/i/Tespit

  1. 1.
    +3
    yuh amk

    ışık hızından hızlı diye bişey yok, einstein'ın relativity yasası zaten bunu açıklıyor. uç uca eklense bile aynı yönde giden hızlar, ışık hızını geçmiyor.

    evrenin şeklini bilmiyoruz. düz olabilir, yuvarlak olabilir, eğri büğrü olabilir.
    çünkü çok fazla boşluk var. bu boşluklar evrenin olmadığı yerler mi yoksa karanlık madde denilen, hiçbir tür ışığın geçemediği bişey mi bilemiyoruz.
    çünkü bu kadar karanlık maddenin oluşturacağı yer çekimi evrenin içine çökmesini sağlamalıyken, evren ışık hızında genişlemeye devam ediyor.
    eğer evren düz değilse, manipüle edilebilir teoride. bu da warp ve solucan deliğini mümkün kılar.
    warp ışınlanma değil.

    4. boyut zaman, bu boyutu biz göremiyor, algılayamıyoruz.
    bir kağıdın 2 cm üzerinde silgi tutarsan, kağıt dünyasında yaşayan 2 boyutlu noktaların o silgiyle interaksiyona girebilmesi hiçbir şekilde mümkün değil. çünkü sen silgiyi 3. boyut olan "yükseklik"te tutuyorsun. fakat silgi dünyalarına temas ederse, düz bir çizgi görebilirler.
    o yüzden interstellarda sadece zaman boyutunu anlayabileceğimiz bir hale sokabilecek şekilde manipüle edebilen bir teknoloji hayal edilmiş ama ağır saçma olmaktan tabi kurtulamamış.
    silginin 1000 kez bölünüp bizim 2 boyutlu kağıttan dünyamıza dizilmesi ve bizim bu sayede silginin her tarafını görebilmemiz gibi düşün.

    boyut olayını carl sagan çok güzel açıklıyor ingilizcen varsa,
    evrene dair biçok şeyi de michio kaku, neil degrasse tyson filan çok basite indirgeyerek açıklıyorlar ama bölüm teorik fizik zaten. anca teori evresinde her şey.
    ···
   tümünü göster