1. 26.
    0
    @25 yine "dünyanın hiçbir yerinde böyle değil" diyerek konuyu başka yöne çekmişsin. ben sadece ve sadece fikirlerden bahsediyorum. avrupa ve amerika bir sürü konuda öncü ve doğrudur; fakat her ikisinde de onlarca yanlış uygulama vardır. ingiltere vizesi alırken insanların kategorileştirilmesi tamamen yanlıştır; fakat günümüz şartlarıyla açıklanabilir. abd'nin bazı eyaletlerindeki idam uygulaması insanlık suçudur; ama günümüz şartlarıyla açıklanır.

    demem o ki geçmişteki yahut günümüzdeki uygulamalar benim anlatmak istediklerimin içinde değil. ben olması gereken ve olmaması gerekenden bahsediyorum. doğru ve yanlıştan bahsediyorum.

    "herkes kendi varlığının bilincinde olmalıdır" çok doğru dedin. herkes sadece varlığının bilincinde olmalı. yani bir canlı olduğunun ve diğer canlılardan bir farkı olmadığının bilincinde olmalıdır. tarihte buydum diyerek tarihle övünmek doğru değil. elbette ki yoksaymaktan yahut sövmekten bahsetmiyorum ama atalarım şunlar şunları yaptı diye gurur duymam sence de saçma değil mi? ataları tarih boyunca önemli işlere imza atmamış olan insanlar böyle bir gurur kaynağına sahip değiller örneğin. o insanlarla benim aramdaki fark nedir? ben tarihimle övünebiliyorum; ama onlar övünemiyor? sebep? onların suçu ney? ya da benim zaferim ney?
    ···
   tümünü göster