1. 1.
    +1
    1. sorunu tam anlamadım ama bu sorunun bir ciheti adalet meselesidir ki ben de tam çözebilmiş değilim, yani herkes eşit ise hristiyan bir toplumda doğan daha dezavantajlı olmaz mı gibi. bu meseleye bana göre iki yönden yaklaşılabilir. birincisi burada adaletsizlikten söz edilemez çünkü eğer herşeyi yaratan bir yaratıcı var ise herşey onundur bizler onun mülküyüz ve istediği gibi bizde tasarruf eder ister orda yaratır ister burda ister taş eder ister insan. diğer yön ise eşit yaratılma fikri tamamen yaratıcıya kıyas ile olabilir. yaratılanların en üstünü insan yaratıcıya ne kadar uzak ise bir taş da o kadar uzaktır. sonsuza kıyasla herşeyin bir olması gibi.

    2. soruna gelirsek bu bir ego tatmini değildir. yaratıcı eğer sonsuz bir güzelliğe sahip ise bunun görülmesini istiyor takdir edilmesini istiyor ama özgür iradeye sahip varlıklar tarafından. her güzellik sahibi kendi güzelliğini görmek ve güzelliğinin görülmesini ister aynı bir bestekarın müziğini insanlara dinletmesini ya da bir ressamın yaptığı resimleri sergilemesini istediği gibi. bu bir egoistlik değildir. çünkü görülmeyen takdir edilmeyen güzellik manansızdır. görülmek için kul yarattı, takdir edilmek için ibadet istiyor ama ibadette kasıt secde değil secde sadece bir ifadedir mesele düşüncedir.

    3. bu soru gerçektende çok basit kalmış diğerlerine oranla çünkü peygamber sadece bildirmez aynı zamanda rehberlik eder. yani nasıl kul olunur onu fiilen gösterir. o yüzden sünnet vardır. melekler ile bu mümkün olmazdı ayrıca imtihan sırrı ortadan kalkardı ki ne kadar manasız olacağını anlatmama gerek yok.
    ···
   tümünü göster