orada yapabileceği tek şey düşünmek olduğu için düşündükçe düşünür. o bölgede askerlik yapan çocuk yaşadıklarıda üzerine kattığımızda bu vakalar olabilir.
    4. operasyonel bölgede görev yapan çocuklar (buna intihar denirmi bilmiyorum) aşırı yorgunluk, uzun intikaller sonucunda bir an önce çatışmaya gireyimde yatıp mevzi alayım böylece dinleneyim düşüncesiyle gevşer. bu gevşeme sonucu kötü sonuçlar doğurabilir.
    5. aşırı yorgunluk, stres, sinir, aile sorunları veya (sevgilisi) gergin bekleyişler sonucunda bir anda kendini kaybedebilir asker. şuursuz davranarak etrafına ateş açabilir. (uzun bir intikal sonucunda bir askerim aşırı soğuk bir gecede el bombasını çekerek bize atmaya çalıştı son anda yakalayıp sakinleştirdik)

    bir çok etken vardır bu intihar olaylarında ama askere normal bi şekilde gelen hiçbir çocuk ne yaşarsa yaşasın intihar etmez. muhakkak geçmişinde bir sıkıntı bırakıp gelmiştir.

    @611 yağmurun kardeşi ata vardı, o zamanlar daha ufacık çocuktu. sabancı endüstri mühendisliğini bitirdi kısa dönem hakkari çukurca komando tugayında yaptı. ama operasyona gitmedi tugayda kaldı. evet doğuda yapabilirsin ama diğerleri gibi operasyonel bolgelerde risk taşıyan bölgelere gönderilmezsin.

    @612 ben gittiğimde takımımda ki tüm askerler benden daha önce gelmişlerdi. zaman içerisinde bir kısmı terhis aldı gitti yerine benden acemiler çocuklar geldi dediğim gibi devamlı değişen birşey o. benim haricimde ki 13 kişi benim insiyatifimde yazan kurallara göre ama tabi sen sıçmak için bile emir beklemen gerektiği için pek söz konusu değil. ama çatışma esnasında senin emrine bakar. tabii her zaman dediğim gibi, bir takımı hayatta bırakacak asteğmen veya teğmen değildir. (21 22 yaşındayım amk) o grubu hayatta tutan uzman ve astsubaylardır. yani siz onların dediğine muhakkak önem verin.

    ha sen çıkar dersin ki gidin mayın tarlasının oraya mevzilenin, uzmanın itiraz eder ama yapmazsa üstleri rapor ister emre karşı gelmeden. ama bi uzman çıkar dipçiği kafana koyar bayıldır (eğer puştsan tabii) sonra diğer askerinde doğal olarak uzmanın lehine şahitlik yapar. ama kurallarda eğer timde teğmen yoksa sen en üst sensin o takım senin sorumluluğunda. birine bişey gelse uzmana değil sana sorarlar.

    @614 evet kardeşim yapılıyor zaten, asker kendi imkanına göre duvar ve mevzi güçlendirme yapıyor. ancak şimdi şimdi karakollar tamamen yeni bir şekilde düzenliyor. benim dönemimde parçalanan kum torbası yerine yeni kum torbası konurdu. neden amk adam gibi savunma yapılmıyo dersen? o dönemde pek baba yiğit bir inşaat mühendisi gelipde karakollara bakıp yeni düzel tertip yapamıyordu ki zaten inşaat mühendisleri cudi gabar çakırşöğüt çukurca k.ırak ta çatışıyodu. yani oraya malzeme getirmek çok zor. onu yapacak adamı getirmekte çok zor o dönem. yani oraya gelip yapacak adam günü birlik gelip gidemez orada kalması lazım. en bi inşaat sahası yaptın 24 saatte bitmez. inşaat yaparken savunmasızdır orası. o esnada bir baskın yersin kaybın iki katı. zaten onu yapacak adam gelemiyo. kalmaz uzun süre, e ona helikopter tahsis edip hergün al zütür yapamazsın. daha asker baskın yerden kalkıp gelemiyyo huur çocuğu helikopter sen neden bahsediyosun. (helikopter pilotlarına özel uyuzluğum var onuda anlatacam tabi bazıları varki onlara saygım sonsuz)

    aydınlatma konusunda bizim zamanımızda yok. ama şimdi var. benim yaptığım yer çakırsöğüt jandarma komando tugayıda 6 aydınlatma var gece içeri görmek imkansız.

    karakollara jöh ve tim veriyorlardı. bende 20 gün karakolda güvelik timi olarak kaldım basacaklı istihparatı için. ama o dönem biz timler başta olmak üzere jöhler intikaldeydik. yani avcı görevi bul ve imha et. benim dönemimde siyahtepeydi yanlış hatırlamıyosam,

    şans eseri baskından 7 8 saat öncesinde jöhler karakola gelip istirahate çekildi (intikaldelerdi) bu amcıklar da tam 500 kişiyle bastılar karakolu, iki şehit verdik 70 tanesinin canını almış oradaki jöhler ve askerler.

    @617 o dönem orada askerlik yapıp tabiblerle hikayesi olmayan çok azdır. allah hepsinden razı olsun. anlatacağım.

    @619 o senin davranışınla ilgili kardeşim. er arasında devrecilik var elbette sana torun diyenlerde olacak. ama merak etme bi hareketlilikte ilk onlar sana sahip çıkar. e tabi aralarında vardır pgibopatlar onlarda uzmana bi şikayete bakar. o deli dumrullar en çok astsubaylardan korkarlar.

    efendi olursan bişey olmaz. özellikle büyük şehirden gelmişsen biraz genel kültür varsa abi bi kız var şöle yaptı bana ne yapsam sence ne desem diye sana gelen üst devren olursa şaşırma.

    @633 kardeşim zaten en çok düşündüğün o. ben hep diyodum lan şehit olursam napıcaklar. annem ölür lan dayanamaz, yağmur ne yapar, ölmemem lazım benim diyodum, ama yapacak bişey yok. yani o tedirgin olduğun konuda ne diyebilirim ki, korkma yeaa bişey olmaz diyemem, inşallah gidecek olan arkadaşlar sağ sağlim gittikleri gibi dönerler tek temennim budur.

    @640 ben izlemedim kardeşim o filmi, dvdsini aldım ama elim gitmedi izlemeye maalesef. izleyemiyorum yani açık konuşmak gerekirse.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster