/i/Tespit

  1. 26.
    0
    Çıkan son saçmalık gençler toplanın.

    Öncelikle size offshore tanımını yapalım bilgilenin. Offshore, kendi merkezi ülkesinde olup deniz aşırı bir ülkede açılan, hiçbir kurala tabi tutulmayan bir nevi vergi kaçırma işi yürüten şirket, kuruluştur.

    Evet panama olaylarını bir çoğunuz biliyorsunuzdur. Burada dünyanın genelinde bir vergi kaçakçılığı yapıldığı öğrenildi. Ee tabiki biz "türkler" olmasak olmazdı. Peki kim sizce bu "türkler"?

    Konuya devam edelim bu panama olaylarında bankaların yurt dışında açtıkları offshore şubelere yatırılan bir ton para bu olaylarla birlikte yalan oldu. Ee buda kimlerin işine gelmedi sizce?

    Asıl olay buradan sonra kopuyor. Panama'daki off-shore bankalara para yatıranlar vergi kaçırmakla itham edilirken, Türkiye'deki mahkemeler Türk offshore'cuları mağdur olarak görerek, zararlarını Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) ödettiriyor.

    Böylece Türk offshore'cular, yurtdışındaki offshore bankalarda kaybettikleri paralarını almakla kalmıyor; zararları, mahkeme kararlarıyla ana paralarının 6 katını bulan faizlerle de karşılanabiliyor.

    TMSF kaynaklarından elde edindiği bilgilere göre, Türkiye'nin Kıbrıs başta olmak üzere vergi cenneti ülkelerdeki offshore bankalarda parası buhar olanlara şimdiye kadar ödediği bedel 300 milyon lirayı buldu.

    Bakın bu kıyı bankacılığı denilen offshore gerçekten haksız para kazanmalara yol açan bir durum ve bu dolandırıcıların parasınıda TMSF ödüyor. Sigortanın kapsamı önceden mevduatın tamdıbını kapsıyordu, artık 100 bin liraya kadar sigorta ediliyor. Yani bankada bireysel tasarruf mevduatı olanlar, banka batarsa TMSF'den en fazla 100 bin lira alabiliyorlar. Çünkü sigortanın limiti bu kadar. Fakat mahkemenin offshore'cularla ilgili verdiği kararın bu yönü de çok tuhaf: TMSF'ye sigorta primi ödeyenler en fazla 100 bin lira alabilirken, TMSF'ye hiç sigorta primi ödemeyenler faiziyle birlikte bütün paralarını alıyorlar. Örneğin ana parası 1 milyon 520 bin lira olan bir offshore'cu 9 milyon 150 bin 124 lira almış. Yani rakipsiz bir kar, yatırdığının 6 katını alıyorsun. Buda işte Türkiye'nin karanlık ekonomik durumlarından birisidir.
    ···
   tümünü göster