1. 1.
    +3
    şimdi bu almanya da 3 farklı okul sistemi var. hauptschule, realschule ve gymnasium. ilk okuldaki seviyene göre bu 3 okuldan birtanesine gidiyorsun. daha doğrusu geleceğin öğretmenlerin elinde bir nevi.

    çok zeki olanlar gymnasium a, onun bir altı real en sonuncusu orta seviye de hauptschule. bizim türklerin çoğu hauptschule ya giderler. yüzdeye vuracak olursak;
    %10 gymnasium
    %40 real
    %50 haupt

    ilk okul daki ırkçı huur öğretmenim yüzünden ben de hauptschule ya gidiyordum. ama orda aldığın diplomayla bile her türlü kendini yükselte bilir hatta öğtetmen bile olabilirsin. öyle bir sistem işte gerisini siz düşünün.
    fakat benim elimde hiç biri yoktu. meslek okulunda bu bölümlerin farklı farklı sınıfları var. bende haliyle diğerlerine ulaşabilmem için önce haupt' a başvurdum. kaydımı yaptırdım. huur çocukları, yok sınflar dolu yok zart yok zurt diye beni almadılar.
    elimde diplomasız kalmıştım öylece. fakat yaşımı doldurmadığım için beni mecburdular bir yere yerleştirmeye.
    benim gibi olanlar için 3 farklı meslek dalının öğretildiği bir okul var beni oraya yönendirdiler.
    1 yıl süren bu okulun sonunda eline kıçı kırık bir sertifika veriyorlar. e haliyle o sertfika da bir gibe yaramıyor.
    o okulun tek gayesi 18 yaşını doldurmayanları bir nevi oyalamak. aylıkta 120 euro maaş veriyordular sadece.
    mecbur kaldık oraya kaydımı yaptırdım. okullar açıldıktan sonra o okula gitmeye başlamıştım. marangozluk, boya cila ve metal bölümü vardı.
    ortamdaki çocukların kimi hırsız, kimi esrarkeş kimi huur çocuğu. yani sağlam pabuç yoktu orda. aralarında tek yeşil filiz bendim sanırım.
    ···
   tümünü göster