1. 51.
    +4 -1
    romalılar kılıç yapımında pirinç ve bronz kullanırken, osmanlılar kılıçlarını çelikten yapıyordu. romalılar yay kullanmayı bilmiyorken, osmanlılar yaklaşık 1.300 metre menzilli ok atıyorlardı, hemde atın üzerindeyken. yani buradan çıkaracağımız sonuç şu. 10bin kişilik bir osmanlı ordusu rahatça 100 bin kişilik roma ordusunu hiç eder. adamlar yaklaşana kadar sayıları 4'de 3 oranında azalır. turan taktiklerine falan hiç girmiyorum bile. romalıların kafaları basmaz öyle şeylere.

    edit: avrupa kılıçları hammaddesi nedeniyle dayanıklı olamadığı için büyük ve çift tarafı keskin kılıçlar yapıyorlardı. kırılmasını engellemek için. fakat bu kılıçlar büyük olduğu için bir o kadarda ağırdı ve tek elle kullanmaya imkan vermeyecek derecede ağırdı. bundan dolayı bu kılıçları kullanırken seri hareket etme kabiliyetide bir o kadar düşüyordu. fakat türk kılıçları yapımı gereği ağırlık merkezi kılıcın uç kısmındaydı ve bir o kadarda hafif kılıçlardı bundan dolayı hızlı bir şekilde hareket etme imkanı veriyordu. bunuda not olarak ekleyeyim dedim. ikinci olarakda günümüze kadar ulaşan avrupa kılıçları tirbüşon gibi yamuk yumuk halde iken türk kılıçları çelikten olduğu için şeklini muhafaza etmiştir.

    edit2: bu arada bahsettiğim çelik günümüzdeki gibi demirin içine karbon ekleyerek yapılmamaktadır. eskiden çelik yapmak için demiri 70-80 kere tekrar tekrar ısıtıp döverek demirin iyice sıkılaşmasını sağlayarak yapılmaktadır. elementleri iyice sıkışan demir, çelik halini almaktadır.
    ···
   tümünü göster