/i/Soruları Alayım

  1. 51.
    0
    sorum senin uzmanlık alanındaki evrimle tam olarak alakalı değil ama sanırım ortaokulun taktan sistemi sayesinde yıllardır kafamı karıştıran bir soruya da cevap verebilirsin. moruk darwin yıllarca, jenerasyonlar boyunca farelerin kuyruklarını kesip bir sonraki jenerasyonun kuyruksuz doğmasını bekliyordu ve bu deneyi başarılı olamadı değil mi? peki öyleyse güneşten dolayı kararan siyahi insan tenine, güneşten dolayı gözleri kısılan asya ırklarına ve soğuktan dolayı postu, tüyleri kabaran kutup ayılarının tek bir ata ırk olan insan ya da ayıdan etrafındaki koşullar sebebiyle evrim geçirdiğine inanmamı nasıl bekleyebilirsin?
    ···
    1. 1.
      +4 -1
      merhaba pnp. evrim aslında uzmanlık alanım değil hobim.
      aslında soruyu sorarken yanlış soruyorsun. güneşten yandığımız için zenci olmadık, ya da güneş gözlerimizi kıstığı için çekik gözlü olmadık, soğuktan dolayı postu kabarmadı ayının.
      Şöyle:
      güneşte siyah tenler daha avantajlı olduğu için populasyonda nesiller ilerledikçe siyah tenlilerin sayısı arttı. üreme ve yaşama avantajı elde eden siyahiler daha çok üredi. siyahlar siyahlarla daha çok siyah sonra daha çok siyah. yani sebebi güneşten değil. güneşe maruz kalan insanlardan siyaha yatkın tenlilerin daha avantajlı olması.
      güneş gözümüzü kısmadı, gözü diğerlerine göre daha kısık olanlar avantajlı duruma geçtiler. rakipleri elenirken çekik gözlüler avantaj elde etti. ve daha çok ürediler. başlangıçta çekikliği çok belli olmayan gözler populasyonda frekansı(sıklığı) artınca birbirleriyle üreye üreye daha çok çekildiler.
      kutuplarda yaşamaya zorlanan ayılar soğuktan dolayı postları kalınlaşmadı. kürkü zaten diğerlerine göre kalın olan ayılar yaşama, üreme avantajı elde ettiler. kalın kürklü olanlar daha çok ürediği için populasyonda sıklıkları arttı böylece birbiryle çiftleşen kalın kürklerden daha kalın kürklü yavrular oldu.

      her canlı doğanın getirdiği zorunluluktan dolayı değişir.
      ···
    2. 2.
      +1 -3
      Alakası yok
      anadolu da yaşayan bi insanda çekik gözlü olabilirdi sonuçta tesadüf ve doğal seçilim yoluyla eleniyor canlılar sizin düşüncenize göre
      iyi güzel diyorsunda anadoluda yaşayan bir insanın çekik gözlü olmasında bir dezavantaj yok ki doğal seçilim yoluyla nesli tükensin
      ···
      1. 1.
        0
        pnp önce şunu söliyim çekik göz olayını arkadaş örnek verdiği için yazdım. yoksa çekik gözün üzerinde baskısı bulunan birden fazla etmen de olabilir (cinsel seçilim gibi) yani çekik gözlü olmasının tek sebebi güneş olmayabilir. arkadaşın örneği ile cevap verdim. doğrusu için araştırma yapabilirsin googledan (çekik gözün evrimi) diye aratırsan.
        ···
      2. 2.
        0
        bende sen çekik göz dediğin için bu örnekten yola çıktım panpa bunu dahada genişletebiliriz ama tesadüf + doğal seçilimle sadece asyada çekik gözlülerin yada sadece afrikada zencilerin olması bana saçma geliyor
        cinsel seçilim ne bilmiyorum açıkcası ama bahsettiğin olaylada bu kadar büyük bi farkın olmasıda saçma geliyor bana
        ···
      3. 3.
        0
        bak herşey sana saçma gelebilir. doğa sağduyumuza uymak zorunda değildir. biz herşeyi etrafımızda deneyimlediğimiz olaylarla kıyaslarız. herşeyi kendi ömrümüzle kıyaslarız. halbuki evrenin yapısı sağduyumuza uymak zorunda değil. saçma gelmesini gidermek için araştırma yapmalısın.
        ···
      4. diğerleri 1
    3. 3.
      0
      sen de haklısın. al sana çelişki şimdi amk. çık çıkabilirsen
      ···
    4. 4.
      0
      çekik göz üzerinde baskıları tam öğrenmeden evet çelişki olabilir. ama gidermek adına araştırmanızı öneririm (çünkü ben öyle yapıcam)
      ···
    5. 5.
      0
      evrim, çekik gözü adaptasyon mekanızması ile açıklar. insanların bir kısmının çekik gözlü, bir kısmınında koca gözlü v.s olması evrimin çıkmazlarından biri olmuştur hep. ama evrim bu olayı, uzun ve geniş vadilerde gözünü kısarak, uzaklara bakan insanın gitgide gözlerini kısmaya gerek kalmayacak şekilde çekik gözlü olması ile açıklar.

      ondandır zaten çekik gözlülerin, orta asyadan çok olması. o kurak bozkırlarda elleri ile başının üstünü gölge edip, gözlerini kıstırıp ufku seyreden insan, çekik gözlü olmayacak da kim olacak yani.

      Panpa karsima ilk cikan bu sonuc oldu ve yine en basa donduk demek oluyor ki evrimi cokerttim
      ···
    6. 6.
      0
      pnp buyur seni 2017 nobel biyolojiye yazdıralım ödülünü al :D
      ···
    7. diğerleri 4
   tümünü göster