1. 51.
    +1
    1. Baki'nin Kanuni'ye sunduğu şiirden;

    Her tac olmaz fahr-u fena ehline sertac
    Türk ehlinüney hace başı biraz kabadır.

    acıklaması:
    ( Her taç yoksulluk ve yokluk ehline baş tacı olmaz/Ey Hoca, Türk toplumundan olanın başı kabadır, sultan olma yeteneğinden yoksundur.)

    2. Hoca Saadettin Efendi Tac-üt Tevarih adlı eserinde anlatıyor;

    ''Padişah(Fatih), Uzun Hasan ile yapılan Otlukbeli Savaşı'ndan sonra Türkmen kellelerinden oluşan tepeleri dolaşmak üzere, ovayı şereflendirdiği vakit gördü ki,azep eri elinde bir bıçak, ölüler arasında dolaşıyor.Ne iş yapıyorsun?diye sorduğunda ,azep ayıttı;Sultanım, Türkmen ölülerinin kulaklarında olan küpeleri alırımdedi. Padişah da hafif gülümseyerekişine devam etdiyerek yoluna gitti.

    3.' Osmanlı sarayında Türk daima olduğu gibi kaba köylüyü temsil eder.''

    ( S. Yeresimos, Kostantiniye ve Ayasofya Efsaneleri s. 114 )

    4. 1466 yılında yapılan bir derlemede, "Türk iti şehre gelince Farisice ürer" denilmektedir.( Burhan Oğuz'dan aktaran, Şakir Keçeli, a.g.y., s. 118.)

    5. Hırvat kökenli, Sadrazam Kuyucu Murat döneminde (1606-1611), 155.000 insan doğranmış ya da diri diri kuyulara doldurulmuşlardır. Aman dileyen insanlara Kuyucu'nun yanıtı "Vurun şu pis Türkün başını" olmuştur. Cellatların bile öldürmeye kıyamadığı çocuğu atından inerek öldüren Kuyucu Murat Osmanlı'nın yetkilisi, öldürülen çocuk da Anadolu'nun evladı Türk'tür.(Naima Tarihi'nden)

    6. 1912 yılında Sebilürreşat dergisinde çıkan bir yazıda; "Türk" deyiminin kullanılması, dinsizlik, kâfirlik sayılıyordu

    7. 1913 tarihli "Mecmuai Ebuzziya" dergisinin 94. sayısında; "Bizim Türklüğümüz sembolizmden başka bir şey değildir. Bizler yani Türkler Müslümanlık içinde erimişizdir. Türk falan değil, sadece Müslümanız. Buharalı hanlar bile kendilerini Türk saymazlar. Zira onların cetleri de vaktiyle Türkistan'ı zaptetmiş olan Araplardan başka bir şey değildir,"
    ···
   tümünü göster